آیا می‌توانم منافع طبقه دوم را صلح کنم؟

پرسیده شده ۴ ماه پیش۱۷ پاسخ ثبت شده

اگر ملکی چندطبقه به صورت صلح قطعی غیرقابل‌فسخ عمری منتقل شود، آیا می‌توان شرایطی درج کرد که منافع مصالح فقط شامل طبقه دوم باشد و منافع طبقات دیگر در اختیار کامل متصالح قرار گیرد؟

جمع‌بندی پاسخ وکلا

هوش مصنوعی

در صلح قطعی عمری، می‌توانید حق انتفاع را تنها به یک طبقه خاص محدود کنید و منافع سایر طبقات را به طرف مقابل بسپارید. این توافق منع قانونی ندارد و منوط به درج دقیق و صریح در سند رسمی است.

این امکان قانونی یک قاعده کلی است، اما شیوه نگارش دقیق شروط در دفترخانه تعیین‌کننده اعتبار و حدود اختیارات طرفین خواهد بود.

پاسخ هوشمند بنیاد وکلا

هوش مصنوعی

امکان محدودسازی حق انتفاع به یک طبقه

قراردادها تابع اراده و توافق طرفین هستند و درج این شرط که حق انتفاع عمری مصالح فقط شامل طبقه دوم باشد هیچ منع قانونی ندارد. منافع و حق بهره‌برداری از سایر طبقات می‌تواند از همان زمان انعقاد صلح به‌طور کامل در اختیار متصالح قرار گیرد. برای پیشگیری از هرگونه اختلاف، این بخش از ملک باید قابلیت استفاده مستقل داشته باشد و تمام جزئیات با عباراتی صریح و دقیق در دفتر اسناد رسمی در سند صلح قید گردد. پس از فوت مصالح نیز، حق انتفاع طبقه دوم پایان یافته و آن طبقه هم کاملاً به متصالح می‌رسد.

این پاسخ به‌صورت خودکار تولید شده و جای مشاوره‌ی حقوقی با وکیل را نمی‌گیرد؛ پاسخ‌های وکلا در ادامه آمده است.

۱۷ پاسخ از وکلا و کارشناسان حقوقی

پاسخ برتر
زینب شارعی

زینب شارعی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

بله. در صلح قطعی عمری، اصل بر حاکمیت اراده طرفین است و می‌توان حدود حق انتفاع را به‌صورت مشخص تعیین کرد.
بنابراین، می‌توان در متن صلح‌نامه قید کرد که:
منافع طبقه دوم تا پایان عمر مصالح در اختیار خود او باقی بماند (حق عمری یا حق انتفاع).
منافع و تصرفات طبقات دیگر از زمان تنظیم صلح‌نامه در اختیار متصالح باشد و او حق استفاده، اجاره دادن و بهره‌برداری از آن‌ها را داشته باشد.
در این صورت، پس از فوت مصالح، حق انتفاع عمری نسبت به طبقه دوم نیز از بین می‌رود و متصالح از آن طبقه نیز مانند سایر طبقات بهره‌مند خواهد شد.
البته برای جلوگیری از هرگونه اختلاف، لازم است این شروط با عبارات دقیق و صریح در سند رسمی صلح تنظیم شود. بهتر است هنگام تنظیم سند، جزئیات حدود حق انتفاع و اختیارات هر یک از طرفین به‌طور کامل در دفترخانه درج شود.

امید یوسفی

امید یوسفی

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۹(۷ نظر)

سلام
بله بلامانع است

بهنام رفیعی ساران

بهنام رفیعی سارانهویت این وکیل به‌صورت دستی توسط کارشناسان بنیاد وکلا احراز شده است.

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۷(۴۸۰ نظر)

سلام

حسب توضیحات به نظر مانعی ندارد

حسین مظاهری تهرانی

حسین مظاهری تهرانی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹(۴۸۳ نظر)

با سلام
بله امکان پذیر است.

