بنیاد وکلا
پشتیبانی و رزرو مشاوره ۴۲۸۱۸ - ۰۲۱
۴۲۸۱۸ - ۰۲۱

لطفاً اتصال اینترنت خود را بررسی کنید.

چگونه می‌توانم تقاضای ماده ۲۸۷ را پیگیری کنم؟

پرسیده شده ۱ سال پیش ۱۹ پاسخ ثبت شده

با سلام و خسته نباشید.

در دو پرونده متفاوت که شاکی بوده‌ام، دو قرار در دادسرا صادر شده بود. بعد از یک سال، تقاضای ماده ۲۸۷ به طرفیت بازپرس که قرار را صادر نموده بود، به صورت لایحه تقدیم شد. دقاتر قضایی گفتند عنوانی به نام تقاضای ماده ۲۸۷ نداریم. مجبور شدم به صورت لایحه تقدیم بازپرس نمایم، چون دادستان مجتمع توجهی نمی‌کرد و پاسخی نمی‌داد. برای همین، خطاب به بازپرس که قرار را صادر نموده بود، تقاضای ماده ۲۸۷ نموده بودم.

لازم به ذکر است مستندات جدیدی پیدا کرده بودم و در لایحه مکتوب و تقدیم نموده‌ام، ولی هیچ پاسخی حتی به صورت حضوری مراجعه نموده‌ام، داده نشده است.

خواهشمندم بفرمایید به عنوان شاکی آیا می‌توانم اعاده دادرسی از قرار دادسرا نمایم؟ چون می‌گویند شاکی نمی‌تواند از قرار صادره دادسرا اعاده دادرسی نماید و تنها راه ماده ۲۸۷ است که راهی به جایی نبرده.

خواهشمندم بفرمایید برای پیگیری و به جریان انداختن مجدد پرونده به عنوان شاکی چه کار کنم؟

آیا ماده ۴۷۷ راهکار مناسبی هست و یا راهی برای به جریان انداختن پرونده می‌باشد؟

با تشکر و سپاس از زمانی که برای پاسخگویی قرار می‌دهید.

جمع‌بندی پاسخ وکلا هوش مصنوعی

شاکی نمی‌تواند از قرار دادسرا اعاده دادرسی کند یا به ماده ۴۷۷ متوسل شود. راهکار قانونی در صورت کشف دلیل جدید، درخواست تجویز تعقیب مجدد طبق ماده ۲۷۸ قانون آیین دادرسی کیفری از دادستان است نه بازپرس.

اینکه تقاضای شما پذیرفته شود، کاملاً به نوع قرارِ صادرشده و کیفیت مدارک جدیدی که ارائه می‌دهید بستگی دارد.

پاسخ هوشمند بنیاد وکلا هوش مصنوعی

نحوه به جریان انداختن دوباره پرونده در دادسرا

اعاده دادرسی یا اعمال ماده ۴۷۷ برای قرارهای نهایی دادسرا راهکار مناسبی نیست و اصولاً پذیرفته نمی‌شود. ماده قانونی مربوط به کشف دلیل جدید، ماده ۲۷۸ قانون آیین دادرسی کیفری است که اشتباهاً ۲۸۷ عنوان شده است. این تقاضا باید حتماً خطاب به دادستان نوشته و در دفتر دادستانی ثبت شود، زیرا بازپرس اختیاری در این خصوص ندارد. اگر دادستان پاسخی نداد، می‌توانید موضوع را از طریق معاونت بازرسی دادسراها یا دادستانی کل کشور پیگیری کنید.

منابع: قانون آیین دادرسی کیفری، مواد ۲۷۸، ۴۷۴ و ۴۷۷

این پاسخ به‌صورت خودکار تولید شده و جای مشاوره‌ی حقوقی با وکیل را نمی‌گیرد؛ پاسخ‌های وکلا در ادامه آمده است.

