آیا می‌توانم از سهم خود در مغازه استفاده کنم؟

پرسیده شده ۱ سال پیش۲۵ پاسخ ثبت شده
ادامهٔ متن پرسش

با برادرم شریکی حدود ۱۰ سال داخل مغازه خودمان شروع به فعالیت و کار کردیم. متاسفانه دو سال پیش فوت کرد. حالا زن داداشم سهم شوهرش که نصف مغازه هست، به عنوان مهریه طلب کرده است. از طرفی با رفتن من به مغازه و شروع به فعالیت، مخالفت می‌کند و تهدید به شکایت کرده است. تنها حرفی که برای گفتن دارد، وضعیت مالی من است که نسبت به برادرم بهتر است. می‌گویند که نیازی نداری که از آن مغازه کسب درآمد کنی. در صورتی که برای کرایه و رهن مغازه، بنده دو برابر از قیمت اعلامی با نگاه املاک می‌خواستم. افسوس به هیچ عنوان راضی نمی‌شود. وقتی نصف مغازه از بنده است، آیا قانون به من حق می‌دهد اگر شکایت کنم؟ چونکه نان من و زن بچه‌هایم بریده شده است، فقط به حساب حسادتی که از قدیم نسبت به من دارد نمی‌گذارند مشغول به کار شوم. الان هم بیکارم. آیا می‌توانم شکایت کنم و محکوم کنم؟

جمع‌بندی پاسخ وکلا

هوش مصنوعی

تصرف مادی و فعالیت فیزیکی در ملک مشاعی نیازمند رضایت تمام شرکا یا ورثه است و بدون رضایت همسر برادرتان ممکن است با شکایت خلع ید مواجه شوید. با این حال، در صورت عدم توافق می‌توانید دادخواست مطالبه اجرت‌المثل ایام تصرف، تقسیم ترکه یا دستور فروش ملک مشاع را از دادگاه بخواهید.

پاسخ هوشمند بنیاد وکلا

هوش مصنوعی

محدودیت تصرف در مغازه مشاعی بدون اذن ورثه

تصرف فیزیکی و آغاز به کار در ملک مشاع نیازمند اجازه و رضایت همه شرکا و ورثه است و شریک می‌تواند مانع حضور فیزیکی شما شده یا خلع ید مشاعی بگیرد. همسر برادرتان به عنوان وارث یا طلبکار مهریه حق مطالبه سهم دارد، اما نمی‌تواند بدون اجازه شما نیز مغازه را تصرف کند. اگر به هیچ عنوان حاضر به توافق و اجاره نیستند، بهترین راه قانونی ثبت دادخواست دستور فروش ملک مشاع یا مطالبه اجرت‌المثل است تا سهم شما از طریق مزایده نقد شود.

این پاسخ به‌صورت خودکار تولید شده و جای مشاوره‌ی حقوقی با وکیل را نمی‌گیرد؛ پاسخ‌های وکلا در ادامه آمده است.

۲۵ پاسخ از وکلا و کارشناسان حقوقی

پاسخ برتر
سکینه چهره خند

سکینه چهره خند

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹(۳۸ نظر)

سلام و عرض ادب
اگر مالکیت مغازه به نسبت سه دانگ-سه دانگ بین شما و برادرتان بصورت مشاعی بوده است؛ متاسفانه هرگونه تصرفات فیزیکی هریک از شرکای مشاعی در ملک مشاع، منوط به اذن و اجازه سایر شرکای مشاعی یا قائم‌مقام قانونی (ورثه) آنهاست وگرنه هریک از شرکا یا ورثه او که رضایت به تصرف فیزیکی شریک دیگر نداشته باشند، میتوانند با درخواست خلع ید مشاعی، مانع از تصرف شریک مشاعی شده و اجرت المثل (اجاره بهای عرفی) ایام تصرف بدون رضایت را نیز از وی مطالبه کنند.

