امکان دریافت زمین ذکرشده در قولنامه و عقدنامه پس از طلاق و گذشت از مهریه و نفقه

پرسیده شده ۱۲ ساعت پیش۱۹ پاسخ ثبت شده

سلام و وقت بخیر. من دادخواست طلاق داده‌ام و می‌خواهم برای اینکه راحت‌تر طلاق بگیرم از مهریه و نفقه‌ام بگذرم؛ چون همسرم معتاد و بیکار است و دست بزن دارد. یک قطعه زمین صد متری که متعلق به پدر همسرم است، در قولنامه‌ای در بنگاه املاک و در عقدنامه هم نوشته شده است. آیا می‌توانم پس از طلاق و گذشت از مهریه و نفقه، فقط این زمین را پس بگیرم؟ لطفاً راهنمایی کنید. با تشکر.

جمع‌بندی پاسخ وکلا

هوش مصنوعی

وکلا اتفاق‌نظر کامل ندارند: دو نفر گفته‌اند زمین به نام پدرشوهر است و بدون تعهد یا انتقال رسمیِ او قابل دریافت نیست. سه نفر دیگر گفته‌اند اگر زمین در اسناد برای شما در نظر گرفته شده، مطالبه‌اش ممکن است. همه بررسی متن عقدنامه و قولنامه را لازم دانسته‌اند.

پاسخ هوشمند بنیاد وکلا

هوش مصنوعی

ادعای زمین به متن عقدنامه و قولنامه بستگی دارد

صرفِ نوشته شدن زمین در عقدنامه یا قولنامه، به گفتهٔ بعضی وکلا مالکیت نمی‌سازد، چون زمین به نام پدرشوهر است. اگر زمین به‌عنوان مهریه تعیین شده یا پدرشوهر متعهد به انتقال آن شده، دو وکیل راه دادخواست الزام به انتقال یا ایفای تعهد را پیشنهاد کرده‌اند. در مورد بخشیدن مهریه و نفقه نظرها فرق دارد. یک وکیل گفته آن‌ها را نبخشید و دیگری گفته می‌توانید ببخشید، به شرط اینکه در توافق طلاق صریحاً بنویسید حق مطالبهٔ زمین محفوظ است. یک وکیل هم بررسی طلاق به استناد عسر و حرج را به‌خاطر اعتیاد و رفتار خشن همسر مطرح کرده است. وکیل دیگری گفته با گذشت از مهریه و نفقه حق مطالبه ندارید و فقط انتقال رسمی از طرف پدرشوهر راه را باز می‌کند.

این پاسخ به‌صورت خودکار تولید شده و جای مشاوره‌ی حقوقی با وکیل را نمی‌گیرد؛ پاسخ‌های وکلا در ادامه آمده است.

۱۹ پاسخ از وکلا و کارشناسان حقوقی

پاسخ برتر

مریم حاج منوچهری

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۹(۲۷۰ نظر)

باسلام
شما می‌توانید برای تسریع روند طلاق، مهریه و نفقه خود را ببخشید، اما این موضوع نباید به معنای صرف‌نظر کردن از حق مربوط به زمین ۱۰۰ متری باشد.اگر زمین در قولنامه بنگاه و عقدنامه به شما اختصاص داده شده، امکان مطالبه آن وجود دارد؛ ولی نوع دعوا به متن اسناد، نحوه واگذاری و امضای پدرشوهر بستگی دارد.در توافق طلاق صراحتاً قید کنید که بذل مهریه و نفقه صرفاً ناظر به همین دو حق است و حق مطالبه زمین ۱۰۰ متری برای شما محفوظ می‌ماند.اگر پدرشوهر متعهد به انتقال زمین شده و از انجام تعهد خودداری می‌کند، حسب مفاد اسناد می‌توانید دعوای الزام به ایفای تعهد یا انتقال ملک را مطرح کنید.با توجه به اعتیاد و سوءرفتار همسر، امکان پیگیری طلاق به استناد عسر و حرج موضوع ماده ۱۱۳۰ قانون مدنی را نیز بررسی کنید؛ بنابراین الزاماً مجبور به بخشیدن مهریه برای طلاق نیستید .

