بنیاد وکلا
پشتیبانی و رزرو مشاوره ۴۲۸۱۸ - ۰۲۱
۴۲۸۱۸ - ۰۲۱

لطفاً اتصال اینترنت خود را بررسی کنید.

شرایط تسری آرای وحدت رویه برای محاسبه تاخیر تادیه

پرسیده شده ۲ سال پیش ۶ پاسخ ثبت شده

سلام
۱- رای وحدت رویه در حکم قانون بوده طبق ماده ۴ قانون مدنی ،قانون به قبل اثر ندارد.
۲- قسمت آخر ماده ۴۷۱ قانون آیین دادرسی کیفری در صورتی که رای اجراء نشده یا در حال اجراء باشد و مطابق رای وحدت رویه هیات عمومی دیوان عالی کشور، عمل انتسابی جرم شناخته نشود یا رای به جهاتی مساعد به حال محکوم علیه باشد، رای هیات عمومی نسبت به آراء مذکور قابل تسری است و مطابق مقررات قانون مجازات اسلامی عمل می‌شود.
دوتا سوال دارم:
به استناد بند ۱ آیا پرونده که در سال ۱۳۹۹رفته اجراء و در سال ۱۴۰۰ اعسار قبول شده. با توجه به اینکه رای وحدت رویه ۸۲۴ سال ۱۴۰۱ صادر شده، باز میشه برای اقساط معوق به استناد رای وحدت رویه ۸۲۴ محاسبه تاخیر تادیه کرد؟
به استناد بند ۲ آرای وحدت رویه زمانی قابل تسری است که مساعد به حال محکوم‌علیه باشد. اگر اجرای احکام به استناد رای وحدت رویه ۸۲۴ برای اقساط معوقه تاخیر تادیه حساب کنه، آیا این کار دیگر از حالت مساعد خارج میشه درسته؟و تخلف نمی‌باشد؟ ممنون.

جمع‌بندی پاسخ وکلا هوش مصنوعی

حتی پیش از صدور رای وحدت رویه شماره ۸۲۴ نیز تعویق در پرداخت هر یک از اقساط دین، مشمول خسارت تاخیر تادیه بوده است. بنابراین صدور این رای قاعده جدیدی ایجاد نکرده و تاخیر در اقساط، همچنان مشمول خسارت تاخیر است.

این یک اصل کلی درباره اقساط معوق است، اما شرایط دقیق محاسبه بستگی به تاریخ سررسید اقساط و نحوه اقدام اجرای احکام دارد.

پاسخ هوشمند بنیاد وکلا هوش مصنوعی

تعلق خسارت تاخیر به اقساط معوقه اعسار

پرداخت با تاخیر هر یک از اقساط دین پس از قبولی اعسار، همواره مشمول خسارت تاخیر تادیه بوده و این موضوع حتی قبل از صدور رای وحدت رویه ۸۲۴ نیز جاری بوده است. رای وحدت رویه مذکور مقرره جدیدی برای مشمول شدن اقساط معوق وضع نکرده، بلکه پیش از آن خسارت نسبت به کل دین متوقف نمی‌شد و این رای تاخیر را محدود به سررسید اقساط کرد. از این رو، محاسبه خسارت تاخیر تادیه برای اقساطی که از موعد مقرر پرداخت نشده‌اند، تخلف اجرای احکام محسوب نمی‌شود.

منابع: رای وحدت رویه شماره ۸۲۴

این پاسخ به‌صورت خودکار تولید شده و جای مشاوره‌ی حقوقی با وکیل را نمی‌گیرد؛ پاسخ‌های وکلا در ادامه آمده است.

۶ پاسخ از وکلا و کارشناسان حقوقی

پاسخ برتر ۲ سال پیش
سکینه چهره خند

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹ · ۴۲ مشاوره موفق

سلام و عرض ادب
در هرحال، چه با تصویب و چه بدون تصویب رای وحدت رویه ۸۲۴، تعویق در پرداخت هریک از اقساط دین توسط شخص معسر، مشمول محاسبه خسارت تاخیر تادیه بوده است و همچنان نیز میباشد و این امر وفق متن همین رای وحدت رویه، جزو مبرهنات و بدیهیات میباشد لکن تفاوت تصویب این رای با قبل از آن، در اینست که پیش از تصویب آن، محاسبه خسارت تاخیر تادیه چک از تاریخ سررسید با وجود اثبات و پذیرش اعسار محکوم علیه، به استناد خاص بودن قانون چک، متوقف نمیگردید و بدهی معسر اگرچه تقسیط گشته بود اما تا زمانیکه موعد قانونی پرداخت هریک از اقساط بدهی فرا برسد، برای همان قسط از میزان کل بدهی، خسارت تاخیر تادیه محاسبه میشد حال آنکه به معسر قانونا حق و مهلت در عدم پرداخت داده شده بود پس منطقا نمیبایست بابت تعویق در پرداخت بدهی تا سررسید هر قسط، خسارت تاخیر پرداخت میکرد چون واجد مهلت قانونی بود و محکوم علیه به اذن خود قانون و حکم دادگاه، بدهی را تا آن تاریخ پرداخت نکرده بود.

پس تصویب یا عدم تصویب رای مذکور، هیچ تاثیری در تعلق خسارت تاخیر تادیه ناشی از تاخیر در پرداخت هر یک از اقساط معسر از موعد قانونی خود تا زمان پرداخت قسط معوق شده به چک که جزو بدیهیات است، نداشته است و لذا سوال شما از اساس، موضوعیت ندارد.

حسین مظاهری تهرانی ۲ سال پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹ · ۱٬۸۵۱ مشاوره موفق

با سلام
حتی پیش از صدور رای وحدت رویه ۸۲۴ دیوان عالی کشور نیز اقساط معوق، مشمول محاسبه خسارت تاخیر تادیه بوده و این رای، مقرره ی جدیدی در این رابطه تعیین ننموده است.

عذرا نصرآبادی ۲ سال پیش

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۴٫۹ · ۴۵ مشاوره موفق

سلام. تصویب یا عدم تصویب رای مذکور، هیچ تاثیری در تعلق خسارت تاخیر تادیه ناشی از تاخیر در پرداخت هر یک از اقساط معسر از موعد قانونی خود تا زمان پرداخت قسط معوق شده ، ندارد

غلامرضا قربانی ۲ سال پیش

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۴٫۷ · ۸۶ مشاوره موفق

تعویق در پرداخت اقساط حکم صادره به به استناد رای اعسار صادره موجبات پرداخت خسارت تاخیر تادیه نسبت به اقساط معوق را ایجاد خواهد نمود

نمایش ۲ پاسخ دیگر وکلا بستن پاسخ‌های بیشتر
فرشته نوری ۲ سال پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۸ · ۳۱۸ مشاوره موفق

با سلام،به اقساط معوقه مطابق رای وحدت رویه مذکور خسارت تاخیر تادیه تعلق میگیرد.

سعید قیطانی ۱ سال پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹ · ۷۵۶ مشاوره موفق

سلام
خیر تاثیری در وضعیت موجود ندارد

۱۵ وکیل متخصص وصول مطالبات آنلاین‌اند

پرسش خود را بفرستید؛ اولین وکیل آزاد در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهد.

پرسش حقوقی دیگری دارید؟

پرسش خود را رایگان مطرح کنید؛ وکلا و کارشناسان حقوقی بنیاد وکلا در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهند.

پرسش جدید

کانال تلگرام بنیاد وکلا · هر روز پرسش‌های حقوقی واقعی مردم با پاسخ وکیل

عضویت در کانال