درمورد پرونده شما؛ درست است که همسر برادرتان از باب مهریه؛ طلبکار متوفی محسوب میشود و میتواند سهم شوهرش از مغازه مشاعی را قبل از تقسیم سهم الارث، بابت مطالبه مهریه خود، توقیف سندی نموده و حتی تقاضای مزایده کند اما از باب مطالبه مهریه، هیچ حقی برای منع شما بابت استفاده از سهم مشاعی خودتان از مغازه ندارد چون قانون در این جایگاه، با وی مثل سایر طلبکاران غریبه متوفی رفتار میکند که میتوانند سند ملک را بابت طلب خود و بدهی موتوفی، توقیف کنند اما نمیتوانند تا قبل از مزایده قانونی، از حضور و استفاده شریک مشاعی از ملک توقیف شده، ممانعت کنند.

اما باید توجه کنید که همسر متوفی، از باب سهم الارث نیز، جزو وراث قانونی برادر شما محسوب میشود که اگر از برادرتان فرزندی دارد؛ به میزان یک هشتم و اگر فرزند ندارد؛ به میزان یک چهارم از کلیه اموال همسرش از جمله همین سه دانگ شوهرش از مغازه شراکتی، ارث میبرد و لذا تا زمانیکه مغازه بابت مهریه یا بابت وصول هریک از دیگر دیون و بدهی های متوفی، توسط طلبکاران متوفی توقیف نشده و به مزایده نرفته باشد، هریک از وراث برادر میتواند از باب سهم الارث خود در ملک مشاعی، مانع تصرفات فیزیکی شریک مشاعی گردد.

پس خانم برادرتان نیز فقط از باب سهم الارث و بعنوان یکی از وراث او (و نه به دلیل طلب مهریه از برادرتان)، میتواند به عنوان یکی از قائم مقامان قانونی برادرتان، مانع از تصرفات فیزیکی شما شده و حکم به خلع ید مشاعی گرفته و به نسبت سهم الارث خود (یک چهارم یا یک هشتم) نیز از اجاره بهای کارشناسی سه دانگ از مغازه، سهم‌ میبرد و میتواند به نسبت سهم الارث خود، اجاره بها مطالبه کند.

نتیجه گیری:
شما نمیتوانید علیه ایشان طرح دعوا کنید چون نمیشود ایشان را الزام به اذن کرد و دعوایی مبنی بر الزام شریک به اذن بابت تصرف فیزیکی شریک مشاعی در ملک مشاع، معنا ندارد و پذیرفته نمیشود.

اماااا شما قانونا فعلا میتوانید در مغازه مشغول به کار شوید و ایشان به صرف مطالبه مهریه، حقی بر منع شما از تصرفات فیزیکی در مغازه مشاعی ندارند و به خاطر سهم الارث خود نیز، جز از طریق قانونی و اخذ حکم از دادگاه به خلع ید مشاعی، نمیتوانند مانع تصرفات شما بعنوان صاحب سه دانگ مشاع از ملک مشاعی شوند که این پروسه نیز زمانبر است و به این زودیها، به نتیجه نمیرسد لذا تا زمان آن، شما میتوانید از مغازه استفاده کنید و ایشان نمیتواند مانع شود و حق ایشان بر اجاره بها نیز مستلزم طرح دعواست و اجرت المثل فقط به میزان سهم الارث ایشان (یک چهارم یا یک هشتم از مبلغ اجاره بهای کارشناسی سه دانگ) به ایشان تعلق میگیرد نه کل میزان اجاره بهای سه دانگ و تا زمانیکه طزح دعوا نکرده باشند نیز، نیاز به پرداخت آن نیست.

محبوبه سلبی

محبوبه سلبیهویت این وکیل به‌صورت دستی توسط کارشناسان بنیاد وکلا احراز شده است.

