آیا در دیوان عدالت اداری می‌توان مطالبه خسارت را بدون تعیین مبلغ مشخص و به تشخیص قاضی مطرح کرد؟

پرسیده شده ۱ ماه پیش۹ پاسخ ثبت شده
ادامهٔ متن پرسش

در دادخواست مطرح‌شده در دیوان عدالت اداری، به دلیل ترک فعل سازمان ثبت اسناد و املاک، فرصت‌های استخدامی متعددی در نیروهای مسلح و بنیاد ملی نخبگان طی چند سال از دست رفته است. در مرحله بدوی فقط به جبران خسارات مادی و معنوی اشاره شده و در مرحله تجدیدنظر با ارائه لایحه‌ای تحت عنوان «تبیین و تنقیح حقوقی خواسته‌ها»، خواسته به‌صورت منجز مطرح شده است. به دلیل عدم امکان محاسبه دقیق مبلغ خسارت، در دادخواست قید شده که «محاسبه خسارت بر اساس محتویات پرونده، به تشخیص مقام محترم قضایی واگذار می‌گردد» و همچنین خسارت بر مبنای شاخص تورم بانک مرکزی و خسارت تأخیر تأدیه نیز درخواست شده است. سوال این است که آیا این بخش از خواسته به دلیل «عدم تعیین مبلغ مشخص» رد خواهد شد یا واگذاری تعیین مبلغ به تشخیص قاضی و ارجاع به محتویات پرونده کافی و صحیح است.

جمع‌بندی پاسخ وکلا

هوش مصنوعی

واگذاری تعیین مبلغ خسارت به تشخیص قاضی کافی نیست و ممکن است با ایراد قانونی یا اخطار رفع ابهام مواجه شود. راهکار درست این است که خسارت را به صورت علی‌الحساب تقویم کرده و برآورد دقیق آن را با ارجاع به کارشناس رسمی تقاضا کنید.

این قاعده کلی است و پذیرش دعوای شما به نحوه تصحیح خواسته در لایحه مرحله تجدیدنظر بستگی دارد.

پاسخ هوشمند بنیاد وکلا

هوش مصنوعی

لزوم تقویم علی‌الحساب و تقاضای کارشناسی

صرف واگذاری محاسبه خسارت به تشخیص قاضی جایگزین تعیین منجز خواسته نمی‌شود و قاضی نیز رأسا اقدام به چنین محاسباتی نمی‌کند. خواسته در دیوان عدالت اداری باید صریح باشد، در غیر این صورت ممکن است با اخطار رفع ابهام یا قرار ابطال مواجه شوید. برای رفع این ایراد، می‌توانید در مرحله تجدیدنظر لایحه‌ای ارائه داده و خسارت را به صورت علی‌الحساب تقویم نمایید. سپس به صورت مشخص تقاضا کنید که برآورد دقیق خسارت بر اساس مدارک موجود، از طریق ارجاع به کارشناس رسمی دادگستری انجام پذیرد.

این پاسخ به‌صورت خودکار تولید شده و جای مشاوره‌ی حقوقی با وکیل را نمی‌گیرد؛ پاسخ‌های وکلا در ادامه آمده است.

۹ پاسخ از وکلا و کارشناسان حقوقی

پاسخ برتر
محمد سرفراز

محمد سرفراز

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹(۱۷ نظر)

این ایراد ممکن است مطرح شود. بهتر است مبلغ خسارت را ولو علی‌الحساب تقویم کنید و محاسبه نهایی را با جلب نظر کارشناس و بر اساس اسناد پرونده بخواهید.
ماده ۱۸ قانون دیوان، «خواسته» را لازم می‌داند و طبق تبصره ۱ ماده ۱۰، در ترک فعل دستگاه دولتی، خود دیوان می‌تواند اصل خسارت و میزان آن را تعیین کند.
پس عبارت «به تشخیص مقام قضایی» به‌تنهایی ریسک ایراد دارد؛ بهتر است در لایحه تجدیدنظر، مبلغ علی‌الحساب به علاوه ،درخواست تعیین میزان نهایی توسط کارشناس را صریحا اضافه کنید.

