آیا می‌توانم روی چک برگشتی سال ۱۳۸۴ که حکم غیابی دارد اقدام کنم؟

پرسیده شده ۴ ماه پیش۳۴ پاسخ ثبت شده

چکی به مبلغ ۳٬۳۶۰٬۰۰۰ تومان مربوط به سال ۱۳۸۴ دارم که به دلیل عدم موجودی برگشت خورده است. در آن زمان حکم جلب و حکم غیابی شش ماه حبس برای صادرکننده صادر شده بود، اما طرف ناپدید شد. اخیراً این چک را به همراه مدارک ضمیمه‌اش در کمد پیدا کردم. آیا هنوز می‌توانم روی این چک اقدام حقوقی یا کیفری انجام دهم؟

جمع‌بندی پاسخ وکلا

هوش مصنوعی

پیگیری کیفری و اجرای حکم حبس به دلیل مرور زمان ممکن نیست. با این حال، مطالبه حقوقی اصل وجه چک و خسارت تاخیر تادیه همچنان امکان‌پذیر است.

امکان زنده کردن این طلب به وضعیت قطعی بودن حکم قبلی و نحوه طرح دادخواست حقوقی شما بستگی دارد.

پاسخ هوشمند بنیاد وکلا

هوش مصنوعی

امکان پیگیری حقوقی چک با وجود مرور زمان کیفری

با گذشت زمان طولانی از سال ۱۳۸۴، جنبه کیفری چک و حکم جلب یا حبس غیابی مشمول مرور زمان شده و دیگر قابل اجرا نیست. با این حال، حق مطالبه وجه چک از بین نرفته و از طریق حقوقی قابل پیگیری است. اگر در پرونده قبلی حکم قطعی برای پرداخت مبلغ گرفته‌اید، می‌توانید اجرای همان را دنبال کنید؛ در غیر این صورت می‌توانید دادخواست حقوقی جدیدی برای مطالبه وجه و خسارت تاخیر تادیه به دادگاه تقدیم نمایید.

این پاسخ به‌صورت خودکار تولید شده و جای مشاوره‌ی حقوقی با وکیل را نمی‌گیرد؛ پاسخ‌های وکلا در ادامه آمده است.

۳۴ پاسخ از وکلا و کارشناسان حقوقی

پاسخ برتر
سید علیرضا راستاد

سید علیرضا راستاد

کارآموز وکالت کانون وکلای دادگستری

درود؛ از منظر کیفری، با توجه به انقضای مواعد مرور زمان اجرای مجازات حکم غیابی حبس قابلیت اجرا ندارد و جنبه کیفری ساقط است. اما از حیث حقوقی، حق مطالبه وجه چک منقضی نمی‌شود و می‌توانید با استناد به دادنامه غیابی پیشین، درخواست اجرای حکم، شناسایی اموال و محاسبه خسارت تاخیر تادیه را مطرح فرمایید.

حسن آرین پور

حسن آرین پور

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۱۳۹ نظر)

اقدام **کیفری** دیگر ممکن نیست چون جرم صدور چک بلامحل مشمول مرور زمان شده است. اما از نظر **حقوقی** اگر قبلا حکم قطعی گرفته‌اید می‌توانید همان حکم را اجرا کنید؛ اگر حکم ندارید، با توجه به گذشت زمان طولانی احتمالا **دعوا هم با مرور زمان یا عدم امکان اثبات دین** با مشکل جدی روبه‌رو می‌شود و معمولا نتیجه‌ای نمی‌دهد.

طیبه برزگر

طیبه برزگر

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۵ نظر)

سلام با توجه به گذشت ۵ سال از تاریخ چک ، وصف تجاری خود را از دست داده اما می توانید دادخواست مطالبه وجه چک دهید ولی خسارت تاخیر تادیه از زمان تقدیم دادخواست ی باشد.

سعید قیطانی

سعید قیطانی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹(۲۴۱ نظر)

سلام
از لحاظ کیفری مشمول مرور زمان شده است

نمایش ۳۰ پاسخ دیگر وکلا
شادی علی پور

شادی علی پور

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۹(۲۳ نظر)

سلام، امکان پیگیری و مطالبه وجه آن، همراه با خسارت تاخیر تادیه وجود دارد.

محسن پورعلی

محسن پورعلی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹(۳۶ نظر)

درود و احترام. دادخواستی جهت مطالبه وجه چک به دادگاه صلح تقدیم کنید. رای کیفری را نیز ضمیمه دادخواست نمایید. خسارت تاخیر تادیه از سررسید چک محاسبه می‌شود. اقدام کیفری مشمول مرور زمان شده است. موفق باشید.