۱۹ پاسخ از وکلا و کارشناسان حقوقی

پاسخ برتر ۱ سال پیش
مهدی فهیمی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰ · ۲۱ مشاوره موفق

ماده ۴۷۷ راهکار مناسبی در مورد شما نیست مجدد درخواست خود را طی لایحه خطاب به دادستان مطرح و در دفتر دادستانی حاضر و از آنجا تقاضای ثبت کنید چنان چه پاسخ داده نشد از طریق دادستانی کل کشور یا معاونت بازرسی دادسراها اقدام کنید ماده ۲۸۷ در خصوص دادستان است نه بازپرس

محمدمهدی قنبری
محمدمهدی قنبری
۱ سال پیش

کاراموز وکالت مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۴٫۹ · ۶۷ مشاوره موفق

با سلام و احترام،
از توضیحات شما سپاسگزارم. در ادامه به سؤالات شما به صورت دقیق و بر اساس قوانین آیین دادرسی کیفری پاسخ می‌دهم و راهکارهای قانونی ممکن را تشریح می‌کنم:

۱. آیا شاکی می‌تواند از قرار صادره در دادسرا تقاضای اعاده دادرسی کند؟
خیر، شاکی اصولا نمی‌تواند از قرارهای صادره در دادسرا (مانند قرار منع تعقیب یا قرار موقوفی تعقیب) مستقیما تقاضای اعاده دادرسی کند. اعاده دادرسی به معنای خاص کلمه، بیشتر در مورد احکام قطعی صادره از دادگاه‌ها (و نه قرارهای دادسرا) کاربرد دارد و در ماده ۴۷۴ قانون آیین دادرسی کیفری (آ.د.ک) به آن پرداخته شده است. قرارهای صادره در دادسرا اصولا مشمول اعاده دادرسی نمی‌شوند، بلکه راهکارهای دیگری برای اعتراض به آن‌ها پیش‌بینی شده است (که شما به اشتباه به عنوان ماده ۲۸۷ ذکر کرده‌اید).

۲. مطابق قانون آیین دادرسی کیفری به شاکی این امکان را می‌دهد که در صورت کشف دلایل جدید، از دادستان تقاضا کند که پرونده را برای بررسی مجدد به جریان بیندازد. متن ماده به این شرح است:

«در صورتی که شاکی یا مدعی خصوصی پس از صدور قرار نهایی در دادسرا، اسناد و مدارک جدیدی کشف کند که مؤثر در اثبات ادعای او باشد، می‌تواند از دادستان تقاضا کند که به موضوع رسیدگی کند. در صورتی که دادستان دلایل را کافی بداند، حسب مورد قرار تجدید رسیدگی صادر می‌کند یا از دادگاه تقاضای تجدید رسیدگی می‌نماید.»

مشکل شما:
از توضیحات شما برمی‌آید که تقاضای خود را به جای دادستان، مستقیما خطاب به بازپرس مطرح کرده‌اید. این در حالی است که بر اساس قانون، مرجع صالح برای رسیدگی به این تقاضا، دادستان است، نه بازپرس. همچنین، ممکن است تقاضای شما به دلیل عدم رعایت تشریفات قانونی یا عدم ارائه مستندات کافی، مورد توجه قرار نگرفته باشد.

راهکار:

تقاضای خود را به صورت رسمی و با رعایت تشریفات قانونی (ثبت در دفتر دادستانی یا سامانه ثنا) مستقیما خطاب به دادستان مطرح کنید.
در لایحه خود، به صراحت به قانون آیین دادرسی کیفری استناد کنید و دلایل و مستندات جدید خود را به صورت دقیق و مستدل ارائه دهید.
اگر دادستان به تقاضای شما توجه نکرد یا پاسخی نداد، می‌توانید مراتب را به صورت کتبی به دادستان کل کشور یا معاونت نظارت بر دادسراها گزارش دهید و تقاضای رسیدگی کنید.

