آیا در مرحله تجدیدنظر به‌عنوان تجدیدنظرخوانده باید لایحه دفاعیه ارائه داد؟

پرسیده شده ۱ ماه پیش۲۱ پاسخ ثبت شده

در پرونده‌ای با موضوع تنفیذ وصیت‌نامه، ما خوانده دعوا بودیم و لایحه‌ای مبنی بر فقدان اعتبار وصیت‌نامه ارائه دادیم. دادگاه بدوی رأی به نفع ما صادر کرد، اما به دلیل اشتباه در تشخیص ماهیت وصیت‌نامه (تصور تایپی‌بودن آن به‌جای خودنوشت‌بودن) و بدون ورود به بررسی ماهوی. اکنون خواهان‌ها تجدیدنظرخواهی کرده‌اند. آیا باید لایحه دفاعیه جدیدی ارائه دهیم، همان مطالب قبلی را تکرار کنیم، یا از ارائه لایحه خودداری کنیم؟

جمع‌بندی پاسخ وکلا

هوش مصنوعی

ارسال لایحه دفاعیه برای تجدیدنظرخوانده الزامی نیست، اما با توجه به اینکه رای بدوی با استدلال نادرست صادر شده، توصیه اکید وکلای ما ارائه لایحه ظرف مهلت ۱۰ روز از ابلاغ است. در این لایحه نباید به تکرار مطالب قبلی اکتفا کرد، بلکه باید به جهات اعتراض پاسخ داد و از نتیجه رای با دلایل ماهوی دفاع نمود.

پاسخ هوشمند بنیاد وکلا

هوش مصنوعی

ضرورت تنظیم لایحه تجدیدنظرخوانده ظرف ۱۰ روز

ارائه لایحه از سوی تجدیدنظرخوانده از نظر قانونی اجباری نیست و در صورت سکوت نیز پرونده به دادگاه ارسال می‌شود. با این حال، با توجه به اینکه رای بدوی با تشخیص اشتباه در ماهیت وصیت‌نامه به نفع شما صادر شده، خودداری از دفاع می‌تواند موجب نقض رای گردد. شما پس از ابلاغ دادخواست تجدیدنظرخواهی ۱۰ روز مهلت دارید لایحه خود را ثبت کنید. در این لایحه نباید صرفا دفاعیات قبلی را تکرار کنید، بلکه باید علاوه بر پاسخ به اعتراضات طرف مقابل، استدلال‌های ماهوی مبنی بر بی‌اعتباری وصیت‌نامه را هم بیان کنید تا نتیجه رای تایید شود.

این پاسخ به‌صورت خودکار تولید شده و جای مشاوره‌ی حقوقی با وکیل را نمی‌گیرد؛ پاسخ‌های وکلا در ادامه آمده است.

۲۱ پاسخ از وکلا و کارشناسان حقوقی

پاسخ برتر
علیرضا باقری

علیرضا باقری

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۱۱ نظر)

بهتر است حتما لایحه دفاعیه تجدیدنظرخوانده ارائه شود؛ مخصوصا در پرونده شما که رای بدوی به نفع شما صادر شده ولی استدلال دادگاه درباره ماهیت وصیت‌نامه محل ایراد است. مطابق ماده ۳۴۶ قانون آیین دادرسی مدنی، تجدیدنظرخوانده پس از ابلاغ دادخواست تجدیدنظر ۱۰ روز فرصت پاسخگویی دارد.

بهتر است در لایحه صرفا مطالب قبلی را کپی نکنید؛ بلکه پاسخ مستقیم به جهات تجدیدنظرخواهی بدهید و در کنار آن، ایراد ماهوی مربوط به اعتبار وصیت‌نامه را هم مطرح کنید. چون دادگاه تجدیدنظر در حدود موضوع تجدیدنظرخواهی رسیدگی می‌کند و جهاتی مانند عدم اعتبار مستندات، عدم توجه به دلایل و مخالفت رای با قانون از جهات تجدیدنظرخواهی است. بنابراین حتی اگر رای بدوی از جهت استدلال دچار اشکال باشد، باید از نتیجه رای و استدلال صحیحی که می‌تواند آن را تایید کند دفاع کنید و نگذارید صرفا به دلیل ضعف استدلال دادگاه بدوی، رای به نفع شما نقض شود.

حسین بشری

حسین بشری

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۹(۱۵ نظر)

سلام در مرحله تجدیدنظر بعداز تجدیدنظر خواهی طرف مقابل شما ؛ دادخواست تجدید نظر خواهی ایشان برای شما ارسال میشود و ده روز به شما مهلت داده میشود دفاعیه خود را در پاسخ به دادخواست آنها اعلام کنید ( تبادل لوایح) ...شما حتما در مرحله تبادل لوایح در پاسخ به مطالب طرف مقابل دفاعیات و مستندات خود را ارائه کنید ...این کار حتما به نفع شما خواهد بود

وحید عاکفی قاضیانی

وحید عاکفی قاضیانی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۳۷ نظر)

بهتر است که لایحه داده شود و به طور خلاصه و مفید تمام اشکالاتی که شاید طرف مقابل به دادگاه تجدید نظر ارائه کند پاسخ داده شود.

