امکان اخراج زوجه از منزل مشاع که بخشی از آن مستثنیات است

پرسیده شده ۲ سال پیش۱۸ پاسخ ثبت شده

به دلیل ناسازگاری‌های خانمم ۱۰ سال است که خانه را ترک کرده‌ام. ایشان به عنوان مهریه ۲ دانگ خانه‌ام را گرفته و ۴ دانگ آن مستثنیات تشخیص داده شد و به نام من است، طی این سال‌ها ایشان در آن خانه زندگی می‌کند، چطور می‌توانم همسرم را از آن خانه جابجا یا حتی بیرون کنم؟

جمع‌بندی پاسخ وکلا

هوش مصنوعی

امکان طرح دعوای خلع ید مشاعی و مطالبه اجرت‌المثل ایام تصرف برای ۴ دانگ وجود دارد. با این حال، اگر هنوز طلاق نگرفته‌اید، ملزم به تامین مسکن مستقل برای زوجه خواهید بود و پس از خلع ید، خودتان نیز حق استفاده از ملک را ندارید.

امکان بیرون کردن همسر از ملک مشاع بستگی به وضعیت رابطه زوجیت و باقی‌مانده مهریه او دارد.

پاسخ هوشمند بنیاد وکلا

هوش مصنوعی

امکان خلع ید مشاعی با تبعات تعهد مسکن و مهریه

از لحاظ قانونی شما به عنوان مالک ۴ دانگ می‌توانید دادخواست خلع ید مشاعی و مطالبه اجرت‌المثل بدهید تا ملک از تصرف ایشان خارج شود. اجرای حکم خلع ید موجب پلمب یا عدم امکان سکونت هر دو مالک می‌شود و شما هم بدون توافق نمی‌توانید در آن زندگی کنید. علاوه بر این، در صورت پابرجا بودن رابطه زوجیت، مکلف به تهیه مسکن مستقل برای همسر خود هستید و در غیر این صورت ملزم به پرداخت نفقه می‌شوید. همچنین اگر بقیه مهریه باقی مانده باشد، سکونت نداشتن شما در این منزل می‌تواند ۴ دانگ را از مستثنیات دین خارج کرده و در معرض توقیف قرار دهد.

این پاسخ به‌صورت خودکار تولید شده و جای مشاوره‌ی حقوقی با وکیل را نمی‌گیرد؛ پاسخ‌های وکلا در ادامه آمده است.

۱۸ پاسخ از وکلا و کارشناسان حقوقی

پاسخ برتر
سکینه چهره خند

سکینه چهره خند

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹(۳۸ نظر)

سلام و عرض ادب
چون این مال بین شما و خانمتان، مشاع است میتوانید دادخواست خلع ید مشاعی بدهید و اجرت المثل کل این سالها به میزان ۴ دانگ را از مطالبه کرده و همزمان ایشان را از ملک بیرون کنید اما چند مساله دارد:

اول اینکه پس از خلع ید، تا زمانیکه راجع نحوه استفاده از آن، تعیین تکلیف توافقی نکرده و یا به فروش نگذارید، هیچکدام از شما دیگر نمیتوانید از آن ملک هیچ استفاده ای نموده و یا آنرا به رهن یا اجاره بدهید.

دوم اینکه اگر همسرتان از شما جدا نشده اند و هنوز طلاق واقع نشده است؛ شما مکلف به تهیه منزل برای اقامت ایشان هستید وگرنه با اقدام قانونی از طرف ایشان، چون خودتان منزل برای ایشان تهیه نکرده اید، متقابلا ایشان تکلیفی به تمکین از شما نخواهد داشت اما در عین حال که بطور قانونی از شما تمکین نمیکند، شما محکوم به پرداخت نفقه ماهانه در حق ایشان میگردید.

سوم اینکه اگر ایشان کل مهریه را دریافت نکرده باشد و مابقی مهریه ایشان پرداخت نشده باقیمانده باشد و ایشان بقیه مهریه را نیز ابراء نکرده باشد؛ درصورتیکه برای اجرا گذاشتن تتمه مهریه خود اقدام کند به استناد اینکه ملک مشاعی است و شما از ملک، استفاده شخصی نمیکنید و در جای دیگری اقامت دارید، میتواند این بار، ۴ دانگ دیگر ملک را هم بعنوان مهریه بگیرد چون خانه ای که شما بعنوان بدهکار مهریه، شخصا در آن سکونت نداشته باشید، از مستثنیات خارج میشود و قابل مطالبه برای مهریه است.

اگر شما قانونا برای خلع ید و مطالبه اجرت المثل اجاره بهای این سالها اقدام کنید، میتوانید علیه خانم به راحتی حکم بگیرید اما گویی بطور ضمنی، رسما اعلام کرده اید که خودتان در منزل سکونت نداشته اید و حتی اگر این امر ترک منزل مشترک توسط خودتان نیز به نوعی بتواند پوشانده و انکار شود، پس از اجرای حکم خلع ید و تخلیه ملک، خانم درصورتیکه توسط وکیل راهنمایی شود و لایحه قوی بدهد، میتواند به استناد اینکه ملک مشاعی و غیرقابل افراز است و استفاده هریک از شرکا از سهم خود از ملک نیز مستلزم رضایت شریک دیگر است و درحال حاضر طرفین، توافقی برای استفاده از ملک ندارند و شما دیگر از ملک خودتان استفاده شخصی نمیکنید و در جای دیگری اقامت کرده و بعنوان سرپناه به آن نیازی ندارید، برای خروج آن از مستثنیات اقدام نموده و بابت مهریه آن را بگیرد.

