رای وحدت رویه در مورد وجه التزام دقیقا چیه؟

پرسیده شده
۲۴ پاسخ ۶۷۲ #87405000

با سلام و خسته نباشید..

وجه التزام قراردادی قبلا به عنوان ربا محسوب میشد ولی حالا رای وحدت رویه میگه دادگاه ها دیگه به عنوان ربا حساب نکنن و وجه التزام رو قبول کنند..میشه وجه التزام رو مطالبه کرد؟؟

مشاوره حقوقی کیفری
۲۴ پاسخ برای این سوال ثبت شده

بادرودوسلام وجه التزام برمبنای موضوع قراردادامکان مطالبه دارد.

خیر وجه التزام قراردادی پیش بینی شده در قرارداد قابل مطالبه می باشد

درود، سقف تعیین وجه التزام تعهدات پولی برداشته شده و تمامی افراد می‌توانند این نرخ را بالاتر از شاخص بانک مرکزی را مطالبه کنند
بر اساس این رای، تعیین وجه التزام تعهدات پولی بیش از شاخص بانک مرکزی تا هر میزان و البته به شرط عدم مغایرت با قوانین امری از جمله مقررات پولی، معتبر شناخته شد.
بر این اساس، افراد می‌توانند در قراردادهای فی مابین، برای تعهدات پولی نیز وجه التزامی بیشتر از شاخص بانک مرکزی تعیین کنند؛ اما با توجه به اینکه مقررات آمره پولی از جمله آئین نامه «وصول_مطالبات مؤسسات_اعتباری، وجه_التزام قراردادهای بانکی را معادل نرخ سود قراردادی به علاوه شش درصد تعیین کرده، امتیازات این رای به قراردادهای تسهیلات بانکی تسری پیدا نکرده و بانک‌ها حق تعیین وجه التزام خارج از مقرره بانک مرکزی و شورای پول و اعتبار را ندارند.
این شرط تعیین شده چند نکته مهم دارد، به نحوی که باید دید که قوانین و مقررات امری در این زمینه چه شامل مواردی است؛ مثلا ماده ۴۶ قانون تجارت الکترونیکی به عنوان یکی از مبانی محدودکننده تعیین وجه التزام بیش از شاخص بانک مرکزی است چراکه در آنجا، بحث شروط #غیرمنصفانه و تحمیلی را مطرح کرده و گفته شروطی که در قراردادها لحاظ می‌گردد، باید درجه‌ای از انصاف در آن رعایت شده باشد و یا قانون حمایت از مصرف کننده که الزامات مشخصی را تعیین کرده است.
قطعا این عبارت که «وجه التزام مغایرتی با قوانین امری نداشته باشد»، در آینده دست برخی از قضات را برای اینکه این رای را تفسیر کنند، باز خواهد گذاشت و وجه التزام‌هایی که خلاف نظم عمومی، خارج ازعرف، عدل و انصاف صادر شده را محدود و تعدیل خواهند کرد

"با سلام"
اگر در قرارداد فی مابین ذکر شده باشد بلی قابل مطالبه است ولی خارج از این حالت میتواند حالت ربا داشته باشد

سلام وجه التزام یا خسارت قراردی از موارد مهم و قابل درج در قرارداد ها است و طرفین قرارداد فروشنده و خریدار باید این مورد را به نفع خود در قرارداد ذکر نمایند در واقع وجه التزام مبلغی است که در قرارداد معین می شود برای زمانی که متعهد در زمان تعیین شده و در فرصت معینی که وجود دارد به تعهدات خود عمل نمی نماید یا به صورت ناقص عمل نموده و تعهدات خود را ناتمام گذاشته است که در این موارد طرف مقابل که خسارت دیده می تواند با وجود وجه التزام و خسارت قراردادی مشخص شده در قرارداد دادخواست الزام به انجام تعهد به همراه مطالبه وجه التزام از تاریخی که باید تعهد خود را به اتمام می رسانده مطرح میکند لذا وجه التزام کاملا قانونی است و توافق طرفین برای گرفتن میزان خسارت است

با سلام با توجه به رای وحدت رویه وجه التزام که قبلا باعث آرا مختلف از محاکم دادگستری میشد ولی الان در قراردادها به رسمیت شناخته شده و هیچ گونه ایرادی بر آن مترتب نیست

درود
وجه التزام مطابق محتوای قرارداد قابل مطالبه می باشد .