ملک مستحق الغیر است؛ چه باید کرد؟

پرسیده شده ۵ سال پیش۱۳ پاسخ ثبت شده

سلام یک زمین خریدم بعد ده سال مشخص شده مستحق الغیر حالا اگر پول من براساس شاخص تورم بانک مرکزی باشد یک دهم قیمت زمین من خریدم ۵۰ میلیون الان قیمت زمین دو میلیارد ولی شاخص میگه پول شما میشه دوبیست پنجاه میلیون چکار کنم این چه بدبختیه من یک زمین مثل خودم میخوام نه کلاهبرداری کردم نه دزدی الانم کرایه نشین هستم آخه من چکار کنم

جمع‌بندی پاسخ وکلا

هوش مصنوعی

اگر خریدار هنگام معامله از مستحق‌للغیر بودن زمین بی‌خبر بوده باشد، علاوه بر اصل ثمن، حق مطالبه غرامات و کاهش ارزش پول را دارد که طبق نظر اغلب وکلا و آرای وحدت رویه، بر مبنای قیمت روز ملک محاسبه می‌شود، هرچند برخی وکلا جبران خسارت را صرفاً بر اساس شاخص تورم بانک مرکزی دانسته‌اند.

این دیدگاه کلی قانون است اما نحوه محاسبه خسارت در دادگاه به ناآگاهی شما از فساد معامله و نحوه طرح دادخواست بستگی دارد.

پاسخ هوشمند بنیاد وکلا

هوش مصنوعی

امکان مطالبه ارزش روز ملک بابت غرامت

در صورتی که خریدار هنگام معامله نداند زمین متعلق به دیگری است، بیع باطل بوده و فروشنده ملزم به استرداد اصل پول است. علاوه بر برگرداندن ثمن، فروشنده باید غرامات وارده ناشی از کاهش شدید ارزش پول را نیز جبران کند. مطابق اعلام اکثر وکلا و با تکیه بر رأی وحدت رویه دیوان عالی کشور، این غرامت می‌تواند معادل ارزش روز ملک تعیین شود تا ضرر خریدار به طور واقعی جبران گردد. با این حال برخی وکلا معتقدند محاسبه فقط بر پایه شاخص تورم بانک مرکزی صورت می‌گیرد.

این پاسخ به‌صورت خودکار تولید شده و جای مشاوره‌ی حقوقی با وکیل را نمی‌گیرد؛ پاسخ‌های وکلا در ادامه آمده است.

۱۳ پاسخ از وکلا و کارشناسان حقوقی

پاسخ برتر
مصطفی نادریان

مصطفی نادریان

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹(۴۵ نظر)

به موجب ماده ۳۶۵ قانون مدنی ، بیع فاسد اثری در تملک ندارد ، یعنی مبیع و ثمن کماکان در مالکیت بایع و مشتری باقی می ماند و حسب مواد ۳۹۰ و ۳۹۱ قانون مرقوم ، اگر بعد از قبض ثمن ، مبیع کلا یا جزئا مستحقق للغیر درآید ، بایع ضامن است و باید ثمن را مسترد دارد و در صورت جهل مشتری به وجود فساد ، از عهده غرامات وارد شده بر مشتری نیز برآید و چون ثمن در اختیار بایع بوده است در صورت کاهش ارزش ثمن و اثبات آن ، با توجه به اطلاق عنوان غرامات در ماده ۳۹۱ قانون مدنی بایع قانونا ملزم به جبران آن است یعنی باید اصل پول شما با حساب تمامی خسارات کاهش ارزش پول معادل قیمت روز ملک پرداخت شود

احسان عبدالهی

احسان عبدالهیهویت این وکیل به‌صورت دستی توسط کارشناسان بنیاد وکلا احراز شده است.

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۸(۶۰۲ نظر)

خسارت شما مطابق رای وحدت رویه دیوانعالی کشور از طریق کارشناسی محاسبه شده و بر مبنای کاهش قدرت پول و قیمت روز ملک تعیین میگردد .

ابراهیم صفری

ابراهیم صفری

کارشناس حقوقی

۴٫۷(۱۰۴ نظر)

باسلام
شما بطرفیت فروشنده اقامه دعوی و مطالبه ثمن معامله به قیمت روز را اقدام بفرمایید

امین احمدی

امین احمدی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۷(۹۳ نظر)

سلام
علاوه بر اصل پول باید خسارات و غرامات هم به شما پرداخت شود.

نمایش ۹ پاسخ دیگر وکلا
سینا امیررحیمی

سینا امیررحیمی

کارآموز وکالت کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۷ نظر)

در صورت عدم آگاهی شما به مستحق للغیر بودن ملک میتوانید قیمت روز ملک را از باب غرامات مطالبه کنید.

