آیا رای اصلاحیه دیه جایگزین کامل گواهی‌های قبلی پزشکی‌قانونی می‌شود؟

پرسیده شده ۱ روز پیش۱۱ پاسخ ثبت شده
ادامهٔ متن پرسش

در سال ۱۴۰۱ تصادف کردم و در سال ۱۴۰۲ با رای قطعی، دیه به طور کامل واریز شد. بعداً متوجه شدم عوارض ثانویه در رای و گواهی پزشکی‌قانونی لحاظ نشده بود، به همین دلیل درخواست اصلاحیه دادم. اجرای احکام پرونده را به پزشکی‌قانونی ارجاع داد و این بار تمامی گواهی‌های پزشکی‌قانونی قبلی کان‌لم‌یکن اعلام شد و رای اصلاحیه بر همین اساس صادر گردید. بیمه اعلام می‌کند که مبلغ ۲۴ درصدی پرداختی در سال ۱۴۰۲ قطعی بوده و فقط ۱۰ درصد باقی‌مانده را به نرخ روز محاسبه و پرداخت می‌کند، در حالی‌که به نظر می‌رسد با باطل‌شدن گواهی‌های قبلی، باید کل درصدهای دیه جمع شده و پرداخت‌های سال‌های ۱۴۰۲ و ۱۴۰۵ صرفاً علی‌الحساب محسوب شوند. می‌خواهم بدانم بر چه مبنای قانونی می‌توانم ادعا کنم که با ابطال گواهی‌های قبلی، تمام مبلغ دیه باید بر اساس نرخ روز محاسبه شود.

جمع‌بندی پاسخ وکلا

هوش مصنوعی

برای مطالبه دیه به نرخ روز می‌توانید به ماده ۴۹۰ قانون مجازات اسلامی، مواد ۱۳ و ۳۷ قانون بیمه اجباری و ماده ۴۹۲ قانون آیین دادرسی کیفری استناد کنید، اما ابطال گواهی‌ها لزوما به معنای محاسبه کل دیه به نرخ روز نیست و بیمه ممکن است پرداخت قبلی را قطعی بداند.

این موضوع به اثر حقوقی رای اصلاحی بر پرداخت قبلی بستگی دارد و پرونده شما بر اساس مفاد دقیق همین رای بررسی می‌شود.

پاسخ هوشمند بنیاد وکلا

هوش مصنوعی

محاسبه دیه پس از ابطال گواهی‌های قبلی

با ابطال گواهی‌های قبلی پزشکی قانونی می‌توانید با استناد به ماده ۴۹۰ قانون مجازات اسلامی و اصل جبران خسارت، درخواست محاسبه مجدد دیه به نرخ روز را داشته باشید. با این حال ابطال گواهی‌ها به تنهایی باعث بی‌اعتباری پرداخت قبلی نمی‌شود و بیمه ممکن است بر اساس ماده ۳۷ قانون بیمه اجباری خود را بری‌الذمه بداند. برای حل این اختلاف باید از اجرای احکام بخواهید تا درباره علی‌الحساب بودن پرداخت سال ۱۴۰۲ یا نحوه محاسبه مابه‌التفاوت بر اساس رای اصلاحی تعیین تکلیف کند.

این پاسخ به‌صورت خودکار تولید شده و جای مشاوره‌ی حقوقی با وکیل را نمی‌گیرد؛ پاسخ‌های وکلا در ادامه آمده است.

۱۱ پاسخ از وکلا و کارشناسان حقوقی

پاسخ برتر
سیما حشمتی

سیما حشمتی

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۲۳ نظر)

با سلام واحترام
می‌توانید با استناد به ماده ۴۹۰ قانون مجازات اسلامی و ماده ۱۳ قانون بیمه اجباری شخص ثالث، درخواست محاسبه مجدد دیه را مطرح کنید
اما ابطال گواهی‌های قبلی به‌تنهایی الزاما موجب محاسبه کل دیه به نرخ روز نیست. باید بررسی شود آیا رای اصلاحی، مبنای پرداخت سال ۱۴۰۲ را نیز تغییر داده است یا خیر.
پیشنهاد می‌شود از اجرای احکام بخواهید درباره احتساب مبلغ قبلی به‌عنوان علی‌الحساب و نحوه محاسبه دیه بر اساس رای اصلاحی تعیین تکلیف کند.

مهدیه مختاری ناصری

مهدیه مختاری ناصری

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

می‌توانید به مواد ۱۳ و ۳۷ قانون بیمه اجباری شخص ثالث و ماده ۴۹۰ قانون مجازات اسلامی استناد کنید؛ اما ابطال گواهی‌های قبلی لزوما به معنای محاسبه مجدد کل دیه به نرخ روز نیست. اگر پرداخت سال ۱۴۰۲ بابت دیه قطعی و معتبر بوده، مطالبه نرخ روز برای کل مبلغ نیازمند بررسی اثر حقوقی رای اصلاحی و نحوه احتساب پرداخت قبل است.

تهمینه جعفری زرمهری

تهمینه جعفری زرمهری

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۸(۱۸ نظر)

مبنای قانونی شما ماده ۴۹۲ قانون آیین دادرسی کیفری و اصل جبران کامل خسارت است که با ابطال گواهی‌های قبلی، کل دیه باید بر اساس نرخ روز محاسبه و پرداختی‌های قبلی به‌عنوان علی‌الحساب کسر شود.

