امکان جلوگیری از بازیافت دیه توسط شرکت بیمه از راننده فاقد گواهینامه

پرسیده شده ۲ روز پیش۲۴ پاسخ ثبت شده

شخصی بدون گواهینامه رانندگی مرتکب تصادف شده و به پرداخت دیه محکوم گردیده است. شرکت بیمه دیه و خسارت زیان‌دیده را پرداخت نموده، اما اکنون دادخواستی برای بازیافت وجه پرداختی علیه راننده مقصر ثبت کرده است. آیا از نظر قانونی استثنا یا دفاع موثری وجود دارد که مانع از اقدام بیمه یا محکومیت راننده به استرداد وجه شود؟

جمع‌بندی پاسخ وکلا

هوش مصنوعی

شرکت بیمه قانوناً حق مطالبه و بازیافت دیه پرداختی را از راننده فاقد گواهینامه دارد و راهی برای جلوگیری از آن نیست، اما مقصر می‌تواند با اثبات اعسار مبلغ را قسطی پرداخت کند.

پاسخ هوشمند بنیاد وکلا

هوش مصنوعی

الزام بازپرداخت دیه به بیمه و امکان تقسیط

طبق نظر وکلا، رانندگی بدون گواهینامه مانع از معافیت از پرداخت خسارت است و شرکت بیمه پس از پرداخت دیه زیان‌دیده، حق قانونی دارد وجه را از مقصر پس بگیرد. هیچ راه دفاعی برای لغو این استرداد وجود ندارد. تنها راهکار قانونی برای راننده مقصر، ثبت دادخواست اعسار و تلاش برای اثبات ناتوانی مالی است تا وجه پرداختی به صورت اقساطی به بیمه مسترد شود.

این پاسخ به‌صورت خودکار تولید شده و جای مشاوره‌ی حقوقی با وکیل را نمی‌گیرد؛ پاسخ‌های وکلا در ادامه آمده است.

۲۴ پاسخ از وکلا و کارشناسان حقوقی

پاسخ برتر

محسن پورعلی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹(۴۱ نظر)

درود و احترام.
خیر هیچ راهی وجود ندارد.
مراجعه به مقصر برای استرداد دیه پرداختی، حکم مقنن است تا افراد فاقد گواهینامه اقدام به رانندگی نکنند.
تنها میتوانید با اثبات اعسار، وجه را بطور اقساطی بپردازید.
موفق باشید.

حسین علیمحمدی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۱ نظر)

سلام میتونید اعسار از پرداخت اقدام کنید و به صورت اقساطی پرداخت نمایید

علیرضا زرینه پور

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۸(۲۴ نظر)

بادرود
خیر طبق قانون بیمه در صورت نداشتن گواهینامه راکب بیمه مکلف به پرداخت دیه واقامه دعوی علیع راکب برای بازیافت دیه است

فرهود مدبر خاک نژاد

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۵ نظر)

با سلام
بر اساس قانون بیمه شخص ثالث، نداشتن گواهینامه راننده مانع پرداخت خسارت یا دیه به زیان‌دیده توسط شرکت بیمه نیست، اما بیمه‌گر پس از پرداخت، حق اقامه دعوی و رجوع به راننده مسبب را برای بازیافت مبالغ پرداختی دارد.

نمایش ۲۰ پاسخ دیگر وکلا

اسماعیل کبیری

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۱ نظر)

سلام . دفاع خاصی متصور نیست . صرفا میتونید تقاضای اعسار و تقسیط بدید

مریم اسحقی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۰(۳ نظر)

سلام و عرض ادب
خیر طبق قانون بیمه می تواند برای بازیافت مبلغ پرداختی به مقصر حادثه مراجعه کند. اگر مبلغ بالاست می توانید اعسار بدهید

محمد کمالی شلوه سفلی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

سلام.متاسفم براین اتفاق.اما مطابق قانون بیمه حق بازیافت را دارد وشما میتوانید دادخواست اعسار بدید

فاطمه شکیبایی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۲ نظر)

اگر راننده در زمان حادثه فاقد گواهینامه بوده، حادثه نیز خارج از موارد استثنایی تبصره ۳ ماده ۱۵ رخ داده و تقصیر و مسئولیت او هم محرز باشد، اصل حق رجوع شرکت بیمه قانونی است و دفاعی مانند نداشتن توان مالی، پرداخت قبلی دیه یا نداشتن سوءنیت، مانع محکومیت به بازپرداخت نمی‌شود.

صمد محمدی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۳ نظر)

سلام
اگر راننده مقصر فاقد گواهینامه رانندگی باشد بیمه ضرر و زیان خسارت دیده را پرداخت میکند اما بعد تمام یا یک قسمتی از پرداختی را از راننده مقصر بازیافت میکند
بنابراین صرف اینکه بیمه خسارت را پرداخت کرده، مانع رجوع آن به راننده نیست.

پریناز رشیدی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۶ نظر)

با سلام
شرکت بیمه پس از پرداخت خسارت به زیان‌دیده، قانوناً حق بازیافت وجه از راننده فاقد گواهینامه را دارد و این موضوع یک قانونی است. با این حال، مهم‌ترین دفاع مؤثر راننده می‌تواند اثبات فقدان رابطه علیت میان نداشتن گواهینامه و وقوع تصادف باشد، در نهایت در صورت محکومیت، طرح دادخواست اعسار و تقسیط بدهی از راه‌های قانونی پیش‌رو است.

حمیدرضا قاسمی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۳۴۲ نظر)

شرکت بیمه طبق بند «پ» ماده ۱۵ قانون بیمه اجباری حق قانونی رجوع به راننده فاقد گواهینامه را دارد و دفاع موثری برای جلوگیری از اصل محکومیت وجود ندارد؛ تنها می‌توانید میزان خسارت مطالبه‌شده را به چالش بکشید یا در صورت ناتوانی مالی، اعسار و تقسیط مطرح کنید.