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۷(۴۸ نظر)

سلام بله استفاده و کسب منفعت برای هر دو شریک قانونا می باشد

داود چگینی

داود چگینی

کارشناس حقوقی

با سلام
مطالبه مهریه همسر برادر شما مانع ادامه فعالیت و کسب و کار شما نخواهد شد و قانونا می توانید از آن بهره ببرید

مجتبی ایروانی

مجتبی ایروانی

کارشناس حقوقی

۴٫۷(۱۳ نظر)

سلام با توجه به سوال شما شراکت جدا و مهریه حق قانونی زوجه هم جدا میباشد موفق باشید

نمایش ۲۱ پاسخ دیگر وکلا
فرشته نوری

فرشته نوری

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۸(۱۴۱ نظر)

با سلام،صرف نظر از شراکت شما و برادرتان در مالکیت مغازه،ایشان هم به عنوان ورثه قائم مقام و جانشین برادر است و تصرف مادی شما بدون اذن ورثه برادر ممکن نیست. و هم مهریه از دیون ممتازه و قابل مطالبه است..بهتر است به نحوی مصالحه کنید.

حسین مظاهری تهرانی

حسین مظاهری تهرانی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹(۴۸۳ نظر)

با سلام
منعی جهت فعالیت شما تا زمان وصول مهریه ایشان متصور نیست‌.

محمد مجیدیان

محمد مجیدیان

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

با سلام
ایشان میتواند مهریه خود را از سهم شوهر مرحوم مطالبه کند و تصرف شما تا زمان مطالبه منوط به رضایت است

محمدرضا توکلی

محمدرضا توکلی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹(۲۷۵ نظر)

با سلام تصرف در ملک مشاعی منوط به رضایت شرکاء است. می توانید در صورت عدم توافق دستور فروش ملک را بگیرید.

محمدمهدی قنبری

محمدمهدی قنبری

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۹(۳۲ نظر)

سلام و عرض ادب و احترام به شما 🌹
از دل‌نوشته‌تان مشخص است که در شرایط سختی قرار دارید، و بنده با تمام وجود تلاشم را می‌کنم تا راهی درست، قانونی و روشن پیش پای شما بگذارم.

شما درگیر **اختلاف مالکیت مشاعی (شراکتی)** در مغازه‌ای هستید که بین شما و مرحوم برادرتان به‌صورت **نصف به نصف** مشترک بوده، اما پس از فوت برادر، **همسر ایشان (زن‌داداش‌تان)** به عنوان یکی از **ورثه یا طلبکار مهریه** وارد عمل شده و اکنون **مانع استفاده شما از مغازه** شده است؛ در حالی که **شما مالک نصف مغازه هستید و برای امرار معاش به آن نیاز دارید**.

---

## ✅ پاسخ کلی و قانونی:

### 🟢 بله، **قانون کاملا به شما حق می‌دهد** که:
۱. **از سهم خود در مغازه استفاده کنید**؛ یا
۲. اگر امکان استفاده نیست (مثل الان که ایشان مانع است)، **درخواست اجرت‌المثل ایام تصرف** بدهید؛ یا
۳. حتی در صورت استمرار اختلاف، **تقاضای فروش ملک مشاع** کنید.

---

## 🧾 تحلیل حقوقی دقیق وضعیت شما:

### 🔸 وضعیت فعلی:
- مغازه به‌صورت **مشاع (شراکتی)** بین شما و برادرتان بوده (هرکدام ۵۰٪).
- اکنون که برادرتان فوت کرده، سهم ایشان به **وراث** می‌رسد (زن و فرزندان).
- زن‌داداش‌تان احتمالا سهم خودش از طریق مهریه یا ارث مطالبه کرده.
- اما ایشان **مانع استفاده شما از مغازه‌تان شده**، در حالی که شما مالک نصف هستید.

---

## ✅ حقوق قانونی شما:

### ۱. **استفاده از مال مشاع حق قانونی شماست**
بر اساس ماده قانون مدنی:

> هیچ‌یک از شرکا نمی‌تواند **بدون رضایت شریک دیگر، مانع استفاده او از مال مشاع** شود.

🔹 پس اگر زن‌داداش‌تان مانع استفاده شما از مغازه می‌شود، **حق شما را تضییع کرده** و شما می‌توانید علیه او طرح دعوا کنید.

---

### ۲. **درخواست اجرت‌المثل ایام تصرف**
اگر ایشان یا سایر ورثه، سهم شما از مغازه را تصرف کرده‌اند و شما **اجازه استفاده نداشته‌اید**، می‌توانید:

✅ دادخواست **"مطالبه اجرت‌المثل ایام تصرف"** تقدیم دادگاه بدهید.

