آیا فیلم به‌تنهایی می‌تواند دلیل اثبات رابطه نامشروع باشد؟

پرسیده شده ۱ ماه پیش۳۶ پاسخ ثبت شده

آیا فیلم به‌تنهایی، بدون شهادت شهود و اقرار، می‌تواند اثبات‌کنندهٔ جرمی مانند رابطهٔ نامشروع باشد؟

جمع‌بندی پاسخ وکلا

هوش مصنوعی

فیلم دلیل مستقل قانونی مانند اقرار یا شهادت نیست، اما اماره و قرینه‌ای است که در صورت تأیید اصالت و وضوح، می‌تواند موجب علم قاضی برای صدور حکم شود.

اینکه فیلم بتواند مبنای رأی قرار گیرد، به شرایط فنی فیلم و نوع اتهام در پرونده شما بستگی دارد.

پاسخ هوشمند بنیاد وکلا

هوش مصنوعی

اعتبار فیلم در اثبات رابطه نامشروع

فیلم به‌تنهایی دلیل مستقل قانونی مانند اقرار یا شهادت شهود نیست، بلکه در دسته امارات و قرائن قرار می‌گیرد. با این حال، اگر اصالت ویدیو تأیید شود، چهره طرفین کاملاً مشخص باشد و محتوای آن صراحتاً بر رفتار مجرمانه دلالت کند، می‌تواند موجب ایجاد علم در قاضی شود. در صورتی که این مستندات به علم وجدانی قاضی منجر شود، دادگاه می‌تواند حتی بدون اقرار یا شاهد بر مبنای علم خود رأی صادر کند. البته باید توجه داشت که اثبات رابطه نامشروع تعزیری با حدود متفاوت بوده و ویدیوهای مبهم یا غیرقابل انتساب مبنای محکومیت قرار نمی‌گیرند.

این پاسخ به‌صورت خودکار تولید شده و جای مشاوره‌ی حقوقی با وکیل را نمی‌گیرد؛ پاسخ‌های وکلا در ادامه آمده است.

۳۶ پاسخ از وکلا و کارشناسان حقوقی

پاسخ برتر
علیرضا باقری

علیرضا باقری

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۱۱ نظر)

فیلم می‌تواند در اثبات رابطه نامشروع مؤثر باشد، اما فیلم به‌تنهایی «دلیل مستقل قانونی» مانند اقرار یا شهادت محسوب نمی‌شود. طبق ماده ۱۶۰ قانون مجازات اسلامی، ادله اثبات جرم شامل اقرار، شهادت، قسامه، سوگند در موارد مقرر و علم قاضی است. فیلم می‌تواند به‌عنوان قرینه و اماره مورد توجه دادگاه قرار گیرد و چنانچه همراه با سایر قرائن و محتویات پرونده موجب علم قاضی شود، می‌تواند مبنای صدور حکم قرار گیرد.

بنابراین پاسخ دقیق این است که نبود شاهد یا اقرار لزوما مانع محکومیت نیست؛ اگر محتوای فیلم به‌گونه‌ای باشد که وقوع رفتار مجرمانه را به‌وضوح نشان دهد و برای قاضی ایجاد علم کند، امکان استناد به آن وجود دارد. البته صرف وجود یک فیلم مبهم یا قابل تفسیر، بدون احراز اصالت و انتساب آن و بدون ایجاد علم قضایی، الزاما برای محکومیت کافی نیست. ضمن اینکه باید بین رابطه نامشروع موضوع ماده ۶۳۷ و جرائم حدی مانند زنا نیز تفکیک کرد؛ شرایط اثبات زنا بسیار متفاوت و سخت‌گیرانه‌تر است.

حمیدرضا قاسمی

حمیدرضا قاسمی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۲۳۷ نظر)

اثبات جرایم مستلزم اقرار، شهادت یا سوگند است و ادله سمعی و بصری (مانند فیلم) صرفا به‌عنوان قرائن و امارات در اختیار قاضی قرار می‌گیرند. قاضی می‌تواند از فیلم برای علم وجدانی خود استفاده کند، اما نمی‌تواند صرفا بر اساس آن رای صادر کند؛ مگر اینکه فیلم با سایر ادله (مانند شهادت شهود یا اقرار متهم) همراه باشد. بنابراین فیلم به‌تنهایی دلیل شرعی و قانونی مستقل محسوب نمی‌شود و دادگاه نمی‌تواند بر اساس آن، مجازات تعیین کند.

