قراردادها

تا چه میزان از اموال را می توان وصیت کرد ؟

وصیت در دین اسلام عمل مستحبی است که به آن تاکید فراوان شده است، اما این که یک فرد تا چه میزان از اموالش را می تواند وصیت نماید، امر مهمی است که عدم توجه به آن، می تواند سبب بروز اختلافات بسیاری در میان ورثه متوفی گردد.

به همین دلیل است که در شرع و قانون، حد و میزانی برای وصیت تعیین شده است و در صورتی که بیشتر از آن باشد، ورثه متوفی اختیار این را دارند که وصیت بیشتر از حد مشخص شده را قبول و یا رد کنند و این نکته در همه انواع وصیت نامه باید رعایت شود.

از این رو در این مقاله به موضوعاتی همچون وصیت تا ثلث اموال و وصیت بیشتر از ثلث اموال خواهیم پرداخت.

وصیت تا ثلث اموال

بر اساس قانون مدنی هر فرد می تواند همه اموالش را وصیت نماید.

این وصیت تا ثلث (یک سوم) آن نیازی به تنفیذ (رضایت و قبول) توسط ورثه متوفی ندارد، اما اگر بیشتر از یک سوم باشد، برای اینکه اجرا شود ورثه باید به آن رضایت داشته باشند و به اصطلاح آن را تنفیذ نمایند.

همچنین، در صورتی که وصیت به نفع یکی از ورثه باشد، علاوه بر آنچه که به موجب وصیت به این شخص تعلق می گیرد، در ارث نیز سهیم خواهد بود و وصیت باعث محروم ماندن از ارث نخواهد شد.

مثلا در موردی که ورثه ی شخص فوت شده تنها دو فرزند پسر باشند و متوفی از دارایی اش که ۱۵۰ میلیون بوده یک سوم ( ۵۰ میلیون ) را به نفع یکی از پسرانش وصیت نموده باشد، این پسر علاوه بر اینکه ۵۰ میلیون بابت وصیت دریافت می کند، به موجب ارث نیز سهم می برد.

نکته قابل ذکر این است که وصیت در صورتی اجرا می شود که ابتدا هزینه های کفن و دفن و سپس بدهی های متوفی پرداخت شود و اگر مالی باقی بود به وصیت عمل می شود.

وصیت بیشتر از ثلث اموال

اگرچه وصیت کننده ( موصی ) می تواند تمامی اموال و دارایی هایش را برای بعد از فوت وصیت نماید، اما این ورثه هستند که باید وصیت بیشتر از ثلث را قبول نمایند.

در واقع، زمانیکه متوفی بیشتر از ثلث اموال خود را وصیت کرده باشد ورثه می توانند این وصیت را قبول یا رد کنند که این امر برای رعایت حقوق ورثه است.

اگر ورثه وصیت بیشتر از یک سوم را رد کنند، تنها تا همان میزان یک سوم به وصیت عمل می شود؛ اما اگر قبول کنند وصیت اجرا خواهد شد.

اگر تعدادی از ورثه، وصیت بیشتر از ثلث را رد کنند ولی تعدادی از ورثه آن را قبول کنند، در این صورت مقدار بیش از ثلث فقط از سهم الارث کسانی که آن را پذیرفته اند، کسر خواهد شد.

به عنوان مثال در صورتی که دارایی متوفی معادل ۱۲۰ میلیون باشد، وصیت او تا میزان یک سوم یعنی ۴۰ میلیون نیازی به رضایت ورثه نخواهد داشت، اما اگر بیشتر از ثلث آن مثلا ۵۰ میلیون را وصیت نماید، مقداری که بیشتر از یک سوم وصیت شده ( ۱۰  میلیون ) سهم ورثه است و به نسبت سهم الارث قانونی میان آنها تقسیم می شود.

حال هرکدام از ورثه که بخواهند وصیت مازاد ( ۱۰  میلیون ) را قبول کنند، در واقع از سهم الارث خودشان کم می شود تا به وصیت عمل شود.

آنچه گفته شد در خصوص همه وصیت نامه ها باید رعایت شود به این معنی که اگر فردی وصیت نامه رسمی تنظیم کرد، به موجب این وصیت نامه هم نمی تواند بیشتر از یک سوم اموال را وصیت کند، در غیر این صورت ، به اجازه ورثه نیاز دارد.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای

‫۳ دیدگاه ها

  1. سلام وقت شما بخیر.ببخشید ما پنج خواهر و دو برادر هستیم و پدرم اموال زیادی دارد و از قبل به ما دخترها گفته که بخش خیلی ناچیز از اموالش رو به ما میدهد و بیشترش را برای پسرها گذاشته است.پدر از دوتا از خواهرهایم برای بخش ناچیز سهم الارثشان امضا گرفته ولی سه تا خواهر امضا نکردیم.
    آیا پدر به چه روش هایی میتونه حق مارو ضایع کنه و به برادرها بده؟
    اگرچه پدر فقط میتونه یک سوم اموال رو به کسی بده اما میتونه به اسم فروش مال به برادر ها حق مارو ضایع کنه؟

    1. حق شما رو ضایع کنه؟ مگه شما پول در اوردین؟ رفتی کارگری؟ پول خودشه هرجور دلش بخواد میتونه خرج کنه- همین که بزرگت کرده بدهکار هم هستی – ارث برا زمانی هست که یه ادم ساده لوح بمیره و هیچ تصمیمی برا زندگیش نگرفته – اول برو حقت رو ببین چیه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا