آیا می‌توانم ارز دیجیتال سرقت‌شده را بازگردانم؟

پرسیده شده ۱ سال پیش۱۴ پاسخ ثبت شده
ادامهٔ متن پرسش

با سلام و عرض وقت بخیر

حدود چند ماه قبل از بنده در حوزه ارز دیجیتال کلاهبرداری شد. پس از شکایت، پرونده‌ام بدون نتیجه خاتمه یافت. بازپرس پرونده گفت که متهم شما را فریب داده و کلاهبرداری کرده است، اما پرونده به دلیل مدارک ناکافی خاتمه یافته است. حتی بعد از پیگیری از طریق پلیس فتا، اعلام کردند که ما ارز دیجیتال را نمی‌توانیم تحت تعقیب قرار دهیم و ظاهرا آی‌پی فرد متهم خارج از کشور بوده است.

حال اگر آدرس ولت متهم را در اختیار پلیس فتا قرار بدهم و بتوانم از قاضی کسب دستور کنم، آیا پلیس فتا قادر خواهد بود با داشتن آدرس ولت متهم از طریق راهکاری مانند هک، ولت متهم را برای بازگرداندن دارایی بنده هک کند؟

جمع‌بندی پاسخ وکلا

هوش مصنوعی

پلیس فتا امکان هک کردن ولت متهم را ندارد و از نظر قانونی و فنی چنین اقدامی ممکن نیست. بازگشت ارز تنها از طریق ردیابی مسیر تراکنش، توقیف در صرافی‌های متمرکز یا شناسایی متهم در داخل کشور امکان‌پذیر است.

این پاسخ کلی است و بسته به اینکه مقصد تراکنش صرافی داخلی بوده یا هویت صاحب حساب مشخص باشد، مسیر پرونده تغییر می‌کند.

پاسخ هوشمند بنیاد وکلا

هوش مصنوعی

عدم امکان هک کیف‌پول توسط پلیس فتا

از نظر فنی و به دلیل ساختار رمزنگاری، هک کردن ولت تنها با داشتن آدرس عمومی غیرممکن است و از نظر قانونی نیز مقام قضایی دستور هک صادر نمی‌کند. پلیس فتا کیف‌پول را هک نمی‌کند، بلکه پرونده‌ها از طریق ردیابی تراکنش‌ها در شبکه پیگیری می‌شوند. اگر متهم شناسایی و بازداشت شود یا ارز به یک صرافی منتقل و مسدود گردد، شانس بازگشت وجه وجود دارد. با این حال با توجه به حضور متهم در خارج از کشور و ماهیت انتقال رمزارزها، پیگیری این موضوع بسیار دشوار است.

این پاسخ به‌صورت خودکار تولید شده و جای مشاوره‌ی حقوقی با وکیل را نمی‌گیرد؛ پاسخ‌های وکلا در ادامه آمده است.

۱۴ پاسخ از وکلا و کارشناسان حقوقی

پاسخ برتر
محمدمهدی قنبری

محمدمهدی قنبری

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۹(۳۲ نظر)

سلام و عرض ادب

ضمن ابراز تاسف بابت اتفاقی که برایتان افتاده است، چند نکته حقوقی و فنی را خدمتتان توضیح می‌دهم. لطفا توجه کنید که این توضیحات «مشاوره حقوقی تخصصی» محسوب نمی‌شود و برای تصمیم نهایی حتما با یک وکیل متخصص جرایم سایبری مشورت کنید.

۱) از منظر فنی (تکنیکال)
• ساختار کیف‌پول‌های رمزارزی بر پایه رمزنگاری نامتقارن است؛ تا زمانی که «کلید خصوصی» (Private Key) یا «عبارت بازیابی» (Seed Phrase) در اختیار نباشد، عملا «هک» کردن مستقیم ولت – آن هم صرفا با داشتن آدرس عمومی – در حد تئوری و با فناوری امروز تقریبا غیرممکن است.
• پلیس‌های سایبری دنیا نیز معمولا به سراغ «شکستن کلید خصوصی» نمی‌روند؛ بلکه مسیر ردگیری تراکنش‌ها (Blockchain Analysis)، شناسایی صرافی‌های واسط، و در نهایت مسدودسازی یا توقیف وجوه از طریق دستور قضایی به صرافی‌ها را پیگیری می‌کنند.
• تنها در دو حالت ممکن است دارایی بازگردد:
۱. متهم شناسایی و مجبور به افشای کلید خصوصی شود (بازداشت، توافق یا صلح).
۲. رمزارز وارد صرافی متمرکز شده باشد و صرافی تحت دستور قضایی آن را فریز کند.

۲) از منظر حقوقی در ایران
• «هک» ولت—even by law enforcement—بدون رضایت صاحب ولت و بدون مجوز قضایی صریح، طبق قوانین جرایم رایانه‌ای خود عمل مجرمانه محسوب می‌شود. بنابراین قاضی معمولا چنین دستوری صادر نمی‌کند، چون راهکار قانونی‌تری (ردیابی، استعلام و همکاری بین‌المللی) وجود دارد.
• اگر آی‌پی متهم خارج از کشور باشد، پلیس فتا می‌تواند از طریق «معاضدت قضایی بین‌المللی (MLA)» درخواست کند، هرچند پروسه زمان‌بر و وابسته به توافقات دو کشور است.
• در صورت احراز هویت متهم یا کشف همدستان داخل کشور، امکان الزام وی به استرداد وجه (ماده ۱ قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء، اختلاس و کلاهبرداری) وجود خواهد داشت.

