آیا دستور فروش مستقل قابل اجراست؟

پرسیده شده ۱ سال پیش۱۳ پاسخ ثبت شده
ادامهٔ متن پرسش

بابت یک آپارتمان مشاعی به متراژ ۵۰ متر مربع که غیرقابل افراز است، دستور فروش نیز توسط دادگاه بدوی قطعی محسوب و اعلام شد.

خوانده به علت اینکه سه دانگ از شش دانگ متعلق به اوست طی دادخواست جداگانه تقاضای توقف عملیات اجرایی را نمود. دادگاه قبل از تشکیل جلسه رسیدگی، قرار توقف (تاخیر) عملیات اجرایی را تا خاتمه رسیدگی صادر کرد. در جلسه رسیدگی دادگاه این‌بار قرار رد دادخواست را صادر نمود. قرار یادشده قابل تجدیدنظرخواهی است و دادگاه تجدیدنظر هنوز تشکیل نشده است.

سوال: آیا دستور فروش به‌طور مستقل توسط اجرای احکام اجراشدنی است یا آنکه مستلزم قطعی شدن قرار مذکور توسط دادگاه تجدیدنظر است؟

جمع‌بندی پاسخ وکلا

هوش مصنوعی

با توجه به صدور قرار توقف عملیات اجرایی، اجرای دستور فروش تا زمان تعیین تکلیف نهایی و صدور رأی قطعی از سوی دادگاه تجدیدنظر متوقف می‌ماند و به‌صورت مستقل قابل اجرا نیست.

دستور فروش ذاتاً قطعی است اما در پرونده شما صدور قرار توقف عملیات اجرایی روال کار را تغییر داده است.

پاسخ هوشمند بنیاد وکلا

هوش مصنوعی

توقف اجرای دستور فروش تا رای تجدیدنظر

دستور فروش ملک مشاع قطعی و لازم‌الاجراست و نیازی به صدور اجراییه ندارد. با این حال، به دلیل اینکه قرار توقف عملیات اجرایی صادر شده است، اجرای احکام نمی‌تواند مستقلاً اقدام به فروش کند. با اعتراض به قرار رد دادخواست، باید تا زمان تعیین تکلیف نهایی و صدور رأی دادگاه تجدیدنظر و لغو رسمی توقف منتظر بمانید.

این پاسخ به‌صورت خودکار تولید شده و جای مشاوره‌ی حقوقی با وکیل را نمی‌گیرد؛ پاسخ‌های وکلا در ادامه آمده است.

۱۳ پاسخ از وکلا و کارشناسان حقوقی

پاسخ برتر
محمدرضا توکلی

محمدرضا توکلی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹(۲۷۵ نظر)

با سلام به دلیل صدور قرار توقف عملیات اجرایی بنابراین باید تا پایان رسیدگی و صدور دادنامه قطعی و لغو قرار توقف منتظر باشید

علیرضا زرینه پور

علیرضا زرینه پور

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۸(۲۱ نظر)

بادرود
اگر توقیف عملیات اجرایی صادر شده باشد باید منتظر موند

مرتضی حاتمی فر

مرتضی حاتمی فر

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹(۶۰ نظر)

درود در صورت صدور دستور توقیف عملیات اجرایی می بایست تا تعیین تکلیف منتظر باشید

محبوبه سلبی

محبوبه سلبیهویت این وکیل به‌صورت دستی توسط کارشناسان بنیاد وکلا احراز شده است.

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۷(۴۸ نظر)

با سلام تا رای تجدید نظر باید منتظر بمانید

نمایش ۹ پاسخ دیگر وکلا
حسین مظاهری تهرانی

حسین مظاهری تهرانی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹(۴۸۳ نظر)

با سلام
تا صدور رای از دادگاه تجدیدنظر بایستی منتظر باشید.

فرشته نوری

فرشته نوری

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۸(۱۴۱ نظر)

با سلام،تا تعیین تکلیف در دادگاه تجدید نظر باید منتظر بمانید.

محمد اکبری

محمد اکبری

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۵۸ نظر)

عرض سلام و احترام، باید تا صدور رای تجدید نظر منتظر ماند.

محمدمهدی قنبری

محمدمهدی قنبری

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۹(۳۲ نظر)

سلام وقتت بخیر
پاسخ به شرح زیر می باشد:

ماهیت دستور فروش ملک مشاع و قابلیت اجرا
دستور فروش ملک مشاع، بر اساس ماده ۴ قانون افراز و فروش املاک مشاع مصوب ۱۳۵۷ و ماده ۹ آیین‌نامه اجرایی آن، توسط دادگاه صادر می‌شود. این دستور، نه حکم و نه قرار محسوب می‌شود و به همین دلیل قطعی و لازم‌الاجرا بوده و قابل تجدیدنظرخواهی نیست. همچنین، اجرای این دستور نیازی به صدور اجراییه ندارد و بلافاصله پس از صدور، به واحد اجرای احکام مدنی ارجاع می‌شود تا مراحل اجرایی از جمله ارزیابی توسط کارشناس رسمی دادگستری و برگزاری مزایده انجام گیرد.

