در دیوان عالی کشور، به پرونده ها چگونه رسیدگی میشود؟

پرسیده شده
۹ پاسخ ۵,۶۵۱ #69647485

منظور از اینکه گفته میشود در دیوان عالی کشور به پرونده ها به صورت شکلی و ماهوی رسیدگی میشود به چه مفهومی است؟

مشاوره حقوقی قراردادها
۹ پاسخ برای این سوال ثبت شده

سلام در دیوان صرفا بطور شکلی رسیدگی می شود و در واقع بررسی می شود که در پروسه پرونده مفاد قواعد شکلی به درستی رعایت شده باشد

سلام رسیدگی شکلی توسط دیوان یعنی پرونده از لحاظ رعایت موارد قانونی بررسی می شود و در دیوان دفاعیات از طرفین پرونده پذیرفته نمی شود دلایل جدید پذیرفته نمی شود وحضور طرفین دعوی لازم نیست نهایتا رای دادگاه یا تایید میشود و در صورت محرز شدن نقض قانون برای بررسی مجدد به دادگاه پایین تر بدوی یا تجدید نظر فرستاده می شود

سلام
دیوان عالی کشور فقط آرا فرجام خواسته را تایید یا نقض می کند وارد ماهیت پرونده نمی شود.

یعنی از نظر شیوه و نحوه رسیدگی موضوع را بررسی میکند و وارد ماهیت دعوی نمیشود .

با سلام
رسیدگی در دیوان عالی کشور نیز رسیدگی فرجامی نام داردو شکلی است.. البته این بدان معنا نیست که مرجع مذکور به ماهیت پرونده توجه نمی‌کند.
مرحله‌ی فرجام، دیوان عالی کشور وارد ماهیت دعوا نمی‌شود (رسیدگی ماهوی یعنی مجددا پرونده مورد رسیدگی و قضاوت قرار بگیرد و رای صادر شود) و صرفا رسیدگی شکلی می‌نماید؛ یعنی به تشخیص انطباق یا عدم انطباق رای مورد درخواست فرجامی با موازین شرعی و مقررات قانونی می‌پردازد؛ بنابراین دیوان عالی کشور پرونده را مجددا بررسی ماهیتی نمی‌کند، درنهایت یا رای مورد اعتراض را تایید (ابرام) می‌کند یا آن را نقض می‌کند و چنانچه نقض کرد چون صلاحیت رسیدگی به ماهیت پرونده را ندارد و مجددا پرونده مورد قضاوت دیوان قرار نمی‌گیرد، پرونده را برای رسیدگی مجدد و صادر کردن رای مناسب به دادگاه پایین‌تر ارجاع می‌دهد.
با تشکر دربر

دردیوان به صورت شکلی به پرونده ها رسیدگی میشود

دیوان عالی کشور رسیدگی ماهیتی نمی‌کند بلکه عملکرد نظارتی دارد. به عبارت دیگر، تشخیص انطباق یا عدم انطباق رای مورد درخواست فرجامی با موازین شرعی و مقررات قانونی بر عهده دیوان عالی کشور (ماده ۳۶۶ قانون آیین دادرسی مدنی). خلاصه اینکه دیوان یا رای را تایید می‌کند (=ابرام) و یا اینکه رای را نقض می کند و پرونده را به مراجع پایین‌تر می فرستد.