آیا می توان در همان دادگاه کیفری به طرفیت بیت المال تقاضای دیه کرد یا باید به دادگاه حقوقی مراجعه نمود؟

پرسیده شده
۷ پاسخ ۵۵۷ #57840499

باسلام واحترام، اگر در قتل شبه عمد، احراز لوث و سپس اقامه قسامه شود ولی در نهایت متهم تبرئه شود. ممنون میشم اگر مستندات قانونی را نیز ذکر فرمایید 🙏

مشاوره حقوقی قتل
۷ پاسخ برای این سوال ثبت شده

بسمه تعالی :در مواردی که لوث علیه شخصی محقق شده باشد، ولی اولیاءدم حاضر به قسامه نشوند، در صورتی که متهم و اقربای او قسامه را اجرا کنند ، قصاص از متهم ساقط شده و بیت‌المال،‌ دیه مقتول را خواهد پرداخت.
رای وحدت‌ رویه شماره ۷۹۰ـ۱۳۹۹/۴/۱۰ هیات‌ عمومی دیوان ‌عالی ‌کشور

قانونگذار به شرح مواد ۴۳۵، ۴۷۴، ۴۷۵ و ۴۸۷ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ و با لحاظ موازین فقهی، در همه موارد قتل نفس یا مادون آن که به مرتکب دسترسی حاصل نشده است اعم از آنکه شناسایی شده یا نشده باشد، پرداخت دیه از بیت‌المال را مقرر کرده است که البته در موارد شناسایی مرتکب و عدم دسترسی به وی، پرداخت دیه از بیت‌المال در صورتی ممکن است که ترتب مذکور در مواد قانونی مربوط رعایت شود. بنا به مراتب، در مواردی که مرتکب صدمه عمدی مادون قتل شناسایی نشده باشد، پرداخت دیه بر عهده بیت‌المال است و رای شماره ۱۳۶۵ مورخ ۱۳۹۶/۱۲/۲۳ شعبه ۲۴ دادگاه تجدیدنظر استان خوزستان تا حدی که با این نظر انطباق دارد به اکثریت آراء هیات عمومی، صحیح و قانونی تشخیص داده می‌شود. این رای طبق ماده ۴۷۱ قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ۱۳۹۲ با اصلاحات بعدی، در موارد مشابه برای شعب دیوان عالی کشور، دادگاه‌ها و سایر مراجع اعم از قضایی و غیر آن لازم‌الاتباع است.

با درود مطابق آنچه در سوال آمده است خیر

امکان مطالبه دیه وجود ندارد

سلام
تنها در موارد خاصی از جمله مشخص نبودن قاتل و ... می‌توان از بیت المال تقاضای دیه کرد، که به نظر در خصوص این پرونده دیه منتفی است.

باسلام و درود چنانچه تبرئه گردد دیه منتفی خواهد بود.

در صورت برایت متهم دیه متفی است

باسلام
درصورت تبرئه دیه ای متصورنیست