چگونه می‌توانم سند و معامله صوری را باطل کنم؟

پرسیده شده ۱ سال پیش۲۱ پاسخ ثبت شده
ادامهٔ متن پرسش

دادخواستی با موضوع بطلان معامله صوری و ابطال اسناد مالکیت صادر شده و ابطال آرا هیات حل اختلاف موضوع مواد ۱۴۷ و ۱۴۸ اصلاحی قانون ثبت و ... به طرفیت خواندگان جاعل و صاحبان سند که از افراد درجه یک خانواده آنان بوده، مطرح شده است. متصرف در سال ۹۸ بر اساس صورتمجلس تفکیکی مورد درخواست سازمان مسکن و شهرسازی اسناد فوق به نامشان انتقال داده شد. ملک متعلق به مرحوم پدرم واگذاری از سازمان مسکن در سال ۶۰ بوده که پس از ۱۳ سال تصرف پدرم که با مدارک صورتحساب‌های پرداختی دارایی و تامین اجتماعی و عوارض شهرداری قابل اثبات بوده و شهود را نیز هم‌زمان با دادخواست به دادگاه معرفی نموده بودم. جلسه رسیدگی ۳۰ تیر بود ولیکن قاضی بدون ورود به ماهیت موضوع در ۷ تیر هم‌زمان با دستور تعیین وقت، دستور کسر از آمار نیز صادر کرد. در روز جلسه شهادت شهود خود را که در دفترخانه اسناد رسمی به ثبت رسانده بودم به دادگاه تحویل داده که از اخذ آن ممانعت کرده و اعلام داشت با لایحه از دفاتر ارسال کنید. سریعا رفتم ارسال کردم و دفاتر خدمات هم سریع ارسال کرد ولیکن ۳۱ تیر عامدانه از ثبت و ورود این لایحه خودداری کرده و پس از ختم رسیدگی و بطلان کلیه دعاوی، لایحه مرا پذیرش و ثبت کرده بود که دیگر کار از کار گذشته بود. بنظرتان چرا چنین قضاتی داریم؟ راه حل چیست؟ همانطور که مستحضرید برابر ماده ۱۳۰۹ قانون آیین دادرسی مدنی بینه شهادت شهود در مقابل اسناد معتبر نخواهد بود که این ماده را شورای نگهبان در سال ۶۷ خلاف شرع اعلام و ابطال کرده است. آیا امیدی هست در تجدید نظرخواهی به نتیجه برسم؟ حقیقت موضوع هم این است که پدرم در سال ۷۳ بر اثر تهدیدات ناگوار متصرف اصلی بدون اجازه قانونی از ملک خودش بیرون رانده شده بود و متصرف در سال ۷۹ وقتی خیالش راحت شده بوده که تهدیدات و قومیت با مالک باعث شده دیگر مراجعه‌ای صورت نگیرد، اقدام به تنظیم یک قرارداد صوری و ساختگی به طرفیت فروشنده ساختگی می‌نماید و آن را بر پرونده ملک واقع در شهرداری منطقه ۲ بندرعباس و مسکن و شهرسازی ارائه می‌دهد و موفق به دریافت اسناد مالکیت مربوط به همین ملک ولیکن به صورت تفکیکی حدود ۵ قطعه، که برابر تامین دلیل ۳ قطعه به نام همسر و فرزندش است و دو قطعه کوچکتر به نام مسکن است.

جمع‌بندی پاسخ وکلا

هوش مصنوعی

تنها راه پیش روی شما اعتراض و تجدیدنظرخواهی ظرف مهلت بیست روز از تاریخ ابلاغ رای است. در لایحه تجدیدنظر باید به عدم توجه دادگاه به دلایل، ثبت لایحه پس از ختم رسیدگی و نقض حقوق دفاعی استناد کنید.

پاسخ هوشمند بنیاد وکلا

هوش مصنوعی

امکان اعتراض به رای در مهلت بیست‌روزه

شما می‌توانید ظرف مهلت ۲۰ روز از تاریخ ابلاغ، نسبت به رای صادره تجدیدنظرخواهی کنید. در دادخواست تجدیدنظر باید به عدم ورود دادگاه به ماهیت، نقص دادرسی، عدم توجه به شهادت شهود و ثبت لایحه پس از ختم رسیدگی به عنوان تضییع حق دفاع اشاره کنید. با توجه به ابطال ماده ۱۳۰۹ قانون مدنی توسط شورای نگهبان، استناد به شهادت شهود در برابر اسناد نیز قابل پیگیری است. با این حال با توجه به پیچیدگی پرونده، نتیجه قطعی قابل پیش‌بینی نیست و به بررسی دقیق دلایل و اسناد بستگی دارد.

