در دعوای بطلان مبایعه‌نامه پیش‌فروش و مطالبه غرامات، چه کسانی باید خوانده باشند؟

پرسیده شده ۲ ماه پیش۳۰ پاسخ ثبت شده

در یک پرونده پیش‌فروش ساختمان، مبایعه‌نامه فقط با سازنده تنظیم شده و مالکین زمین هیچ قراردادی با خریدار نداشته‌اند. سازنده به اتهام کلاهبرداری بابت همین پیش‌فروش محکومیت کیفری قطعی گرفته است. در دعوای حقوقی مربوط به بطلان معامله و مطالبه غرامات ناشی از آن، آیا فقط سازنده باید خوانده دعوا باشد یا مالکین زمین نیز باید طرف دعوا قرار گیرند؟

جمع‌بندی پاسخ وکلا

هوش مصنوعی

سازنده خوانده اصلی دعوای بطلان و مطالبه خسارت است، اما میان وکلا در لزوم طرف دعوا قرار دادن مالکین زمین اختلاف نظر وجود دارد. گروهی حضور مالکان را برای اثرگذاری حکم یا از جهت احتیاط لازم می‌دانند و گروهی دیگر معتقدند اگر مالکان نفع یا نقشی نداشته‌اند، نیازی به درج نام آن‌ها نیست.

پاسخ هوشمند بنیاد وکلا

هوش مصنوعی

تعیین خواندگان دعوای بطلان و غرامت

به دلیل اینکه قرارداد صرفاً با سازنده بسته شده و او محکوم شده است، خوانده اصلی دعوا برای اعلام بطلان و پرداخت غرامت شخص سازنده است. در خصوص مالکین زمین، اگر دعوا تأثیری روی مالکیت یا اسناد آنها نداشته باشد و نقشی در معامله نداشته باشند، نیازی به حضورشان نیست. با این حال برخی وکلا توصیه می‌کنند برای جلوگیری از ایرادات احتمالی، مالکان نیز خوانده شوند؛ چرا که نهایتاً اگر دعوا متوجه آنها نباشد دادگاه نسبت به مالکان رد دعوا صادر می‌کند و رسیدگی علیه سازنده ادامه می‌یابد.

این پاسخ به‌صورت خودکار تولید شده و جای مشاوره‌ی حقوقی با وکیل را نمی‌گیرد؛ پاسخ‌های وکلا در ادامه آمده است.

۳۰ پاسخ از وکلا و کارشناسان حقوقی

پاسخ برتر
محمد اکبری

محمد اکبری

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۵۸ نظر)

عرض سلام و احترام.
در حالت گفته شده که مبایعه نامه فقط با سازنده تنظیم شده و مالکین زمین هیچ قراردادی با خریدار نداشته اند، معمولا سازنده باید خوانده اصلی دعوای بطلان و مطالبه غرامات باشد و مالکین زمین الزاما خوانده حتمی نیستند؛ مالکین فقط زمانی طرف دعوا می شوند که در اخذ ثمن یا ایجاد وضعیت بطلان یا آثار مورد مطالبه شما نقش یا مسئولیت حقوقی مشخص داشته باشند

تهمینه جعفری زرمهری

تهمینه جعفری زرمهری

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۸(۱۸ نظر)

در این دعوا، هم سازنده و هم مالکان زمین باید خوانده قرار گیرند:

· سازنده: به دلیل مسئولیت قراردادی و محکومیت کیفری.
· مالکان زمین: چون معامله بدون اذن آنها باطل است و برای اثرگذاری حکم (مثلا فکثر درج در سند)، باید در دعوا حضور داشته باشند.

نفیسه اصولی صفار

نفیسه اصولی صفار

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹(۱۸ نظر)

سلام مالکین را هم طرف دعوا قرار دهید و اگر نسبت به مالکین دعوا متوجه نباشد دادگاه صرفا دعوا را نسبت به آنان رد میکند و رسیدگی نسبت به سازنده ادامه پیدا میکند.

