کیفری (جرائم)مواد مخدر

جرم مصرف ماده مخدر سورچه یا سورچی

ماده مخدر سورچه در واقع نام فریبنده‌ جدیدی است که برای مخدر هروئین و مشتقات آن انتخاب شده و به عنوان سور و سات مهمانی‌ها و جمع‌های پرعیش مورد استفاده قرار می‌گیرد.

سورچه با سرخوشی شروع شده و به اختلالات حاد روانی ختم می‌شود. اعتیاد بلای خانه و خانواده سوزی است که زهر آن این روزها بیشتر از هر زمان دیگری جامعه را مسموم کرده است.

هر بار یک اسم جدید معرفی می‌شود و راه خود را به مخفی‌ترین جیب نوجوان باز می‌کند. مافیای مخدر خوب بلدند چطور ترس یک تازه‌کار را بریزند: “این که مواد مخدر نیست، اعتیاد نداره، سورچیه ….”

شما می‌توانید برای پیگیری و بررسی پرونده‌های مواد مخدر از بهترین وکیل پایه یک بنیاد وکلا کمک بگیرید.

ماده مخدر سورچه چیست؟

سورچه یا سورچی نامی است که به هروئین و مشتقات آن چسبانده‌اند تا ضمن معرفی آن به عنوان سور و سات مهمانی‌ها و جمع‌های پرعیش، وحشت مصرف این مواد را بریزند و ذهن‌های کنجکاو را فریب دهند.

نام سورچه از واژه‌ی سورچرانی اقتباس شده و برای القای این مفهوم است که این مخدر مختص مهمانی‌ها و شب‌نشینی‌هاست، هیچ اعتیادی به دنبال ندارد و صرفا برای سرخوشی و خوش‌گذرانی است! در حالی که واقعیت چیز دیگری است. سورچه یا تونی اسباب‌بازی جدید و لاکچری پولدارها است.

قیمت هر گرم از این ماده مخدر ۷۰۰ هزار تومان است که کاملا گروه مورد هدف این نوع مواد مخدر را  مشخص می‌کند؛ افراد پولدار. سورچه یا تونی نوعی مواد مخدر صنعتی است که از کوکائین و در اصل از گیاه کوکا تهیه می‌شود و شدیدا گران و مخرب است.

در سورچه مواد مخدر هروئین وجود دارد که از ایجاد تغییر شیمیایی روی مورفین به دست می‌آید و بلافاصله با حل شدن در چربی‌ها خود را به مغز فرد می‌رساند.

پس از وابستگی به این ماده مخدر، فرد معتاد هر ۶ الی ۱۲ ساعت به سراغ آن خواهد رفت؛ مثل تمام انواع مواد مخدر، سورچه نیز در ابتدا با سرخوشی و هیجان همراه است و رفته‌رفته به آرامش و رهاشدگی می‌رسد؛ در نهایت نیاز به مصرف همیشگی آن هم برای جسم و هم برای روح فرد آزاردهنده خواهد بود.

جرم مصرف ماده مخدر سورچه یا سورچی

عوارض خطرناک ماده مخدر سورچه

تونی یا همان کوکائین (کوکائین و هروئین هر دو از مشتقات مرفین بوده و مشابه هستند) در دسته مواد مخدر توان افزا قرار می‌گیرد و به فرد مصرف کننده توهم قدرت می‌دهد، در حالی که مصرف این ماده مخدر باعث اختلال حاد روان فرد شده و تغییرات شدید حسی و هیجانی ایجاد می‌کند.

غالبا پس از مصرف هروئین، احساسی از اوج لذت سراسر بدن را فرا می‌گیرد که آن را مشابه ارگاسم کامل بدن توصیف می‌کنند. رفته‌ رفته بدن گرم و دهان خشک شده و یک احساس سنگینی همراه با تهوع، استفراغ و خارش شدید ظهور می‌کند.