هومن زمانی

هومن زمانی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۱۰ نظر)

بر اساس قانون یکی از ادله ی اثبات روابط رابطه ی نامشروع مانند جرایم موضوع ماده ی ۶۳۷ علم قاضی است اگر فیل به گونه ای باشد که مستند علم قاضی قرار بگیرد میتواند بدون اقرار و شهادت شهود دلیل رابطه ی نامشروع باشد

امیر مهدی‌زاده

امیر مهدی‌زاده

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۹(۲۸ نظر)

درود بر شما؛
خیر؛ فیلم به‌تنهایی «دلیل مستقل قانونی» محسوب نمی‌شود، اما می‌تواند از مستندات حصول علم قاضی باشد. مطابق مواد ۱۶۰ و ۲۱۱ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲، چنانچه فیلم اصالت، انتساب و محتوای روشن داشته و از مجموع آن برای قاضی یقین حاصل شود، امکان صدور حکم بر مبنای علم قاضی وجود دارد؛ مشروط بر اینکه قرائن و امارات مستند علم، صریحا در رای ذکر شود.

در عنوان «رابطه نامشروع موضوع ماده ۶۳۷ تعزیرات»، اثبات موضوع با فیلم با اثبات زنا متفاوت است و صرف وجود تصویر، بدون احراز انتساب و دلالت آن بر رفتار مجرمانه، الزاما موجب محکومیت نیست.

راهکار دقیق پرونده به این پرسش وابسته است: آیا فیلم از حیث اصالت، انتساب، نحوه تحصیل، کیفیت تصویر و دلالت آن، به‌تنهایی می‌تواند یقین قضایی ایجاد کند و در صورت انکار متهم، چگونه باید اصالت و انتساب آن را در تحقیقات مقدماتی تثبیت نمود؟

نمایش ۳۲ پاسخ دیگر وکلا
بهنام رفیعی ساران

بهنام رفیعی سارانهویت این وکیل به‌صورت دستی توسط کارشناسان بنیاد وکلا احراز شده است.

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۷(۴۸۰ نظر)

سلام

بسته به کیفیت و جزییات فیلم، امکان اثبات رابطه نامشروع از طریق آن وجود دارد و ارزش و اعتبار دلایل نیز به نظر مقام قضایی بستگی دارد

میثم امیرزاده

میثم امیرزاده

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹(۱۵ نظر)

سلام اگر اصالت فیلم مورد تایید باشد و دلیل مخالفی نباشد می‌تواند ملاک عمل قاضی باشد و اماره باشد و موجب علم قاضی شود

سارا علیپور

سارا علیپور

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۷(۱۴۷ نظر)

سلام وقت بخیر
خیر صرف فیلم به تنهایی علی الاصول نمیتواند اماره متقنی برای اثبات این جرم باشد

امیرحسین قدبگی زاده

امیرحسین قدبگی زاده

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۹(۹ نظر)

عرض سلام
ادله برای اثبات این گونه جرائم در قانون پیش بینی شده و الباقی مدارک نظیر فیلم و عکس و چت به قاضی کمک میکند که به علم برسد

سمیه آرزه

سمیه آرزه

کارشناس حقوقی

۴٫۸(۲۷۶ نظر)

سلام، فیلم به‌تنهایی الزاما برای اثبات رابطه نامشروع کافی نیست؛ اما اگر اصالت فیلم و هویت افراد احراز شود و محتوای آن برای قاضی موجب علم قضایی شود، می‌تواند مستند صدور حکم قرار گیرد.
بنابراین ارزش فیلم کاملا به محتوا و سایر قرائن پرونده بستگی دارد.

علی اکبر نصیری خلیلی

علی اکبر نصیری خلیلی

کارشناس حقوقی

مطابق رویه قضایی، فیلم به عنوان «اماره قضایی» مبنای تشکیل «علم قاضی» قرار می‌گیرد. اگر محتوای فیلم به‌گونه‌ای واضح و غیرقابل‌خدشه باشد که قاضی را به یقین برساند، می‌تواند به تنهایی مستند صدور حکم محکومیت برای رابطه نامشروع قرار گیرد، بدون آنکه نیازی به اقرار یا شهادت شهود باشد.

