معامله معارض چگونه باید پیگری شود؟

پرسیده شده
۱ پاسخ ۲۴۱ #66506742

با سلام
یک ملک دو طبقه با کاربری تجاری مسکونی به دو نفر فروخته شده است
طبقه همکف با کاربری تجاری به یک نفر و طبقه اول یا طبقه بالایی که مسکونی است و درب آن هم مجزا است به خریدار دوم فروخته شده و قولنامه های طرفین هم به ظاهر صحیح تنظیم شده است
(به لحاظ تقدم و تاخر خریدار ملک مسکونی قولنامه مقدم دارد) اما اینک خریدار واحد همکف (تجاری) با ارائه سند رسمی ، درب ورودی طبقه دوم را نیز در سند رسمی خود داخل نموده است که قطعا حکایت از آن دارد معامله معارض صورت گرفته و متراژ سند رسمی ایشان با قولنامه ی که روز اول برای ایشان تنظیم شده هم همخوانی ندارد
چه راهکاری توصیه می شود با توجه به حذف ماده ۱۱۷ قانون ثبت که دست خریدار اول را نیز به نوعی بسته است.

مشاوره حقوقی ملکی
۱ پاسخ برای این سوال ثبت شده

با سلام.. موضوع شما معامله معارض نیست بلکه اسناد مالکیت معارض است.
لازم به توضیح است که معامله معارض نباید با اسناد مالکیت معارض موضوع بند ۵ ماده ۲۵ قانون ثبت اسناد و املاک و آیین ‏نامه اجرایی رسیدگی اسناد مالکیت معارض (که رسیدگی ابتدایی آن به عهده هیات نظارت اداره ثبت است)، اشتباه شود، بدین شرح که به علت بی‏دقتی بعضی از کارمندان، اشتباهاتی در عملیات ثبتی رخ می‏دهد که خود باعث افزایش حجم کار ادارات ثبت و موجب بروز مشکلاتی برای مالکان می‏شود. به عبارتی مالکی که پس از مدت‏ها اتلاف وقت، موفق به دریافت سند مالکیت شده است بعد از مدتی خود یا دیگر مراجع یا اداره ثبت متوجه اشتباهی در سند می‌شوند که مالک سند باید نسبت به اصلاح سند مالکیت ملک اقدام کند و در این میان احتمال ابطال سند در مرجع قضایی نیز وجود دارد.
سند مالکیت معارض بدین ترتیب تعریف می‌شود: (سندی است که تمام یا قسمتی از سند مالکیت قبلی را در برداشته باشد و تمام یا قسمتی از یک ملک در محدوده دو سند مالکیت باشد)؛ به عبارت دیگر همه یا قسمتی از یک ملک که در سند مالکیت مؤخر قید شده است وجود خارجی ندارد و همان است که در سند مالکیت مقدم‌الصدور قید شده است یعنی اگر نسبت به کل یا جزیی از ملکی دو بار سند مالکیت صادر شود یا در خصوص (حقوق ارتفاقی) متعارض باشند،سند مالکیت مؤخر‌الصدور نسبت به سند مالکیت مقدم‌الصدور را معارض گویند و تا وقتی که حکم نهایی دادگاه به صحت آن صادر نشده همچنان به‌عنوان سند مالکیت معارض تلقی می‏شود.
شما میتوانید در این خصوص به دادگاه صالح شکایت صدور اسناد مالکیت معارض را بدهید.