آیا امتناع فروشنده خودرو از استرداد وجه، خیانت در امانت است؟

پرسیده شده ۲۱ روز پیش۱۴ پاسخ ثبت شده
ادامهٔ متن پرسش

با سلام. هشت ماه پیش یک خودرو به مبلغ سیصدوسی میلیون تومان از طریق یک بنگاه معاملات خودرو خریداری کردم و قولنامه تنظیم شد. پس از خروج از بنگاه و مشاهده خودرو تصمیم گرفتم آن را پس بدهم، اما بنگاه ابتدا مبلغ دویست میلیون تومان و سپس همان شب مبلغ صدوسی میلیون تومان دیگر از کارت بانکی‌ام برداشت کرد. سه ساعت بعد با فروشنده و بنگاه تماس گرفتم و اعلام کردم خودرو را نمی‌خواهم، اما قبول نکردند. پنج ماه پیگیری کردم تا موضوع حل شود اما نتیجه‌ای نگرفتم و اکنون شکایت خیانت در امانت مطرح کرده‌ام، اما دادیار ابلاغیه‌ای صادر کرده مبنی بر اینکه باید دعوای حقوقی مطرح کنم وگرنه پرونده بسته می‌شود. اکنون هشت ماه است این وجه معطل مانده و نمی‌دانم چه اقدامی باید انجام دهم.

جمع‌بندی پاسخ وکلا

در حال آماده‌سازی

پاسخ‌های وکلا در حال جمع‌بندی است؛ چند لحظه دیگر همین‌جا نمایش داده می‌شود.

۱۴ پاسخ از وکلا و کارشناسان حقوقی

پاسخ برتر
شهاب الدین آقاجری

شهاب الدین آقاجری

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

با سلام و عرض ادب

با توضیحی که داده‌اید، صرف اینکه سه ساعت بعد از معامله اعلام کرده‌اید خودرو را نمی‌خواهید، به‌تنهایی موجب فسخ معامله و الزام فروشنده به پس دادن پول نمی‌شود. معامله‌ای که صحیح واقع شده اصولا لازم است، مگر اینکه برای شما حق فسخ وجود داشته باشد یا فروشنده با برهم زدن معامله موافقت کرده باشد.

از طرف دیگر، صرف پس ندادن ثمن معامله نیز معمولا خیانت در امانت محسوب نمی‌شود؛ چون برای تحقق خیانت در امانت باید رابطه امانی و سایر شرایط قانونی آن احراز شود.

بنابراین ابلاغ دادیار مبنی بر پیگیری حقوقی قابل توجه است. ابتدا باید قولنامه بررسی شود تا مشخص شود آیا حق فسخ، شرط خاصی برای انصراف، عیب خودرو یا دلیلی برای برهم زدن معامله داشته‌اید یا خیر. اگر دلیلی برای فسخ یا اقاله وجود داشته باشد، می‌توانید حسب مورد از طریق دادخواست حقوقی، استرداد مبلغ پرداختی را مطالبه کنید. صرف گذشت هشت ماه نیز باعث از بین رفتن اصل حق شما برای طرح دعوای حقوقی نمی‌شود.

نفیسه اصولی صفار

نفیسه اصولی صفار

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۷۴ نظر)

اگر صرفا پشیمان شده‌اید، به‌تنهایی حق پس‌گرفتن پول ندارید. متن قولنامه را بررسی کنید؛ اگر حق فسخ یا تخلفی وجود دارد، دادخواست فسخ معامله و استرداد ۳۳۰ میلیون تومان مطرح کنید و همزمان مدارک پرداخت و اعلام انصراف را ارائه دهید.

فاطمه زهرا رحیمی

فاطمه زهرا رحیمی

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۷ نظر)

اگر در قولنامه حق فسخ یا یکی از خیارات قانونی مانند عیب، تدلیس یا غبن وجود داشته باشد، باید دعوای حقوقی متناسب، از جمله فسخ معامله و استرداد ۳۳۰ میلیون تومان، مطرح شود.با توجه به اخطار دادیار، متن قولنامه و مستندات پرداخت را مبنا قرار داده و دعوای حقوقی مناسب را مطرح کنید.

مریم حاج منوچهری

مریم حاج منوچهری

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۹(۲۳۹ نظر)

باسلام
با توجه به اینکه هشت ماه گذشته، توصیه می‌کنم منتظر نتیجه پرونده کیفری نمانید. ابتدا ابلاغیه دادیار را دقیق بررسی کنید که آیا برای طرح دعوای حقوقی مهلت مشخصی تعیین کرده است یا خیر.
سپس بر اساس مفاد قولنامه، یکی از این مسیرها باید انتخاب شود:
دادخواست تایید،اعلام فسخ و استرداد ثمن؛ در صورتی که مبنای قانونی فسخ دارید.
دادخواست ابطال معامله و استرداد وجه؛ اگر ایراد اساسی در صحت معامله وجود داشته باشد.
الزام به استرداد وجه در صورتی که قرارداد قبلا به نحو معتبر منحل شده باشد.

نمایش ۱۰ پاسخ دیگر وکلا
مرتضی حاتمی فر

مرتضی حاتمی فر

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹(۶۰ نظر)

با مراجعه به دفاتر خدمات قضایی دادخواست حقوقی «تایید فسخ قرارداد (به استناد خیار مجلس یا تخلف وصف/غبن)، استرداد ثمن پرداختی به مبلغ سیصد و سی میلیون تومان و خسارت تاخیر تادیه از تاریخ مطالبه به انضمام خسارات دادرسی» را ثبت کنید و برای تسریع هم‌زمان تقاضای صدور قرار تامین خواسته جهت توقیف حساب‌های بانکی بنگاه یا خودرو را ارائه دهید

زهرا فرج

زهرا فرج

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۲۶۱ نظر)

با توجه به ارشاد دادیار، طرح دعوای حقوقی ضروری است؛ حسب مفاد قرارداد و ادله موجود، دعوای فسخ یا اقاله معامله و استرداد ثمن به مبلغ ۳۳۰ میلیون تومان و عندالاقتضاء مطالبه خسارات قانونی مطرح و هم‌زمان تقاضای تامین خواسته شود.
پیشنهاد میکنم از مشاوره تخصصی بهره بگیرید.