معمولا مصرف‌کنندگان برای ساعات طولانی خواب‌آلود و کسل می‌شوند؛ عملکرد ذهنی فرد به خاطر تاثیر هروئین روی سیستم عصبی مرکزی مختل می‌شود، کارکرد قلبی عروقی کند شده و در برخی افراد مصرف این ماده می‌تواند به واکنش حاد هروئین منجر شود.

مشخصه این عارضه شروع ناگهانی و حاد علائم مربوط به فروپاشی کارکرد سیستم قلبی و عروقی و در نهایت مرگ مصرف کننده است.

جدی‌ترین اثر هروئین و مشتقات آن بر روی بدن، ضعف در تنفس است؛ همچنین رایج‌ترین علت مرگ‌ و میر ناشی از مصرف بیش از حد این ماده، وقفه تنفسی خواهد بود.

اگر نیاز به گفتگوی فوری دارید به مشاوره حقوقی آنلاین بنیاد وکلا پیام دهید.

عوارض مواد مخدر سورچه در دراز مدت

همان‌طور که گفته شد، سورچه نامی است که مافیای مواد مخدر برای هروئین و مشتقات آن انتخاب کرده‌اند؛ برخی از عوارض این ماده در دراز مدت عبارت است از:

  • یبوست
  • اختلالات کبدی
  • اضمحلال رگ‌ها
  • اختلالات قاعدگی
  • تیرگی لب‌ها و پوست
  • ورم‌های چرکی یا دمل‌های پوستی
  • بیماری‌های تنفسی نظیر ذات‌الریه و سل
  • ورم مفاصل و سایر بیماری‌های روماتوئیدی
  • عفونت لایه‌های درونی قلب و دریچه‌های آن
  • اختلال در هضم غذا، بی‌اشتهایی و کاهش وزن
  • بی‌خوابی هنگام شب و خواب‌آلودگی در طی روز
  • از بین رفتن مقاومت بدن در برابر انواع بیماری‌های عفونی
  • بیماری‌های عفونی نظیر بیماری هپاتیت و بیماری ایدز در اثر مصرف سرنگ‌های آلوده
  • مرگ ‌بخشی از سلول‌های مغزی و نخاعی پس از مصرف زیاد و بیماری‌های ناشی از آن
  • عوارض مواد مخدر سورچه بر روی مغز انسان

سورچه پس از اندک زمانی از سدهای خونی مغز عبور کرده و در مغز به مورفین تبدیل می‌شود. این ماده مخدر با چسبیدن به گیرنده‌های افیونی مسئول کنترل درد در مغز، دکمه‌ی احساسات ناخوشایند را فعال می‌کند.

از سوی دیگر این ماده جایگزین اپیوئیدهای طبیعی مغز شده و پس از هر بار استعمال، نیاز بدن به مصرف آن را بیشتر و بیشتر می‌گردد.

عوارض خطرناک ماده مخدر سورچه

جرم انگاری مصرف ماده مخدر سورچه

نظام کیفری حاکم بر ماده مخدر سورچه همانند شیشه و هروئین می‌باشد. به طور کلی، قانون گذار در قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر مصوب ۱۳۷۶ دو رویکرد کیفری متفاوت را در خصوص طبقه بندی مواد مخدر و روان گردان برگزیده است؛

  • رویکرد کیفری موجود در ماده ۴ قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر؛
  • رویکرد کیفری موجود در ماده ۸ قانون مذکور.

وقتی از رویکرد کیفری سخن می‌گوییم، منظور ساز و کارها و مکانیسم حقوق جزایی در خصوص یک مورد مشخص است؛ به این منظور که قانون گذار، برای مواد مخدر موضوع ماده ۴ قانون مذکور یک دسته مقررات و مجازات متناسب با آن مواد را تعیین کرده؛ در حالیکه با توجه به مواد موضوع ماده ۸ این قانون، مقررات و مجازات‌ها نیز متفاوت شده است.

