قرارداد سبد گردانی بورس از چه نوع قراردادهایی است؟

پرسیده شده
۷ پاسخ ۱,۳۵۵ #87443869

با سلام
قرارداد سبدگردانی بورس که در آن سبدگردان یا سرمایه ی سرمایه گذار اقدام به خرید و فروش و معامله سهام می کند، از نوع مضاربه است یا مشارکت؟
و اینکه سرمایه در حساب سبدگردان باشد یا در حساب سرمایه گذار، در این مقوله تفاوتی ایجاد می کند؟

مشاوره حقوقی بورس
۷ پاسخ برای این سوال ثبت شده

با سلام
اولا قرار داد در راستای ماده ۱۰ قانون مدنی واز نوع جعاله بوده ودوما قرارداد در شرکت سبدگردانی تحت مجوز سازمان بورس بسته خواهد شد.

چون سبدگردانی بارضایت طرفین است تحت شمول ماده ۱۰قانون مدنی است وباعقود مذکورتشابه دارد اما عینا مثل آنها نیست اینکه پول درحساب کدام یک باشد فرقی نمیکند آنچه مهم است قرارداد سبد گردانی است

سلام با آرزوی بهروزی برای شما، مشمول ماده دهم قانون مدنی و اصل آزادی قراردادها هستند

مطابق دستورالعمل تاسیس و فعالیت سبدگردان
مصوب ۲۹/۰۸/۱۳۸۹ هیئت مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار
سبدگردانی عبارت است از :تصمیم به خرید، فروش یا نگه‌داری اوراق بهادار به‌نام سرمایه‌گذار معین توسط سبدگردان در قالب قراردادی مشخص، به منظور کسب انتفاع برای سرمایه‌گذار است. سبدگردان حتما شخص حقوقی است و به موجب مجوزه صادره از سازمان بورس فعالیت می کند و بابت عمل خود کارمزد مقطوع و معین که میزان آن به تایید سازمان بورس می رسد، دریافت می کند. بنابراین سبدگردانی یک قرارداد خاص و بر مبنای ماده ۱۰ قانونی مدنی منعقد شده است و ماهیت آن عهدی است نه تملیکی. و با هیچ یک از عقود معین مصرح در نظام قانونی ما همخوانی ندارد.

قرارداد جعاله محسوب میشود

با سلام
قرارداد این نوع موارد در نوع جعاله میباشد
شرایط سبدگردانی در خانه سرمایه با همکاری شرکت سبدگردان اینگونه است که :
* قرارداد یک ساله است و امکان فسخ قرارداد در این مدت وجود دارد.
* سود سبدگردان ۲۰% از سود حاصله برای سود‌های بالای ۲۰% است.
* قرارداد در شرکت سبدگردانی تحت مجوز سازمان بورس بسته خواهد شد.

با توجه به ماهیت قرارداد که در آن سبد گردان با سرمایه سرمایه گذاراقدام به خرید و فروش سهام میکند و به ازای عمل خود حق الزحمه دریافت میکند این نوع قرارداد در قالب جعاله قابل انجام خواهد بود و قرارداد مضاربه در صورتی است که سرمایه گذار ,سرمایه به طرف دیگر می دهد که با آن تجارت کرده و در سود آن شریک باشند که ماهیت این قرار داد در قالب سبد گردانی نیست در قرارداد مشارکت نیز سرمایه باید از طرف شرکا تامین شده باشد که در موضوع مذکور چنین نیست.