آیا این امکان وجود دارد که عامل کار خود را به پایان برساند؟

پرسیده شده
۴ پاسخ ۹۰۷ #57401273

سلام.
در قرارداد جعاله اگر در حین انجام کار جاعل فوت کند آیا این امکان وجود دارد که عامل کار خود را به پایان برساند و کل اجرت خود را از ماترک متوفی ( جاعل ) درخواست کند؟ تشکر

مشاوره حقوقی دیگر قراردادها
۴ پاسخ برای این سوال ثبت شده

عقد جعاله با این ‌که عقدی جایز است اما این موضوع بدین معنا نیست که هیچ اثری نداشته باشد، بلکه الزام جاعل، اثری دارد که در صورت فسخ جعاله، بر آن مترتب می‌شود:
۱- کار مورد درخواست، مرکب از اجزایی بوده که هر کدام به صورت مستقل‌ منظور جاعل بوده و پاداش دارد. در این صورت اگر پس از انجام قسمتی از کار، جعاله فسخ شود، عامل به نسبت عملی که انجام داده است، مستحق اجرت خواهد بود.
۲-کار تجزیه‌پذیر نیست و انجام کل کار منظور جاعل است. در این صورت انجام مقدمات کار، بدون رسیدن به نتیجه، بدون اجرت خواهد بود.

جعاله‌ نه‌ تنها با اراده جاعل‌ یا عامل‌، بلکه‌ با فوت‌ هر یک‌ از طرفین‌ و نیز جنون‌ و سفاهت‌ جاعل‌ پایان‌ می‌پذیرد.
برخی‌ از فقهای‌ اهل‌ سنت‌
 بی‌هوشی‌ را نیز از اسباب‌ فسخ‌ جعاله‌ می‌دانند.
در صورت مرگ‌ عامل‌، هرگاه‌ کار تجزیه‌پذیر باشد، فقها و حقوقدانان‌، وارثان‌ عامل‌ را به‌ میزان‌ کار انجام‌ شده‌ مستحق‌ دریافت‌ اجرت‌ می‌دانند و اگر کار را وارثان‌ تمام‌ کنند و جعاله‌ عام‌ باشد، آنان‌ استحقاق‌ دریافت‌ تمام‌ اجرت‌ را دارند.

جعاله تعهدی است جایز ومادامی که به اتمام نرسیده هر یک ازطرفین می توانند رجوع کنند در صورت فوت جاعل عقد منفسخ وعامل مستحق اجرت آن بخش که بانجام رسانده

با سلام
علی الاصول عامل کننده و تمام کننده کار است و در صورت تحقق عمل مستحق اجرا عمل است چه بسا از ماترک