سید رسول قاضی

سید رسول قاضی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۷(۱۰۲ نظر)

مطابق رای وحدت رویه ۷۳۳ دیوان عالی کشور در صورت مستحق الغیر بودن مبیع ، بایع موظف است اصل ثمن را بهمراه خسارات وارده طبق شاخص تورم بانک مرکزی در حق خریدار بپردازد

نوید میرزایی

نوید میرزایی

کارشناس حقوقی

با عرض سلام و ادب
فرض سوال شما دقیقا منطبق با رای وحدت رویه دیوان عالی کشور می باشد که علاوه بر عین مال خود می توانید نسبت به دریافت خسارات و غرامت خود به قیمت روز اقدام نمایید.
۷۳۳
۱۵/۷/۱۳۹۳
رای وحدت رویۀ هیات عمومی دیوان عالی کشور
به موجب ماده ۳۶۵ قانون مدنی، ییع فاسد اثری در تملک ندارد، یعنی مبیع و ثمن کماکان در مالکیت بایع و مشتری باقی می ماند و حسب مواد ۳۹۰ و ۳۹۱ قانون مرقوم، اگر بعد از قبض ثمن، مبییع کلا یا جزئا مستحق للغیر درآید، بایع ضامن است و باید ثمن را مسترد دارد و در صورت جهل مشتری به وجود فساد، از عهد غرامات وارد شده بر مشتری نیز برآید و چون ثمن در اختیار بایع بوده است در صورت کاهش ارزش ثمن و اثبات آن، با توجه ب اطلاق عنوان غرامات در ماده ۳۹۱ قانون مدنی بایع قانونا ملزم به جبران آن است؛ بنابریان دادنامه شماره ۳۶۰ مورخ ۳۱/۳/۱۳۸۹ شعبه یازدهم دادگاه تجدید نظر استان آذربایجان غربی در حدی که با این نظر انطباق دارد به اکثریت آراء صحیح و قانونی تشخیص می گردد. این رای طبق ماده ۲۷۰ قانون آیین دادرسی دادگاه های عموم و انقلاب در امور کیفری مصوب ۱۳۷۸ در موارد مشابه برای شعب دیوان عالی کشور و دادگاه ها لازم الاتباع است.
هیات عمومی دیوان عالی کشور

یحیی حیدری

یحیی حیدری

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

مبلغ پرداختی شما بر اساس شاخص بانک مرکزی محاسبه می شود ..می توانید از فروشنده ملک شکایت کنید و مطالبه خسارت نمایید و فروشنده از بابت فروش فضولی ملک باید پاسخگو باشد.

علی افخمی

علی افخمی

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۵(۲ نظر)

میبایست علیه فروشنده ی مال غیر به خود طرح دعوی نموده و مطالبه ی ثمن معامله و همینطور خسارات و مخارج خود در ملک مذکور شوید.

رامین رضایی ابهری

رامین رضایی ابهری

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۶(۸۸ نظر)

خسارت شما به نرخ روز تعیین و قابل محاسبه خواهد بود

حسین مقنی

حسین مقنی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

دوست عزیز
اصلا جای نگرانی نیست زیرا:
۱ - چنانچه هنوز حکم قطعی بر اثبات مالکیت فرد دیگر روی این زمین صادر نشده است ،مطابق قانون مالکیت شما به قوت خود باقی است.
۲- چنانچه در این خصوص از ناحیه مدعی، دعوای حقوقی در جریان است،شما یا وکیل محترمتان می بایست با طرح دعوی جلب ثالث ،فروشنده را نیز وارد این پرونده کنید تا همزمان در این خصوص پاسخگو باشد.
۳-ضمن دادخواست جلب ثالث حتما با استناد به رای وحدت رویه شماره ۷۳۳ مورخ ۱۵/۷/۹۳ محکومیت فروشنده را به پرداخت کلیه خسارات و غرامات اعم از ارزش روز ملک و هزینه هایی انجام شده در ملک و خسارات دادرسی از دادگاه درخواست کنید و حتما تامین خواسته نیز برای توقیف اموال طرف درخواست کنید .
۴-چنانچه دلایلی محکمی وجود دارد که مستحق للغیر بودن مبیع را نشان می دهد، مشروط به اینکه هنوز ۱۰ سال تمام از تاریخ انجام معامله نگذشته باشد،توصیه می کنم در اولین فرصت علیه طرف شکایت فروش مال غیر مطرح کنید.نکته جالبتر اینکه چنانچه بتوانید ثابت کنید که مالک نیز از این معامله مطلع بوده لیکن ظرف یکماه از تاریخ اطلاع برای شما اظهارنامه ای ارسال نکرده باشد یا اقدام قانونی انجام نداده باشد ،به موجب قانون معاون جرم محسوب می شود.
۵- میزان مجازات : یک تا ۷ سال حبس بعلاوه جزای نقدی در حق دولت معادل مبلغ کلاهبرداری شده به علاوه رد مال

موفق باشید.

مجتبی عاشوری

مجتبی عاشوری

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۸(۹۸۰ نظر)

با درود علاوه بر ثمن غرامات نیز باید جبران شود

علیرضا بیگلری

علیرضا بیگلری

کارشناس حقوقی

۵٫۰(۲ نظر)

با سلام و احترام
مطالبه ثمن زمین به بها عادله روز دهید
و در غرامات وارده را نیز مطالبه نمائید

پرسش خود را بفرستید؛ اولین وکیل آزاد در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهد.

پرسش حقوقی دیگری دارید؟

پرسش خود را رایگان مطرح کنید؛ وکلا و کارشناسان حقوقی بنیاد وکلا در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهند.

پرسش جدید