آیا می‌توانم از متهمین جداگانه شکایت کنم؟

پرسیده شده ۱ سال پیش۱۳ پاسخ ثبت شده

سلام
به علت جرمی که علیه و درباره بنده صورت گرفته قصد شکایت دارم و از آنجایی که پرونده ۱۰ متهم دارد و روبرو شدن در یک شکایت با ۱۰ نفر مشکل است، می‌خواهم از هر نفر جداگانه شکایت کرده و پرونده تشکیل دهم، یعنی ۱۰ پرونده تشکیل می‌شود.
آیا دادیار یا قاضی می‌تواند ۱۰ پرونده را تجمیع و شکایت را در یک پرونده قرار دهد؟
با تشکر

جمع‌بندی پاسخ وکلا

هوش مصنوعی

امکان ثبت شکایت جداگانه علیه هر یک از متهمان وجود دارد، اما مقام قضایی می‌تواند در صورت ارتباط موضوعی، جرایم را تجمیع و در یک پرونده رسیدگی کند.

امکان طرح مستقل شکایت برای همه فراهم است، اما تصمیم نهایی به میزان ارتباط جرایم و تشخیص قاضی بستگی دارد.

پاسخ هوشمند بنیاد وکلا

هوش مصنوعی

امکان شکایت جداگانه و تجمیع پرونده‌ها

شما می‌توانید برای هر یک از متهمان شکایت جداگانه‌ای ثبت کنید و پرونده‌های مستقلی تشکیل دهید. با این حال، اگر جرایم متهمان از نظر موضوع، زمان، مکان یا سبب به یکدیگر مرتبط باشند، بازپرس یا قاضی این اختیار و در مواردی الزام را دارد که پرونده‌ها را ادغام کند. اصل رسیدگی توأم با هدف جلوگیری از آرای متعارض و کاهش هزینه‌ها اجرا می‌شود و تصمیم‌گیری درباره تجمیع بر عهده مقام قضایی است.

این پاسخ به‌صورت خودکار تولید شده و جای مشاوره‌ی حقوقی با وکیل را نمی‌گیرد؛ پاسخ‌های وکلا در ادامه آمده است.

۱۳ پاسخ از وکلا و کارشناسان حقوقی

پاسخ برتر
محمدمهدی قنبری

محمدمهدی قنبری

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۹(۳۲ نظر)

سلام، وقت بخیر 🌱
پیشاپیش امیدوارم رسیدگی به پرونده‑تان با کمترین تنش پیش برود. درباره این‌که آیا می‌توان علیه هر متهم یک پرونده مستقل تشکیل داد و آیا مقام قضایی حق تجمیع (توام کردن) آن‌ها را دارد، چند نکته حقوقی کلیدی را باید بدانید:

۱) فلسفه‌ اصل «رسیدگی توام»
قانون‌گذار برای جلوگیری از صدور آرای متعارض، اتلاف وقت، و تحمیل هزینه اضافی بر طرفین، در مواردی که جرایم مختلف «مرتبط» هستند، اصولا رسیدگی توام در یک پرونده را الزامی دانسته است.

۲) مواد صریح قانون آیین دادرسی کیفری (۱۳۹۲)
•
«چنانچه جرایم متهمان متعدد از حیث نوع ارتکاب، زمان، مکان یا ارتباط سببی یا مقدمه‌ای به هم مربوط باشند، به تمام آن‌ها در دادگاهی رسیدگی می‌شود که برای رسیدگی به مهم‌ترین جرم صلاحیت دارد.»

•
در خصوص «جرایم مرتبط» نیز همان مرجع قضایی صلاحیت رسیدگی توام را دارد.
(در تبصره، قاضی می‌تواند در صورت ضرورت برای تسهیل رسیدگی، تفکیک کند.)

•
حتی اگر یک متهم مرتکب چند جرم شود، اصل بر رسیدگی توام است و دادگاه در نهایت، مجازات اشد را اعمال می‌کند.

•
بازپرس یا دادیار پس از ثبت چند شکایت مستقل، اگر تشخیص دهد موضوعات «واحد یا مرتبط» است، باید پرونده‌ها را در یک کلاسه ادغام و با یک قرار نهایی به دادستان ارسال کند.

۳) اختیار یا اجبار؟
الف) اجبار: هرگاه شرایط مواد برقرار باشد، تجمیع نه‌تنها «می‌تواند» بلکه «باید» انجام شود؛ خواست شاکی نمی‌تواند مانع اجرای قانون شود.
ب) اختیار: اگر ارتباط ضعیف باشد یا رسیدگی توام باعث اطاله دادرسی شود، قاضی می‌تواند با استناد به تبصره همان مواد، تفکیک کند.