حمیدرضا قاسمی

حمیدرضا قاسمی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۲۳۷ نظر)

چون دادیار گفته موضوع حقوقی است، باید فورا دادخواست فسخ قرارداد و استرداد وجه را در دادگاه حقوقی علیه فروشنده و بنگاه مطرح کنید و همزمان شکایت تخلف صنفی به اتحادیه و شکایت برداشت غیرمجاز را هم ثبت نمایید تا فشار برای بازگشت وجه بیشتر شود.

زهرا بانی رشید

زهرا بانی رشید

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۸(۹ نظر)

بااحترام صرف پشیمانی سه ساعت بعد از خرید خودرو معمولا حق فسخ ایجاد نمی‌کند و با توجه به نظر دادیار مسیر اصلی شما طرح دعوای حقوقی برای فسخ یا ابطال معامله و استرداد ۳۳۰ میلیون تومان است که عنوان دقیق آن به مفاد قولنامه و علت قانونی فسخ بستگی دارد و بهتر است همزمان مطالبه خسارت تاخیر و هزینه‌های قانونی نیز بررسی شود اگر در قولنامه حق فسخ یا عیب یا تخلفی از سوی فروشنده وجود دارد وضعیت متفاوت می‌شود و باید همان را مبنای دعوا قرار دهید

رضا سید اسمعیلی

رضا سید اسمعیلی

کارآموز وکالت کانون وکلای دادگستری

اگر صرفا پشیمان شده‌اید، فسخ یک‌طرفه معمولا ممکن نیست؛ قرارداد اصولا لازم است. بنابراین اگر در مبایعه‌نامه حق فسخ، شرط استرداد یا عیب و تخلفی در خودرو دارید، باید همان مبنا را مطرح کنید و سپس فسخ/تایید فسخ و استرداد ۳۳۰ میلیون تومان را بخواهید. اگر چنین حقی ندارید، دعوای صرف «پس دادن خودرو چون سه ساعت بعد پشیمان شدم» احتمالا نتیجه نمی‌دهد.
با توجه به اینکه دادیار هم موضوع را حقوقی دانسته، دادخواست حقوقی مناسب را سریعا مطرح کنید و هم‌زمان اگر شرایطش وجود دارد، تامین خواسته برای توقیف وجه یا اموال طرف مقابل را هم بخواهید. صرف شکایت خیانت در امانت، مسیر مناسبی برای پس گرفتن ثمن معامله نیست.

حمید فرحناک باسمنج

حمید فرحناک باسمنج

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۱ نظر)

به جهت پشیمان شدم نمی توانید معامله را فسخ کنید مگر اینکه در قرارداد این شرط پیش بینی شده باشد اگر کارت شما دست املاک بوده و بدون رضایت شما پول برداشت کرده موضوع می تواند تحت عنوان خیانت در امانت و کلاهبرداری رایانه ای بررسی شود

مجتبی نصیری نیا

مجتبی نصیری نیا

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹(۷ نظر)

باتوجه به وقوع بیع و رابطه قراردادی احتمال محکومیت به خیانت در امانت خیلی محتمل نیست لذا بهتر است دعوای مطالبه وجه را از طریق محاکم حقوقی پیگیری کنید.

مصطفی فودازی

مصطفی فودازی

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۳ نظر)

با سلام
با این اوصاف، موضوع عمدتا حقوقی است نه خیانت در امانت؛ چون وجه بابت ثمن معامله پرداخت شده و صرف پشیمانی چند ساعت بعد، به‌خودی‌خود معامله را از بین نمی‌برد.
اگر برای فسخ یا اقاله دلیل قراردادی یا قانونی دارید، باید دعوای مربوط به فسخ/اقاله و استرداد ۳۳۰ میلیون تومان به‌همراه خسارت تاخیر را مطرح کنید؛ صرف شکایت کیفری احتمالا راهگشا نیست.

ابراهیم باقریان خوزانی

ابراهیم باقریان خوزانی

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۱۵ نظر)

دادیار از جهت کیفری ظاهرا ایراد درستی گرفته است؛ چون اگر شما پول را بابت ثمن معامله به فروشنده/بنگاه پرداخت کرده‌اید، صرف اینکه بعدا از معامله منصرف شده‌اید و آنها پول را پس نداده‌اند، معمولا «خیانت در امانت» نیست. برای خیانت در امانت باید رابطه امانی و سپس استعمال، تصاحب، تلف یا مفقود کردن مال برخلاف توافق احراز شود.

تهمینه جعفری زرمهری

تهمینه جعفری زرمهری

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۸(۱۸ نظر)

با توجه به دستور دادیار، باید دادخواست حقوقی مطالبه وجه (استرداد ثمن) را در دادگاه حقوقی علیه فروشنده و بنگاه تنظیم و ثبت کنید، چون موضوع حقوقی است و پرونده کیفری بسته می‌شود.

پرسش خود را بفرستید؛ اولین وکیل آزاد در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهد.

پرسش حقوقی دیگری دارید؟

پرسش خود را رایگان مطرح کنید؛ وکلا و کارشناسان حقوقی بنیاد وکلا در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهند.

پرسش جدید