در محلی آلاچیق درختی درست کرده ام اگر برای کسی اتفاقی بی افتد چه کسی مسئول می باشد؟

پرسیده شده
۳ پاسخ ۲۸۹ #84346827

با سلام من یه آلاچیق درختی یا همون خونه درختی توی باغم درست کردم و روزهای تعطیل به مردم اجاره میدم.
میخواستم ببینم اگر برای یکی از مشتری ها بالای خونه درختی اتفاقی بیوفتد مثلا خدایی نکرده بیوفته پایین، مسئولیت با کی هست ؟و اینکه اگر مسئولیتش با من است آیا میشه قبلش من ازشون تعهدی بگیرم که در صورت بروز اتفاق مسئولیت با خودشونه ؟

مشاوره حقوقی کیفری
۳ پاسخ برای این سوال ثبت شده

سلام در صورت بروز حادثه ، میزان تقصیر عوامل موثر در آن توسط کارشناس تعیین می شود . در صورتی که محل را بیمه مسئولیت کنید ، شرکت بیمه به میزان تقصیر شما جبران خسارت می کند . حتی در صورت اخذ تعهد ، اگر اثبات شود که اصول فنی رعایت نشده ، از مسئولیت شما نی کاهد .

با سلام
اگر ساختن این آلاچیق از لحاظ اصول مهندسی ساختمان مجاز باشد و شما یا شخص ثالثی برای شما آنرا احداث نموده است، درصورت بروز حادثه اگر عمل غیرمجاز به گونه ای باشد که نتوان آن را به مالک(شما)مستند نمود(مانند آنکه مستند به مهندسان ذیربط ساختمان باشد یا همان شخص ثالث) ضمان از مالک منتفی وکسی که عمل مذکور مستند به اوست ضامن است. اما اگر شخص ثالث (حادثه دیده)هم در این اتفاق هیچ تقصیری نداشته باشد نیز ضامن نخواهد بود.
بنابراین اگر عمل شما غیر مجاز است پس در صورت بروز حادثه ضامن خواهید بود.
مطابق ماده ۵۱۶ قانون جدید : (( هرگاه کسی چیزی را در مکانی مانند دیوار یا بالکن ملک خود که قرار دادن اشیا ء در آن جایز است قراردهد و در اثر حوادث پیش بینی نشده به معبر عام و یا ملک دیگری بیفتد و موجب صدمه یا خسارت شود ضمان منتفی است مگر آنکه آن را طوری گذاشته باشد که نوعا مستعد صدمه یا خسارت باشد .)) مشابه حکم این ماده در ماده ۳۴۸ قانون مجازات اسلامی سال ۱۳۷۰ آمده است .
مستند شرعی ضمان این موضوع به موجب روایتی از پیامبر اعظم ( ص ) که به این مضمون وارد شده است : (( هرکس ناودان یا سایبانی را از ساختمان خود خارج کند یا میخی بکوبد یا چهارپایی ببندد یا چاهی درراه مسلمانان حفر کند و این چیزها به چیزی برخورد کند اوضامن است .قانون مجازات اسلامی ۱۳۹۲ نیز درمورد خساررات ناشی از احداث ساختمان با وجود رعایت اصول فنی و نکات ایمنی ، مالک یا سازنده را مسئول ندانسته است.

درخصوص اینکه ایا راهی برای مقابله با این مسئولیت مدنی وجود دارد یا خیر،یک قاعده فقهی است به نام (قاعده ی تحذیر)
که بی‌شک یکی از قواعد بسیار مهم و پرکاربرد در قلمروی فقه و حقوق «قاعده ی تحذیر یا هشدار» می باشد. به موجب این قاعده هر کس قبل از اقدام به عملیات خطرناک و مهلک به سایرین هشدار دهد، (در صورت وجود شرایط لازم) معاف از مسئولیت مدنی و کیفری خواهد بود. بنابراین اگر عمل شما غیر مجاز است این قاعده غیر قابل استفاده برای شما خواهد بود.

مسئولیتش با شماست ، بله میتوانید از ایشان رضایت بگیرید . بهتر است بیمه هم بگذارید