به عبارت ساده‌تر، قانون گذار در ماده ۸ سختگیری و حدت و شدت بیشتری را اعمال کرده است؛ دلیل آن هم واضح است؛ ضرر و زیان بیشتری که مواد موضوع ماده ۸ نسبت به مواد موضوع ماده ۴ دارند. هم سورچه و هم شیشه و هم هروئین از دسته مواد‌های مخدر موضوع ماده ۸ هستند.

اگر در قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر مصوب ۱۳۷۶ خرید و فروش بیش از ۵ کیلو تریاک مستوجب اعدام بوده است، خرید و فروش سی و یک گرم سورچه یا شیشه یا هروئین برای اعدام مرتکب کفایت می‌کرد؛ همانطور که در اول بحث گفته شد، هروئین بیست برابر خطرناک تر از تریاک است، پس در اعمال مجازات مربوط به آن قانون گذار راه درستی را در پی گرفته است.

در وهله اول به بررسی نظام کیفری حاکم بر این دو ماده که نظامی مشابه هم هست خواهیم پرداخت و بعد از آن به تغییرات الحاقی ماده واحده مصوب ۱۳۹۶ خواهیم پرداخت.

مجازات قانونی استفاده از ماده مخدر سورچه

عناوین مجرمانه متعددی در ماده ۸ ذکر شده است؛ از جمله، وارد کردن، مبادرت به ساخت، تولید، توزیع، صدور، ارسال، خرید یا فروش، در معرض فروش قراردادن، نگهداری، مخفی کردن و حمل کردن.

به گفته وکیل تلفنی اگر هر کدام از موارد فوق ارتکاب یابد، با توجه به میزان مواد (منظور میزان خلوص مواد) مجازات‌های ذیل به تناسب اجرا خواهد شد:

  • تا پنج سانتی گرم، از پانصدهزار ریال تا یک میلیون ریال جریمه نقدی و بیست تا پنجاه ضربه شلاق.
  • بیش از پنج سانتی گرم تا یک گرم، از دو میلیون تا شش میلیون ریال جریمه نقدی و سی تا هفتاد ضربه شلاق.
  • بیش از یک گرم تا چهار گرم، از هشت میلیون تا بیست میلیون ریال جریمه نقدی و دوتا پنج سال حبس و سی تا هفتاد ضربه شلاق.
  • بیش از چهار گرم تا پانزده گرم، از بیست میلیون تا چهل میلیون ریال جریمه نقدی و پنج تا هشت سال حبس و سی تا هفتاد و چهار ضربه شلاق.
  • بیش از پانزده گرم تا سی گرم، از چهل میلیون تا شصت میلیون ریال جریمه نقدی و ده تا پانزده سال حبس و سی تا هفتاد و چهار ضربه شلاق.
  • بیش از سی گرم، اعدام و مصادره اموال ناشی از همان جرم.

همانطور که مشاهده می کنیم، حساسیت قانون گذار نسبت به این مواد تا حدی بوده که حتی برای کمتر از یک گرم آن هم جرم انگاری کرده است؛ بند ۱ و ۲ این ماده ناظر به مواد به میزان زیر یک گرم است.

جرم انگاری مصرف ماده مخدر سورچه

در نگاه سطحی شاید فورا بند ۶ ماده ۸ را مورد استناد خود قرار دهیم، ولی نکته بسیار شایان توجه و پر اهمیتی که وجود دارد این است که اول می‌بایست تا جائی که برایمان ممکن است از اعدام مرتکب خودداری کنیم؛ چون اعدام در اسلام امری است استثنایی و اصل حرمت دماء اقتضاء می‌کند که به سادگی جان مسلمانی را از او سلب نکنیم.

به این منظور عواملی را می‌توانیم مد نظر قرار دهیم از قبیل میزان خلوص مواد، آگاهی مرتکب از نوع مواد، احتمال وجود موانع مسئولیت کیفری و غیره.

