میتونه مهریه رو بره تعدیل بزنه تا کمتر از یک چهارم بشه؟

پرسیده شده ۵ سال پیش۶ پاسخ ثبت شده

سلام
الان بابت مهریه یک چهارم حقوق همسرم توقیف میشه،الان رای نفقه اومده آیا بعد اینکه اعسار زد میتونه بگه من یک چهارم حقوقم برای مهریه میره پس دیگه پولی ندارم برای نفقه بدم؟ایشان محکوم شدند به مدت ۱ سال نفقه گذشته بنده را باید بدهند بهمراه نفقه حال، بعد از قطعی شدن رای اعسار اگر ۶ ماه نفقه پرداخت نکنند میتوانم طلاق بگیرم؟

جمع‌بندی پاسخ وکلا

هوش مصنوعی

توقیف حقوق بابت مهریه مانع از تکلیف پرداخت نفقه نیست و زوج تنها می‌تواند دادخواست اعسار یا تقسیط بدهد. در صورت عدم پرداخت نفقه به مدت ۶ ماه متوالی پس از قطعیت حکم، زوجه حق تقاضای طلاق خواهد داشت.

این قاعده کلی است اما پذیرش تقسیط نفقه و تحقق شرایط طلاق به وضعیت پرداخت‌ها و رای دادگاه بستگی دارد.

پاسخ هوشمند بنیاد وکلا

هوش مصنوعی

اثر کسر مهریه بر پرداخت نفقه و طلاق

کسر یک‌چهارم حقوق بابت مهریه، همسر را از پرداخت نفقه معاف نمی‌کند و پرداخت نفقه تحت هر شرایطی از تکالیف زوج است. چنانچه همسر توان مالی کافی نداشته باشد، دادگاه می‌تواند با توجه به وضعیت فعلی او نفقه را قسط‌بندی یا تعدیل کند. با این حال، اگر شوهر به مدت ۶ ماه متوالی از پرداخت نفقه خودداری کند یا الزام او ممکن نباشد، زن می‌تواند از طریق دادگاه تقاضای طلاق نماید.

این پاسخ به‌صورت خودکار تولید شده و جای مشاوره‌ی حقوقی با وکیل را نمی‌گیرد؛ پاسخ‌های وکلا در ادامه آمده است.

۶ پاسخ از وکلا و کارشناسان حقوقی

پاسخ برتر
مجتبی عاشوری

مجتبی عاشوری

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۸(۹۸۰ نظر)

با درود بله اگر پس از صدور رای قطعی نفقه ۶ماه متوالی نفقه پرداخت نشود میتوانید تقاضای طلاق نمایید، نفقه هم ندار باشند می‌توانند اعسار دهند.
پاسخ در مواد ذیل الذکر نهفته است.
ماده ۱۱۲۹ - در صورت استنکاف شوهر از دادن نفقه و عدم امکان اجرای حکم محکمه و الزام او به دادن نفقه زن می تواند برای طلاق به حاکم رجوع کند و حاکم شوهر را اجبار به طلاق می نماید. همچنین است در صورت عجز شوهر از دادن نفقه.

ماده ۱۱۳۰ - در صورتی که دوام زوجیت موجب عسر و حرج زوجه باشد، وی می تواند به حاکم شرع مراجعه و تقاضای طلاق کند، چنانچه عسر و حرج مذکور در محکمه ثابت شود، دادگاه می تواند زوج را اجبار به طلاق نماید و در صورتی که اجبار میسر نباشد زوجه به اذن حاکم شرع طلاق داده می شود.
تبصره - عسر و حرج موضوع این ماده عبارت است از به وجود آمدن وضعیتی که ادامه زندگی را برای زوجه با مشقت همراه ساخته وتحمل آن مشکل باشد و موارد ذیل در صورت احراز توسط دادگاه صالح از مصادیق عسر و حرج محسوب می گردد:
۱ - ترک زندگی خانوادگی توسط زوج حداقل به مدت شش ماه متوالی و یا نه ماه متناوب در مدت یک سال بدون عذر موجه.
۲ - اعتیاد زوج به یکی از انواع مواد مخدر و یا ابتلا وی به مشروبات الکلی که به اساس زندگی خانوادگی خلل وارد آورد و امتناع یا عدم امکان الزام وی به ترک آن در مدتی که به تشخیص پزشک برای ترک اعتیاد لازم بوده است.
۳ - محکومیت قطعی زوج به حبس پنج سال یا بیشتر.
۴ - ضرب وشتم یا هرگونه سو رفتار مستمر زوج که عرفا با توجه به وضعیت زوجه قابل تحمل نباشد.
۵ - ابتلا زوج به بیماری های صعب العلاج روانی یا ساری یا هرعارضه صعب العلاج دیگری که زندگی مشترک را مختل نماید.
موارد مندرج در این ماده مانع از آن نیست که دادگاه در سایر مواردی که عسر و حرج زن در دادگاه احراز شود، حکم طلاق صادر نماید.

مریم مرادی

مریم مرادیهویت این وکیل به‌صورت دستی توسط کارشناسان بنیاد وکلا احراز شده است.

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۸(۹۳۸ نظر)

سلام پرداخت نفقه از تکالیف زوج میباشد و تحت هر شرایطی میبایست پرداخت نمایند .در صورت معسر بودن تقسیط ایشان پذیرفته خواهد شد .عدم پرداخت نفقه ۶ ماه متوالی یا ۹ ماه متناوب از دلایل طلاق محسوب میگردد

مهدی قربانی

مهدی قربانی

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۴(۵ نظر)

با سلام
وضعیت اعسار مدیون وضع حال موجود است می تواند اقساط یا تعدیل اقساط بخواهد در صورت عدم پرداخت نفقه ۶ ماه متوالی اگر نفقه پرداخت نشود امکان طرح دادخواست طلاق وجود دارد .

زهرا نوری توران پشتی

زهرا نوری توران پشتی

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۸(۵۸ نظر)

درصورتیکه امکان الزام زوج به پرداخت نفقه نباشد زوجه می تواند به محکمه رجوع نموده و تقاضای طلاق نماید و قاضی زوج را اجبار به طلاق می کند .

نمایش ۲ پاسخ دیگر وکلا
احمدرضا کی پور

احمدرضا کی پور

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۵(۱۸۹ نظر)

درصورتیکه الزام زوج به پرداخت نفقه ممکن نباشد ،زوجه می تواند به دادگاه مراجعه و تقاضای طلاق نماید.

فهیمه صیاد

فهیمه صیاد

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۷(۳۶۳ نظر)

درود
اگر زوج نفقه را پرداخت نکند یا تمکن نداشته باشد و الزام دادگاه موثر واقع نشود زوجه می تواند دادخواست طلاق بدهد

پرسش خود را بفرستید؛ اولین وکیل آزاد در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهد.

پرسش حقوقی دیگری دارید؟

پرسش خود را رایگان مطرح کنید؛ وکلا و کارشناسان حقوقی بنیاد وکلا در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهند.

پرسش جدید