۴) برای شما چه معنایی دارد؟
• می‌توانید ۱۰ شکواییه مجزا بنویسید و در سامانه ثنا یا دفتر خدمات قضایی ثبت کنید؛ اما پس از ارجاع به دادسرا، به‌احتمال بسیار بالا «یک کلاسه» خواهند شد.
• اگر قاضی یا دادیار پرونده‌ها را ادغام کند، هیچ حقی از شما زایل نمی‌شود: همچنان می‌توانید ادله، خسارت و خواسته‌های خود را جداگانه علیه هر متهم طرح کنید (در یک پرونده اما با «خواندگان / متهمان متعدد»).
• چنانچه واقعا مصلحت می‌بینید پرونده‌ها مجزا بماند (مثلا برای حفظ امنیت یا جلوگیری از تبانی متهمان)، می‌توانید به‌صورت کتبی در همان ابتدا استدلال کنید که موضوعات «مرتبط» نیست یا رسیدگی توام به ضرر عدالت است. قاضی اختیار دارد استدلال شما را بپذیرد یا نه.

۵) نتیجه عملی
۱) تشکیل ۱۰ پرونده جداگانه = بله، از نظر شکلی ممکن است.
۲) ادامه یافتن آن‌ها به‌صورت جداگانه = بسته به تشخیص مقام قضایی؛ در اکثر موارد «یک شاکی علیه چند متهم درباره یک موضوع»، تجمیع الزامی است.
۳) ابزار قانونی اعتراض = اگر به تصمیم تجمیع یا بالعکس اعتراض دارید، می‌توانید ظرف ۳ روز به تصمیم «عدم صلاحیت» یا «قرار امتناع از رسیدگی» اعتراض کنید

۶) یک توصیه کاربردی
به‌جای نگرانی درباره ادغام یا تفکیک، روی جمع‌آوری ادله محکم، تعیین خواسته مالی (در صورت وجود ضرر و زیان)، و درخواست تامین دلیل یا قرار تامین اموال متهمان تمرکز کنید؛ این موارد چه در یک پرونده باشد چه ده پرونده، اصل پیروزی شما را تضمین می‌کند.

موفق و پیروز باشید ✨
اگر به نمونه متن شکواییه یا استناد دقیق مواد دیگری نیاز داشتید، بفرمایید تا برایتان تهیه کنم.

محمد اکبری

محمد اکبری

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۵۸ نظر)

عرض سلام و احترام ، بله در صورت وجود شرایط تجمیع می تواند و این به تشخیص مرجع قضایی است.

بهنام رفیعی ساران

بهنام رفیعی سارانهویت این وکیل به‌صورت دستی توسط کارشناسان بنیاد وکلا احراز شده است.

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۷(۴۸۰ نظر)

سلام

امکان اقدام جداگانه را درا ین خصوص دارید و البته ممکن است حسب دستور مرجع رسیدگی پرونده ها تجمیع شوند

حسین مظاهری تهرانی

حسین مظاهری تهرانی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹(۴۸۳ نظر)

با سلام
احتمال تجمیع پرونده ها وجود دارد.

نمایش ۹ پاسخ دیگر وکلا
حسن آرین پور

حسن آرین پور

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۱۳۹ نظر)

با سلام و عرض ادب ،تجمیع پرونده ها احتماش هست

محمدرضا توکلی

محمدرضا توکلی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹(۲۷۵ نظر)

با سلام امکان طرح شکایت به صورت جداگانه هست

مرتضی حاتمی فر

مرتضی حاتمی فر

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹(۶۰ نظر)

درود احتمال تجمیع پرونده ها به تشخیص قاضی وجود دارد

ابوالفضل جهان بخش

ابوالفضل جهان بخش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۸(۱٬۲۴۸ نظر)

با سلام ،امکان طرح شکایت به صورت جداگانه وجود دارد.

مینا امیری ثانی

مینا امیری ثانی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹(۲۵۴ نظر)

با درود
امکان طرح شکایت به صورت جداگانه می باشد

سعید قیطانی

سعید قیطانی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹(۲۴۱ نظر)

سلام
بله تحت شرایطی امکان پذیر است

محمد محمدی

محمد محمدیهویت این وکیل به‌صورت دستی توسط کارشناسان بنیاد وکلا احراز شده است.

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹(۱٬۱۹۰ نظر)

سلام
امکان طرح شکایت به صورت وجود دارد

زهرا فرج

زهرا فرج

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۲۵۹ نظر)

سلام و احترام تحت شرایطی امکان پذیر می باشد.

محمدباقر سلیمانگلی

محمدباقر سلیمانگلی

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۹(۴۹ نظر)

با سلام درصودتی که موضوع مرتبط باشد و متهمین در یک جرم مشارکت داشته باشند معمولا یک شکایت علیه همه انجام میگسرد

پرسش خود را بفرستید؛ اولین وکیل آزاد در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهد.

پرسش حقوقی دیگری دارید؟

پرسش خود را رایگان مطرح کنید؛ وکلا و کارشناسان حقوقی بنیاد وکلا در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهند.

پرسش جدید