زهرا بانی رشید

زهرا بانی رشید

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۸(۹ نظر)

با احترام اگر معامله فقط بین خریدار و سازنده بوده اصل دعوا باید علیه سازنده مطرح شود مالکین زمین معمولا زمانی باید طرف دعوا قرار بگیرند که ابطال سند یا حقی از آنها هم مورد درخواست باشد محکومیت کیفری سازنده هم میتواند دلیل مهمی برای اثبات تخلف او باشد

نمایش ۲۶ پاسخ دیگر وکلا
مریم حاج منوچهری

مریم حاج منوچهری

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۹(۲۳۹ نظر)

باسلام
اگر سازنده، بدون اینکه مالک زمین باشد، آپارتمان را به شما فروخته و معامله به علت تعلق حقوق مالکانه به اشخاص دیگر قابل انتقال نبوده است، دعوی غرامت ناشی از آن معامله اصولا متوجه همان فروشنده قراردادی است.

هومن زمانی

هومن زمانی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۱۰ نظر)

سازنده باید طرف دعوی قرار بگیرد

زهرا رفیعی

زهرا رفیعی

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۲۲ نظر)

لازم است مدارک و پرونده شما بررسی شود تا بتوان پاسخ تخصصی و دقیق ارائه کرد اما به صورت کلی
با فرض اینکه مبایعه‌نامه صرفا بین خریدار و سازنده منعقد شده و مالکین رسمی زمین هیچ قرارداد یا امضایی با خریدار نداشته‌اند، اصل بر این است که دعوای قراردادی بطلان/بی‌اعتباری و مطالبه غرامات باید علیه سازنده مطرح شود.
اگر مبنای دعوا، مستحق‌للغیر درآمدن مبیع یا عدم مالکیت فروشنده باشد، سازنده به‌عنوان طرف قرارداد، مسئول اصلی است.
محکومیت کیفری قطعی سازنده بابت همین پیش‌فروش نیز می‌تواند دلیل بسیار مهمی برای اثبات سوءنیت و مسئولیت وی باشد، ولی حدود اثر آن باید با مفاد دادنامه کیفری تطبیق داده شود.
مالکین زمین صرفا به دلیل مالک بودن، طرف قرارداد خریدار محسوب نمی‌شوند.
با این حال، اگر خواسته شما مستقیما متضمن ابطال سند رسمی، ابطال معامله یا تصمیمی باشد که حقوق مالکین را تحت تاثیر قرار می‌دهد، ممکن است حضور آنان به‌عنوان خوانده ضروری شود.

ابراهیم باقریان خوزانی

ابراهیم باقریان خوزانی

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۱۵ نظر)

شخصی که حکم محکومیت کیفری کلاهبرداری علیه وی صادر گردیده خوانده دعوی شما خواهد بود.اما توصیه می‌شود پیش از اقدام از مشاوره تخصصی استفاده نمایید

زهرا فرج

زهرا فرج

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۲۶۰ نظر)

سلام و احترام
بنابر اظهارات شما از نظر حقوقی در دعوای مربوط به بطلان معامله، استرداد ثمن و مطالبه غرامات ناشی از مستحق‌للغیر درآمدن مورد معامله، اصولا باید سازنده به عنوان فروشنده و طرف قرارداد، خوانده دعوا قرار گیرد.

با توجه به اینکه مبایعه‌نامه صرفا بین خریدار و سازنده منعقد شده و مالکین زمین هیچ قرارداد یا تعهد مستقیمی در قبال خریدار نداشته‌اند، صرف مالک بودن آنان موجب ایجاد مسئولیت قراردادی برایشان نمی‌شود. بنابراین برای مطالبه ثمن و غرامات، اصولا نیازی به طرف دعوا قرار دادن مالکین زمین نیست.

به‌خصوص اینکه سازنده بابت همین پیش‌فروش، به موجب حکم کیفری قطعی، به اتهام کلاهبرداری محکوم شده است؛ این موضوع نیز در اثبات تخلف و مسئولیت وی اهمیت قابل توجهی دارد.