زهرا فرج

زهرا فرج

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۲۶۰ نظر)

پیشنهاد میکنم لایحه ارسال نمایید.

نمایش ۱۷ پاسخ دیگر وکلا
زهره عظیمی

زهره عظیمی

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

سلام. در مرحله اعتراض تجدیدنظر تبادل لوایح صورت می گیرد و ۱۰ روز وقت دارید که کتبا جواب دهید.بهتر است که لایحه اعتراضیه را مطالعه کنید و موارد را بند به بند پاسخ دهید.البته اگر پاسخی هم ندهید پس از گذشتن موعد قانونی پرونده تکمیل شده و به دادگاه تجدیدنظر ارسال می شود.

مصطفی فودازی

مصطفی فودازی

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۳ نظر)

با سلام
بهتر است لایحه دفاعیه در مرحله تجدیدنظر ارائه کنید و صرفا به تکرار لایحه بدوی اکتفا نکنید.
چون مبنای رای بدوی ظاهرا اشتباه در تشخیص نوع وصیت‌نامه بوده، باید در لایحه تجدیدنظر، ضمن دفاع از نتیجه رای، بر ایرادات ماهوی و ادله بی‌اعتباری وصیت‌نامه نیز تاکید کنید تا اگر دادگاه تجدیدنظر استدلال بدوی را نپذیرفت، پرونده صرفا به دلیل آن اشتباه علیه شما تمام نشود.
در صورت امکان، ایرادات مربوط به شکل وصیت‌نامه، شرایط قانونی تنظیم آن و سایر دلایل بی‌اعتباری را مستقل و مستند مطرح کنید.

محسن پورعلی

محسن پورعلی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹(۳۶ نظر)

الزامی وجود ندارد تا لایحه بفرستید اما توصیه میشود این کار را انجام دهید

امیر فراستی

امیر فراستی

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۱۲ نظر)

سلام پیرو سوال شما، حتما لایحه دفاعیه تجدیدنظرخواهی ارائه کنید و صرفا به تکرار لایحه قبلی اکتفا نکنید. چون رای بدوی بر مبنای برداشت اشتباه از ماهیت وصیت‌نامه صادر شده، در لایحه ضمن دفاع از نتیجه رای، تصریح کنید که حتی با فرض خودنوشت بودن وصیت‌نامه، جهات ماهوی بی‌اعتباری که قبلا مطرح کرده‌اید باید بررسی شود. عدم ارائه لایحه، ریسک از دست رفتن فرصت دفاع در برابر ایرادات تجدیدنظرخواه را دارد؛ مطابق ماده ۳۴۶، تجدیدنظرخوانده پس از ابلاغ دادخواست، ۱۰ روز فرصت پاسخ دارد.

نفیسه اصولی صفار

نفیسه اصولی صفار

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۷۴ نظر)

سلام
بله حتما تبادل لوایح انجام می‌شود شما هم باید در مهلت قانونی ده روز لایحه دفاعیه بدهید و دفاعیات قبلی خودتان را تکمیل کنید تا پرونده صرفا بر اساس ادعای طرف مقابل بررسی نشود موفق باشید

سید محمد صابری

سید محمد صابری

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۲ نظر)

درود بر شما
پس از تجدیدنظرخواهی طرف مقابل ابلاغیه ای برای شما صادر می شود تا ظرف مهلت ۱۰ روز پاسخ داده و دفاعیات خود را ذکر نمایید.

مجتبی نصیری نیا

مجتبی نصیری نیا

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹(۷ نظر)

پس از تجدیدنظرخواهی، دادخواست تجدیدنظرخواهی به شما از طریق سامانه ابلاغ می شود . و شما ظرف ۱۰ روز مهلت ارایه پاسخ دارید. بهتر است باتوجه به دادخواست تجدیدنظرخواهی و در پاسخ به آن لایحه را برای دفاع آماده کنید.

الهام اسحاقیان درچه

الهام اسحاقیان درچه

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

درود حتما لایحه دفاعیه تجدیدنظرخواهی رابه شعبه ارائه دهید و صرفا به تکرار لایحه قبلی اکتفا ننمایید چون رای بدوی بر مبنای برداشت اشتباه از ماهیت وصیت‌نامه صادر شده، در لایحه ضمن دفاع از نتیجه رای، تصریح کنید که حتی با فرض خودنوشت بودن وصیت‌نامه، جهات ماهوی بی‌اعتباری که قبلا مطرح کرده‌اید باید بررسی گردد. عدم ارائه لایحه، ریسک از دست رفتن فرصت دفاع در برابر ایرادات تجدیدنظرخواه را دارد؛و همچنین تجدیدنظرخوانده پس از ابلاغ دادخواست، ۱۰ روز فرصت پاسخ به لایحه شمارادارد

اعلا قدیمی

اعلا قدیمی

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۳۵ نظر)

سلام
شما باید طی لایحه‌ای پاسخ تجدی نظر خواهی او را با عنوان تبادل لوایح ارسال نمایید

محمودرضا کثیری

محمودرضا کثیری

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

با سلام، الزامی مبنی بر ارسال لایحه ی دفاعیه نیست. اما با توجه به شرح موضوع توصیه می شود لایحه دفاعیه مناسب ارسال کنید و به تکرار مفاد لایحه پیشین اکتفا نکنید و منطبق با دادخواست تجدیدنظر لایحه دفاعیه خود را تنظیم نمایید.