این پاسخ به‌صورت خودکار تولید شده و جای مشاوره‌ی حقوقی با وکیل را نمی‌گیرد؛ پاسخ‌های وکلا در ادامه آمده است.

۲۱ پاسخ از وکلا و کارشناسان حقوقی

پاسخ برتر
محمدمهدی قنبری

محمدمهدی قنبری

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۹(۳۲ نظر)

سلام
در پاسخ به پرسش شما در خصوص امکان موفقیت در تجدیدنظرخواهی نسبت به رای دادگاهی که دادخواست ابطال معامله صوری و اسناد مالکیت را بدون رسیدگی ماهوی رد کرده و درباره حقوق شما با مشکلات اخذ و ثبت لایحه و شهادت شهود مواجه شدید، موارد زیر را باید مدنظر قرار دهید:

۱. نحوه تجدیدنظرخواهی و امید به موفقیت
آرای صادره در مسائل مالی و ابطال سند مالکیت، قابل تجدیدنظرخواهی است و شما میتوانید طی مهلت مقرر (۲۰ روز از تاریخ ابلاغ رای) نسبت به رای صادره اعتراض کنید.

در تجدیدنظر، باید به نقض دادرسی، بیاعتباری مستندات دادگاه بدوی، عدم توجه قاضی به دلایل و مدارک (مانند شهادت شهود یا مدارک مالکیت پدرتان)، و عدم رعایت حقوق دفاعی شما اعتراض کنید. تاکید ویژه بر پذیرش و ثبت لایحه پس از ختم رسیدگی میتواند نشانه نقص در دادرسی و تضییع حق دفاع باشد و از ایرادات اساسی است که دادگاه تجدیدنظر به آن خواهد پرداخت.

عدم ورود دادگاه بدوی به ماهیت با استناد به شکلیات (مثل عدم ثبت لایحه یا شهادت شهود) علیرغم اینکه سریعا اقدامات لازم انجام دادهاید، قابل استناد به عنوان نقض حق دفاع و دادرسی منصفانه است.

۲. ارزش شهادت شهود با ابطال ماده ۱۳۰۹ قانون مدنی
همانطور که اشاره کردید، شورای نگهبان ماده ۱۳۰۹ را خلاف شرع دانسته است و بر اساس رویه فعلی، شهادت شهود در تعارض با مفاد اسناد رسمی فاقد ارزش مطلق نیست و میتواند موجب اثبات واقعیت شود. تشخیص اعتبار و ارزش شهادت به نظر و استدلال دادگاه محول است، اما اصل بر این است که شهادت به عنوان دلیل مستقل برای اثبات خلاف اسناد رسمی پذیرفته میشود.

بنابراین، اگر دادگاه تجدیدنظر به شهادت شهود و سایر مستندات (مثلا فیش پرداختی، تصرف طولانی، و ...) توجه کند، امکان موفقیت افزایش مییابد؛ بهویژه که ماجرای معامله صوری و دلایل غیرواقعی بودن آن به خوبی مستند شده باشد.

۳. ملاحظات خاص پرونده
نپذیرفتن شهود و لایحه به دلیل تاخیر اداری، در جایی که قصور یا تاخیر از جانب سامانه یا دفاتر بوده و شما به موقع اقدام کردهاید، برخلاف اصل دادرسی عادلانه است. این میتواند مبنای پذیرش اعتراض در تجدیدنظر باشد.

مدارک مالکیت، تصرف طولانی پدر، پرداخت عوارض، و شهادت شهود همه جزء دلایل قوی برای اثبات صوری بودن معامله است. اثبات عدم پرداخت ثمن (پول معامله)، قرائن مبنی بر صوری بودن معامله، و نامهای منتفعان و قوت قرابت و انگیزه نیز به عنوان مستندات قابل استناد است.

۴. پیشنهاد عملی و راهحلها
در تجدیدنظر حتما موارد نقض دادرسی را به صورت مستدل و با استناد به مدارک مطرح کنید؛ تاکید بر حقوق دفاعی و ضایع شدن حق ارائه لایحه و شهادت شهود جهت نقض رای بدوی بسیار مهم است.

مستندات و قرائن صوری بودن معامله را به شکل طبقهبندیشده به دادگاه تجدیدنظر ارائه نمایید.

در صورت عدم موفقیت در تجدیدنظر، امکان اعاده دادرسی طبق ماده ۴۷۷ قانون آیین دادرسی کیفری، به علت خلاف بین شرع بودن رای، در موضوع صوری بودن معامله نیز همچنان وجود دارد.