🔸 از زمان فوت برادرتان تا امروز، اگر امکان استفاده از مغازه نداشتید، ایشان باید **نصف منافع مغازه را به شما بپردازد**.

---

### ۳. **درخواست خلع ید از مال مشاع (در صورت تصرف انحصاری)**
اگر زن‌داداش شما **تمام مغازه را تصرف کرده و اجازه استفاده شما را نمی‌دهد**، می‌توانید:

✅ دادخواست **"خلع ید از مال مشاع نسبت به سهم خود"** بدهید.

🔻 البته چون ملک مشاع است، دادگاه حکم به **خلع ید از کل ملک نمی‌دهد**، بلکه **تصرف انحصاری ایشان را غیرمجاز تشخیص می‌دهد** و حکم به **رفع تصرف** یا **پرداخت اجرت‌المثل** می‌دهد.

---

### ۴. **درخواست فروش مال مشاع**
اگر امکان استفاده مشترک از مغازه وجود ندارد و دعوا ادامه‌دار شده، می‌توانید:

✅ دادخواست **"فروش مال مشاع"** بدهید.

🔸 در این صورت، دادگاه حکم می‌دهد که مغازه به مزایده گذاشته شود و **ثمن فروش بین شما و وراث برادرتان تقسیم شود**.

---

### ۵. **پاسخ به استدلال احساسی و غیرقانونی ایشان**
اینکه گفته می‌شود:

> «وضع مالی تو خوبه، پس نیازی به مغازه نداری» یا
> «تو بچه‌هات نون دارند، پس تو حق نداری کار کنی»

✖️ این‌ها **هیچ استناد و پایه قانونی ندارند**.
✳️ **مالکیت یک حق قانونی است** و ربطی به وضعیت مالی شخص ندارد.
شما **مالک نیمی از مغازه هستید**، نه مستاجر یا مهمان.

---

## ✅ راهکار عملی شما:
### اگر می‌خواهید از حق‌تان دفاع کنید، این مراحل را دنبال کنید:

#### 🔹 مرحله ۱: ارسال اظهارنامه رسمی
ابتدا یک **اظهارنامه قانونی از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی** برای زن‌داداش‌تان ارسال کنید و بنویسید:

> "اینجانب مالک ۵۰٪ مغازه مورد بحث می‌باشم. از شما درخواست می‌شود ظرف ۵ روز اجازه ورود و استفاده از مغازه را به بنده بدهید، در غیر اینصورت ناچار به طرح دعوا خواهم بود."

⬅️ این کار **مدرک رسمی** برای دادگاه فراهم می‌کند.

---

#### 🔹 مرحله ۲: طرح دعوا
اگر جواب نداد یا همچنان مانع شد، بسته به هدفتان یکی از این دعاوی را طرح کنید:

| هدف شما | نوع دعوا |
|---------|-----------|
| استفاده از مغازه | دعوای **خلع ید از مال مشاع** |
| گرفتن پول از منفعت مغازه | دعوای **مطالبه اجرت‌المثل ایام تصرف** |
| پایان دادن به شراکت | دعوای **فروش مال مشاع** |

---

## ✅ جمع‌بندی:

| موضوع | پاسخ قانونی |
|-------|--------------|
| آیا می‌توانید شکایت کنید؟ | ✅ بله، صد در صد |
| آیا مانع شدن از ورود شما غیرقانونی است؟ | ✅ بله |
| آیا می‌توانید اجرت‌المثل بگیرید؟ | ✅ بله، از زمان تصرف ایشان |
| آیا می‌توانید ملک را بفروشید؟ | ✅ بله، با دادخواست فروش مال مشاع |
| آیا وضعیت مالی شما مانع استفاده از سهم‌تان می‌شود؟ | ❌ خیر، مالکیت ربطی به سطح مالی ندارد |

---

اگر خواستید، بفرمایید تا **متن دقیق اظهارنامه یا دادخواست** رو برای شما آماده کنم، که بتونید سریع پیگیری حقوقی‌تون رو انجام بدید.