طیبه اصغری

طیبه اصغری

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۹(۲۶ نظر)

درود. فیلم در دادگاه اماره ی قضایی است و به تنهایی باعث اثبات رابطه ی نامشروع و منافی عفت نیست.
باید فیلم از نظر انتساب ، اصالت، قابل انتساب به فرد مورد نظر باشد.و مستندات و مدارک دیگری هم باشد که قاضی را به علم در این مورد برساند

حدیث محمودی

حدیث محمودی

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۳۱ نظر)

فیلم به خودی خود سند رسمی یا دلیل مستقل قانونی نیست، ولی می‌تونه مبنای علم قاضی قرار بگیره. مستندا به مواد ۱۶۰ و ۲۱۱ قانون مجازات اسلامی، اگه فیلم اصالت داشته باشه، انتسابش محرز باشه و محتواش به‌قدری روشن باشه که برای قاضی یقین بیاره، قاضی می‌تونه مستند به علم خودش رای بده. البته این علم باید با ذکر قرائن و امارات مستندش در رای قید بشه.

نکته مهم اینه که در رابطه نامشروع موضوع ماده ۶۳۷ تعزیرات، استاندارد اثبات با زنا کاملا متفاوته. اینجا خبری از چهار شاهد یا حد نیست. صرف وجود یه فیلم، بدون اینکه انتسابش به متهم احراز بشه و محتواش صراحتا دلالت بر رفتار مجرمانه داشته باشه، لزوما منجر به محکومیت نمی‌شه.

پس سوال اصلی پرونده اینه: آیا این فیلم از نظر اصالت، انتساب به متهم، نحوه تحصیل، کیفیت تصویر و دلالت محتوایی، به‌قدری محکمه‌پسنده که بتونه برای قاضی یقین بیاره؟ و اگه متهم انکار کنه، چطور باید اصالت و انتساب فیلم در مرحله تحقیقات مقدماتی از طریق کارشناسی یا سایر ادله تثبیت بشه؟ این دو تا پرسلاین کلیدی مسیر دفاع یا اثبات رو تعیین می‌کنه.

غلامرضا صارمی

غلامرضا صارمی

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۹(۱۷ نظر)

سلام
بستگی به محتوای فیلم و اصالت آن می تواند دلیل اثبات جرم باشد

علی فتحی

علی فتحی

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۸(۴ نظر)

سلام کاربر گرامی تحت شرایطی امکان اثبات وجود خواهد داشت

محمدباقر سلیمانگلی

محمدباقر سلیمانگلی

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۹(۴۹ نظر)

با سلام فیلم هرچند به تنهای اثبات کننده نیست ولی میتواند اماره ای برای علم قاضی باشد

معصومه محرمخانی

معصومه محرمخانی

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

بستگی ب نظر قاضی رسیدگی کننده دارد و در اکثر مواقع در صورت اشکار و واضح و بی مبهم بودن پذیرفته میشود چون نوعی دلیل میباشد

نسیم روشنفکر

نسیم روشنفکر

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۸(۲۰ نظر)

اگر فیلم به طور واضح رابطه نامشروع را ثبت وچهره طرفین مشخص باشد بله قابل اثبات میباشد

معصومه جاهد

معصومه جاهد

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

خیر
فیلم رابطه نامشروع بصورت قطعی موجب انتساب جرم نمیباشد .
با توجه به اینکه اصالت فیلم، و محتوای فیلم چگونه باشد درصورت اثبات، مورد انتساب جرم درجه بندی میشود

شادی علی پور

شادی علی پور

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۹(۲۳ نظر)

فیلم به‌تنهایی معمولا دلیل قطعی اثبات رابطه نامشروع نیست. دادگاه باید اصالت فیلم، نحوه تهیه آن و محتوای آن را بررسی کند و ممکن است آن را صرفا اماره یا قرینه قضایی بداند.ولی کاملا هم بی اعتبار نیست.

مصطفی فودازی

مصطفی فودازی

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۳ نظر)

با سلام
فیلم می‌تواند به‌عنوان قرینه و اماره در پرونده کیفری مؤثر باشد، اما معمولا به‌تنهایی و بدون بررسی اصالت و سایر قرائن، لزوما برای اثبات قطعی هر نوع جرم کافی نیست.
در جرایمی مانند رابطه نامشروع، دادگاه باید اصالت فیلم، نحوه تهیه آن، انتساب افراد و مجموع ادله را بررسی کند و ممکن است بر اساس فیلم معتبر همراه با سایر قرائن، به علم قاضی برسد. بنابراین فیلم به‌تنهایی نیز ممکن است در شرایطی مؤثر باشد، اما ارزش و کفایت آن کاملا وابسته به محتوای فیلم و احراز اصالت آن است

جاوید محمدی

جاوید محمدی

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۳۱ نظر)

با سلام کاربر گرامی فیلم می‌تواند موجب به علم رسیدن قاضی در پرونده شود

مهرداد رحیمی

مهرداد رحیمی

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۹(۱۵ نظر)

بله، فیلم به‌تنهایی ممکن است کافی باشد، اما قطعی نیست.