بنابراین، به‌طور کلی، دستور فروش ملک مشاع به‌صورت مستقل توسط اجرای احکام قابل اجراست و نیازی به تایید یا قطعی شدن سایر قرارها یا احکام مرتبط ندارد، مگر اینکه شرایط خاصی مانند صدور قرار توقف عملیات اجرایی وجود داشته باشد.

تاثیر قرار توقف عملیات اجرایی
در این مورد خاص، خوانده با ارائه دادخواست جداگانه، تقاضای توقف عملیات اجرایی را مطرح کرده و دادگاه بدوی قبل از تشکیل جلسه رسیدگی، قرار توقف (تاخیر) عملیات اجرایی را تا خاتمه رسیدگی صادر کرده است. بر اساس ماده ۱۴۶ و ۱۴۷ قانون اجرای احکام مدنی، دادگاه می‌تواند در صورت وجود دلایل قوی (مانند ادعای حق توسط شخص ثالث یا سایر شرایط قانونی)، قرار توقف عملیات اجرایی را صادر کند. تا زمانی که این قرار معتبر است، اجرای دستور فروش متوقف می‌ماند و اجرای احکام نمی‌تواند اقدامات اجرایی مانند برگزاری مزایده را ادامه دهد.

تاثیر قرار رد دادخواست توقف عملیات اجرایی
در جلسه رسیدگی، دادگاه بدوی قرار رد دادخواست توقف عملیات اجرایی را صادر کرده است. این قرار به معنای رد درخواست خوانده برای توقف دائمی عملیات اجرایی است. با صدور این قرار، موانع قانونی برای ادامه اجرای دستور فروش از بین می‌رود، مگر اینکه قرار رد دادخواست قابل تجدیدنظرخواهی باشد و دادگاه تجدیدنظر هنوز رای قطعی صادر نکرده باشد. در این مورد، از آنجا که قرار رد دادخواست قابل تجدیدنظرخواهی اعلام شده و دادگاه تجدیدنظر هنوز تشکیل نشده است، باید بررسی شود که آیا این موضوع اجرای دستور فروش را متوقف می‌کند یا خیر.

طبق ماده ۱ قانون اجرای احکام مدنی، اجرای حکم یا دستور تنها در صورتی متوقف می‌شود که قرار توقف عملیات اجرایی معتبر باشد یا دادگاه صالح دستور توقف صادر کرده باشد. با توجه به اینکه قرار توقف اولیه تا خاتمه رسیدگی معتبر بوده و اکنون با صدور قرار رد دادخواست، این مانع برطرف شده است، اجرای دستور فروش می‌تواند ادامه یابد، مگر اینکه دادگاه تجدیدنظر قرار توقف جدیدی صادر کند یا رای متفاوتی ارائه دهد. با این حال، از آنجا که قرار رد دادخواست قابل تجدیدنظرخواهی است و فرآیند تجدیدنظر هنوز تکمیل نشده، ممکن است اجرای احکام با احتیاط عمل کند تا از نقض احتمالی حقوق طرفین جلوگیری شود.

پاسخ نهایی
دستور فروش ملک مشاع به‌طور مستقل توسط اجرای احکام قابل اجراست و نیازی به قطعی شدن قرار رد دادخواست توقف عملیات اجرایی توسط دادگاه تجدیدنظر ندارد. با صدور قرار رد دادخواست توسط دادگاه بدوی، مانع قانونی برای اجرای دستور فروش برداشته شده است و اجرای احکام می‌تواند مراحل اجرایی را ادامه دهد، مگر اینکه دادگاه تجدیدنظر قرار توقف جدیدی صادر کند یا رای متفاوتی ارائه دهد. با این وجود، در عمل، اجرای احکام ممکن است تا تعیین تکلیف نهایی در دادگاه تجدیدنظر صبر کند تا از مشکلات حقوقی بعدی جلوگیری شود، اما این موضوع الزام قانونی نیست و بستگی به تصمیم مقام اجرایی دارد.

سعید قیطانی

سعید قیطانی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹(۲۴۱ نظر)

سلام
تا مشخص شدن نتیجه تجدیدنظر خواهی باید منتظر بمانید

الهام دامغانی ثانی

الهام دامغانی ثانیهویت این وکیل به‌صورت دستی توسط کارشناسان بنیاد وکلا احراز شده است.

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹(۶۷۳ نظر)

با سلام
تا صدور رای از دادگاه تجدیدنظر منتظر بمانید

بهنام رفیعی ساران

بهنام رفیعی سارانهویت این وکیل به‌صورت دستی توسط کارشناسان بنیاد وکلا احراز شده است.

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۷(۴۸۰ نظر)

سلام

باید منتظر اتخاذ تصمیم دادگاه باشید

زهرا فرج

زهرا فرج

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۲۵۸ نظر)

تا صدور رای تجدیدنظر منتظر بمانید.

محمدباقر سلیمانگلی

محمدباقر سلیمانگلی

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۹(۴۹ نظر)

با سلام هرگونه تصمیم در دادکاه بعد از قطعیت انجام میگسرد

پرسش خود را بفرستید؛ اولین وکیل آزاد در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهد.

پرسش حقوقی دیگری دارید؟

پرسش خود را رایگان مطرح کنید؛ وکلا و کارشناسان حقوقی بنیاد وکلا در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهند.

پرسش جدید