بنیاد وکلا
پشتیبانی و رزرو مشاوره ۴۲۸۱۸ - ۰۲۱
۴۲۸۱۸ - ۰۲۱
وکیل آماده مشاوره
همین الان

لطفاً اتصال اینترنت خود را بررسی کنید.

آیا می‌توانم از اقرار قبلی عدول کنم؟

پرسیده شده
۲۹ پاسخ ۷۳۱

در یک پرونده مربوط به سال ۱۳۸۱ با موضوع مزاحمت ملکی و ممانعت از حق، یکی از خواندگان در مقام متهم و ردیف خوانده، صراحتا اقرار و اظهار کرده است که زمین موضوع دعوا از ارث پدری اوست. زمین ارث است رسیده به من. این اقرار به صورت عین متن در حکم و رای دادگاه درج شده و قاضی وقت نیز بر اساس همین اقرار، رای به نفع همان خوانده صادر کرده است.

حال، همان شخص که در سال ۱۳۸۱ اقرار کرده بود، در پرونده جدیدی در سال ۱۴۰۴ با موضوع اثبات مالکیت (موروثی) عرصه زمین موروثی و خلع ید، در مقام خوانده ادعا کرده و قولنامه‌ای ارائه کرده است و می‌گوید: «زمین ارثی نبوده، اقرارم در متن رای سال ۱۳۸۱ را قبول ندارم و من این زمین را خریداری کرده‌ام از شخص مرحومی، حتی قولنامه‌اش مشکوک به ساخت قولنامه صوری و جعلی.

با توجه به این تعارض بین اقرار قضایی سابق (رای سال ۱۳۸۱) و قولنامه عادی متاخر، پرسش‌های حقوقی به شرح زیر مطرح است:
۱. در این وضعیت، اصالت و حجیت کدام‌یک بر دیگری ارجح است؟
۲. آیا اقرار سال ۱۳۸۱ مانع از استماع ادعای جدید و ادعای خریداری بودن زمین است یا امکان عدول از اقرار سابق وجود دارد؟
۳. آیا من در مقام خواهان حدا از آن حکم حتما باید شهود هم ببرم یا نه صرف تصویر آن رای و حکم قدیمی اکتفا می‌کند؟

مشاهدهٔ ۲۹ پاسخ وکلا

۲۹ پاسخ از وکلا و کارشناسان حقوقی

کامل‌ترین پاسخ

این پاسخ به‌صورت خودکار و بر اساس میزان جزئیات در ابتدا آمده است، نه به‌عنوان تأیید محتوای آن.

پاسخ توسط یکی از وکلای بنیاد وکلا

با توجه به تعارض بین اقرار قضایی صریح در سال ۱۳۸۱ و ادعای جدید مبنی بر خرید ملک با استناد به یک قولنامه، پاسخ‌های حقوقی به پرسش‌های شما به شرح زیر است:

۱. ارجحیت و حجیت اقرار قضایی بر قولنامه عادی
در تعارض بین اقرار قضایی ثبت‌شده در رای دادگاه و یک سند عادی (قولنامه) متاخر، اقرار قضایی دارای حجیت و اعتبار بسیار بالاتری است. دلایل این ارجحیت به شرح زیر است:

اقرار، ملکه‌ی دلایل: در نظام حقوقی ایران، اقرار به عنوان «ملکه ادله» (شاه‌دلیل) شناخته می‌شود. طبق ماده ۲۰۲ قانون آیین دادرسی مدنی، هرگاه شخصی اقرار به امری کند که دلیل حقانیت طرف مقابل باشد، دلیل دیگری برای اثبات آن لازم نیست.

اعتبار اقرار قضایی: اقرار فرد در سال ۱۳۸۱ در نزد قاضی و در حین دادرسی صورت گرفته و در متن رای دادگاه نیز درج شده است. این نوع اقرار، «اقرار قضایی» محسوب می‌شود و از بالاترین درجه اعتبار برخوردار است. حکم دادگاه که بر اساس چنین اقراری صادر شده باشد، قطعی و غیرقابل تجدیدنظر است (مگر در موارد استثنایی).

اعتبار سند عادی (قولنامه): در مقابل، قولنامه یک «سند عادی» است. اعتبار اسناد عادی مطلق نیست و طرف مقابل می‌تواند با «انکار»، «تردید» یا «ادعای جعل» به اصالت آن اعتراض کند. با توجه به اینکه شما نیز به جعلی و صوری بودن قولنامه مشکوک هستید، اعتبار این سند به شدت زیر سؤال است و باید اصالت آن در دادگاه اثبات شود.