فیلم می‌تواند موجب علم قاضی شود؛ اگر محتوای آن وقوع رابطه نامشروع را به‌طور روشن نشان دهد، حتی بدون اقرار یا شهادت امکان محکومیت وجود دارد.

اما فیلم مبهم یا صرفا نشان‌دهنده حضور زن و مرد در کنار هم، به‌تنهایی کافی نیست.

ابراهیم باقریان خوزانی

ابراهیم باقریان خوزانی

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۱۵ نظر)

بله؛ فیلم به‌تنهایی می‌تواند در برخی شرایط مبنای اثبات جرم رابطه نامشروع قرار گیرد، اما نه به این معنا که صرف وجود فیلم، خودکار موجب محکومیت شود. طبق قانون مجازات اسلامی، «علم قاضی» یکی از ادله اثبات جرم است و فیلم می‌تواند در کنار سایر قرائن، مستند حصول علم قاضی قرار گیرد. ماده ۲۱۱ نیز مقرر می‌کند علم قاضی باید از مستندات بین حاصل شود و قاضی موظف است قرائن و امارات مستند علم خود را در رای ذکر کند.

فرح ناز سنگپور زنجانی

فرح ناز سنگپور زنجانی

کارشناس حقوقی

وقت بخیر
خیر در قانون فیلم و عکس و ...جهت کمک به علم قاضی مورد استفاده قرار می گیرد برای قطعیت اثبات جرمی همانند زنا و رابطه نامشروع علاوه بر مستندات ارائه شده نیز شهادت شهود آن هم با تعداد شهود و جنسیت شهود طبق قانون/ اقرار متهم یا متهمان /لازم است و در نهایت دستور قاضی مطاع است

سجاد ابراهیمی

سجاد ابراهیمی

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

بله، فیلم می‌تواند به‌عنوان قرینه و دلیل در پرونده کیفری مورد استناد قرار گیرد، اما صرف وجود فیلم لزوما به معنای اثبات قطعی رابطه نامشروع نیست.

در جرایم منافی عفت، ادله اثبات جرم تابع مقررات خاص قانون مجازات اسلامی است و اگر فیلم به‌تنهایی موجب علم قاضی به وقوع جرم شود، قاضی می‌تواند با استناد به علم حاصل از قرائن و مستندات پرونده رای صادر کند؛ البته باید قرائن و جهات ایجادکننده علم را در رای به‌طور صریح ذکر کند.

بنابراین اگر فیلم فقط حضور دو نفر، صحبت کردن یا رفتارهای عادی را نشان دهد، معمولا برای اثبات رابطه نامشروع کافی نیست؛ اما اگر محتوای فیلم به‌گونه‌ای باشد که رفتار مجرمانه را به‌طور روشن نشان دهد، می‌تواند در ایجاد علم قضایی مؤثر باشد.

معصومه حیدری

معصومه حیدری

کارآموز وکالت کانون وکلای دادگستری

۴٫۹(۲۸ نظر)

درود
بله، فیلم می‌تواند به‌تنهایی مستند علم قاضی قرار بگیرد اما فیلم خودش دلیل مستقل احصاشده نیست. اگر محتوای فیلم و سایر قرائن برای قاضی یقین و علم قضایی ایجاد کند، می‌تواند مبنای محکومیت بابت رابطه نامشروع باشد بنابراین الزاما نیازی به اقرار یا شهادت نیست.

زهرا فرج

زهرا فرج

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۲۵۸ نظر)

تحت شرایطی امکان پذیر می باشد. بسته به فیلم مزبور دارد.

الیکا فخرایی لطف آبادی

الیکا فخرایی لطف آبادی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹(۱۶ نظر)

سلام. فیلم به عنوان اماره قضایی صرفا زمانی معتبر است که برای قاضی علم‌آور باشد. این مدرک به تنهایی برای اثبات رابطه نامشروع کافی نیست مگر آنکه برای دادگاه ایجاد علم یقینی نماید.

