بنیاد وکلا
پشتیبانی و رزرو مشاوره ۴۲۸۱۸ - ۰۲۱
۴۲۸۱۸ - ۰۲۱

لطفاً اتصال اینترنت خود را بررسی کنید.

آیا رد درخواست تصویربرداری از پرونده تخلف است؟

پرسیده شده ۱۲ ماه پیش ۲۱ پاسخ ثبت شده

بسم الله الرحمن الرحیم

سلام

۱ـ پس از اعلام قرار دادسرا یا پیش از آن، آیا دادسرا می‌تواند مانع مطالعه یا تهیه رونوشت پرونده توسط شاکی یا متهم شود؟ پس از رفتن پرونده به دادگاه چطور؟

۲ـ آیا نحوه رونوشت‌گیری به انتخاب مرجع قضایی است و شاکی/متهم نمی‌تواند تصمیم‌گیری کند؟ با درخواست شاکی/متهم مبنی بر تصویربرداری توسط موبایل شخصی وی، آیا امکان رد این درخواست وجود خواهد داشت؟

۳ـ در صورت عدم اجازه به شاکی برای تصویربرداری از پرونده و صرفا اجازه به مطالعه آن، و حتی عدم پاسخ به درخواست مکتوب وی جهت تصویربرداری پرونده، آیا تخلف/جرمی توسط مرجع قضایی رخ داده است؟ در کجا قابل شکایت است؟

با تشکر
موفق باشید

جمع‌بندی پاسخ وکلا هوش مصنوعی

مطالعه و گرفتن تصویر از پرونده با دستور مقام قضایی امکان‌پذیر است و اگر قاضی بخواهد مانع شود، باید رسماً قرار عدم دسترسی صادر کند که ظرف سه روز قابل اعتراض است. ممانعت بدون صدور قرار رسمی تخلف است و می‌توان از طریق مراجع قضایی و انتظامی به آن اعتراض کرد.

این قاعده کلی است و حق دسترسی می‌تواند بسته به موضوع پرونده شما و مرحله دادرسی متفاوت باشد.

پاسخ هوشمند بنیاد وکلا هوش مصنوعی

الزام به صدور قرار عدم دسترسی و حق اعتراض

تهیه تصویر و مطالعه اوراق پرونده منوط به دستور مقام قضایی است و اصل بر حق دسترسی طرفین دعواست. مقام قضایی تنها در موارد خاص مانند جرایم امنیتی، منافی عفت، وجود اسناد محرمانه یا ضرورت کشف حقیقت می‌تواند مانع شود که در این حالت ملزم به صدور قرار عدم دسترسی است. این قرار ظرف سه روز در دادگاه صالح قابل اعتراض خواهد بود. در صورت ممانعت بدون صدور قرار قانونی، موضوع تخلف بوده و از طریق مراجع نظارتی و انتظامی قضایی قابل پیگیری است.

منابع: ماده ۱۹۱ قانون آیین دادرسی کیفری

این پاسخ به‌صورت خودکار تولید شده و جای مشاوره‌ی حقوقی با وکیل را نمی‌گیرد؛ پاسخ‌های وکلا در ادامه آمده است.

۲۱ پاسخ از وکلا و کارشناسان حقوقی

پاسخ برتر ۱۱ ماه پیش
محمدمهدی قنبری
محمدمهدی قنبری

کاراموز وکالت مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۴٫۹ · ۶۷ مشاوره موفق

با سلام و احترام، در پاسخ به پرسش‌های شما در خصوص حق مطالعه، تهیه رونوشت و تصویربرداری از پرونده قضایی، موارد زیر بر اساس قوانین و رویه‌های موجود به تفکیک ارائه می‌شود:

۱ـ امکان ممانعت از مطالعه یا تهیه رونوشت از پرونده
حق دسترسی اصحاب دعوی (شاکی و متهم) به پرونده در مراحل مختلف دادرسی (دادسرا و دادگاه) متفاوت است.