مریم حاج منوچهری

مریم حاج منوچهری

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۹(۲۴۰ نظر)

باسلام
مستند اصلی شما ماده ۴۹۰ قانون مجازات اسلامی است که اصل را بر محاسبه دیه بر مبنای قیمت زمان پرداخت قرار می‌دهد؛ مگر در صورت توافق بر مبلغ قطعی.
کان‌لم‌یکن اعلام شدن گواهی‌های قبلی پزشکی قانونی، به‌تنهایی باعث بی‌اعتباری پرداخت سال ۱۴۰۲ نمی‌شود. برای اثبات لزوم محاسبه مجدد کل دیه، باید نشان دهید که رای اصلاحی، مبنای محاسبه دیه قبلی را نیز تغییر داده است.
ماده ۳۷ قانون بیمه اجباری شخص ثالث می‌تواند مستند دفاع بیمه درباره بری‌الذمه شدن به میزان پرداخت قبلی باشد؛ بنابراین باید اثر رای اصلاحی بر پرداخت قبلی بررسی شود.

نمایش ۷ پاسخ دیگر وکلا
امیر تاری

امیر تاری

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۸ نظر)

با درود
با وصف موصوف صرفا مبلغی که دریافت نشده به روز محاسبه خواهد شد

حمیدرضا قاسمی

حمیدرضا قاسمی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۲۳۷ نظر)

مستند اصلی شما ماده ۴۹۰ قانون مجازات اسلامی است که دیه را بر اساس نرخ روز پرداخت تعیین می‌کند و ماده ۳۷ قانون بیمه اجباری که پرداخت قبلی را علی‌الحساب می‌داند. اما ابطال گواهی‌های قبلی به‌تنهایی کافی نیست و باید ثابت کنید رای اصلاحی مبنای محاسبه قبلی را تغییر داده است. از اجرای احکام بخواهید رسما تعیین کند پرداخت سال ۱۴۰۲ قطعی بوده یا علی‌الحساب تا مابه‌التفاوت به نرخ روز قابل مطالبه شود.

الیکا فخرایی لطف آبادی

الیکا فخرایی لطف آبادی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹(۱۶ نظر)

با سلام، با ابطال گواهی‌های قبلی و صدور رای اصلاحی جدید مبنای مطالبه، کل دیه بر اساس نرخ روز زمان صدور حکم قطعی جدید است و پرداختی‌های قبلی صرفاً علی‌الحساب محسوب می‌شوند.

ابراهیم باقریان خوزانی

ابراهیم باقریان خوزانی

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۱۵ نظر)

مستند اصلی شما ماده ۴۹۰ قانون مجازات اسلامی است که پرداخت دیه را اصولاً بر مبنای قیمت زمان پرداخت می‌داند؛ همچنین ماده ۱۳ قانون بیمه اجباری خسارات واردشده به شخص ثالث، مبنای پرداخت دیه را نرخ روز قرار داده است.
اما ابطال گواهی‌های پزشکی قبلی به‌تنهایی لزوماً موجب می‌شود مبالغ پرداخت‌شده در سال ۱۴۰۲ علی‌الحساب تلقی شوند. استدلال شما زمانی قوی‌تر است که رأی اصلاحی، میزان نهایی دیه را بر اساس نظریه جدید تعیین کرده و گواهی‌های قبلی را صریحاً کان‌لم‌یکن اعلام کرده باشد. در این صورت می‌توانید از بیمه بخواهید کل دیه نهایی را محاسبه و مبالغ پرداختی قبلی را از آن کسر کند و مابه‌التفاوت را به نرخ قانونی بپردازد

هومن زمانی

هومن زمانی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۱۰ نظر)

شما دیه های قبلی را که دریافت کردید بیمه ها معمولا برای جلوگیری از پرداخت اضافی دیه را به نرخ روز محاسبه کرده و پرداختهای قبلی را کسر میکنند طبیعی است که این به ضرر شما است ولی این رویه مورد تایید اداره ی حقوقی هم هست

مرتضی کردی

مرتضی کردی

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

سلام بنظر صرفنظر از اختلاف نظرهای حقوقی از منظر عدالت دریافت بروز دیه های دریافتی از بیمه صحیح نباشد و صرفا مشمول دیه های پرداخت نشده باشد.

شاهین خمارلو

شاهین خمارلو

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

اگر رأی اصلاحی به‌صراحت تمام گواهی‌های قبلی را کان‌لم‌یکن اعلام کرده و بر اساس نظریه جدید پزشکی قانونی میزان نهایی صدمات را تعیین کرده است، می‌توانید درخواست کتبی خود را با تأکید بر مواد ۱۳ قانون بیمه اجباری و ۴۹۰ قانون مجازات اسلامی ارائه کنید و تقاضای محاسبه مجدد تعهد بیمه بر اساس رأی اصلاحی را مطرح نمایید.
قبل از هر کاری با وکیل متخصص مشاوره نمایید.

پرسش خود را بفرستید؛ اولین وکیل آزاد در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهد.

پرسش حقوقی دیگری دارید؟

پرسش خود را رایگان مطرح کنید؛ وکلا و کارشناسان حقوقی بنیاد وکلا در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهند.

پرسش جدید