باید اجبارا درخواست تحریر و تقسیم ترکه داد و بعد دادخواست خلع ید آیا مدارک دیگری هم لازم است؟

پرسیده شده ۳ سال پیش۱۲ پاسخ ثبت شده

با درود
برای دادخواست خلع ید ملک مشاعی برای یک خانه ارثی که در تصرف تعدادی از وراث است آیا داشتن سند شش دانگ به نام متوفی و برگه انحصار وراثت کافیست؟ یا اول باید اجبارا درخواست تحریر و تقسیم ترکه داد و بعد دادخواست خلع ید؟ آیا مدارک دیگری هم لازم است؟
لازم به ذکر است متوفی اموال دیگری هم مانند زمین و ماشین با سند شش دانگ به نام متوفی دارد ولی فقط در حال حاضر خلع ید از خانه به تنهایی مورد نظر است.
تشکر فراوان از پاسخگویی

جمع‌بندی پاسخ وکلا

هوش مصنوعی

اکثر وکلا معتقدند نیازی به تقدم تحریر و تقسیم ترکه نیست و با داشتن سند رسمی متوفی و گواهی انحصار وراثت می‌توانید مستقیماً دادخواست خلع ید مشاعی بدهید. البته یک وکیل معتقد است صرف این مدارک کافی نیست و ابتدا باید سهم‌الارث به نام شما سند بخورد و احتمال موانعی مثل وصیت ثلث بررسی شود.

با این حال، امکان طرح مستقیم این دادخواست بستگی به وضعیت ثبتی سهم شما و نحوه اثبات تصرف غیرمجاز سایر وراث دارد.

پاسخ هوشمند بنیاد وکلا

هوش مصنوعی

خلع ید ارثی پیش از تقسیم ترکه

برای طرح دعوای خلع ید علیه سایر وراث متصرف، اجباری به اقدام قبلی جهت تحریر یا تقسیم ترکه وجود ندارد. به نظر اکثر وکلا، سند مالکیت شش دانگ به نام متوفی به همراه گواهی انحصار وراثت برای شروع این دعوا کفایت می‌کند. همچنین پیشنهاد شده پیش از دادخواست، از طریق شورای حل اختلاف تأمین دلیل بگیرید یا برای ثبت عدم رضایت و دریافت اجرت‌المثل، اظهارنامه بفرستید. با این وجود، دیدگاه مخالفی هم مطرح است که انتقال سند به نام ورثه و بررسی احتمال خروج ملک بابت وصیت ثلث را پیش‌نیاز می‌داند.

این پاسخ به‌صورت خودکار تولید شده و جای مشاوره‌ی حقوقی با وکیل را نمی‌گیرد؛ پاسخ‌های وکلا در ادامه آمده است.

۱۲ پاسخ از وکلا و کارشناسان حقوقی

پاسخ برتر
الهام ناظری

الهام ناظریهویت این وکیل به‌صورت دستی توسط کارشناسان بنیاد وکلا احراز شده است.

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹(۱۵۵ نظر)

سلام. برای طرح دعوای خلع ید همان سند شش دانگ به نام متوفی و گواهی انحصار وراثت کفایت میکند‌.بهتر است قبل از ارائه دادخواست از شورای حل اختلاف درخواست تامین دلیل کنید

عبدالرضا صدیق

عبدالرضا صدیق

کارشناس حقوقی

۴٫۸(۲۱ نظر)

با سلام. ابتدا می توانید دادخواست خلع ید داده و سپس تحریر و تقسیم ترکه.

محبوبه سلبی

محبوبه سلبیهویت این وکیل به‌صورت دستی توسط کارشناسان بنیاد وکلا احراز شده است.

