آیا محکوم به یک سوم حبس زندانی می‌شود؟

پرسیده شده ۱ سال پیش۱۶ پاسخ ثبت شده

آیا شخصی که محکوم به سه سال و نیم حبس به دلیل حمل سلاح و قدرت‌نمایی شده و حکم او قابل اجراست، باید حتما تمام مدت حبس را بگذراند؟ در صورتی که عفو رهبری شامل حال او شود، آیا او می‌تواند فقط یک سوم حبس را بگذراند و مابقی را آزاد شود؟ آیا این اطلاعات صحت دارد؟

جمع‌بندی پاسخ وکلا

هوش مصنوعی

گذراندن تمام مدت حبس الزامی نیست و فرد می‌تواند پس از تحمل یک‌سوم از مجازات، درخواست آزادی مشروط یا تعلیق اجرای مجازات بدهد. موضوع آزادی پس از یک‌سوم حبس مربوط به آزادی مشروط است، نه لزوماً عفو رهبری، و بهره‌مندی از عفو یا تخفیف نیز جداگانه امکان‌پذیر است.

این شرایط کلی قانون است، اما امکان آزادی زودهنگام دقیقاً به رفتار زندانی و نظر نهایی قاضی دادگاه بستگی دارد.

پاسخ هوشمند بنیاد وکلا

هوش مصنوعی

امکان آزادی پس از تحمل یک‌سوم مدت حبس

شخص محکوم به حبس تعزیری تا ده سال مجبور نیست تمام مدت مجازات را در زندان بماند. بر اساس قانون، فرد می‌تواند پس از تحمل یک‌سوم دوران محکومیت خود درخواست آزادی مشروط بدهد و این موضوع مستقل از عفو رهبری است. برای موافقت با آزادی مشروط، شرایطی مانند حسن رفتار در زندان، جبران خسارت شاکی و سابقه نداشتن در استفاده از آزادی مشروط الزامی است. در نهایت، اعطای آزادی مشروط یا تعلیق مجازات منوط به بررسی شرایط و موافقت قاضی دادگاه خواهد بود.

این پاسخ به‌صورت خودکار تولید شده و جای مشاوره‌ی حقوقی با وکیل را نمی‌گیرد؛ پاسخ‌های وکلا در ادامه آمده است.

۱۶ پاسخ از وکلا و کارشناسان حقوقی

پاسخ برتر
محمدمهدی قنبری

محمدمهدی قنبری

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۹(۳۲ نظر)

سلام
با توجه به قوانین ایران، شخصی که به سه سال و نیم حبس برای جرائم حمل سلاح و قدرت نمایی محکوم شده است، لزوما مجبور به گذراندن تمام دوره حبس خود نیست. با این حال، اطلاعاتی که در مورد عفو رهبری و آزادی پس از گذراندن یک سوم حبس ذکر کرده اید، ترکیبی از دو مفهوم حقوقی متفاوت است که نیاز به توضیح دارد.

در ادامه، شرایط این دو نهاد حقوقی یعنی «آزادی مشروط» و «عفو رهبری» و نحوه ارتباط آن‌ها با یکدیگر توضیح داده می‌شود.

آزادی مشروط: امکان آزادی پس از گذراندن بخشی از حبس
مفهوم آزادی پس از گذراندن یک سوم حبس، مربوط به نهاد حقوقی آزادی مشروط است و نه لزوما عفو رهبری. بر اساس ماده ۵۸ قانون مجازات اسلامی، شرایط آزادی مشروط به شرح زیر است:

مدت زمان تحمل حبس: برای محکومیت‌های حبس تعزیری تا ده سال (مانند مورد ذکر شده)، زندانی می تواند پس از تحمل یک سوم از مدت مجازات، درخواست آزادی مشروط دهد. برای حبس‌های بیش از ده سال، این مدت نصف مجازات است.

شرایط لازم: اعطای آزادی مشروط منوط به احراز شرایطی توسط دادگاه صادرکننده حکم است، از جمله:

حسن اخلاق و رفتار زندانی در طول مدت حبس.

اطمینان از عدم ارتکاب جرم پس از آزادی.