حمیدرضا مجتهدی فر

حمیدرضا مجتهدی فر

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

سلام، مطابق مواد ۱۶۰ و ۲۱۱ قانون مجازات اسلامی و اصول حقوقی، فیلم به‌تنهایی «دلیل مستقل شرعی» محسوب نمی‌شود، لیکن به‌عنوان اماره و قرینه می‌تواند موجد علم قاضی گردد و در صورت احراز اصالت، انتساب، وضوح و دلالت روشن بر رفتار مجرمانه، به‌همراه قرائن دیگر در صدور رای بر مبنای علم قاضی مؤثر واقع شود؛ اما صرف آن برای اثبات جرم موضوع ماده ۶۳۷ کافی نیست مگر اینکه انتساب و محتوای آن به‌گونه‌ای باشد که برای قاضی یقین‌آور گردد. موفق باشید

علی قاسمی

علی قاسمی

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۱ نظر)

سلام به تنهایی خیر اما چنانچه فیلم به گونه ای باشد که رابطه نامشروع واضح و مشخص نمایش داده شود میتواند به عنوان یک اماره قوی مورد توجه قرار گیرد

تهمینه جعفری زرمهری

تهمینه جعفری زرمهری

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۸(۱۸ نظر)

خیر، فیلم به‌تنهایی برای اثبات جرم حدی مانند رابطه نامشروع کافی نیست و نیاز به اقرار یا شهادت چهار شاهد عادل دارد.

امیر فراستی

امیر فراستی

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۱۲ نظر)

سلام پیرو سوال شما، بله، فیلم می‌تواند بدون شهادت یا اقرار نیز مبنای اثبات رابطه نامشروع قرار گیرد؛ اما صرف وجود فیلم به‌معنای اثبات قطعی جرم نیست و قاضی باید اصالت فیلم، نحوه تهیه آن و محتوای آن را بررسی و در صورت حصول علم قضایی می‌تواند بر اساس آن رای صادر کند. همچنین برای رابطه نامشروع، لزوما اثبات رابطه جنسی کامل لازم نیست و نوع رفتار مشاهده‌شده اهمیت دارد.

زهرا رفیعی

زهرا رفیعی

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۲۲ نظر)

فیلم می‌تواند از ادله و قرائن مؤثر در ایجاد علم قاضی باشد، اما ارزش آن وابسته به اصالت، انتساب، محتوای دقیق و شرایط تحصیل آن است.
صرف وجود فیلم الزاما به معنای اثبات رابطه نامشروع نیست؛ محتوای فیلم باید رفتار مجرمانه مشخصی را اثبات یا برای قاضی ایجاد علم کند.

مریم حاج منوچهری

مریم حاج منوچهری

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۹(۲۳۹ نظر)

باسلام
نبودن شاهد یا اقرار، لزوما مانع محکومیت نیست.
اگر فیلم به‌تنهایی یا همراه با سایر قرائن، برای قاضی یقین قضایی ایجاد کند، ممکن است مبنای حکم قرار گیرد.
اما هر فیلمی الزاما رابطه نامشروع را ثابت نمی‌کند؛ مثلا صرف حضور زن و مرد نامحرم در یک محل، لزوما اثبات‌کننده رابطه نامشروع نیست.
اصالت و تمامیت فایل نیز اهمیت دارد؛ قانون برای ادله الکترونیکی امکان استناد را با رعایت شرایط مقرر پذیرفته است.

سمانه پیرانی

سمانه پیرانی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۱۱ نظر)

خیر فیلم به تنهایی دلیل قانونی و قطعی نیست اما اگر اصالت ان توسط کارشناس تایید شود و برای قاضی یقین کامل ایجاد کند میتواند جرم را ثابت کند

علیرضا زرینه پور

علیرضا زرینه پور

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۸(۲۱ نظر)

بادرود
صرفا رابطه نامشروع دون الزنا قابل اثبات است وزنا با اقرا ۴بار یا چهار مرد عادل امکانش است که درمحاکم نیز اجازه به اقرار داده نم یوشد

پرسش خود را بفرستید؛ اولین وکیل آزاد در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهد.

پرسش حقوقی دیگری دارید؟

پرسش خود را رایگان مطرح کنید؛ وکلا و کارشناسان حقوقی بنیاد وکلا در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهند.

پرسش جدید