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۷(۴۸ نظر)

سلام همین مدارک کافی است و بهتر است یک تامین دلیل هم انجام گردد

علیرضا عبدالله پور

علیرضا عبدالله پور

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

خیر به نظر نمیاد با این مختصر شرایط لازم جهت خلع ید مهیا باشد دعوای خلع ید یکی از دعاوی حقوقی پیچیده است که باید جزییات زیادی مدنظر قرار بگیرد.صرف اینکه ثابت کنید شما وارث مالک هستید کفایت نمیکنه جهت خلع ید باید سهم شما از ملک به نام شما سند خورده باشد چون اثبات مالکیت مدعی یکی از شروط بنیادی دعوی خلع ید هست چه بسا ملک مزبور طبق وصیتنامه بعنوان ثلث از ماترک خارج شده باشد. مقصود این نیست که حتما آن ملک جزو ثلث ماترکه بلکه مقصود این است که همین احتمال میتونه مانع صدور حکم خلع ید باشه در امور حقوقی باید این موانع صدور رای پیش از طرح دعوی بررسی بشه. طبق قانون در مورد املاک واجد سابقه ثبتی صرفا سند میتونه مثبت مالکیت باشه لذا وارث باید بدوا نسبت به قدرالسهمش از آن ملک سند بگیره تا مثبت ذیحقی وی در موضوع خواسته خلع ید باشه شرط دوم غاصبانه بودن تصرفات خوانده یا خواندگان است.در اینجا هم لازمه جزییات زیادی بررسی بشه. معمولا ورثه ملک موروثی را غصب نمیکنند و شروع تصرفاتشان با اذن ولی تداوم تصرفاتشان بدون مجوز هست اما احتمال غاصبانه بودن هم وجود دارد.تمام املاک مشاعی وضعیت یکسانی ندارند لذا لازمه نوع ملک و نحوه تصرف و ...هم بررسی بشه.شما فی الحال فقط مدرک مثبت وارث بودن خودتان را در دست دارید که جهت خلع ید لازمه ولی کافی نیست.پیشنهاد میکنم به صورت حضوری یا از طریق تماس تلفنی با وکیل مشورت کنید تا پاسخ دقیق و متناسب با شرایط خودتان را کسب کنید. چون روشهای کوتاه و کم هزینه تری هم برای احقاق حق وجود دارند که بر پروسه طولانی و پر هزینه رسیدگی قضایی ارجحیت دارند. دادگاه بهتره زمانی انتخاب بشه که آخرین و تنها گزینه ممکن باشه خصوصا در موارد این چنینی که قرابت نسبی نزدیکی بین وراث وجود دارد.

نمایش ۸ پاسخ دیگر وکلا
علی افخمی

علی افخمی

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۵(۲ نظر)

سند مالکیت و برگه انحصار وراثت کافی است.

امین ولی زاده

امین ولی زاده

کارشناس حقوقی

۴٫۸(۳۱ نظر)

با درود ،بلی، باستناد گواهی حصر وراثت و سند رسمی مالکیت بنام مورث تون ابتدا میتوانید تقاضای خلع ید از ملک مذکور نمایید

وحید عاکفی قاضیانی

وحید عاکفی قاضیانی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۳۷ نظر)

گرچه این راه ممکن است، اما بهتر است ابتدا برای اخذ اجرت المثل ایام تصرف اظهارنامه بدهید.

سهیل فیضی عظیمی

سهیل فیضی عظیمی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۸(۲۴۷ نظر)

با سلام
گواهی انحصار و سند ماکیت برای طرح دعوی خلع ید کافی است.

محبوبه مرادیان

محبوبه مرادیان

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۵ نظر)

سلام وقت بخیر لازم و ملزوم هم نیستند و هر کدام را می‌توانید در هر زمان خواستید مطرح نمایید مشکلی ندارد.میتوانید ابتدا خلع ید را مطرح نمایید .

سید روح الله قاضی

سید روح الله قاضی

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۵(۲ نظر)

سلام
امکان تقاضای خلع ید از ملک مذکور وجود دارد

پیام اکوان

پیام اکوان

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

سلام ارایه سند مالکیت و انحصار وراثت کفایت است

سعید قیطانی

سعید قیطانی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹(۲۴۱ نظر)

سلام
مستلزم ارائه سند مالکیت و گواهی حصر وراثت می باشد

پرسش خود را بفرستید؛ اولین وکیل آزاد در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهد.

پرسش حقوقی دیگری دارید؟

پرسش خود را رایگان مطرح کنید؛ وکلا و کارشناسان حقوقی بنیاد وکلا در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهند.

پرسش جدید