جبران ضرر و زیان شاکی خصوصی (در صورت وجود) .

فرد پیش از این از آزادی مشروط استفاده نکرده باشد.

بنابراین، این فرد می تواند بدون نیاز به عفو رهبری، صرفا با داشتن شرایط فوق و پس از گذراندن یک سوم از سه سال و نیم حبس خود (یعنی حدود ۱۴ ماه)، درخواست آزادی مشروط کند. پذیرش یا رد این درخواست به عهده دادگاه است.

عفو رهبری و تاثیر آن بر حبس
عفو رهبری نهادی کاملا جدا از آزادی مشروط است که طبق اصل ۱۱۰ قانون اساسی و پس از پیشنهاد رئیس قوه قضائیه، توسط رهبری اعطا می‌شود. عفو معمولا به مناسبت‌های خاص ملی و مذهبی صورت می‌گیرد و می تواند منجر به کاهش یا بخشش کامل مجازات شود.

نکات مهم در مورد عفو رهبری برای جرم حمل سلاح:

جرائم استثنا شده: جرائم مربوط به حمل و قاچاق سلاح و مهمات، به ویژه اگر مسلحانه باشد، معمولا از فهرست جرائمی که مشمول عفو رهبری می‌شوند، مستثنی هستند. بنابراین، احتمال اینکه فردی با جرم حمل سلاح و قدرت نمایی مشمول عفو شود، بسیار کم است.

تاثیر عفو در صورت شمول: اگر به فرض، جرم این فرد از نوعی باشد که مشمول عفو قرار گیرد، دو حالت ممکن است:

عفو کامل: کل مجازات بخشیده شده و فرد آزاد می‌شود.

تخفیف مجازات: بخشی از حبس او کاسته می‌شود. برای مثال، حبس سه سال و نیم او به دو سال کاهش مییابد.

ارتباط عفو رهبری و آزادی مشروط
این دو نهاد می‌توانند بر یکدیگر تاثیر بگذارند. اگر فردی مشمول عفو رهبری شود و مجازاتش کاهش یابد، مبنای محاسبه مدت زمان لازم برای درخواست آزادی مشروط (یک سوم حبس)، مجازات کاهش یافته جدید خواهد بود.

برای مثال، اگر حبس سه سال و نیم این فرد با عفو به دو سال کاهش یابد، او میتواند پس از گذراندن یکسوم از دو سال حبس (یعنی ۸ ماه)، برای آزادی مشروط اقدام کند.

نتیجه گیری
اطلاعات شما ترکیبی از دو موضوع است. اینکه فرد می تواند پس از گذراندن یک سوم حبس آزاد شود، صحیح است اما این امکان از طریق آزادی مشروط فراهم می‌شود، نه مستقیما با عفو رهبری.

احتمال قوی تر: این شخص به احتمال زیاد می تواند پس از گذراندن حدود ۱۴ ماه حبس و با داشتن شرایط لازم، درخواست آزادی مشروط دهد.

احتمال ضعیف تر: با توجه به اینکه جرائم مرتبط با سلاح معمولا از استثنائات عفو هستند، شمول عفو رهبری برای این فرد بسیار بعید است. اگر هم شامل شود، عفو تنها میزان حبس او را کاهش می دهد و پس از آن، او همچنان باید برای آزادی زودهنگام، از طریق آزادی مشروط اقدام کند.

سعید قیطانی

سعید قیطانی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹(۲۴۱ نظر)

سلام
اصل بر این است که باید تمام مدت محکومیت سپری شود مگر اینکه به دلایل قانونی تخفیف یابد یا اینکه مشمول عفو واقع شود

حسین مظاهری تهرانی

حسین مظاهری تهرانی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹(۴۸۳ نظر)

با سلام
پرسش تکراریست.