جعفر نوروزی

جعفر نوروزی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹(۸ نظر)

سلام، قسمت اول سوال می فرمایید حکم جلب اخذ نموده ام.
قسمت آخر،راجع به نحوه اقدام حقوقی و کیفری سوال پرسیدید!
همان پرونده اولیه ادامه دهید.

آسیه فتاحی امیردهی

آسیه فتاحی امیردهی

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۸(۲٬۸۲۹ نظر)

با سلام
از نظر کیفری امکان شکایت وجود ندارد چون مهلت قانونی آن گذشته است
از نظر حقوقی اصل مطالبه وجه چک در قانون مرور زمان ندارد اما با گذشت این مدت پیگیری و اثبات آن بسیار دشوار است
اگر قبلا حکم قطعی دادگاه گرفته باشید ممکن است بتوان اجرای حکم را پیگیری کرد

ویدا سماوات

ویدا سماوات

کارآموز وکالت کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۷۵ نظر)

سلام عرض ادب گذشت ۵ سال از تاریخ چک ، وصف تجاری خود را از دست داده اما می توانید دادخواست مطالبه وجه چک دهید

محمود رئیسی

محمود رئیسی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۱۱ نظر)

سلام‌ بله امکان پیگیری موضوع و درخواست مطالبه وجه چک و خسارت تاخیر تادیه وجود خواهد داشت

زهرا خاکی نهاد

زهرا خاکی نهاد

کارشناس حقوقی

۵٫۰(۱ نظر)

با درود
در صورتی که حکم غیابی طی فرایند دادگاهی قطعی نشده باشد امکان اعتراض وجود دارد .ضمنا پیگیری از طریق مراجع کیفری به دلیل اتمام مهلت قانونی ، وجود ندارد اما به طریق حقوقی هر چند چک قدیمی باشد اعتبار حقوقی دارد و از طریق مراجع قضایی قابل پیگیری می باشد . البته به دلیل قدیمی بودن چک بهتر است با یک وکیل مشاوره نمایید.

فاطمه اسپرهم

فاطمه اسپرهم

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۱۱ نظر)

در آن زمان چه رایی گرفتید حقوقی یا کیفری؟ اگر حقوقی بوده همان را از شعبه پیگیری کنید و مجدد طرح دعوا نکنید

رسول کاظمی ممتاز

رسول کاظمی ممتاز

کارآموز وکالت کانون وکلای دادگستری

با توجه به توضیحات شما، باید بین اقدام کیفری و اقدام حقوقی تفکیک کرد:
۱. از نظر کیفری
اگر قبلا حکم قطعی ۶ ماه حبس صادر شده باشد، اصل محکومیت از بین نرفته است.
اما باید وضعیت پرونده را از مرجع صادرکننده حکم استعلام کنید؛ زیرا در جرایم چک، با گذشت این مدت طولانی ممکن است موضوع مرور زمان اجرای حکم مطرح باشد.
بنابراین نمی‌توان بدون بررسی پرونده قدیمی با قطعیت گفت حکم هنوز قابل اجراست.
۲. از نظر حقوقی
اگر قبلا برای وجه چک حکم حقوقی گرفته‌اید، باید پرونده اجرایی را پیگیری و وضعیت آن را از اجرای احکام استعلام کنید.
اگر هیچ حکم حقوقی نگرفته‌اید، پس از گذشت بیش از ۲۰ سال، احتمال طرح ایراد مرور زمان تجاری نسبت به مزایای خاص سند تجاری وجود دارد؛ اما اصل طلب در برخی فروض ممکن است همچنان قابل بررسی باشد و نیاز به مطالعه دقیق مدارک دارد.
توصیه عملی ابتدا از دادگستری محل صدور حکم، شماره پرونده قدیمی را پیدا کنید و مشخص کنید:
حکم کیفری قطعی شده یا نه؟
پرونده اجرای حکم چه وضعیتی دارد؟
آیا برای وجه چک قبلا حکم حقوقی صادر شده یا خیر؟

الیکا فخرایی لطف آبادی

الیکا فخرایی لطف آبادی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹(۱۶ نظر)

از نظر کیفری: مهلت شکایت کیفری برای چک (طبق قوانین قدیم و جدید) معمولا محدود است. با توجه به گذشت زمان طولانی (از سال ۱۳۸۴ تا کنون)، احتمالا امکان پیگیری کیفری وجود ندارد، مگر اینکه شرایط خاصی (مانند عدم اطلاع از محل اقامت صادرکننده) در گذشته وجود داشته باشد که باید بررسی شود.
از نظر حقوقی: حق شما برای مطالبه وجه چک (به‌صورت حقوقی) ممکن است با گذشت زمان ساقط نشده باشد (بستگی به نوع چک و قوانین حاکم در زمان صدور دارد). اما چون حکم جلب قبلا صادر شده، بهتر است با یک وکیل مشورت کنید تا وضعیت فعلی پرونده و امکان پیگیری حقوقی را بررسی نماید.