زهرا بانی رشید

زهرا بانی رشید

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۸(۹ نظر)

بااحترام
بهتر است لایحه دفاعیه جدید ارائه کنید اما مطالب قبلی را صرفا تکرار نکنید و مشخصا به ایراد مطرح‌شده در رای بدوی درباره ماهیت وصیت‌نامه و همچنین ادعاهای تجدیدنظرخواه پاسخ دهید
خودداری از ارائه لایحه معمولا مانعی برای رسیدگی تجدیدنظر نیست اما با توجه به اینکه رای بدوی بدون ورود ماهوی صادر شده دفاع تکمیلی می‌تواند برای حفظ نتیجه پرونده مهم باشد
در لایحه جدید بهتر است بر فقدان اعتبار وصیت‌نامه از حیث ماهوی و شکلی و ایرادات وارد بر دلایل تجدیدنظرخواه تمرکز شود نه صرفا تایید رای بدوی

طیبه اصغری

طیبه اصغری

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۹(۲۶ نظر)

درود
دادگاه بدوی به دلیل اشتباه در تشخیص «شکلی» (تصور تایپی بودن وصیت‌نامه، در حالی که خودنوشت بوده)، دعوای خواهان‌ها را رد کرده یا قرار صادر کرده است و وارد بررسی «ماهوی» (اصالت خط، امضا، ادعاهای شما مبنی بر عدم اعتبار) نشده است.

اگر دادگاه تجدیدنظر متوجه اشتباه دادگاه بدوی بشود: قرار یا رای بدوی را نقض می‌کند و وارد رسیدگی ماهوی می‌شود (یا پرونده را برای رسیدگی ماهوی به بدوی برمی‌گرداند یا خود رسما رسیدگی می‌کند).
در صورتی که دادگاه تجدیدنظر رای بدوی را نقض کند و بخواهد خود تصمیم‌گیری کند، به دلیل عدم دفاع شما در مرحله تجدیدنظر، ممکن است رای به نفع خواهان‌ها (تنفیذ وصیت‌نامه) صادر شود

حمیدرضا قاسمی

حمیدرضا قاسمی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۲۳۷ نظر)

بسم رب شهدا و صدیقین

سودابه ابراهیمی

سودابه ابراهیمی

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۸(۴ نظر)

با سلام. می توانید در مهلت مقرر پاسخ و دفاعیات خویش را ارائه نمایید.

مریم حاج منوچهری

مریم حاج منوچهری

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۹(۲۳۹ نظر)

باسلام
بله؛ بهتر است حتما لایحه پاسخ به تجدیدنظرخواهی ارائه کنید و در وضعیت شما صرفا تکرار لایحه قبلی کافی نیست. علت مهم این است که رای بدوی، ظاهرا به نفع شما صادر شده ولی استدلال دادگاه درباره ماهیت وصیت‌نامه اشتباه بوده و ممکن است تجدیدنظرخواه دقیقا از همین نقطه برای نقض رای استفاده کند.

سارا جوربنیان

سارا جوربنیان

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۷(۳ نظر)

با سلام
در مقام تبادل لوایح و در مهلت ۱۰ روز از تاریخ ابلاغ تجدیدنظرخواهی، نسبت به جهات تجدیدنظر دفاع نمایید و اگر ایرادی هست، مطرح کنید درغیر این صورت پرونده بدون دفاع شما به دادگاه تجدیدنظر ارسال خواهد شد.

تهمینه جعفری زرمهری

تهمینه جعفری زرمهری

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۸(۱۸ نظر)

بله، باید لایحه دفاعیه جدید ارائه دهید و همان دلایل قبلی را با تاکید بر ماهیت خودنوشت وصیت‌نامه و بی‌اعتباری آن تکرار و مستند کنید؛ عدم ارائه لایحه یا اکتفا به مطالب قبلی می‌تواند موجب تغییر رای در تجدیدنظر شود، پس دفاع مستند و مکتوب ضروری است.

پرسش خود را بفرستید؛ اولین وکیل آزاد در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهد.

پرسش حقوقی دیگری دارید؟

پرسش خود را رایگان مطرح کنید؛ وکلا و کارشناسان حقوقی بنیاد وکلا در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهند.

پرسش جدید