امین ابراهیم زاده

کارآموز وکالت کانون وکلای دادگستری

سلام و ادب؛
توضیح شما مبهم است. اگر ملک در مالکیت پدر همسر شماست امکان دریافت آن را ندارید مگر اینکه ایشان تعهد به اعطای آن به شما به عنوان مهریه نموده باشند.

سیما حشمتی

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۲۶ نظر)

با سلام واحترام
صرف درج زمین در عقدنامه و قولنامه، به‌تنهایی مالکیت شما را ثابت نمی‌کند. چون زمین متعلق به پدرشوهر است، باید مشخص شود آیا آن را به شما هبه کرده یا صرفاً تعهد به انتقال داده است. در هر صورت، قبل از تعیین تکلیف زمین، مهریه و نفقه‌تان را نبخشید. متن دقیق عقدنامه و قولنامه برای تشخیص حق شما ضروری است.

سمانه پیرانی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۱۵ نظر)

زمین سند رسمی به نام پدرشوهر است پس مال شما نیست و قولنامه یا عقدنامه مالکیت نمی‌سازد. با گذشت از مهریه و نفقه حق مطالبه ندارید. فقط اگر پدرشوهر با سند رسمی به شما منتقل کند امکان دارد.

نمایش ۱۵ پاسخ دیگر وکلا

محمود وکیلی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

سلام و درود
اگر زمین مذکور به عنوان مهریه تعیین شده است، مستند به رأی وحدت رویه شماره ۸۲۹ می توانید دادخواست الزام به انتقال مال غیرمنقول موضوع مهریه به طرفیت پدر شوهرتان را تقدیم دادگاه عمومی حقوقی نمایید
ابتدائا تکلیف این موضوع را مشخص نمایید بعدا در خصوص مهریه تصمیم گیری نمایید
البته متن قولنامه و عقدنامه باید بررسی شود

تهمینه جعفری زرمهری

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۸(۲۱ نظر)

بله، چون زمین در عقدنامه و قولنامه به عنوان مهریه یا شرط ضمن عقد ذکر شده، می‌توانید با توافق یا در صورت انکار، با استناد به مدارک، آن را جدا از بحث گذشت از مهریه و نفقه مطالبه کنید؛ اما برای اطمینان، متن دقیق عقدنامه را به وکیل نشان دهید.

سارا تک روستا

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۹(۳۹ نظر)

سلام وقت بخیر صرف درج در عقدنامه باعث اثبات مالکیت شما نیست باید مشخص کنید زمین به شما هبه شده یا انتقال رسمی صورت گرفته است

محمد غلام حسینی نظری

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۹(۱۵ نظر)

با سلام
اگر آن ملکی که که در سند ازدواج شما ذکر شده است به عنوان مهریه است شما با گذشت از مهریه در واقع از آن نیز گذشته اید
بنابر این ابتدا تکلیف آن زمین را مشخص کنید بعد اقدام به انور طلاق خود بنمایید

علی فتحی

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۹(۱۱ نظر)

سلام وقت بخیر کاربر گرامی اگر ملک در مالکیت پدر شوهر باشد امکان دریافت ندارید،مگر اینکه به شما هبه شده باشد و یا انتقال رسمی شده باشد

ابراهیم باقریان خوزانی

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۱۸ نظر)

ممکن است بتوانید زمین را مطالبه کنید؛ اما موضوع به متن دقیق قولنامه و عقدنامه بستگی دارد.اگر پدر همسرتان در قولنامه و عقدنامه، انتقال زمین به شما را تعهد کرده باشد، می‌توانید حتی پس از بخشش مهریه و نفقه، حق خود نسبت به زمین را پیگیری کنید؛ زیرا تعهد شخص ثالث به انتقال ملک، لزوماً جزئی از مهریه نیست.