البته اگر در دعوای حقوقی، خواسته دیگری مستقیما متوجه مالکین باشد؛ مانند ابطال سند، الزام به انتقال، اثبات معامله نسبت به ملک آنان یا تعیین تکلیف حقوق مالکانه‌شان، در آن صورت موضوع متفاوت است و ممکن است حضور مالکین در دعوا ضرورت پیدا کند.

بنابراین اگر خواسته صرفا احراز بطلان یا فساد معامله، استرداد ثمن و مطالبه غرامات ناشی از آن باشد، با فرض اینکه مالکین هیچ قراردادی با خریدار نداشته‌اند، طرح دعوا علیه سازنده به عنوان خوانده اصلی، از نظر حقوقی قابل دفاع است.

فرح ناز سنگپور زنجانی

فرح ناز سنگپور زنجانی

کارشناس حقوقی

وقت بخیر
دعوای حقوقی می بایست بین طرفین معامله صورت گیرد یعنی فقط از سازنده شکایت قابل طرح است . مالکین زمین هیچ رابطه قراردادی با طرفین دعوا ندارند تا خوانده دعوا محسوب شوند
اتهام کلاهبرداری سازنده و قطعی شدن محکومیت ایشان **سازنده**در دعوای حقوقی بطلان معامله و مطالبه خسارت و غرامات ناشی از آن نکته حائز اهمیتی است که طلب می نمایید

محمد رفیعی راد

محمد رفیعی راد

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۵(۲ نظر)

درود؛ اگر قرارداد فقط با سازنده منعقد شده و مالکین طرف قرارداد نبوده‌اند، اصل دعوای بطلان و غرامات باید علیه سازنده مطرح شود. مالکین فقط در صورت وجود رابطه قراردادی، دریافت وجه، یا مسئولیت مستقل ناشی از اقداماتشان، طرف دعوا قرار می‌گیرند. محکومیت کیفری سازنده نیز دلیل مهمی علیه اوست

جاوید محمدی

جاوید محمدی

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۳۲ نظر)

با سلام کاربر گرامی
تمامی مالکین به انضمام سازنده باید خوانده قرار بگیرند

مصطفی فودازی

مصطفی فودازی

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۳ نظر)

با سلام
اگر قرارداد پیش‌فروش فقط بین خریدار و سازنده بوده و مالکین زمین طرف قرارداد نبوده‌اند، اصل بر این است که دعوای حقوقی باید علیه سازنده مطرح شود.
اما اگر خواسته شما ابطال معامله یا ابطال سند رسمی مربوط به ملک باشد و رای دادگاه مستقیما بر حقوق مالکین اثر بگذارد، ممکن است لازم باشد مالکین نیز طرف دعوا قرار گیرند.
بنابراین برای مطالبه غرامات ناشی از معامله باطل، اصولا سازنده مسئول اصلی است؛ ولی در خواسته ابطال معامله/سند باید وضعیت مالکین و سند رسمی ملک دقیقا بررسی شود.

سیدرضا حجازی فر

سیدرضا حجازی فر

کارآموز وکالت کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۲ نظر)

با توجه به موارد یاد شده، درصورتی،که مالکین زمین ذینفع و یا ذی حق در دعوی نباشند، صرف اعلام طرف قرارداد به عنوان خوانده دعوی کافیست اما این مهم نیاز به بررسی مدارک و مستندات دارد

حدیث محمودی

حدیث محمودی

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۳۱ نظر)

سلام باید سازنده وکسی که با آن مبایعه‌نامه تنظیم کردی طرح دعوای قرار داد و صاحب زمین شخصی ثالث هست در پرونده شما

ندا السادات روناسی

ندا السادات روناسی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۸(۵۴ نظر)

با سلام
اگر قرارداد فقط با سازنده منعقد شده، اصولا سازنده خوانده است و مالکین زمین ضرورتی برای طرف دعوا بودن ندارند؛ مگر اینکه حکم، مستقیما متوجه حقوق آنان باشد.

فرشته نوری

فرشته نوری

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۸(۱۴۱ نظر)

با سلام،خوانده در این دعوای طرح شده بابت بطلان معامله و اخذ غرامت طرف قرارداد یعنی سازنده می باشد.