بنابراین، اقرار صریح، قضایی و ثبت‌شده در حکم دادگاه، بر یک قولنامه عادی که اصالت آن نیز مشکوک است، کاملا ارجحیت دارد.

۲. امکان عدول از اقرار سابق و استماع ادعای جدید
به عنوان یک قاعده کلی و بسیار محکم، عدول از اقرار و انکار پس از اقرار در دادگاه پذیرفته نمی‌شود.

مبنای قانونی: ماده ۱۲۷۷ قانون مدنی صراحتا بیان می‌کند: «انکار بعد از اقرار مسموع نیست...». این بدان معناست که دادگاه اصولا به ادعای جدید فرد که در تضاد با اقرار سابق اوست، ترتیب اثر نمی‌دهد.

موارد استثنایی برای عدول از اقرار: با این حال، قسمت دوم همان ماده ۱۲۷۷ قانون مدنی، شرایط بسیار محدودی را برای شنیده شدن ادعای مخالف اقرار پیش‌بینی کرده است. شخص اقرارکننده (خوانده) تنها در صورتی می‌تواند از اقرار خود برگردد که ثابت کند اقرار او یکی از شرایط زیر را داشته است:

فاسد بوده است: یعنی شرایط صحت اقرار وجود نداشته؛ برای مثال، اقرار از روی اکراه، شکنجه یا بدون داشتن اهلیت قانونی (مثل جنون) بوده باشد.

مبتنی بر اشتباه یا غلط بوده است: یعنی اقرارکننده بر اساس یک تصور نادرست از واقعیت (اشتباه موضوعی) اقرار کرده باشد.

دارای عذر قابل قبول بوده است: برای مثال، فرد بگوید به امید دریافت وجه یک چک یا سفته اقرار کرده، اما آن سند هرگز وصول نشده است.

نکته مهم: بار اثبات وجود این شرایط استثنایی، به طور کامل بر عهده شخص مدعی (خوانده) است. صرفا بیان اینکه «اقرار سابقم را قبول ندارم» هیچ ارزش حقوقی ندارد. او باید با دلایل محکم و قطعی به دادگاه ثابت کند که چرا اقرارش در سال ۱۳۸۱ باطل بوده و همزمان اصالت قولنامه جدید را نیز به اثبات برساند. با توجه به ماهیت پرونده، اثبات چنین ادعایی بسیار دشوار خواهد بود.

۳. لزوم ارائه شهود علاوه بر رای دادگاه
ارائه تصویر مصدق رای دادگاه سال ۱۳۸۱ که حاوی متن اقرار خوانده است، یک دلیل بسیار قوی و کلیدی برای شما محسوب می‌شود. این رای به عنوان یک «اماره قضایی» معتبر، حقانیت شما را تا حد زیادی تقویت می‌کند.

با این وجود، اکیدا توصیه می‌شود که صرفا به این رای اکتفا نکنید و حتما شهود خود را نیز به دادگاه معرفی نمایید. دلایل این توصیه عبارتند از:

مقابله با ادعای جدید: خوانده با ارائه قولنامه، ادعای جدیدی (خریداری ملک) را مطرح کرده و احتمالا برای اثبات آن شهودی معرفی خواهد کرد. حضور شهود از طرف شما برای رد ادعا و شهادت آن‌ها ضروری است.

اثبات جعلی بودن قولنامه: شما می‌توانید با معرفی شهودی که از پیشینه ارثی بودن ملک مطلع هستند، به دادگاه در جهت اثبات صوری و جعلی بودن قولنامه کمک کنید. شهود می‌توانند تایید کنند که چنین معامله‌ای هرگز رخ نداده است.

تقویت موضع: هرچند اقرار خوانده دلیل محکمی است، اما طبق قانون، اثبات مالکیت می‌تواند با مجموعه‌ای از دلایل از جمله شهادت شهود، اسناد و مدارک و تصرف صورت گیرد. ارائه شهود در کنار رای قطعی دادگاه، موضع شما را مستحکم‌تر کرده و راه را بر هرگونه ادعای واهی از سوی خوانده می‌بندد.

در نتیجه، در دعوای جدید، حتما تصویر مصدق رای سال ۱۳۸۱ را به عنوان دلیل اصلی ارائه دهید، ادعای جعل نسبت به قولنامه را مطرح کرده و درخواست کارشناسی خط و امضا نمایید و برای اثبات موروثی بودن ملک و رد ادعای خوانده، شهود خود را به دادگاه معرفی کنید.