۳. آیا ماده ۴۷۷ قانون آیین دادرسی کیفری راهکار مناسبی است؟
ماده ۴۷۷ قانون آیین دادرسی کیفری به مواردی مربوط می‌شود که رای صادره (حکم یا قرار قطعی) از دادگاه‌ها، خلاف شرع بین تشخیص داده شود. این ماده اصولا برای احکام قطعی صادره از دادگاه‌ها (و نه قرارهای دادسرا) کاربرد دارد. با این حال، در مواردی که قرار صادره در دادسرا به تایید دادگاه رسیده و قطعی شده باشد (مثلا قرار منع تعقیب که در دادگاه کیفری تایید شده است)، ممکن است بتوان از این ماده استفاده کرد، اما شرایط آن بسیار خاص است:

باید ثابت کنید که قرار صادره به دلیل نقض آشکار شرع (و نه صرفا قانون) صادر شده است.
تقاضای اعمال ماده ۴۷۷ باید به رئیس قوه قضاییه ارائه شود و این مرجع تصمیم می‌گیرد که آیا پرونده برای رسیدگی مجدد به شعبه هم‌عرض ارجاع شود یا خیر.
ارزیابی:
با توجه به اینکه پرونده شما هنوز در مرحله دادسرا است و ظاهرا به دادگاه نرفته، استفاده از ماده ۴۷۷ در حال حاضر برای شما مناسب نیست. این ماده بیشتر در مواردی کاربرد دارد که تمام مراحل قانونی طی شده و رای قطعی صادر شده باشد.

۴. راهکارهای عملی برای به جریان انداختن مجدد پرونده
با توجه به شرایط شما، پیشنهادات زیر را برای پیگیری پرونده توصیه می‌کنم:

الف) تقاضای مجدد ماده از دادستان
لایحه‌ای دقیق و مستدل تنظیم کنید و مستقیما خطاب به دادستان مجتمع قضایی ارائه دهید.
در لایحه، به صراحت به قانون آیین دادرسی کیفری استناد کنید و دلایل و مستندات جدید خود را به صورت شفاف و با ذکر جزئیات ارائه دهید.
تقاضای خود را از طریق سامانه ثنا ثبت کنید تا قابل پیگیری باشد.
اگر دادستان ظرف مدت معقول (مثلا یک ماه) پاسخی نداد، می‌توانید مراتب را به دادستان کل کشور یا معاونت نظارت بر دادسراها گزارش دهید.
ب) شکایت از عدم رسیدگی دادستان
اگر دادستان به تقاضای شما بی‌توجهی کرد، می‌توانید از طریق دادسرای انتظامی قضات یا دفتر نظارت و پیگیری قوه قضاییه اقدام کنید و تقاضای رسیدگی به تخلف احتمالی دادستان یا بازپرس را مطرح کنید. این اقدام می‌تواند باعث شود که پرونده شما مورد توجه قرار گیرد.

ج) مشاوره با وکیل یا کارشناس حقوقی
با توجه به پیچیدگی موضوع و عدم پیشرفت پرونده، توصیه می‌شود از یک وکیل دادگستری یا کارشناس حقوقی مجرب کمک بگیرید تا لایحه شما به صورت حرفه‌ای تنظیم شود و پیگیری‌های لازم به شکل مؤثر انجام گیرد.

۵. جمع‌بندی و توصیه نهایی
در حال حاضر، بهترین راهکار برای شما استفاده از ظرفیت قانون آیین دادرسی کیفری و ارائه تقاضا به دادستان است.
ماده ۴۷۷ در شرایط فعلی برای شما کاربرد ندارد، مگر اینکه پرونده به دادگاه رفته و رای قطعی صادر شده باشد.
در صورت عدم موفقیت در پیگیری از طریق دادستان، می‌توانید از مراجع نظارتی مانند دادسرای انتظامی قضات یا معاونت نظارت بر دادسراها استفاده کنید.
برای افزایش شانس موفقیت، حتما از مشاوره حقوقی حرفه‌ای بهره‌مند شوید.

اگر سؤال یا ابهام دیگری دارید، خوشحال می‌شوم که راهنمایی کنم.
با آرزوی موفقیت برای شما.

الهام دامغانی ثانی ۱ سال پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹ · ۲٬۸۳۸ مشاوره موفق

با سلام
در صورت کشف دلیل جدید، تقاضای اعمال ماده ۲۷۸ قانون آیین دادرسی کیفری ممکن است

بهنام رفیعی ساران
بهنام رفیعی ساران تأیید‌شده
۷ ماه پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۷ · ۳٬۳۷۸ مشاوره موفق

سلام

با دسترسی به دلایل جدید امکان درخواست اعمال ماده ۲۷۸ وجود دارد

نمایش ۱۵ پاسخ دیگر وکلا بستن پاسخ‌های بیشتر
محمد محمدی
محمد محمدی تأیید‌شده
۹ ماه پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹ · ۳٬۴۱۳ مشاوره موفق

وقت بخیر
ماده۲۷۸ در صورت کشف دلیل جدید امکانپذیر خواهد بود.