ایوب رشیدی

ایوب رشیدی

کارآموز وکالت کانون وکلای دادگستری

۴٫۸(۴ نظر)

سلام اصل براین است که شخص بایستی مجازات تعیین شده را سپری کند ولی قانون در برخی موارد این امکان را فراهم کرده تا شخص کمتر آسیب ویا در زندان بماند ولی شما میتوانید پس از سپری شدن یک سوم از مجازات درخواست آزادی مشروط بدهید وممکن این عفو شامل حال شما بشود ومجازات شما تخفیف داده شود

نمایش ۱۲ پاسخ دیگر وکلا
فرشته نوری

فرشته نوری

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۸(۱۴۱ نظر)

با سلام،بعد از گذراندن یک سوم حبس می تواند درخواست آزادی مشروط نماید.

حسن آرین پور

حسن آرین پور

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۱۳۹ نظر)

با سلام و عرض ادب ،تقاضای آزادی مشروط و یا تعلیق اجرای مجازات دهید چنانچه شرایط را دارا باشید

آج

آمنه جیده

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۹ نظر)

با سلام
پس از سپری کردن بخشی از حبس امکان درخواست آزادی مشروط یا تعلیق اجرای مجازات وجود دارد چنانچه شرایط موجود باشد و قاضی با آن موافقت کند

محمد محمدی

محمد محمدیهویت این وکیل به‌صورت دستی توسط کارشناسان بنیاد وکلا احراز شده است.

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹(۱٬۱۸۸ نظر)

پس از سپری کردن بخشی از حبس امکان درخواست آزادی مشروط یا تعلیق اجرای مجازات وجود دارد لیکن موافقن قاضی با آن شرط کند

بهنام رفیعی ساران

بهنام رفیعی سارانهویت این وکیل به‌صورت دستی توسط کارشناسان بنیاد وکلا احراز شده است.

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۷(۴۸۰ نظر)

سلام

در صورت داشتن شرایط امکان دزخواست ازادی مشروط دارید

محمدرضا توکلی

محمدرضا توکلی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹(۲۷۵ نظر)

با سلام در صورت داشتن شرایط می‌توانید درخواست آزادی مشروط بدهید

ندا السادات روناسی

ندا السادات روناسی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۸(۵۴ نظر)

با سلام
اصل بر این است که باید تمام مدت محکومیت سپری گردد مگر اینکه به دلایل قانونی تخفیف یابد یا اینکه مشمول عفو واقع شود .

لیلا تاجیک

لیلا تاجیک

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۴۷ نظر)

با سلام
میتوانید باتوجه به طی یک سوم از حبس تقاصای ازادی مشروط بنمایید .
ولی در حالت کلی باید تمام مدت محکومیت سپری گردد مگر اینکه به دلایل قانونی تخفیف یابد یا از طریق تقاضای ازادی مشروط یا درخواست پابند یا اینکه مشمول عفو واقع شود .

سارا تک روستا

سارا تک روستا

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۹(۱۸ نظر)

سلام کاربر گرامی در صورت داشتن شرایط امکان درخواست ازادی مشروط دارید

محمدباقر سلیمانگلی

محمدباقر سلیمانگلی

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۹(۴۹ نظر)

با سلام شما زمانی میتوانید از امتیازات عفو مشروط و رای باز و ازادی مشروط استفاده نمایید که در حال سپری کردن حبس در زندان باشید و مطابق قانون بخشی از مجازات را تحمل کرده باشید.

زهرا فرج

زهرا فرج

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۲۵۸ نظر)

سلام و احترام
از مشاوره تخصصی بهره بگیرید

نفیسه اصولی صفار

نفیسه اصولی صفار

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹(۱۸ نظر)

سلام نه لزوما. محکومیت سه سال و نیم به این معنا نیست که حتما باید تمام مدت در زندان بماند.
اگر عفو رهبری شامل بخشی از حبس شود، مدت باقی‌مانده کاهش پیدا می‌کند و آزادی مشروط نیز می‌تواند نسبت به مجازات باقی‌مانده بررسی شود. برای حبس‌های کمتر از ده سال، اصل بر امکان درخواست آزادی مشروط پس از تحمل یک‌سوم مجازات با وجود سایر شرایط قانونی است.

پرسش خود را بفرستید؛ اولین وکیل آزاد در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهد.

پرسش حقوقی دیگری دارید؟

پرسش خود را رایگان مطرح کنید؛ وکلا و کارشناسان حقوقی بنیاد وکلا در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهند.

پرسش جدید