گفتگو با وکلای آنلاین ۲۱۶ وکیل آنلاین
پیشنهاد بنیاد وکلا
آنلاین
ملکی و املاک شرکت و کسب‌وکار خانواده قرارداد و تعهدات کیفری و جرایم سامانه‌های قضایی
شروع قیمت از
۹۵۰,۰۰۰ تومان
۷۹۰,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
ملکی و املاک دیوان عدالت اداری کار و تأمین اجتماعی خانواده کیفری و جرایم خودرو و حمل‌ونقل سامانه‌های قضایی
شروع قیمت از
۸۴۰,۰۰۰ تومان
۶۹۸,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
ملکی و املاک شرکت و کسب‌وکار ثبت اسناد و املاک قرارداد و تعهدات بانکی و مطالبات
شروع قیمت از
۹۵۰,۰۰۰ تومان
۷۹۰,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
خانواده قرارداد و تعهدات کیفری و جرایم ملکی و املاک بانکی و مطالبات خودرو و حمل‌ونقل سامانه‌های قضایی
شروع قیمت از
۷۸۰,۰۰۰ تومان
۶۴۹,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
ملکی و املاک بانکی و مطالبات خانواده کیفری و جرایم قرارداد و تعهدات سامانه‌های قضایی
شروع قیمت از
۷۸۰,۰۰۰ تومان
۶۴۹,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
شرکت و کسب‌وکار ملکی و املاک خانواده داوری و حل اختلاف قرارداد و تعهدات
شروع قیمت از
۶۰۰,۰۰۰ تومان
۴۹۹,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
ارث و وصیت ملکی و املاک بانکی و مطالبات خانواده داوری و حل اختلاف
شروع قیمت از
۶۰۰,۰۰۰ تومان
۴۹۹,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
بانکی و مطالبات خانواده ملکی و املاک قرارداد و تعهدات کیفری و جرایم خودرو و حمل‌ونقل سامانه‌های قضایی
شروع قیمت از
۷۸۰,۰۰۰ تومان
۶۴۹,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
آنلاین
ملکی و املاک بانکی و مطالبات خانواده کیفری و جرایم قرارداد و تعهدات خودرو و حمل‌ونقل سامانه‌های قضایی
شروع قیمت از
۸۳۰,۰۰۰ تومان
۶۸۹,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
ملکی و املاک بانکی و مطالبات خانواده کیفری و جرایم خودرو و حمل‌ونقل سامانه‌های قضایی
شروع قیمت از
۶۰۰,۰۰۰ تومان
۴۹۸,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
ملکی و املاک بانکی و مطالبات خانواده کیفری و جرایم خودرو و حمل‌ونقل سامانه‌های قضایی
شروع قیمت از
۶۰۰,۰۰۰ تومان
۴۹۸,۰۰۰ تومان
پیشنهاد بنیاد وکلا
ملکی و املاک ارث و وصیت بانکی و مطالبات خانواده کیفری و جرایم سامانه‌های قضایی
شروع قیمت از
۷۸۰,۰۰۰ تومان
۶۴۹,۰۰۰ تومان
آنلاین
ملکی و املاک بانکی و مطالبات خانواده کیفری و جرایم شرکت و کسب‌وکار سامانه‌های قضایی
شروع قیمت از
۵۴۰,۰۰۰ تومان
۴۴۹,۰۰۰ تومان
آنلاین
خانواده کیفری و جرایم اجرای احکام جرایم علیه اشخاص جرایم علیه اموال
شروع قیمت از
۷۲۰,۰۰۰ تومان
۶۰۰,۰۰۰ تومان
آنلاین
ملکی و املاک ارث و وصیت خانواده کیفری و جرایم سامانه‌های قضایی
شروع قیمت از
۴۲۰,۰۰۰ تومان
۳۵۰,۰۰۰ تومان
آنلاین
ملکی و املاک خانواده کیفری و جرایم قرارداد و تعهدات خودرو و حمل‌ونقل سامانه‌های قضایی
شروع قیمت از
۶۰۰,۰۰۰ تومان
۴۹۸,۰۰۰ تومان
آنلاین
ملکی و املاک بانکی و مطالبات خانواده کیفری و جرایم ارث و وصیت سامانه‌های قضایی
شروع قیمت از
۴۸۰,۰۰۰ تومان
۴۰۰,۰۰۰ تومان
آنلاین
خانواده بانکی و مطالبات قرارداد و تعهدات ملکی و املاک کیفری و جرایم خودرو و حمل‌ونقل سامانه‌های قضایی
شروع قیمت از
۶۶۰,۰۰۰ تومان
۵۴۹,۰۰۰ تومان
آنلاین
فضای مجازی و فناوری خانواده کیفری و جرایم ملکی و املاک قرارداد و تعهدات سامانه‌های قضایی
شروع قیمت از
۶۰۰,۰۰۰ تومان
۵۰۰,۰۰۰ تومان
آنلاین
ملکی و املاک بانکی و مطالبات کیفری و جرایم خانواده ثبت احوال و هویت سامانه‌های قضایی
شروع قیمت از
۶۰۰,۰۰۰ تومان
۴۹۸,۰۰۰ تومان
آنلاین
بانکی و مطالبات خانواده ملکی و املاک قرارداد و تعهدات کیفری و جرایم خودرو و حمل‌ونقل سامانه‌های قضایی
شروع قیمت از
۵۴۰,۰۰۰ تومان
۴۴۹,۰۰۰ تومان
آنلاین
ارث و وصیت ملکی و املاک بانکی و مطالبات خانواده خودرو و حمل‌ونقل سامانه‌های قضایی
شروع قیمت از
۶۰۰,۰۰۰ تومان
۵۰۰,۰۰۰ تومان

پرونده‌ی شما جزئیات خودش را دارد؛ با یک وکیل ممانعت از حق صحبت کنید

پاسخ‌های این صفحه کلی هستند و برای آشنایی نوشته شده‌اند. ۲٬۶۶۳ وکیل با تخصص در این حوزه در بنیاد وکلا عضو هستند.

  • نوع و مدت مشاوره را خودتان انتخاب می‌کنید
  • هزینه را پیش از پرداخت می‌بینید
  • هزینهٔ تماس روی شما نیست

ثبت‌نام لازم نیست؛ فقط شمارهٔ موبایل، آن هم فقط برای همین مشاوره.

برای ارائه پاسخی جامع و کامل به سوالهای طرح شده؛
۱- ابتدا بایستی مقصود شما مشخص گردد!بدین معنا که علت طرح این پرسش ها چیست و ازپاسخ ها برای چه موضوعی می خواهید بهره ببرید؟
۲- به صورت کلی در پاسخ به پرسش های مطروحه ،به عرض می‌رساند که: اصل بر صحت و اعتبار اقرار است و این اقرار به شکلی بوده که توانسته مقام محترم قضایی رسیدگی کننده به پرونده را در سال ۱۳۸۱، به اقناع قضایی برساند تا براساس آن مبادرت به اتخاذ تصمیم و صدور حکم نماید.
۳-واما امکان عدول از اقرار تحت شرایطی و به شرط اثبات وجود دارد.
در خاتمه همانطور که در ابتدا عرض شد،موضوع بایستی مورد بررسی دقیق قرار گیرد تا بتوان به پاسخی مبسوط و منطبق با قانون نائل گردید که مطمئنا این بررسی در قالب پیامکی ممکن نمیباشد.
سرافراز باشید.

با عنایت به اینکه در پرونده کلاسه ... مربوط به سال ۱۳۸۱، همین شخص در مقام خوانده صراحتا در دادگاه اقرار نموده که «زمین موضوع دعوا از ارث پدری اوست» و این اقرار در رای قطعی دادگاه منعکس گردیده است، لذا دعوای مطروحه حاضر که مبتنی بر ادعای جدید خرید زمین و نفی ارثی بودن آن است، در تعارض آشکار با مفاد حکم قطعی سابق می‌باشد.
مستندا به بند ۶ ماده ۸۴ و ماده ۸۹ قانون آیین دادرسی مدنی، نظر به اینکه موضوع دعوا و طرفین و سبب آن در پرونده سابق تعیین تکلیف و نسبت به آن حکم قطعی صادر گردیده، این دعوا مشمول اعتبار امر قضاوت‌شده بوده و قابلیت استماع ندارد.

اقرار قضایی سابق (در رای سال ۱۳۸۱) به‌عنوان «دلیل قاطع» نسبت به اقرارکننده، بر هر سند عادی متاخر از جمله قولنامه مقدم و دارای حجیت قطعی است.
۲. عدول از اقرار قضایی، جز در صورت اثبات اشتباه یا اکراه در اقرار، مسموع نیست؛ لذا ادعای خریداری بودن زمین بعد از آن اقرار پذیرفته نمی‌شود.
۳. چون اقرار در رای دادگاه درج و مستند حکم است، خود آن رای دلیل کافی بر مالکیت موروثی محسوب می‌شود و نیازی به شهادت شهود نیست، مگر طرف مقابل اصالت رای یا اقرار را انکار یا جعل کند.

طبق ماده ۱۲۷۷ قانون مدنی، اگر کسی اقرار به حقی برای دیگری کند، نمی‌تواند بعدا آن را انکار نماید مگر اینکه ادعا کند اقرار او فاسد (مثلا بر اثر تهدید) یا مبنی بر اشتباه/غلط بوده است.

نمایش ۲۴ پاسخ دیگر وکلا بستن پاسخ‌های کوتاه

رجوع از اقرار مسموع نبوده و میتوانید بر همین اساس دفاع نمایید .
امکان استناد به رای قضایی صادره وجود دارد .

واحترام خدمت شما
اولا اقرار قضایی سابق (در رای سال ۱۳۸۱) به‌عنوان «دلیل قاطع» نسبت به اقرارکننده، بر هر سند عادی متاخر از جمله قولنامه مقدم و دارای حجیت قطعی است.
دوما. عدول از اقرار قضایی، جز در صورت اثبات اشتباه یا اکراه در اقرار، مسموع نیست؛ لذا ادعای خریداری بودن زمین بعد از آن اقرار پذیرفته نمی‌شود.
سوما. چون اقرار در رای دادگاه درج و مستند حکم است، خود آن رای دلیل کافی بر مالکیت موروثی محسوب می‌شود و نیازی به شهادت شهود نیست، مگر طرف مقابل اصالت رای یا اقرار را انکار یا جعل کند.
موفق باشید

بزرگوار اقرار سال ۱۳۸۱ معتبرتر است، قولنامه جدید ارزشی ندارد، و برای اثبات در دادگاه فقط همان رای قدیمی را ارائه بدهید؛ لازم نیست شاهد ببرید، همان حکم کافی است.

عدول از اقرار باتوجه به توضیحات امکان پذیر نیست

اصل بر صحت اقرار است مگر اینکه اثبات کنید اقرار واهی و کذب بوده و نیاز به اثبات در دادگاه طی دعوی خاص خود را دارد.

خیر نمیشود از اقرار عدول کرد و صرفا تحت شرایطی مثل اکراه میتوان باطل بودن آنرا ثابت کرد.

خیر عدول از اقراری که در محکمه و نزد قاضی ابراز شده مسموع نیست.

اقرار قابل عدول نمی باشد مگر در موارد مصرحه قانونی

مطابق قوانین جاریه کشور انکار پس از اقرار مسموع نیست.

انکار بعد از اقرار وفق قانون قابلیت استماع ندارد.

اصولا انکار بعد از اقرار پذیرفته نمی شود

اقرار قاطع دعوی حقوقی قابل عدول نمی باشد.

باسلام
بعداز اقرار
انکار پذیرفته نیست.

کاربر محترم وقت بخیر اقرار قابل عدول نیست

انکار بعد از اقرار مسموع نیست .

انکار بعد از اقرار مسموع نیست .....

اقرار بعد از انکار مسموع نیست

بعداز اقرا نمیتوان از آن عدول کرد

عدول از اقرار در دعاوی حقوقی مسموع نمیباشد

انکار بعد از اقرار مسموع نیست

امکان پذیر نمی باشد

اقرار قابل عدول نمی باشد

امکان پذیر نمی باشد

امکان پذیر نمی باشد

هیچ‌کدام از این پاسخ‌ها دقیقاً پروندهٔ شما نبود؟

پاسخ‌های عمومی، مدارک و تاریخ‌ها و شرایط خاصِ شما را نمی‌بینند. در یک مشاورهٔ تلفنی، وکیل روی همین پرونده با شما صحبت می‌کند و قدم بعدی را مشخص می‌کند.

ثبت‌نام لازم نیست؛ فقط شمارهٔ موبایل، آن هم فقط برای همین مشاوره.

پرسش حقوقی خودتان را بپرسید

پرسش خود را ثبت کنید تا وکلای بنیاد وکلا پاسخ بدهند — ثبت پرسش رایگان است. ثبت پرسش حقوقی

پربازدید در همین موضوع

بیشتر بخوانید