شرایط اعسار در پرداخت دیه و مجازات شهادت دروغ چگونه است؟

پرسیده شده ۱ ماه پیش۹ پاسخ ثبت شده
ادامهٔ متن پرسش

ما سه برادر دارای معلولیت جسمی-حرکتی هستیم؛ یکی از ما نابینا و دارای کاشت حلزون شنوایی است و دو نفر دیگر نیز نابینای مادرزاد و دارای کارت معلولیت شدید بهزیستی از سازمان بهزیستی می‌باشیم. فردی برای حفظ آبروی خود با قرآن قسم خورده بود، اما بعداً ثابت شد مرتکب ضرب و جرح عمدی و شکستن دو دندان جلوی یکی از ما شده است و دیه‌ای معادل ۱۰۲ میلیون تومان برای او تعیین شده است. می‌خواهیم بدانیم برای درخواست اعسار از پرداخت این دیه، آیا ضامن یا سند لازم است. همچنین در پرونده دیگری که علیه طرف مقابل حکم گرفته بودیم، او درخواست اعسار داد و دو شاهد به دروغ گفتند که تنها درآمدش یارانه است، ولی دادگاه این درخواست را رد کرد. اکنون می‌خواهیم بدانیم آیا می‌توانیم از این دو شاهد به دلیل شهادت دروغ شکایت کنیم و آیا دادگاه آن‌ها را به حبس محکوم می‌کند؟

جمع‌بندی پاسخ وکلا

در حال آماده‌سازی

پاسخ‌های وکلا در حال جمع‌بندی است؛ چند لحظه دیگر همین‌جا نمایش داده می‌شود.

۹ پاسخ از وکلا و کارشناسان حقوقی

پاسخ برتر
زهرا فرج

زهرا فرج

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۲۵۸ نظر)

محکوم‌به دیه مشمول اعسار است و ضامن یا وثیقه، شرط پذیرش دعوای اعسار نیست؛ مدعی اعسار باید عدم ملائت خود را وفق مقررات اثبات کند و در صورت احراز اعسار، محکوم‌به حسب توان مالی تقسیط می‌شود.
صرف رد دعوای اعسار، اثبات‌کننده شهادت کذب نیست؛ اما در صورت اثبات عمدی و خلاف‌واقع بودن اظهارات شهود، امکان شکایت کیفری و اعمال مجازات قانونی وجود دارد و حبس لزوما قطعی نیست.

حمیدرضا قاسمی

حمیدرضا قاسمی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۲۳۷ نظر)

برای اعسار از دیه، ارائه ضامن یا سند الزامی نیست و کافی است عدم توانایی مالی خود را اثبات کنید. برای شهادت دروغ، می‌توانید شکایت کیفری مطرح کنید، اما اثبات آن دشوار است و محکومیت به حبس فقط با احراز جرم و نظر قاضی ممکن است. بهتر است مستندات رد اعسار طرف مقابل را برای دفاع در پرونده خود نگه دارید.

تهمینه جعفری زرمهری

تهمینه جعفری زرمهری

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۸(۱۸ نظر)

برای اعسار معمولا ضامن یا سند لازم نیست و دادگاه با تحقیق و شهادت و بررسی وضعیت مالی تصمیم می‌گیرد؛ درباره شهادت دروغ نیز می‌توانید شکایت کیفری مطرح کنید، اما محکومیت به حبس فقط در صورتی است که دروغ بودن شهادت با ادله کافی اثبات شود و دادگاه آن را موجب تغییر رای بداند.

نسیم روشنفکر

نسیم روشنفکر

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۸(۲۰ نظر)

برای اعسار نیاز به دو شاهد دارید،

نمایش ۵ پاسخ دیگر وکلا
علی قاسمی

علی قاسمی

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۱ نظر)

ارائه ضامن یا سند الزامی نیست و کافی است عدم توانایی مالی خود را اثبات کنید. برای شهادت دروغ، می‌توانید شکایت کیفری مطرح کنید، اما اثبات آن دشوار است البته شما هم بهتر است مستندات رد اعسار طرف مقابل را برای دفاع در پرونده خود نگه دارید.

ابراهیم باقریان خوزانی

ابراهیم باقریان خوزانی

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۱۵ نظر)

در مورد اعسار از پرداخت دیه، صرف اینکه محکوم‌علیه توان پرداخت یکجای مبلغ را ندارد، به‌خودی‌خود به معنی نیاز قطعی به ضامن یا سند نیست. اگر اعسار او احراز شود، دادگاه می‌تواند دیه را تقسیط کند و معیار، توان مالی واقعی اوست. در اجرای دیه نیز در صورت تقدیم دادخواست اعسار، موضوع برای تعیین وضعیت پرداخت و اقساط بررسی می‌شود.

هومن زمانی

هومن زمانی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۱۰ نظر)

به قسمت اول این پرسش قبلا پاسخ داده شد در خصوص قسمت دوم سوال، بله در فرضی که دادگاه اعسار را رد کند و مشخص شود شاهدها آگاهانه شهادت دروغ داده اند امکان شکایت کیفری علیه آنان وجود دارد اما نکته ی مهم ای است که صرف رد اعسار از سوی دادگاه به تنهایی برای اثبات جرم کافی نیست و باید کذب بودن شهادت در مرجع صالح اثبات شود

سمانه پیرانی

سمانه پیرانی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۱۱ نظر)

برای ثبت درخواست اعسار فقط معرفی شاهد لازم است اما برای اینکه متهم تا زمان رسیدگی به اعسار زندانی نشود دادگاه از او ضامن یا سند میخواهد در خصوص شاهدان چون دادگاه اعسار را رد کرده و شهادت آنها مبنای صدور رای نبوده است شکایت شهادت دروغ معمولا به نتیجه نمیرسد و زندانی نمیشوند

علیرضا زرینه پور

علیرضا زرینه پور

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۸(۲۱ نظر)

بادرود
بله شهادت دروغ در صورت اثبات قابل پگیری است

پرسش خود را بفرستید؛ اولین وکیل آزاد در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهد.

پرسش حقوقی دیگری دارید؟

پرسش خود را رایگان مطرح کنید؛ وکلا و کارشناسان حقوقی بنیاد وکلا در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهند.

پرسش جدید