حانیه محمدیان

حانیه محمدیان

کارآموز وکالت کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۱ نظر)

درود
اگر صرفا سازنده را طرف دعوا قرار دهید کفایت می‌کند و نیازی به خوانده قرار دادن سایر مالکین زمین نیست. موفق باشید

محمدباقر سلیمانگلی

محمدباقر سلیمانگلی

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۹(۴۹ نظر)

با سلام برای مطالبه غرامت و بطلان مبایعنانه خوانده در واقع همان شخص سازنده است که با شما قرارداد دارد و محکومیت کیفری نیز بر علیه ایشان صادر شده است و دیگران نقشی نداشته و تکلیفی در قبال باخریدار ندارند.

امیر فراستی

امیر فراستی

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۱۲ نظر)

اگر مالکین زمین هیچ قراردادی با خریدار نداشته و تعهدی نسبت به پیش‌فروش نداده‌اند، اصل بر این است که دعوای بطلان معامله و استرداد ثمن و غرامات علیه همان سازنده به‌عنوان طرف قرارداد مطرح شود؛ محکومیت کیفری قطعی او نیز مؤید مسئولیت شخصی اوست. مالکین فقط در صورتی باید طرف دعوا قرار گیرند که حکم حقوقی مستقیما درباره مالکیت یا حقوق ثبتی آنان باشد یا ادعای مسئولیت/استرداد علیه آنها مطرح شود. همچنین در فرض مستحق‌للغیر شدن مبیع و جهل خریدار، رای وحدت رویه ۸۱۱ امکان مطالبه غرامت کاهش ارزش ثمن را مطرح می‌کند.

محمود رئیسی

محمود رئیسی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۱۱ نظر)

سلام
با توجه به توضیحات شما ، ابتدا می‌بایست موضوع ، مفاد و شروط مندرج در قرارداد پیش فروش بررسی گردد که ایا اصلا امکان بطلان معامله وجود خواهد داشت و یا خیر ؟ ایا اصلا بطلان قرارداد به نفع شما می باشد و یا خیر ؟

در صورت اقامه دادخواست حقوقی شما می بایست دادخواست را به طرفیت فروشنده و سازنده و مالک عرصه ثبت و مطرح نمایید

حمیدرضا قاسمی

حمیدرضا قاسمی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۲۳۷ نظر)

درود
خوانده اصلی و ضروری دعوا، سازنده است.
البته بنا به شرایط خاصی مالکین نیز مسئولیت دارند ، باید قرارداد مطالعه شود

محمدمهدی معصومی

محمدمهدی معصومی

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۹(۸ نظر)

سلام
اگر مبایعه‌نامه صرفا بین خریدار و سازنده منعقد شده و مالکین زمین طرف قرارداد نبوده‌اند، اصل بر این است که دعوای بطلان و مطالبه غرامات ناشی از همان قرارداد علیه سازنده مطرح شود.

اما اگر درخواست شما شامل ابطال سند رسمی، اثبات مالکیت، الزام مالکین به انتقال، یا هر تصمیمی باشد که مستقیما به حقوق مالکین زمین مربوط می‌شود، باید مالکین نیز حسب مورد طرف دعوا قرار گیرند.

محکومیت کیفری قطعی سازنده بابت همان پیش‌فروش نیز می‌تواند در اثبات تخلف و مسئولیت او مؤثر باشد، ولی به‌تنهایی موجب مسئولیت قراردادی مالکین نمی‌شود.

بنابراین اگر خواسته شما صرفا بطلان قرارداد پیش‌فروش و مطالبه وجوه پرداختی و غرامات از سازنده است، معمولا نیازی به طرف دعوا قرار دادن مالکین نیست.

اسناد و مدارک باید توسط وکیل بررسی شود.