سیده زهرا موسوی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۸(۷۲ نظر)

باسلام
اگر زمین جزو مهریه تعیین شده باشد. اگر پدر زوج ذیل عقدنامه یا قولنامه را به عنوان ضامن یا انتقال دهنده امضا کرده باشد در این حالت اگر مهریه را به طور کلی بذل کنید زمین نیز به عنوان بخشی از مهریه بذل‌شده تلقی گردیده و دیگر حق مطالبه یا پس گرفتن آن را نخواهید داشت. اما اگر زمین به عنوان هبه، کادو منتقل شده و مبایعه‌نامه معتبر با امضای پدرزوج وجود داشته باشد بذل مهریه تأثیری بر مالکیت نسبت به زمین نخواهد داشت.بنابراین باید متن و شروط ضمن عقد بررسی شود.

سعیده طاهری

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۱ نظر)

باسلام، بستگی به مفاد قولنامه و عقدنامه دارد. اگر زمین به‌عنوان مهریه یا تعهد مستقل پدرشوهر به شما واگذار شده باشد، امکان مطالبه آن وجود دارد؛ اما صرف درج نام زمین در عقدنامه، بدون بررسی نحوه تعهد و مالکیت، کافی نیست.

اسماعیل کبیری

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۱ نظر)

سلام . متن سند ازدواج باید بررسی شود . اگر منظورتان اینست که طی قولنامه به شما واگذار شده است ، در اینصورت شما مالک هستید . اگر در عقدنامه به عنوان بخشی از مهریه درج شده باشد بازهم شما مالک هستید . در کل باید قولنامه و سند ازدواج بررسی شود .

نسرین عصیانی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹(۷۶ نظر)

سلام. اگر زمین متعلق به پدر همسرتان باشد، صرف درج آن در عقدنامه یا قولنامه، لزوماً مالکیت شما را ثابت نمی‌کند. اگر زمین به‌عنوان مهریه یا تعهد مستقل به شما واگذار شده باشد، می‌توانید آن را مطالبه کنید. توصیه می‌شود پیش از بذل مهریه و نفقه، وضعیت حقوقی زمین و امکان الزام به انتقال رسمی آن بررسی شود؛ زیرا گذشت از حقوق مالی ممکن است قابل بازگشت نباشد.

افسانه نظری

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

سلام
پیشنهاد میکنم قبل از تعیین تکلیف زمین ،مهریه رو بذل نکنید
ومیبایست متن دقیق که در مورد زمین در عقد نامه قید شده عنوان می کردید تا دقیق تر راهنمایی صورت کیرد

نسیم روشنفکر

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۸(۲۰ نظر)

اکر زمین ذکر شده در عقد نامه عنوان مهریه دارد خیر واکر بابت مخارج عروسی یا عنوان‌ ديگري غیر از مهریه باشد و عدم ابرا کلیه حقوق مالی قابل درخواست می‌باشد

طیبه اصغری

کارآموز وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه

۴٫۹(۳۰ نظر)

درود
خیر اگر ابرا کنید نمیتوانید بعد از ان رجوع کرده و مطالبه ی حق رو داشته باشید ، اگر پدر همسرتان زمین را در سند نکاحیه تضمین مهریه ی شما قرارداده است لطفا ابتدا مطالبه ی مهریه و زمین را انجام دهید و نفقه را گذشت کنید و بعد از استقرار مالکیت زمین میتوانید بقیه ی مهریه را ابرا کرده و تشریفات طلاق را انجام دهید

علیرضا ریاحی

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه قضاییه

۵٫۰(۱۶ نظر)

چنانچه تمایل به دریافت آن زمین دارید باید در توافقات طلاقتان وجلسه دادگاه ذکر کنید تا بدل شما مشمول آن نشود

پریناز رشیدی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰(۶ نظر)

با سلام
اگر طی قولنامه به نام شما منتقل شده است بله پس از طلاق نیز میتوانید ادعای مالکیت داشته باشید اما اگر صرفا در سند ازدواج بعنوان مهریه قید شده و بذل مهریه نمایید در این صورت امکان مطالبه ندارید

پرسش خود را بفرستید؛ اولین وکیل آزاد در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهد.

پرسش حقوقی دیگری دارید؟

پرسش خود را رایگان مطرح کنید؛ وکلا و کارشناسان حقوقی بنیاد وکلا در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهند.

پرسش جدید

سمانه پیرانی

مشاوره از ۴۵۰٬۰۰۰ تومان