آیا می توان از بانک مطالبه خسارت کرد؟

پرسیده شده
۲ پاسخ ۲۴۱ #62875678

اوراق بهادار و چک های یک شرکت تعاونی با دو امضا و مهر شرکت معتبر بوده است. در یک بازه زمانی سه ساله، مدیرعامل موسسه که همزمان رئیس هیئت مدیره هم بوده است با یک امضا و مهر شرکت چک می نوشته و به بانک مراجعه می کرده است اما سهل انگاری کارمند بانک باعث شده بجای این که چک ها بازگشت داده شده و ایراد نقص امضا گرفته شود چک ها بدون ایراد پاس می شده است. در مدت انجام چنین عملی مدیرعامل قبلی از بیماری عروق مغزی رنج می برده و مشکلات مغزی داشته اما خودش خبر نداشته است. یک سال قبل از فوت مدیرعامل، به علت زوال عقل ایشان و با مراجعه به پزشکی قانونی مشخص می شود که ایشان در سه سال مورد نظر به علت زوال عقل قدرت کنترل بر اعمالش را نداشته است اما در آن زمان بارز نبوده است. داستان اینجا است که اگر بانک مورد نظر دقت می کرد و درخواست رفع نقص از چک ها می کرد چک ها پاس نمی شدند. شرکت تعاونی هم اکنون قصد دارد تقاضای مطالبه خسارت بدهد بر علیه ۱- مدیرعامل قبلی (که نامه پزشکی قانونی مبنی بر مهجوریت در سه سال مورد نظر را دارد) ۲- بانک مورد نظر (که سهل انگاری کرده و مقصر است) یا هر دو.
سوال اینجا است که آیا باید دادخواست بر علیه هر دو داده شود (جدا جدا یا همزمان؟ ) بدیهی است که قصور بانک مورد نظر بارز است اما اگر مطابق ماده ۳۳۲ قانون مدنی بانک مورد نظر که اسباب اتلاف را فراهم کرده بگوید من مسبب بوده ام و مباشر نبوده ام آیا می توان از بانک مطالبه خسارت کرد؟ چون مدیرعامل قبلی به همان بیماری زوال عقل از دنیا رفته است و مقادیر بالایی از اموال شرکت تلف شده که در کارشناسی صورت گرفته این وجوه به هیچ عنوان مورد تصرف مدیرعامل قبلی قرار نگرفته است. یعنی مدیرعامل قبلی با این که مباشر بوده اما سهل انگاری و قصور کرده و الان شرکت قصد دارد از بانک مورد نظر شکایت و مطالبه خسارت بکند. خواهشمندم در این مورد راهنمایی بفرمائید.

مشاوره حقوقی دیگر قراردادها
۲ پاسخ برای این سوال ثبت شده

با سلام.
در این سوال چند مسئله جداگانه باید بررسی شود؛
۱_عدم مسئولیت بانک
در خصوص اینکه می فرمایید امضای اسناد و اوراق من جمله چک می بایست مشترکا توسط مدیر و رئیس هیئت مدیره صورت میگرفته، دو نکته در بیانتان قابل توجه است اول اینکه باید بررسی شود آیا این مطلب صرفا در اساسنامه ی شرکت مدنظر قرار گرفته و یا در بانک هم اشاره ای به آن شده است.
ثانیا فرض ثبت دو امضا در بانک منتفی است!چرا که طبق فرموده ی جنابعالی ، مدیر عامل و هیئت مدیره یک نفر هستند.
و تشخیص اینکه آیا یک نفر بودن این دو پست در شرکتها مشکلی ایجاد میکند یا خیر اساسا با بانک و کارمند بانک نیست.
و از طرفی اگر هم با بانک باشد باز هم کارمند بانک اشتباه نکرده چرا که طبق ماده ۱۲۴قانون تجارت ممکن هم هست که رییس هیات مدیره و مدیر عامل یکی باشند. و کند و کاو کارمند بانک نه تنها لازم نیست بلکه بی جهت است.
در نتیجه مسئولیت بانک بر خلاف تصورتان در کل بلاوجه است.

۲_در خصوص مسئولیت مدیر عامل متوفی
نظر به اینکه مدیرعامل ۳سال پیش از فوت که این فعالیتها را انجام می داده هیچ یک از اعضا اعتراضی نداشتند و تا زمان مرگ برکنار نشده بوده و عجیب اینکه در طول سه سال متوجه کار عجیب و غیر عادی نشده بودند و از طرفی به طور کلی تعریف حجر به هیچ وجه بیماری یا عارضه ی مغزی نمی باشد، به نظر نمی رسد در اثبات حجر وی نیز شرکت موفق باشد.

*بنابراین به نظر میرسد بهتر است شرکت مسئولیت تصمیمات دسته جمعی و گروهی را بر عهده بگیرد و نه تقصیرات بر سر متوفای مرحوم بریزد و نه دعاوی واهی وقت و هزینه ی شرکت را بگیرد.
راهکارهای خلاقانه برای رفع مشکلات اقتصادی بهتر به نظر می رسد.
موفق باشید

با سلام
اولا هر زوال عقلی بمنزله رسیدن به جنون نخواهد بود ودر زمان مدیریت شخص که در طول این سه سال چک صادر نموده تا زمانیکه حکم حجر ایشان در ان سالها از طرف مرجع ذیصلاح صادر نشده باشد نمیتوان شخص مذکور را محجورتلقی نمود
ثانیا برفرض ایراد خسارت از ناحیه مدیر عامل که چکهای دارای نقص در امضا را صادر وبه بانک تسلیم ووجوه ان از حساب شرکت از طرف بانک کارسازی شده است بر فرض بروز خسارت دعوی باید بطرفیت بانک وشخص مدیر عامل طرح گردد البته اگر مدیر عامل محجور تلقی شده است باید دعوی بطرفیت قیم ایشان مطرح شود