آیلین عظیمی

آیلین عظیمی

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۹(۱۹۳ نظر)

خیر، به دلیل گذشت بیش از ۲۰ سال و مرور زمان کیفری، امکان طرح مجدد دعوی کیفری وجود ندارد، اما می‌توانید برای مطالبه وجه چک از طریق حقوقی اقدام کنید

مینا مشایخی کرهرودی

مینا مشایخی کرهرودی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹(۲۶ نظر)

سلام کیفری قابل پیگیری نیست ولی حقوقی عنوان مطالبه وجه و خسارت متصور است.

حسین مظاهری تهرانی

حسین مظاهری تهرانی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹(۴۸۳ نظر)

با سلام
اقدام کیفری خیر ولیکن طرح دعوای حقوقی مطالبه وجه چک به انضمام خسارت تاخیر تادیه امکان پذیر است.

امیر مهدی‌زاده

امیر مهدی‌زاده

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۹(۲۸ نظر)

درود بر شما؛
تعقیب کیفری بابت صدور چک بلامحل با گذشت این مدت عملا منتفی است، زیرا مطابق ماده ۱۱ قانون صدور چک، شکایت کیفری مقید به مواعد شش ماهه از تاریخ صدور و شش ماهه از تاریخ گواهی عدم پرداخت است و خارج از آن قرار موقوفی تعقیب صادر می شود. اگر در گذشته پرونده کیفری منتهی به حکم غیابی شده باشد، اصل محکومیت کیفری حسب مورد با مرور زمان اجرای مجازات در قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ قابل طرح ایراد است، لذا تمرکز را بر وصول وجه بگذارید.

از حیث حقوقی، اگر حکم قطعی پرداخت وجه چک در اختیار دارید، از تاریخ قطعیت حکم تا پنج سال امکان صدور اجرائیه بوده است و پس از آن نیز هر اقدام اجرایی مهلت را تجدید می کند، بنابراین ابتدا از شعبه صادرکننده، گواهی قطعیت و آخرین اقدام اجرایی را استعلام کنید و در صورت جریان داشتن، تقاضای ادامه اجرای احکام و شناسایی اموال بدهید. اگر حکم حقوقی ندارید، دعوای مطالبه وجه چک و خسارت تاخیر تادیه قابل طرح است، لکن با توجه به احتمال مرور زمان اسناد تجاری وفق مواد ۳۱۸ و ۳۱۹ قانون تجارت، دعوا را به عنوان مطالبه وجه بر مبنای دین و مستند به چک و سایر ادله، علیه صادرکننده اقامه کنید و هم زمان درخواست تامین خواسته بدهید.

اگر مایلید، بفرمایید حکم غیابی مربوط به حبس کیفری است یا محکومیت به پرداخت وجه، و شماره پرونده و سال قطعیت را دارید یا نه؟!

امیر جعفری

امیر جعفری

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۱ نظر)

سلام و وقت بخیر
طرح شکایت کیفری دیگر امکان پذیر نیست
دعوای حقوقی مطالبه وجه چک مطرح فرمایید.

محمدمهدی قنبری

محمدمهدی قنبری

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۹(۳۲ نظر)

سلام
بله، از نظر حقوقی احتمالا هنوز می‌توانید برای مطالبه وجه اقدام کنید؛ اما از نظر کیفری و حکم جلب قدیمی تقریبا خیر.

علیرضا زرینه پور

علیرضا زرینه پور

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۸(۲۱ نظر)

بادرود
صرفات از جنبه حقوقی قابل پیگیری است

هانی ایمانی

هانی ایمانی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۳۸ نظر)

عرض سلام
حکم مورد اشاره مشمول مرور زمان شده. باید دادخواست حقوقی مطرح نمایید.