محسن پورعلی

محسن پورعلی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹(۳۶ نظر)

فارغ از صحیح یا سقیم بودن خواسته، اصولا مقدار خسارت با ارجاع به کارشناس باید تعیین شود و خود قاضی نمیتواند چنین محاسباتی انجام دهد

حمیدرضا قاسمی

حمیدرضا قاسمی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۲۳۷ نظر)

در دعاوی دیوان عدالت اداری، خواسته باید مشخص و معین باشد و واگذاری تعیین مبلغ به تشخیص قاضی، کافی نیست و ممکن است منجر به رد آن شود. با این حال، در مواردی که محاسبه دقیق خسارت ممکن نیست، دادگاه میتواند با ارجاع به کارشناس، میزان خسارت را تعیین کند. بنابراین بهتر است درخواست خود را به صورت تقدیر خسارت یا با تعیین حداقل و حداکثر مبلغ، شفافتر کنید.

کامران تیموری

کامران تیموری

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

با سلام
مستند به ماده ۳۳ قانون دیوان عدالت اداری: موضوع شکایت و خواسته باید صریح و منجز باشد. در صورت وجود ابهام به تشخیص شعبه، مراتب طی اخطاریه ای به شاکی اعلام می گردد و شاکی مکلف است ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ اخطاریه، نسبت به رفع ابهام اقدام کند . در غیر این صورت ، شعبه نسبت به قسمت مبهم ، قرار ابطال دادخواست صادر می نماید.

با توجه به متن صریح قانون شما اگر مبلغ خواسته را هم قید نکنید مشکلی بابت اصل دعوای مطروحه پیش نخواهد آمد. اما می توانید در خواسته علاوه بر خواسته اصلی مطالبه خسارات را با نظر کارشناس رسمی قید نمایید.

موفق باشید.

نمایش ۵ پاسخ دیگر وکلا
مقصود عبادی بشیر

مقصود عبادی بشیر

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۳ نظر)

سلام و احترام
ارزیابی و تقویم علی الحساب لازم است و ارزیابی دقیق می تواند به نظر کارشناس محول شود.

امین ابراهیم زاده

امین ابراهیم زاده

کارآموز وکالت کانون وکلای دادگستری

سلام و ادب؛
بایستی مبلغ مقوم نوشته شده و تعیین مبلغ دقیق به کارشناس رسمی دادگستری سپرده شود.

شهریار انالویی

شهریار انالویی

کارشناس حقوقی

۴٫۸(۱۰ نظر)

با سلام
نخیر ،باید مبلغ خسارت در دیوان عدالت اداری مشخص و معین باشد.و اگر نباشد،دادگاه آن را به کارشناس ارجاع خواهد داد،تا آن را بررسی و اعلام کند.

معصومه حیدری

معصومه حیدری

کارآموز وکالت کانون وکلای دادگستری

۴٫۹(۲۸ نظر)

درود
خیر، صرف واگذاری محاسبه خسارت به تشخیص قاضی، جای تعیین خواسته را نمی‌گیرد. خواسته باید تا حد امکان منجز و قابل تقویم باشد؛ اگر مبلغ فعلا دقیقا قابل محاسبه نیست، باید مبنای محاسبه و ارجاع به کارشناس مشخص شود. بنابراین احتمال ایراد به بخش «مبلغ نامشخص» وجود دارد؛ اما اصل مطالبه خسارت لزوما به همین دلیل رد نمی‌شود.

مصطفی فودازی

مصطفی فودازی

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۳ نظر)

با سلام
به نظر من صرف واگذاری تعیین مبلغ به تشخیص قاضی، به‌تنهایی کافی نیست؛ چون در دیوان، خواسته باید صریح و منجز باشد و خود قانون هم روی این موضوع تاکید کرده است.
اما در پرونده شما یک نکته مهم وجود دارد: چون خسارت ناشی از ترک فعل دستگاه دولتی است، خود دیوان صلاحیت دارد اصل خسارت و میزان آن را تعیین کند؛ بنابراین می‌توانید تقاضای ارجاع امر به کارشناسی و تعیین میزان خسارت بر اساس اسناد پرونده را مطرح کنید.
به نظر من اگر هنوز پرونده در تجدیدنظر است، بهتر است خواسته و نحوه تعیین خسارت را با یک لایحه تکمیلی دقیق‌تر کنید و مبلغ یا مبنای قابل محاسبه‌ای ارائه دهید؛ عبارت «هر میزان که قاضی تشخیص دهد» به‌تنهایی ممکن است با ایراد مواجه شود.

پرسش خود را بفرستید؛ اولین وکیل آزاد در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهد.

پرسش حقوقی دیگری دارید؟

پرسش خود را رایگان مطرح کنید؛ وکلا و کارشناسان حقوقی بنیاد وکلا در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهند.

پرسش جدید