حسین مظاهری تهرانی ۱ سال پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹ · ۱٬۸۵۱ مشاوره موفق

با سلام
در صورت کشف دلیل جدید، تقاضای اعمال ماده ۲۷۸ قانون آیین دادرسی کیفری، حق قانونی شاکی می باشد.

مینا امیری ثانی ۱ سال پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹ · ۴۷۶ مشاوره موفق

با درود
در صورت کشف دلیل جدید، تقاضای اعمال ماده ۲۷۸ قانون آیین دادرسی کیفری، حق قانونی شاکی است

محمدرضا توکلی ۱ سال پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹ · ۱٬۰۱۱ مشاوره موفق

با سلام در صورت کشف دلیل جدید می‌توانید تقاضای اعمال ماده ۲۷۸ قانون آ د کیفری را بنمایید

حسن آرین پور ۱ سال پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰ · ۲۱۰ مشاوره موفق

با سلام و عرض ادب ،در صورت کشف دلیل جدید، تقاضای اعمال ماده ۲۷۸ قانون آیین دادرسی کیفری را کنید

ندا السادات روناسی ۴ ماه پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۸ · ۱۷۱ مشاوره موفق

با سلام
در صورت کشف دلیل جدید، تقاضای اعمال ماده ۲۷۸ قانون آیین دادرسی کیفری نمایید.

محمدباقر سلیمانگلی ۱ ماه پیش

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۴٫۹ · ۸۴ مشاوره موفق

با سلام اعاده دادرسی برای احکام قطعی دادگاه ممکن است نه برای قرارهای دادسرا .

سجاد فرهادی ۱ سال پیش

کارشناس ارشد حقوق

۴٫۷ · ۱۷ مشاوره موفق

با سلام
به دادستان طی لایحه ای موارد جدیدالتحصیل را اعلام و تقاضای پیگرد مجدد نمائید

زهرا فرج ۴ هفته پیش

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۵٫۰ · ۷۸ مشاوره موفق

چنانچه دلیل جدید دارید اقدام نسبت به ماده ۲۸۷ متصور است.

محمد اکبری ۱ سال پیش

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۴٫۹ · ۱۱۰ مشاوره موفق

عرض سلام و احترام، اعمال ماده۲۷۸ در صورت کشف دلیل جدید امکانپذیر خواهد بود.

اکرم دلوچی ۱ سال پیش

کارشناس حقوقی

با سلام
در صورتی که ادله ودلایل واضح تری دارید .میتوانید بعنوان شاکی از دادسرا تقاضای تجدید نظر مجدد داشته باشید. پیشنهاد می شود برای،راهنمایی ،بیشتر باکارشناس حقوقی،یا وکیل از بنیاد وکلا بهرمند شوید.
موفق باشید

الهه طالبی ۱ سال پیش

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۴٫۸ · ۹۹۴ مشاوره موفق

سلام، وقت بخیر اظهارنظر نیازمند بررسی مدارک می باشد.

سعید قیطانی ۱ سال پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹ · ۷۵۶ مشاوره موفق

سلام
بهتر است درخواست خود را پیگیری کنید

داود فروغی ۱ سال پیش

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۴٫۹ · ۷۱ مشاوره موفق

با سلام اظهار نظر مستلزم بررسی مدارک است

نسرین کریمی ۱ سال پیش

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۴ مشاوره موفق

با سلام مطابق ماده ۲۷۸ قانون آیین دادرسی کیفری صرفا میتوان تجویز تعقیب مجدد مطرح نمود.

۱۸ وکیل متخصص کیفری آنلاین‌اند

پرسش خود را بفرستید؛ اولین وکیل آزاد در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهد.

پرسش حقوقی دیگری دارید؟

پرسش خود را رایگان مطرح کنید؛ وکلا و کارشناسان حقوقی بنیاد وکلا در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهند.

پرسش جدید