جمعبندی نهایی
امید به موفقیت در تجدیدنظر وجود دارد به شرط تمرکز قوی بر ایرادات شکلی (حق دفاع و پذیرفته نشدن لایحه و شهادت) و دلایل ماهوی (اثبات صوری بودن معامله و قرائن همراه)، اما اثبات صوری بودن برعهده خواهان بوده و ارائه مدارک و مستندات کافی اهمیت کلیدی دارد. همچنین تاکید بر ابطال ماده ۱۳۰۹ و اینکه شهادت شهود قابلیت استماع دارد، میتواند نقش مهمی در نتیجه پرونده ایفا کند.

محمدرضا توکلی

محمدرضا توکلی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹(۲۷۵ نظر)

با سلام مدارک و مستندات باید بررسی شود

سعید قیطانی

سعید قیطانی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹(۲۴۱ نظر)

سلام
بهتر است به رای صادره اعتراض کنید ولیکن نتیجه قابل پیش بینی نیست و به عوامل متعددی بستگی دارد

محمد پارسا

محمد پارسا

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۸(۹ نظر)

باسلام ، فعلا تنها راه اعتراض به رای صادره و پیوست مدارک می باشد.

نمایش ۱۷ پاسخ دیگر وکلا
مرتضی حاتمی فر

مرتضی حاتمی فر

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹(۶۰ نظر)

درود مدارک و مستندات باید بررسی گردد

ایوب رشیدی

ایوب رشیدی

کارآموز وکالت کانون وکلای دادگستری

۴٫۸(۴ نظر)

سلام مدارک ومستندات بایستی مورد بررسی قرار گیرد

طاهر مصطفی

طاهر مصطفی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۸(۲۳ نظر)

با سلام برای اظهار نظر با توجه به پیچیدگی موضوع باید مدارک و دلیل رد دعوای شما بررسی شود پیشنهاد می گردد از یک وکیل متخصص در امور ملکی استفاده کنید

حسن آرین پور

حسن آرین پور

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۱۳۹ نظر)

با سلام و عرض ادب خدمت شما دوست گرامی ،فعلا تنها راه اعتراض به رای صادره و پیوست مدارک می باشد.

آسیه فتاحی امیردهی

آسیه فتاحی امیردهی

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۸(۲٬۸۲۹ نظر)

با سلام مدارک و مستندات بایستی بررسی گردد

حسین مظاهری تهرانی

حسین مظاهری تهرانی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹(۴۸۳ نظر)

با سلام
اسناد و مدارک بایستی بررسی شود.

بهنام رفیعی ساران

بهنام رفیعی سارانهویت این وکیل به‌صورت دستی توسط کارشناسان بنیاد وکلا احراز شده است.

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۷(۴۸۰ نظر)

سلام

اظهارنظر در این خصوص منوط به بررسی مدارک و مستندات است

محمدمهدی کفشوندی

محمدمهدی کفشوندی

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

منوط به بررسی مدارک و مستندات است

ندا السادات روناسی

ندا السادات روناسی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۸(۵۴ نظر)

با سلام
پاسخ به پرسش شما مستلزم بررسی مدارک و مستندات می باشد.

شادی علی پور

شادی علی پور

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۹(۲۳ نظر)

سلام، مستندات باید بررسی شود

سیمین علیزاده

سیمین علیزاده

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۹(۳۶ نظر)

با سلام کاربرمحترم
پاسخ به پرسش شما مستلزم بررسی مدارک و مستندات می باشد.

احمد جوکاری

احمد جوکاری

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۹(۳۷ نظر)

با سلام
راهنمایی شایسته مستلزم بررسی مدارک و مستندات است.

فاطمه محمدنژاد

فاطمه محمدنژاد

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۹(۱۸ نظر)

سلام
پاسخگویی مستلزم بررسی مدارک و مطالعه پرونده میباشد

سارا تک روستا

سارا تک روستا

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۹(۱۸ نظر)

سلام کاربر گرامی پاسخگویی مستلزم بررسی مدارک و مطالعه پرونده میباشد

زهرا فرج

زهرا فرج

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۲۵۹ نظر)

سلام و احترام
از مشاوره تخصصی بهره بگیرید.

محمدباقر سلیمانگلی

محمدباقر سلیمانگلی

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۹(۴۹ نظر)

با سلام میتوانید ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ تجدید نظر خواهی نمایید

علیرضا زرینه پور

علیرضا زرینه پور

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۸(۲۱ نظر)

بادرود
باتجدیددادخواست مجدد اقدام نمایید

پرسش خود را بفرستید؛ اولین وکیل آزاد در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهد.

پرسش حقوقی دیگری دارید؟

پرسش خود را رایگان مطرح کنید؛ وکلا و کارشناسان حقوقی بنیاد وکلا در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهند.

پرسش جدید