به عبارت دیگر، اگر ثابت شد که این سی و یک گرم هروئین یک گرم ناخالصی داشته است، برای عدم محکومیت مرتکب به اعدام کفایت می‌کند؛ یا اگر ثابت شد که مرتکب تحت شرایط اکراهی و اضطرار این کار را کرده است، مسئولیت کیفری ندارد و مجازاتی بر دوش او نیست.

اما اگر تمام این حالات برای مرتکب مفروض نباشد، او طبق قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر مصوب ۱۳۷۶ اعدام می‌شد؛ اما الان به دلیل الحاق ماده واحده دیگر میزان سقف ۳۰ گرم نیست و سقف آن برای عناوین مجرمانه نگهداری، خرید، حمل و مخفی کردن به ۳ کیلوگرم و برای دیگر عناوین مجرمانه مذکور به ۲ کیلو‌گرم افزایش پیدا کرده است.

البته اثبات میزان مواد مخدر که تجاوز از سقف قانونی آن بکند نیز به تنهایی برای اعدام مرتکب کفایت نمی‌کند و علاوه بر میزان، قانون گذار اعدام را منوط به احراز یکی از بند‌های الف، ب و پ ماده واحده الحاقی مصوب ۱۳۹۶ کرده است که از قرار ذیل است؛

  • «مواردی که مباشر جرم و یا حداقل یکی از شرکاء، حین ارتکاب جرم سلاح کشیده یا به قصد مقابله با مامورین سلاح گرم و یا شکاری به همراه داشته باشند (منظور از سلاح در این بند سلاح سرد و سلاح و مهمات موضوع قانون مجازات قاچاق اسلحه و مهمات و دارندگان سلاح و مهمات غیرمجاز مصوب ۷/۶/۱۳۹۰ می‌باشد).
  • «در صورتی که مرتکب نقش سردستگی (موضوع ماده ۱۳۰ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲) یا پشتیبان مالی و یا سرمایه‌گذار را داشته یا از اطفال و نوجوانان کمتر از ۱۸ سال یا مجانین برای ارتکاب جرم استفاده کرده باشد.»
  • مواردی که مرتکب به علت ارتکاب جرایم موضوع این قانون سابقه محکومیت قطعی اعدام یا حبس ابد یا حبس بیش از پانزده سال داشته باشد.»

البته انتقاداتی بر همین ماده واحده الحاقی نیز وارد است که در بعضی جاها نه تنها موجب تخفیف نسبت به قانون قبلی نشده، بلکه موجبات تشدید مجازات را هم فراهم کرده است که در مقاله مرتبط با آن به این موضوع تقریبا به طور تفصیلی پرداختیم.

امیدواریم که هرگز با پرونده‌های این چنینی مواجه نشوید؛ با این حال در صورت نیاز می‌توانید از طریق سایت معتبر بنیاد وکلا با مشاوره حقوقی متخصص حقوقی در زمینه مواد مخدر ارتباط بگیرید تا در کوتاه‌ترین زمان ممکن به درخواستتان رسیدگی شود.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۵ رای

‫۲ دیدگاه ها

  1. باسلام کرمانشاه این ماده به اسم اشک خدامیشماسن وواقعا خطرناک خانمان سوژه قسمتون میدم به بزرگی حدا امتحانشم نمایید اگه تاحالا کسی نکشیده امتحانش برابربا نابودی بلاشک خانوادت حالا هرکی‌ که خوانوادته بجایی میرسونتت مادرت که دلش نمیاد اون کناربره ولی سرمصرف هرویین قرص میدهبخابی مامورتوخواب میاره روسرت بیرون حالا گجاببرنتت خودش ی بحثها چقدرنگهت دارن بوقت باحکم دادستان ماموراورده روسرت میلی شش ماه باحالخرال رفتی جاییکه حسرت خیلی چیزا رو با پیمانه غرورتخورد میشه شخصیتت به میشه آدم بمیره ندنش ماه۱۶ که آدم نمیشی پات برسه ماده ۱۶ پس میخاین نرید جایی که بهتون کنند سمت هرویین وشیشه وکلا موادنرید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا