بنیاد وکلا
پشتیبانی و رزرو مشاوره ۴۲۸۱۸ - ۰۲۱
۴۲۸۱۸ - ۰۲۱

لطفاً اتصال اینترنت خود را بررسی کنید.

شخصی که محکوم به پرداخت دیه شده، تا چه مدتی فرصت پرداخت دارد؟

پرسیده شده ۷ سال پیش ۲ پاسخ ثبت شده

سلام. من‌ رای دیه بنفعم صادر شده و اجراییه ام ابلاغ شده. تا چه مدت طرف مقابل فرصت داره دیه منو پرداخت کنه؟

جمع‌بندی پاسخ وکلا هوش مصنوعی

مهلت پرداخت دیه از زمان وقوع حادثه محاسبه می‌شود؛ در جنایات عمدی یک سال قمری، در شبه‌عمد دو سال قمری و در خطای محض سه سال قمری است، مگر اینکه طرفین توافق دیگری کرده باشند.

این مهلت‌های کلی وابسته به نوع جنایت درج‌شده در دادنامه شماست و در صورت توافق طرفین تغییر می‌کند.

پاسخ هوشمند بنیاد وکلا هوش مصنوعی

مهلت قانونی پرداخت دیه از زمان حادثه

مهلت پرداخت دیه از زمان وقوع حادثه آغاز می‌شود و به نوع جنایت بستگی دارد. اگر جرم عمدی باشد، محکوم‌علیه یک سال قمری و در جنایت شبه‌عمد دو سال قمری برای پرداخت فرصت دارد که در شبه‌عمد باید سالانه نصف دیه پرداخت شود. در موارد خطای محض این مهلت سه سال قمری است و هر سال باید یک‌سوم آن داده شود. همچنین معیار محاسبه مبلغ در پرداخت قسطی یا در زمان ادای دین، قیمت یوم‌الاداء و زمان پرداخت است مگر اینکه توافق قطعی دیگری شده باشد.

منابع: قانون مجازات اسلامی، مواد ۴۸۸، ۴۸۹، ۴۹۰ و ۴۹۱

این پاسخ به‌صورت خودکار تولید شده و جای مشاوره‌ی حقوقی با وکیل را نمی‌گیرد؛ پاسخ‌های وکلا در ادامه آمده است.

۲ پاسخ از وکلا و کارشناسان حقوقی

پاسخ برتر ۷ سال پیش
سید روح اله معزی
سید روح اله معزی

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۴ · ۲۱ مشاوره موفق

سلام
ماده ۴۸۸
مهلت پرداخت دیه، از زمان وقوع جنایت به ترتیب زیر است مگر اینکه به نحو دیگری تراضی شده باشد:
الف- در عمد موجب دیه، ظرف یک سال قمری
ب- در شبه عمد، ظرف دو سال قمری
پ- در خطای محض، ظرف سه سال قمری

تبصره- هرگاه پرداخت کننده در بین مهلت های مقرر نسبت به پرداخت تمام یا قسمتی از دیه اقدام نماید، محکوم له مکلف به قبول آن است.

ماده ۴۸۹
درجنایت خطای محض، پرداخت کننده باید ظرف هر سال، یک سوم دیه و در شبه عمدی، ظرف هر سال نصف دیه را بپردازد.

ماده ۴۹۰
درصورتی که پرداخت کننده بخواهد هر یک از انواع دیه را پرداخت نماید و یا پرداخت دیه به صورت اقساطی باشد، معیار، قیمت زمان پرداخت است مگر آنکه بر یک مبلغ قطعی توافق شده باشد.

ماده ۴۹۱
در مواردی که بین مرتکب جنایت عمدی و اولیای دم یا مجنی علیه بر گرفتن دیه توافق شود لکن مهلت پرداخت آن مشخص نگردد، دیه باید ظرف یکسال از حین تراضی پرداخت گردد.

شهریار پورحکیمی ۷ سال پیش

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۴٫۸ · ۵۳ مشاوره موفق

اگر عمدی باشد ، ۱سال قمری اززمان وقوع جرم
اگر غیر عمدی باشد ، ۲سال قمری اززمان وقوع جرم

۳۰۰ وکیل متخصص دیه آنلاین‌اند

پرسش خود را بفرستید؛ اولین وکیل آزاد در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهد.

پرسش حقوقی دیگری دارید؟

پرسش خود را رایگان مطرح کنید؛ وکلا و کارشناسان حقوقی بنیاد وکلا در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهند.

پرسش جدید

کانال تلگرام بنیاد وکلا · هر روز پرسش‌های حقوقی واقعی مردم با پاسخ وکیل

عضویت در کانال