در خدمت شما هستم،
خداوند ناظر و پشتیبان شما و خانواده محترمتان باشد 🌹

محمد اکبری

محمد اکبری

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۵۸ نظر)

عرض سلام و احترام ، توافق نمائید

مرتضی قمبر

مرتضی قمبر

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۵(۲ نظر)

سلام
نیاز به بررسی بیشتر وجود دارد اما احتمالا باید دادخواست تقسیم سهم تون از اون مغازه رو از دادگاه بخواهید .

نسرین کریمی

نسرین کریمی

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

با سلام تصرفات حقوقی میتونید انجام بدید اما فیزیکی خیر و در صورت تصرفات فیزیکی شریک میتونه اقدام به طرح دعوی خلع ید کنه بهترین راهکار طرح دعوی دستور فروش مال مشاع

دانیال تمیزالنیا

دانیال تمیزالنیا

کارشناس حقوقی

۴٫۹(۱۶۷ نظر)

بهتر است توافقی مشکل را حل نمایید در غیر این صورت باید سهم ها تقسیم شود.

الهام دامغانی ثانی

الهام دامغانی ثانیهویت این وکیل به‌صورت دستی توسط کارشناسان بنیاد وکلا احراز شده است.

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹(۶۷۴ نظر)

با سلام و درود
منعی برای فعالیت شما تا زمان وصول مهریه ایشان وجود ندارد

حسن آرین پور

حسن آرین پور

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۱۳۹ نظر)

با سلام و عرض ادب ،منعی ندارد

سعید قیطانی

سعید قیطانی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹(۲۴۱ نظر)

سلام
بله امکان پذیر است

محمدمهدی کفشوندی

محمدمهدی کفشوندی

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

منعی برای فعالیت شما تا زمان وصول مهریه ایشان وجود ندارد

بهنام رفیعی ساران

بهنام رفیعی سارانهویت این وکیل به‌صورت دستی توسط کارشناسان بنیاد وکلا احراز شده است.

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۷(۴۸۰ نظر)

سلام

به نظر امکان پذیر است

ندا السادات روناسی

ندا السادات روناسی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۸(۵۴ نظر)

با سلام
منعی جهت فعالیت شما تا زمان وصول مهریه ایشان متصور نمی باشد‌.

سعید کریمی

سعید کریمی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۰(۱ نظر)

در مورد مال مشاع متاسفانه یا خوشبختانه بایستی شرکا در مورد نحوه استفاده از اون مال اتفاق نظر داشته باشند . اگر اختلاف حل نشه تنها راه چاره اگر افراز باشه افراز بکنید در غیر این صورت درخواست صدور دستور فروش مال مشاع

فاطمه سپیدنامه

فاطمه سپیدنامه

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

درود برشما باتوجه به ایتکه برای استفاده مشاع بایداجازه شرکای دیگرنیزشرط است نیازمندافرازمال میباشد افرازنماید

اعلا قدیمی

اعلا قدیمی

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۳۵ نظر)

سلام
اگر او مالک نیمی از مغازه شده و حاضر به تعامل نیست باید از دادگاه تقاضای فروش نمائید

محمدباقر سلیمانگلی

محمدباقر سلیمانگلی

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۹(۴۹ نظر)

با سلام ایشان میتواند نسبت به نصف ان و تقسیم از طریق دادگاه اقدام نماید و از طریق مزایده شما میتوانید سهم وی را خریداری کنید .

زهرا فرج

زهرا فرج

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۲۶۴ نظر)

منعی جهت فعالیت تا زمان وصول مهر وجود ندارد.

علیرضا زرینه پور

علیرضا زرینه پور

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۸(۲۱ نظر)

بادرود
خیر شما امکان فعالیت دارین کسی نمیتواند مانع شود صرفا فروش ملک توقیف می شود نه انتفاع

پرسش خود را بفرستید؛ اولین وکیل آزاد در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهد.

پرسش حقوقی دیگری دارید؟

پرسش خود را رایگان مطرح کنید؛ وکلا و کارشناسان حقوقی بنیاد وکلا در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهند.

پرسش جدید