مرصاد پوراعتضاد

مرصاد پوراعتضاد

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۶(۲۳۸ نظر)

میتوانید تحت عنوان خلع ید ملک مشاعی طرح دعوی نمایید.

آسیه فتاحی امیردهی

آسیه فتاحی امیردهی

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۸(۲٬۸۲۹ نظر)

با سلام امکان درخواست خلع ید از جانب هر یک از مالکین ملک مشاع وجود دارد ولی بعنوان زوج تا زمانی که ایشان را طلاق نداده اید مکلف ب تهیه مسکن مستقل برای زوجه می باشید

مینا امیری ثانی

مینا امیری ثانی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹(۲۵۴ نظر)

عرض ادب
می توانید خلع ید مشاعی مطرح کنید

نمایش ۱۴ پاسخ دیگر وکلا
فرشته نوری

فرشته نوری

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۸(۱۴۱ نظر)

با سلام،می توانید دادخواست خلع ید مشاعی بدهید اما تبعات خوبی ندارد.می توانید شما هم در این خانه با توجه به اینکه ۴ دانگش به شما تعلق دارد و در جزء‌جزء ملک‌ سهمتان به صورت اشاعه وجود دارد شما هم در این خانه زندگی کنیداگر زوجه با تمایل خود خانه را ترک کرد دادخواست الزام به تمکین بدهید اگر ثابت شد و در اجرای احکام نشوزش اثبات شد نفقه به وی تعلق نمیگیرد.

سید اشکان جلالی

سید اشکان جلالی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹(۴۵ نظر)

بادرود
دقیقا مشخص ننموده اید که طلاق گرفته اید یا فقط مهریه را پرداخت کردید.
در هر حال می توانید دادخ‌است خلع ید مشاعی مطرح کنید ولی در نظر داشته باشید که تامین مسکن نیز از وظایف زوج می باشد و در صورت مطالبه زوجه می بایست مسکن مجزا فراهم فرمتیید.

حسین مظاهری تهرانی

حسین مظاهری تهرانی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹(۴۸۳ نظر)

با سلام
طرح دعوای خلع ید مشاعی امکان پذیر می باشد لکن در هرحال مسکن جزء نفقه زوجه محسوب شده و تهیه آن به عهده شماست.

رضا گلریز

رضا گلریز

کارشناس حقوقی

۴٫۹(۸۲۲ نظر)

سلام دادخواست خلع ید و مطالبه اجرت المثل ایام تصرف بدهید

پانیذ قمشی بزرگ

پانیذ قمشی بزرگ

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۱ نظر)

با سلام
می توانید دادخواست خلع ید و مطالبه اجرت المثل بدهید اما در عین حال شما باید برای زوجه مسکن مناسب برای زندگی فراهم کنید و در غیر این صورت می تواند شکایت کند‌.

شیما کاتبی

شیما کاتبی

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۹(۱۰ نظر)

با سلام، می‌توانید به طرح دعوای خلع ید مشاعی و مطالبه اجرت المثل ایام تصرف نسبت به ۴ دانگ اقدام نمائید. ولیکن در صورتی که هنوز متارکه ننموده اید ملزم به تهیه مسکن جداگانه برای زوجه هستید.

مریم مرادی

مریم مرادیهویت این وکیل به‌صورت دستی توسط کارشناسان بنیاد وکلا احراز شده است.

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۸(۹۳۸ نظر)

سلام میتوانید دادخواست خلع ید مشاعی و یا افراز مال مشاع ودر صورت عدم افراز فروش مال مشاعی مطرح نمایید

ابراهیم اسمی پور

ابراهیم اسمی پور

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۱ نظر)

خلع ید و مطالبه اجرت المثل و سپس دستور فروش

رضا میرعرب

رضا میرعرب

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۸ نظر)

با سلام
اقدام به خلع ید مشاعی و مطالبه اجرت المثل ایام تصرف نمایید .

بهنام رفیعی ساران

بهنام رفیعی سارانهویت این وکیل به‌صورت دستی توسط کارشناسان بنیاد وکلا احراز شده است.

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۷(۴۸۰ نظر)

سلام

شما میتوانید نسب تبه اقامه خلع ید ملک مشاع و نیز مطالبه اجرت المثل ایام تصرف اقدام کنید

سعید قیطانی

سعید قیطانی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹(۲۴۱ نظر)

سلام
می توانید نسبت به خلع ید اقدام کنید

محمدرضا توکلی

محمدرضا توکلی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹(۲۷۵ نظر)

با سلام در زمان زوجیت امکان این امر نیست

پرسش خود را بفرستید؛ اولین وکیل آزاد در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهد.

پرسش حقوقی دیگری دارید؟

پرسش خود را رایگان مطرح کنید؛ وکلا و کارشناسان حقوقی بنیاد وکلا در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهند.

پرسش جدید