علی فتحی

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۹(۱۱ نظر)

درود
خیر، مطابق بنده پ ماده 15 قانون بیمه شخص ثالث مقصر حادثه اگر فاقد گواهینامه باشد بیمه بعد از پرداخت دیه می تواند به مقصر رجوع کند، در این خصوص راهی جز درخواست اعسار نخواهد بود

سمیه آرزه

کارشناس حقوقی

۴٫۸(۲۸۰ نظر)

سلام.
اگر راننده فاقد گواهینامه، مقصر حادثه باشد، شرکت بیمه پس از پرداخت دیه به زیان‌دیده حق دارد مبلغ پرداختی را از راننده مطالبه کند.
با این حال راننده می‌تواند به میزان تقصیر گزارش کارشناسی تصادف و مبلغ مطالبه‌شده اعتراض کند. اگر بتواند ثابت کند در وقوع حادثه مقصر نبوده یا میزان تقصیر او کمتر از مبلغ اعلام‌شده است امکان دفاع در برابر تمام یا بخشی از مطالبه بیمه وجود دارد.
بنابراین برای بررسی امکان دفاع باید گزارش تصادف، نظریه کارشناسی و دادخواست شرکت بیمه بررسی شود.
صرف نداشتن گواهینامه به‌تنهایی موجب مسئولیت راننده در پرداخت تمام خسارت نیست.

سمانه پیرانی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۱۵ نظر)

دفاع مؤثری برای رد کامل دعوا وجود ندارد چون رانندگی بدون گواهینامه طبق ماده ۱۵ قانون بیمه اجباری حق رجوع بیمه را ایجاد می‌کند تنها دفاع ممکن نفی رابطه سببیت بین نداشتن گواهینامه و وقوع تصادف است و همچنین خسارت تأخیر تأدیه فقط از تاریخ قطعیت حکم قابل مطالبه است

افشین سیاوشی

کارآموز وکالت کانون وکلای دادگستری

۴٫۵(۲ نظر)

امکان عدم پرداخت وجود ندارد
پیشنهاد میشود قبل اقدام برای اعسار به شرکت بیمه مراجعه کنید
عموما شرکتهای بیمه برای تقسیط یا تخفیف همکاری می کنند

مرتضی کردی

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

با سلام‌واحترام چنانچه راننده مسبب فاقد گواهینامه رانندگی باشد، بیمه گر صرفا از باب قائم مقامی خسارات شخص ثالث را جبران می کند و پس از پرداخت خسارت به زیاندیده ، جهت بازیافت خسارت پرداختی از مقصر حادثه، حق مراجعه به راننده مقصری که در حین حادثه فاقد گواهینامه رانندگی مجاز بوده را دارد.
ماده ۱۵قانون بیمه اجباری

الهه دریائی

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

بیمه اجباری شخص ثالث، بیمه پس از پرداخت خسارت حق رجوع به راننده فاقد گواهینامه را دارد. دفاع مؤثر، اثبات معتبر بودن گواهینامه، شمول استثنای قانونی یا ایراد به میزان خسارت پرداختی است. صرف ناتوانی مالی مانع رجوع بیمه نیست.

سارا تک روستا

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۹(۳۶ نظر)

سلام وقت خیر طبق قانون اگر شخص گواهینامه نداشته باشد بیمه باید خسارات را پرداخت کند و بعدا به شخص مراجعه کند

ابراهیم باقریان خوزانی

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۱۸ نظر)

شرکت بیمه پس از پرداخت خسارت به زیان‌دیده، قانوناً حق بازیافت وجه از راننده فاقد گواهینامه را دارد .اما میتونید اعسار از پرداخت اقدام کنید

محمدرضا جمال پاکدامن

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۱ نظر)

با سلام،میتوان دادخواست اعسار و تقسیط برای مبلغ بازیافت طرح نمود،در صورت اثبات اعسار و تقسیط ماهانه با توجه به حکم دادگاه مبلغ پرداخت گردد.

علیرضا ریاحی

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۱۶ نظر)

خیر امکانی جهت عدم محکومیت به پرداخت دیه وخسارات راهی وجود ندارد لکن می‌تواند پس از محکومیت دادخوتست اعسار بدهد

مهدی اکبری

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۱ نظر)

سلام شرکت بیمه بر فرض عدم گواهینانه راننده بعد از پرداخت میتواند به مقصر مراجعه کند و هیچ استثنا ندارد
در ضمن چنانچه مقصر فوت نموده و مالی نداشته باشد ورثه تکلیفی به پرداخت ندارند

ندا السادات روناسی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۸(۵۵ نظر)

با سلام
مطابق بند «پ» ماده ۱۵ قانون بیمه اجباری شخص ثالث، رانندگی بدون گواهینامه از موجبات حق رجوع بیمه‌گر است و اصولاً استثنایی برای معافیت راننده پیش‌بینی نشده است.

محمد مهدی نوفرستی

کارشناس حقوقی

۴٫۹(۸ نظر)

با سلام
متاسفانه خیر
با توجه به قانون شرکت بیمه میتواند برای دریافت خسارت به راننده مقصر بدون گواهینامه رجوع نماید . اما در صورت بالا بودن مبلغ دیه ، امکان دعوی اعسار از پرداخت مبلغ و تقسیط آن هست .

پرسش خود را بفرستید؛ اولین وکیل آزاد در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهد.

پرسش حقوقی دیگری دارید؟

پرسش خود را رایگان مطرح کنید؛ وکلا و کارشناسان حقوقی بنیاد وکلا در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهند.

پرسش جدید

حسین علیمحمدی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری۵٫۰(۱ نظر)