زهرا فرج

زهرا فرج

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۲۶۱ نظر)

سلام و احترام؛
موضوع شما مشمول مرور زمان گردیده است.
اقدام حقوقی می توانید انجام دهید.

زینب شارعی

زینب شارعی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

اگر هیچ حکم حقوقی نگرفته‌اید و فقط گواهی عدم پرداخت و پرونده کیفری داشته‌اید، با توجه به مرور زمان، احتمال موفقیت در طرح دعوای جدید بسیار پایین است.

مهتاب صابری نیا

مهتاب صابری نیا

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۸(۲۲ نظر)

درود از جنبه کیفری نه اما از جنبه حقوقی میتوانید پیگیری کنید

جاوید محمدی

جاوید محمدی

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۳۲ نظر)

با سلام بله میتوانید از تاریخ سررسید چک خسارت تاخیر تادیه دریافت نمایید

زهرا رفیعی

زهرا رفیعی

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۲۲ نظر)

تعقیب کیفری چک با گذشت مواعد قانونی دیگر امکان‌پذیر نیست، اما اصل طلب و خسارت تاخیر تادیه اصولا ممکن است

محمدباقر سلیمانگلی

محمدباقر سلیمانگلی

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۹(۴۹ نظر)

با سلام بله امکان اقدام حقوقی ممکن است ولی کیفری خیر

مصطفی فودازی

مصطفی فودازی

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۳ نظر)

با سلام
بله، از نظر حقوقی اصل طلب لزوما با گذشت این مدت از بین نمی‌رود و با توجه به وجود چک و سوابق قضایی قبلی، امکان بررسی و اقدام حقوقی وجود دارد.
اما درباره تعقیب کیفری، با توجه به اینکه چک مربوط به سال ۱۳۸۴ است، موضوع مرور زمان و همچنین حکم کیفری سابق باید دقیقا بررسی شود و نمی‌توان صرفا بر اساس وجود چک، مجددا شکایت کیفری کرد.
بهتر است ابتدا سوابق پرونده قدیمی و حکم صادرشده را از شعبه/اجرای احکام استخراج کنید؛ اگر حکم هنوز اجرا نشده باشد، ممکن است مسیر مناسب، پیگیری همان پرونده اجرایی باشد، نه طرح شکایت جدید.

اکبر کولیوند

اکبر کولیوند

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۷ نظر)

باسلام، از نظر کیفری امکان شکایت وجود ندارد؛ زیرا مهلت قانونی آن سپری شده است. از نظر حقوقی، مطالبه وجه چک مشمول مرور زمان به این معنا نیست، اما با گذشت زمان طولانی، پیگیری و اثبات ادعا دشوارتر می‌شود. اگر قبلا حکم قطعی دادگاه دریافت کرده باشید، می‌توانید از طریق اجرای احکام، پیگیری وصول آن را انجام دهید.

علیرضا حاتمی نژاد

علیرضا حاتمی نژاد

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۲ نظر)

درود اقدام کیفری ممکن نیست ولی از طریق محاکم حقوقی می توانید اقدامات لازم انجام دهید

حمیدرضا قاسمی

حمیدرضا قاسمی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۲۳۷ نظر)

خیر، به دلیل گذشت بیش از ۲۰ سال از تاریخ سررسید چک و صدور حکم، امکان اقدام کیفری بر اساس قانون صدور چک وجود ندارد، زیرا در چک‌های برگشتی، مهلت شکایت کیفری ۶ ماه از تاریخ وصول است (ماده ۲۱ قانون صدور چک) و این مهلت به شدت گذشته است.
برای اقدام حقوقی (مطالبه وجه چک از طریق دادگاه حقوقی) نیز مهلت آن یک سال از تاریخ صدور چک است (ماده ۳۱۸ قانون تجارت) و این مهلت نیز منقضی شده است.

طیبه اصغری

طیبه اصغری

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۹(۲۶ نظر)

درود. در مورد چک باید مواعد رعایت شود و در این مورد موارد گذشته و شکایت کیفری منتفی است

سمانه پیرانی

سمانه پیرانی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۱۱ نظر)

کیفری منتفی است حقوقی هم مرور زمان شده فقط برای اجرای حکم حبس به دادگاه صادرکننده مراجعه کن اگر اجرائیه بلااثر نشده باشد

پرسش خود را بفرستید؛ اولین وکیل آزاد در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهد.

پرسش حقوقی دیگری دارید؟

پرسش خود را رایگان مطرح کنید؛ وکلا و کارشناسان حقوقی بنیاد وکلا در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهند.

پرسش جدید