آیا این شرط ضمن عقد صحیح است؟

پرسیده شده
۱ پاسخ ۷۲۱ #48206810

با سلام و خسته نباشید
پدر من یک ملک تجاری به صورت سند قطعی غیر منقول با بیع شرط با این مضمون توضیحات و نیز فروشنده حق انتفاع و هر گونه حق و حقوق و دیگر از جمله عین یا منفعت و غیره تا زمان حیات برای خود محفوظ داشته و این امر مورد قبول خریدران واقع گردید از من شکایت اجرت المثل جلب نظر کارشناس کرده است . دادخواست به این شکل نوشته شده است .(،مالک شش دانگ یک باب مغازه تجاری واقع ............می باشد، که خواندگان ردیف اول و دوم به نام های ....................مغازه تجاری موکل را .......................به صورت اجاره از سال ۱۳۹۱ الی ۱۳۹۷ واگذار نموده اند که تا به حال از پرداخت اجاره بها اخذ شده به موکل امتناع نموده اند.
رای بدوی دادگاه به این صورت است.
فروشنده حق انتفاع و هرگونه حق و حقوق دیگری را از جمله عین یا منفعت و غیره را تا زمان حیات برای خود محفوظ داشته و خواهان به استناد همین شرط آثار آن را از خواندگان مطالبه نموده است لکن شرط موصوف با جوهره و ذات عقد واقع شده، منافات دارد، زیرا جوهره عقود تملیکی انتقال مالکیت مال(اعم از مالکیت عین و منافع)
به طرف دعوا بوده و هر شرطی که به صورت کلی این انتقال مالکیت را محدود نماید به دلیل منافات داشتن با مقتضای ذات آن عقد باطل بوده و به علاوه بطلان آن شرط به عقد نیز سرایت و باعث بطلان آن می گردد، وانگهی از آنجایی که (ماده ۹۵۹ قانون مدنی) حق مالکیت خریدار بر مبیع از حقوق مدنی بوده که در صورتی که به صورت کلی و برای مدت نامعین سلب گردد باطل و کان لم یکن است که در ما نحن فیه انتقال دهنده بر خلاف مقرره آمره فوق اقدام به انتقال مالکیت نموده و کلیه حقوق نسبت به عین و منفعت از جمله حق مالکیت را از انتقال گیرندگان سلب نموده است و بدیهی است که تراضی بر خلاف قانون آمره(بند ۱ ماده ۲۳۳ و ماده ۹۵۹ قانون مدنی) باطل و بلااثر است و در نتیجه انتقال ملک به خواندگان از اساس باطل بوده و بالتبع آثار این انتقال و انتقالات بعدی نیز قابل ترتیب اثر نمی باشد، بنابراین با توجه به مراتب فوق از آنجایی که به فرض ثبوت دعوای خواهان ( اثبات اجاره و عدم پرداخت اجاره بهای اخذ شده توسط خواندگان به خواهان ) اثر قانونی بر دعوا مترتب نمی باشد، مستند به بند ۷ ماده ۸۴ و ماده ۸۹ قانون آئین دادرسی مدنی قرار رد دعوای خواهان صادر و اعلام می شود.
پدر من اعتراض کرده است و رای دادگاه تجدید نظر :
با توجه به متحویات پرونده نظر به اینکه شرط پیش بینی شده در قرار داد که مبنی بر اراده طرفین می باشد سلب حق استفاده از منافع توسط خریداران تا زمان حیات فروشنده می باشد اگر این شرط را ایجاد محدویت تملک تلقی نماییم چون یک شرط دایمی نیست به این دلیل که حیات و زندگی فروشنده روزی به پایان می رسد پس نمی گفت این شرط باطل ومبطل عقد است .........لذا هیات دادگاه دادنامه معترض نقض کرده است.
سوال اول:شکایت اجرت المثل جلب نظر کارشناس یا اجرت المسمی
سوال دوم: ایا این شرط ضمن عقد صحیح است
سوال سوم: نظر کدام قاضی ها صحیح تراست
سوال چهارم:من در طول شش سال اجاره نامه به صورت بنگاهی تابع سال (۷۶) امضا کرده ام.
نظر شما کارشناسان محترم کانون وکلا در مورد شکایت و دادنامه های چیست
با تشکر کارشناسان محترم کانون وکلا پاسخ شما.

مشاوره حقوقی قرارداد اجاره
۱ پاسخ برای این سوال ثبت شده

اثر قانونی شرط در بیع شرط بر مبنای تحقق یا عدم تحقق به دو شکل قطعیت بیع یا فسخ بیع نمود پیدا خواهد کرد .به همین استدلال شرط در بیع مذکور دارای اثر در قطعی شدن یا فسخ شدن بیع نداشته ( تحصیل اجاره بهاء بعنوان منفعت مبیع تا پایان عمر منافات با اثر بیع در انتقال مالکیت عین یا منفاع مبیع دارد . ) لذا قصد بایع در این بیع حقیقت بیع نبوده است ( م ۴۵۷ ق م ) . شرط مبطل عقد بیع است .