۳) چه اقداماتی می‌توانید انجام دهید؟
• تمام تراکنش‌های انجام شده را روی بلاک‌چین (TxID‌ها، هش بلوک، تاریخ و مبلغ) استخراج و مستند کنید. این اطلاعات برای Chain‑analysis ضروری است.
• اگر رمزارز به صرافی متمرکز (حتی خارجی) منتقل شده، نام صرافی و شناسه واریز (Deposit Tag / Memo) را شناسایی کنید؛ پلیس فتا با حکم قضایی می‌تواند از آن صرافی درخواست فریز کند.
• در صورت امکان، از خدمات شرکت‌های خصوصی Chain‑analysis یا وکلای متخصص استفاده کنید؛ تجربه نشان داده ترکیب «گزارش تحلیلی بلاک‌چین + شکایت کیفری مستدل» شانس موفقیت را بالا می‌برد.
• به موازات پرونده کیفری، دادخواست حقوقی برای «مطالبه وجه و خسارت» نیز می‌توان تنظیم کرد؛ این دو مسیر می‌تواند به‌صورت موازی طی شود.

جمع‌بندی
➊ هک مستقیم ولت با صرف داشتن آدرس عمومی—حتی توسط پلیس—تقریبا غیرممکن و غالبا خارج از چارچوب قانونی است.
➋ راهکار عملیاتی معمول، ردیابی تراکنش‌ها و همکاری قضایی با صرافی‌های متمرکز یا اجبار متهم به تحویل دارایی است.
➌ مستندسازی دقیق تراکنش‌ها + کمک گرفتن از متخصصین بلاک‌چین + پیگیری قضایی و بین‌المللی، بهترین مسیر بازگشت دارایی یا دست‌کم شناسایی متهم است.

امیدوارم توضیحات مفید باشد و هرچه زودتر به حقوق خود برسید. اگر سؤال دیگری دارید در خدمتم.

حسین مظاهری تهرانی

حسین مظاهری تهرانی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹(۴۸۳ نظر)

با سلام
خیر
چنین امکانی وجود ندارد.

داود فروغی

داود فروغی

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۹(۴۷ نظر)

با سلام و عرض ادب خیر امکان ندارد

مرتضی حاتمی فر

مرتضی حاتمی فر

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹(۶۰ نظر)

درود امکان پذیر نیست

نمایش ۱۰ پاسخ دیگر وکلا
حسن آرین پور

حسن آرین پور

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۱۳۹ نظر)

با سلام و عرض ادب ،خیر امکانپذیر نیست

پیام فیاضی

پیام فیاضی

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

سلام متاسفانه امکان پیگیری ارز دیجیتال برای مراجع انتظامی مثل پلیس فتا فراهم نیست و معمولا چنانچه دلایل دیگری باشد ممکن است نتیجه بده البته اگر فرد متهم مشخص و داخل ایران ساکن باشد اما آی پی خارج از کشور هیچ راهی ندارد و از دیجیتال بصورتی ساخته شده که امکان پیگیری وجود نداشته باشد یکی از محاسن و البته معایب ارز دیجیتال هم همین موضوع است

محمدرضا توکلی

محمدرضا توکلی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹(۲۷۵ نظر)

با سلام بعید به نظر می‌رسد

محمد اکبری

محمد اکبری

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۵۸ نظر)

عرض سلام و احترام،امکانپذیر نمی باشد.

زهرا رحیمی لولویی

زهرا رحیمی لولوییهویت این وکیل به‌صورت دستی توسط کارشناسان بنیاد وکلا احراز شده است.

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹(۶۹۸ نظر)

سلام امکان پذیر نیست.

محمد مجیدیان

محمد مجیدیان

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

با سلام و احترام
متاسفانه ممکن نیست

دانیال تمیزالنیا

دانیال تمیزالنیا

کارشناس حقوقی

۴٫۹(۱۶۷ نظر)

در عمل امکان ندارد از روی انتقال ارز دیجیتال ردیابی کنند.

سعید قیطانی

سعید قیطانی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹(۲۴۱ نظر)

سلام
احتمال حصول نتیجه بعید است

بهنام رفیعی ساران

بهنام رفیعی سارانهویت این وکیل به‌صورت دستی توسط کارشناسان بنیاد وکلا احراز شده است.

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۷(۴۸۰ نظر)

سلام

چنین امری اصولا بلانتیجه است

ندا فرخ نیا

ندا فرخ نیا

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۷(۹۱ نظر)

با سلام
احتمال حصول نتیجه ضعیف است

پرسش خود را بفرستید؛ اولین وکیل آزاد در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهد.

پرسش حقوقی دیگری دارید؟

پرسش خود را رایگان مطرح کنید؛ وکلا و کارشناسان حقوقی بنیاد وکلا در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهند.

پرسش جدید