مطالبه زیان وارده به خریدار با اجرای حق شفعه

پرسیده شده ۲ سال پیش۱۳ پاسخ ثبت شده
ادامهٔ متن پرسش

با سلام، من یک ملک را با یک نفر شریک هستم، سهم خود را به نفر سوم وکالت فروش داده‌ام، البته این نفر سوم کمتر از یک دانگ را قبلا از ما دو نفر خریداری نموده است. حال اگر این نفر سوم با استفاده از آن وکالتنامه اقدام به انتقال سند به نام خودش نماید، آیا به شریک من حق شفعه تعلق می‌گیرد؟ در صورت اینکه به ایشان حق شفعه تعلق بگیرد و خریدار مجبور شود که سند آن قسمتی را که از من خریده است به نام شریک من بزند(با حکم دادگاه و به دلیل حق شفعه)، خریدار میتواند علیه من شکایت کرده و ضرر و زیان مطالبه نماید؟ آیا در صورت اجرای حکم حق شفعه، به فروشنده ضرری وارد می‌شود و خریدار می‌تواند ادعای ضرر و زیان کند؟ با تشکر.

جمع‌بندی پاسخ وکلا

هوش مصنوعی

اکثر وکلا معتقدند چون با خرید قبلی ملک دارای سه شریک شده، حق شفعه اصلاً ایجاد نمی‌شود. در صورت تحقق احتمالی شفعه نیز خریدار حق مطالبه خسارت از فروشنده را ندارد و خسارات یا ارزش افزوده متوجه شفیع است.

این قاعده کلی است اما پرونده شما ممکن است به دلیل نحوه دقیق انتقال سهم قبلی و قابل تقسیم بودن ملک متفاوت باشد.

پاسخ هوشمند بنیاد وکلا

هوش مصنوعی

منتفی بودن حق شفعه با وجود سه شریک

با توجه به اینکه خریدار قبلاً بخشی از سهم را خریده و تعداد مالکین به سه نفر رسیده است، حق شفعه اساساً شکل نمی‌گیرد چون این حق فقط میان دو شریک جاری است. حتی اگر بر فرض دادگاه حق شفعه را بپذیرد، خریدار نمی‌تواند از فروشنده بابت اجرای این حق قانونی خسارت بگیرد. همچنین اجرای حق شفعه منوط به قابل تقسیم بودن مال و اقدام فوری شریک پس از اطلاع است.

این پاسخ به‌صورت خودکار تولید شده و جای مشاوره‌ی حقوقی با وکیل را نمی‌گیرد؛ پاسخ‌های وکلا در ادامه آمده است.

۱۳ پاسخ از وکلا و کارشناسان حقوقی

پاسخ برتر
حسین مظاهری تهرانی

حسین مظاهری تهرانی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹(۴۸۳ نظر)

با سلام
خیر حق شفعه وفق ماده ۸۰۸ قانون مدنی در فرضی ایجاد می شود که دو شریک وجود داشته باشد در حالی که در صورت سوال، ملک مزبور بین سه شخص مشترک است.

مسعود زمانیان

مسعود زمانیان

کارشناس حقوقی

۴٫۸(۱۵۱ نظر)

خریدار می تواند ارزش افزوده ناشی از کار خود را که در زمان تملیک خود ایجاد کرده، بعد از اعمال اخذ به شفعه از شفیع بگیرد. لذا آنچه شفیع به عنوان ارش به دلیل ارزش مبیع به خریدار می پردازد، عوض استیفا حق است

زهرا نیک زاد

زهرا نیک زاد

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۸(۳۵۲ نظر)

باسلام حق شفعه نسبت به سه شریک اعمال نمیشود،

امین فخری

امین فخری

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

اگ شریک شما از قبل نسبت به فروش شما اطلاع داشته و اقدامی انجام نداده باشد،باتوجه به اینکه حق شفعه فوری می باشد می توان گفت به طور ضمنی انصراف داده و از حق خود صرف نظر کرده است.

نمایش ۹ پاسخ دیگر وکلا
محمدحسین اسماعیل زاده

محمدحسین اسماعیل زاده

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۳ نظر)

سلام و عرض ادب، وقت‌بخیر، چون گفتید که از دو نفر شما قبلا کمتر از یک دانگ خریده است و ملک دارای ۳ شریک است نه ۲ شریک، حق شفعه‌ای در کار نخواهد بود.

محبوبه سلبی

محبوبه سلبیهویت این وکیل به‌صورت دستی توسط کارشناسان بنیاد وکلا احراز شده است.

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۷(۴۸ نظر)

سلام بله امکان اعمال حق شفعه در صورت وجود سایر شرایط وجود دارد و امکان مطالبه خسارت وجود ندارد

هانیه مرادی ثانی

هانیه مرادی ثانی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

سلام
خیر..ایجاد حق شفعه در قانون آمده است و باعث ضرر رسانی به مالکین نمی گردد .فقط حقوق مالک سابق ر ا محفوظ می دارد .

مهشید پیروی

مهشید پیروی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۵(۶ نظر)

باسلام؛
شریک دیگر می تواند از حق شفعه خود استفاده نماید یا خیر. و شما هیچ الزامی به انتقال سهم خود به شریک دیگر ندارید.

محمد پارسا

محمد پارسا

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۸(۹ نظر)

با سلام، دقت داشته باشید اخذ به شفعه در اموال غیرمنقولی که قابلیت تقسیم را داشته باشند ایجاد می گرد و در صورتیکه مال قابل تقسیم نباشد حق شفعه ایجاد نمی گردد، علاوه برآن اعمال‌ اخذ به شفعه فوری می باشد و بلافاصله بعد از اطلاع باید به فوریت انجام پذیرد.

محمدرضا توکلی

محمدرضا توکلی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹(۲۷۵ نظر)

با سلام خیر محل ایجاد حق شفعه نیست

فرشته نوری

فرشته نوری

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۸(۱۴۱ نظر)

با سلام،حق شفعه در مال غیر منقول قابل تقسیم بین دو شریک بوجود می آید اینجا سه شریک است پس کلا بحث حق شفعه منتفی است.

سعید قیطانی

سعید قیطانی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹(۲۴۱ نظر)

سلام
در فرض سوال حقوقی شفعه ایجاد نشده است

احمد جوکاری

احمد جوکاری

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۹(۳۷ نظر)

با سلام
ظاهرا چون نفر سوم قبلا بخشی را از شرکا خریده است لذا در وضعیت حاضرسه شریک هستید و حق شفعه جاری نیست

پرسش خود را بفرستید؛ اولین وکیل آزاد در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهد.

پرسش حقوقی دیگری دارید؟

پرسش خود را رایگان مطرح کنید؛ وکلا و کارشناسان حقوقی بنیاد وکلا در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهند.

پرسش جدید