در مرحله تحقیقات مقدماتی (دادسرا):
اصولا شاکی و متهم حق دسترسی به اوراق پرونده را دارند. اما این حق مطلق نیست و بازپرس یا مقام قضایی تحقیق می‌تواند تحت شرایط خاصی، مطالعه یا دسترسی به تمام یا بخشی از اوراق پرونده را ممنوع کند. این موارد استثنایی عبارتند از :

اگر مطالعه پرونده با ضرورت کشف حقیقت منافات داشته باشد.

پرونده مربوط به جرائم علیه امنیت داخلی و خارجی باشد.

پرونده حاوی اسناد و مدارک طبقه‌بندی شده (محرمانه) باشد.

پرونده مرتبط با جرائم منافی عفت باشد.

در صورت وجود یکی از این شرایط، مقام قضایی (بازپرس یا دادیار) باید قرار رد درخواست (برای شاکی) یا قرار عدم دسترسی (برای متهم) صادر کند. این قرار باید به صورت حضوری به طرفین یا وکیل آن‌ها ابلاغ شود و از تاریخ ابلاغ، به مدت سه روز قابل اعتراض در دادگاه صالح است. بنابراین، ممانعت بدون صدور قرار رسمی، تخلف محسوب می‌شود.

پس از ارسال پرونده به دادگاه:
پس از پایان تحقیقات مقدماتی و ارسال پرونده به دادگاه، حق طرفین برای دسترسی به پرونده گسترده‌تر می‌شود. بر اساس ماده ۳۵۱ قانون آیین دادرسی کیفری، شاکی، متهم و وکلای آن‌ها می‌توانند با مراجعه به دادگاه، پرونده را مطالعه کرده و اطلاعات لازم را کسب نمایند. در این مرحله، حق مطالعه پرونده مطلق است و قاضی دادگاه تحت هیچ شرایطی نمی‌تواند مانع از مطالعه پرونده توسط شاکی یا متهم شود.

۲ـ نحوه رونوشت‌گیری و امکان تصویربرداری با موبایل
بر اساس ماده ۳۵۱ قانون آیین دادرسی کیفری، طرفین دعوی می‌توانند «با اطلاع رئیس دادگاه به هزینه خود از اوراق مورد نیاز، تصویر تهیه کنند».

نحوه تهیه رونوشت: قانون روش خاصی را تحمیل نکرده و انتخاب آن به عهده متقاضی است. این کار می‌تواند از طریق دستگاه فتوکپی موجود در دادگاه یا به روش‌های دیگر انجام شود.

تصویربرداری با موبایل شخصی: بر اساس نظریه مشورتی شماره ۷/۹۷/۲۳۹۱ اداره کل حقوقی قوه قضاییه، واژه «تصویر» در قانون، مفهومی گسترده دارد و محدود به فتوکپی نیست. این نظریه صراحتا بیان می‌کند که تهیه تصویر از اوراق پرونده شامل استفاده از دوربین تلفن همراه نیز می‌شود. بنابراین، رد درخواست تصویربرداری با موبایل به این دلیل که صرفا باید از دستگاه کپی استفاده شود، وجاهت قانونی ندارد. البته این حق باید با اطلاع و نظارت مقام مسئول در شعبه انجام شود.

۳ـ تخلف مرجع قضایی و مرجع شکایت
اگر مقام قضایی مانع مطالعه پرونده (در دادگاه) یا تصویربرداری از آن (بدون وجود موانع قانونی ذکر شده) شود و به درخواست کتبی شما نیز پاسخ ندهد، این اقدام می‌تواند تخلف انتظامی محسوب شود.

در مرحله دادسرا: اگر ممانعت از دسترسی بدون صدور قرار رسمی و ذکر دلایل قانونی باشد، این اقدام تخلف است. مسیر قانونی اولیه، اعتراض به این تصمیم است، اما اگر مقامی از صدور قرار امتناع ورزد، مرتکب تخلف شده است.

در مرحله دادگاه: از آنجایی که حق مطالعه در دادگاه مطلق است، ممانعت از آن به طور قطع تخلف انتظامی محسوب می‌شود. همچنین، مخالفت غیرموجه با تصویربرداری (با توجه به نظریه مشورتی) نیز می‌تواند تخلف باشد.

مرجع صالح برای شکایت:
شما می‌توانید شکایت خود از این اقدام را در مراجع زیر پیگیری کنید:

دادسرای انتظامی قضات: این مرجع مسئول رسیدگی به تخلفات انتظامی قضات (قاضی، بازپرس، دادیار) است.

رئیس حوزه قضایی یا حفاظت و اطلاعات قوه قضاییه: برای شکایت از تخلفات کارمندان اداری دفتر شعبه، می‌توانید به این مراجع مراجعه کنید.

درگاه ملی قوه قضاییه: امکان ثبت شکایت به صورت الکترونیکی نیز از طریق سامانه‌های مربوط به قوه قضاییه وجود دارد.

شیما دریکوند ۱۱ ماه پیش

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۵٫۰ · ۴۶ مشاوره موفق

با سلام کاربر گرامی مطابق ماده ۱۰۰ قانون آیین دادرسی کیفری قرار عدم دسترسی قاضی باید همراه با دلیل باشد اگر در پاسخ به درخواست مطالعه و رونوشت بدون صدور قرار عدم دسترسی مانع مطالعه و دسترسی شما باشند تخلف انتظامی هست و میتوانید شکایت کنید همچنین اگر قرار عدم دسترسی صادر شد ولی دلایل ذکر نشده بود یا قانع کننده نبود ظرف سه روز میتوانید به مرجع بالاتر اعتراض بزنید

احسان عبدالهی
احسان عبدالهی تأیید‌شده
۱۲ ماه پیش

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۴٫۸ · ۱٬۲۲۲ مشاوره موفق

بستگی به موضوع پرونده دارد . در صورتیکه اصرار بر عدم دسترسی وجود داشته باشد باید قرار قانونی صادر شود .

زهرا رحیمی لولویی
زهرا رحیمی لولویی تأیید‌شده
۱۲ ماه پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹ · ۱٬۸۲۳ مشاوره موفق

سلام‌ چنانچه مقام قضایی اجازه مطالعه نمی دهد باید قرار عدم دسترسی صادر کند که قابل اعتراض ایت.

نمایش ۱۷ پاسخ دیگر وکلا بستن پاسخ‌های بیشتر
محمد محمدی
محمد محمدی تأیید‌شده
۹ ماه پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹ · ۳٬۴۱۴ مشاوره موفق

وقت بخیر
در صورتی که مقام قضایی اجازه ندهد باید عدم دسترسی صادر کنند که قابل اعتراض می باشد

زهرا رفیعی ۳ هفته پیش

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۵٫۰ · ۴۲ مشاوره موفق

اصحاب پرونده اصولا حق مطالعه و تهیه تصویر از اوراق پرونده را طبق مقررات دارند، اما این حق مطلق نیست و در موارد قانونی می‌توان محدودیت ایجاد کرد.
صرف مخالفت با استفاده از موبایل شخصی لزوما تخلف یا جرم نیست؛ شیوه اخذ تصویر می‌تواند تابع ضوابط مرجع قضایی باشد.

حسین مظاهری تهرانی ۱۲ ماه پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹ · ۱٬۸۵۱ مشاوره موفق

با سلام
مطالعه پرونده و اخذ رونوشت از اوراق آن امکان پذیر است مگر وفق ماده ۱۹۱ قانون آیین دادرسی کیفری قرار عدم دسترسی صادر شود. همچنین قرار مزبور قابل اعتراض می باشد.

بهنام رفیعی ساران
بهنام رفیعی ساران تأیید‌شده
۹ ماه پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۷ · ۳٬۳۷۸ مشاوره موفق

سلام

در صورت عدم موافقت با مطالعه باید قرار عدم دسترسی صادر شود که قابلیت اعتراض دارد

آسیه فتاحی امیردهی ۱۱ ماه پیش

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۴٫۸ · ۳٬۳۴۷ مشاوره موفق

با سلام در صورتی که مقام قضایی اجازه مطالعه نمی دهد بایستی قرار عدم دسترسی صادر کند که قابل اعتراض می باشد

محمدباقر سلیمانگلی ۱ ماه پیش

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۴٫۹ · ۸۴ مشاوره موفق

با سلام اخذ کپی یا تصویر با دستور مقام قضایی ممکن است در صورت عدم دستور میتوانید بخاطر تخلف اعتراض نموده و از طریق مراجع قضایی و انتظامی اقدام ممایید.

سعید قیطانی ۱۲ ماه پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹ · ۷۵۶ مشاوره موفق

سلام
در صورتی که مقام قضایی اجازه مطالعه نمی دهد باید قرار عدم دسترسی صادر کند که قابل اعتراض نیز می باشد

علی جهاندیده ۱۱ ماه پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

با سلام و عرض ادب
بله مقام قضایی می‌تونه در دسترسی شما به اوراق پرونده محدودیت ایجاد کنه اگر که تشخیص بده این دسترسی منافاتی با کشف حقیقت داره و یا منافی با عفت باشه و یا اینکه مدارک محرمانه‌ای در پرونده موجود باشه. در صورت اصرار قاضی مربوطه به عدم دسترسی و رونوشت برداشتن از پرونده ازشون درخواست کنید تا قرار عدم دسترسی صادر کنند تا بتونید به این امر در دادگاه صالح اعتراض کنید.

نسرین عصیانی ۱۲ ماه پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹ · ۲۲۸ مشاوره موفق

اگر اجازه مطالعه و عکس برداری بدهد باید قراز عدم دسترسی صادر کند که قائل اعتراض است

شیما ذکائی ۱۲ ماه پیش

کاراموز وکالت مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۴٫۸ · ۷ مشاوره موفق

سلام یا باید اجازه مطالعه به شما بدهند یا اگر اجازه نمیدهند قرار عدم دسترسی صادر کنند که قابل اعتراض خواهد یود .

سارا تک روستا ۵ ماه پیش

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۴٫۹ · ۳۴ مشاوره موفق

سلام کاربر گرامی در صورت عدم موافقت با مطالعه باید قرار عدم دسترسی صادر شود که قابلیت اعتراض دارد .

محمدرضا توکلی ۸ ماه پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۹ · ۱٬۰۱۲ مشاوره موفق

با سلام می بایست قرار عدم دسترسی صادر شود و این قرار قابل اعتراض است

زهرا فرج ۱ ماه پیش

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۵٫۰ · ۷۸ مشاوره موفق

سلام و احترام
می بایست قرار عدم دسترسی صادر نماید که این قرار قابلیت اعتراض دارد.

فرشته نوری ۱۱ ماه پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۴٫۸ · ۳۱۶ مشاوره موفق

با سلام،باید قرار عدم دسترسی صادر کنند که قابل اعتراض است.

حسن آرین پور ۱۰ ماه پیش

وکیل پایه یک کانون وکلای دادگستری

۵٫۰ · ۲۱۰ مشاوره موفق

با سلام و عرض ادب ، قرار عدم دسترسی صادر کنند که قابل اعتراض می باشد

مهتاب صابری نیا ۱۱ ماه پیش

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۴٫۸ · ۴۴ مشاوره موفق

بله در این صورت قرار عدم دسترسی صادر میشه که قابل اعتراض است.

حسین حاجی زاده ۱۲ ماه پیش

وکیل پایه یک مرکز وکلای قوه‌قضاییه

۴٫۸ · ۸۰۵ مشاوره موفق

با سلام و احترام قابل اعتراض است

۲۱۳ وکیل متخصص کیفری آنلاین‌اند

پرسش خود را بفرستید؛ اولین وکیل آزاد در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهد.

پرسش حقوقی دیگری دارید؟

پرسش خود را رایگان مطرح کنید؛ وکلا و کارشناسان حقوقی بنیاد وکلا در کوتاه‌ترین زمان پاسخ می‌دهند.

پرسش جدید