اکبر کولیوند

اکبر کولیوند

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۷ نظر)

باسلام اگر مبایعه‌نامه فقط بین خریدار و سازنده منعقد شده و مالکین زمین هیچ قرارداد یا تعهد مستقیمی در برابر خریدار نداشته‌اند، در دعوای بطلان معامله، استرداد ثمن و مطالبه غرامات ناشی از مستحق‌للغیر درآمدن ملک اصولا سازنده به‌عنوان فروشنده و طرف قرارداد، خوانده اصلی است و صرف مالک بودن زمین برای مسئولیت قراردادی مالکین کافی نیست. همچنین محکومیت کیفری قطعی سازنده بابت کلاهبرداری می‌تواند در اثبات تخلف وی مؤثر باشد. اما اگر خواسته‌ای مستقیما متوجه مالکین، مانند ابطال سند یا تعیین تکلیف حقوق مالکانه آنان باشد، ممکن است حضورشان به‌عنوان طرف دعوا ضروری شود.

علی فتحی

علی فتحی

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۸(۴ نظر)

سلام کاربر گرامی بهتر است کلیه مالکین نیز طرف دعوا قرار بگیرند.

الیکا فخرایی لطف آبادی

الیکا فخرایی لطف آبادی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹(۱۶ نظر)

سلام. با توجه به اینکه معامله و غرامات صرفا متوجه سازنده است، دعوای استرداد ثمن و خسارات علیه سازنده اقامه می‌شود، اما جهت اعلام بطلان مبایعه‌نامه و جلوگیری از ایراد عدم استماع یا تعرض احتمالی به حقوق مالکان رسمی، درج مالکین زمین نیز در ستون خواندگان از حیث شکلی و حفظ منافع پرونده ضروری است.

علیرضا باقری

علیرضا باقری

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۱۱ نظر)

اصل بر این است که خوانده دعوای بطلان معامله و مطالبه غرامات، همان سازنده‌ای است که قرارداد پیش‌فروش را با خریدار منعقد کرده و وجه را دریافت کرده است؛ اما درباره مالکین زمین باید بین «بطلان معامله» و «غرامات» تفکیک کرد.

اگر مالکین زمین هیچ قراردادی با خریدار نداشته‌اند و طرف قرارداد نیز نبوده‌اند، صرف مالکیت آنها یا اینکه زمین در اختیار سازنده بوده، به‌تنهایی موجب مسئولیت قراردادی آنان در برابر خریدار نمی‌شود. مطابق ماده ۲۶۳ قانون مدنی، در معامله فضولی، در صورت عدم اجازه مالک و جهل خریدار، حق مطالبه ثمن و غرامات اصولا متوجه بایع فضولی است.

بنابراین اگر مبایعه‌نامه فقط توسط سازنده امضا شده و مالکین نه قرارداد را امضا کرده‌اند و نه تعهد مستقیمی در برابر خریدار پذیرفته‌اند، دعوای مطالبه ثمن و غرامات ناشی از بطلان معامله، اصولا باید علیه سازنده مطرح شود.

علی قاسمی

علی قاسمی

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۱ نظر)

مبایعه نامه فقط با سازنده تنظیم شده و مالکین زمین هیچ قراردادی با خریدار نداشته اندو معمولا سازنده باید خوانده اصلی دعوای بطلان و مطالبه غرامات باشد و مالکین زمین الزاما خوانده نیستند
مالکین فقط زمانی طرف دعوا می شوند که در اخذ ثمن یا ایجاد وضعیت بطلان یا آثار مورد مطالبه شما نقش یا مسئولیت حقوقی مشخص داشته باشند

سمانه پیرانی

سمانه پیرانی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۱۱ نظر)

مالکین زمین هم باید به همراه سازنده خوانده دعوا قرار گیرند زیرا دعوای بطلان معامله باید علیه تمام طرفین قرارداد و صاحبان ملک طرح شود تا حکم به درست اجرا شود

علیرضا زرینه پور

علیرضا زرینه پور

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۸(۲۱ نظر)

بادرود
به لحاظ مستحق اللغیر بودن مبیع به طرفیت فروشنده تقدیم دادخواست شود

پرسش خود را بفرستید؛ اولین وکیل آزاد در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهد.

پرسش حقوقی دیگری دارید؟

پرسش خود را رایگان مطرح کنید؛ وکلا و کارشناسان حقوقی بنیاد وکلا در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهند.

پرسش جدید