نمایش ۱۳ پاسخ دیگر وکلا
ویدا سماوات

ویدا سماوات

کارآموز وکالت کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۷۵ نظر)

سلام
بله امکان پذیر است.ــــــ

زهرا رحیمی لولویی

زهرا رحیمی لولوییهویت این وکیل به‌صورت دستی توسط کارشناسان بنیاد وکلا احراز شده است.

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹(۶۹۸ نظر)

سلام، بله منعی وجود ندارد.

جعفر نوروزی

جعفر نوروزی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹(۸ نظر)

سلام، بله امکان پذیر است.

علی فتحی

علی فتحی

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۸(۴ نظر)

سلام وقت بخیر
بستگی به قراداد صلح و شروط قید شده در آن می باشد

سارا تک روستا

سارا تک روستا

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۹(۱۸ نظر)

سلام کاربر گرامی بستگی به قراداد صلح و شروط قید شده در آن می باشد

محمدمهدی قنبری

محمدمهدی قنبری

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۹(۳۲ نظر)

سلام
در صلح قطعی عمری می‌توان در سند شرط کرد که حق انتفاع مصالح فقط محدود به طبقه دوم باشد و منافع و استفاده از سایر طبقات از همان ابتدا در اختیار کامل متصالح قرار گیرد.

هانی ایمانی

هانی ایمانی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۳۸ نظر)

عرض سلام
عقود تابع قصد و اراده طرفین است. درج چنین شرطی منع قانونی ندارد.

زهرا فرج

زهرا فرج

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۲۵۸ نظر)

باسلام؛
درج چنین شرطی از نظر قانونی مشکلی ندارد.

شادی علی پور

شادی علی پور

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۹(۲۳ نظر)

سلام، درج چنین شرطی امکان پذیر است. از دفاتر اسناد رسمی اقدام گردد

مریم حاج منوچهری

مریم حاج منوچهری

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۹(۲۳۹ نظر)

باسلام
لازم نیست حق انتفاع عمری نسبت به کل ملک باشد؛ می‌توان آن را به بخش مشخصی از ملک (مانند یک طبقه مستقل) محدود کرد، به شرط آنکه آن قسمت قابل تعیین و استفاده مستقل باشد و این موضوع به‌صراحت در سند قید شود.

مهرداد تقی پور

مهرداد تقی پور

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

بله در تنظیم اسناد صلح در دفتر خانه نسبت به هر طبقه مجزا صلح صورت گیرد

امیر فراستی

امیر فراستی

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۱۲ نظر)

سلام پیرو سوال شما، بله، کاملا امکان‌پذیر است. می‌توانید در سند صلح قطعی، عین ملک چندطبقه را به متصالح منتقل کنید و هم‌زمان حق انتفاع عمری مصالح را فقط نسبت به طبقه دوم برقرار نمایید؛ در نتیجه منافع طبقات دیگر از ابتدا در اختیار متصالح خواهد بود. ماده ۴۱ قانون مدنی حق انتفاع عمری را به رسمیت شناخته و ماده ۴۶ نیز امکان ایجاد حق انتفاع نسبت به مال غیرمنقول را پذیرفته است.

اکبر کولیوند

اکبر کولیوند

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۷ نظر)

باسلام،حق انتفاع عمری لزوما نباید نسبت به تمام ملک برقرار شود و می‌توان آن را به بخش مشخصی مانند یک طبقه مستقل محدود کرد؛ مشروط بر اینکه قسمت موردنظر به‌طور دقیق قابل تعیین و استفاده مستقل باشد و حدود حق انتفاع نیز صریحا در سند قید شود.

پرسش خود را بفرستید؛ اولین وکیل آزاد در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهد.

پرسش حقوقی دیگری دارید؟

پرسش خود را رایگان مطرح کنید؛ وکلا و کارشناسان حقوقی بنیاد وکلا در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهند.

پرسش جدید