آیا به صرف این ادعای ایشان که به قصد عدم تبرع بوده، اجرت المثل به ایشان تعلق می گیرد؟

پرسیده شده
۱۶ پاسخ ۷۴۳ #44131861

با سلام
همسر اینجانب بابت دوران زوجیت دادخواست داده(هنوز طلاق نگرفتیم اما به علت متارکه ایشان عدم تمکین ایشان در دادگاه ثابت شده است)، گفته بجز امور منزل ، بابت به دنیا آوردن فرزند، شیر دادن بچه، جابجایی و اثاث کشی منزل، و ادعای اینکه ایشان خرجی من را در نیمی از مدت دوره زوجیت میداده!!! اجرت المثل میخواهد!!
البته بنده در صورت جلسه شورای حل اختلاف عنوان کرده ام که هیچ یک از کارهایی که ایشان در منزل من انجام داده مطلقا به درخواست یا دستور من نبوده و اگر قصد ایشان سوداگری بوده بایستی در همان زمانی که میخواسته فعل را انجام دهد، باید به من میگفت این خدمات مستلزم هزینه (اجرت المثل) است و نسبت به گذشته ادعای ایشان را قبول ندارم(آیا دفاع درستی کرده ام؟)

سوال من از محضر شما اساتید بزرگوار این است که :
۲-مگر تولد فرزند و شیر دادن جزء وظایف ماهوی زن در زندگی مشترک نیست؟ آیا زن می تواند بابت تولد فرزند و شیر دادن آن مطالبه اجرت المثل کند؟
۳-آیا بابت تعویض منزل (به ادعای ایشان هر سال از زندگی مشترک یک بار اسباب کشی کردیم،که کاملا نادرست و ادعای غیر قابل اثباتی است) هم ایشان میتواند اجرت المثل درخواست کند؟(تعیین محل زندگی در قباله ازدواج با زوج است)
۴-آیا با ادعای ایشان مبنی بر پرداخت مخارج زندگی از محل درآمد خود (طبق قباله خانه دار هستند اما طبق ادعای خود همیشه سر کار می رفتند!) می تواند درخواست اجرت المثل کند؟
۵-بار اثبات عدم دستور یا درخواست زوج برای انجام امور منزل به عهده زوج است یا زوجه؟

در دادگاه چگونه از خود دفاع کنم؟

با تشکر از حسن توجه شما

مشاوره حقوقی اجرت المثل و نحله
۱۶ پاسخ برای این سوال ثبت شده

اصل بر عدم تبرع است و اگر شما مدعی خلاف آن هستید، بار اثبات بر عهده شماست.

باسلام
ضرعا وقانونا زن موظف به کار در خانه نیست بله برای هر کاری میتواند طلب اجرت نماید

درود بر شما ،مستحضر باشید که چنانچه زوجه اثبات نماید در انجام امور فوق، قصد تبرع نداشته است، مستحق دریافت اجرت‌المثل خواهد بود.

با احترام روجه زمانی که عدم تبرع را اثبات نماید می‌تواند برای امور منزل و شیر دادن فرزندان مطالبه اجرت المثل کند

بر اساس قانون عمل هر شخصی محترم است و می توان برای آن ، اجرت و دستمزد در نظر گرفت . مفهوم اجرت المثل به طور کلی در ماده ۳۳۶ قانون مدنی ذکر شده است که بر اساس آن : " هر کس بر حسب امر دیگری اقدام به عملی کند که عرفا برای آن عمل اجرتی بوده یا آن شخص عادتا مهیای آن عمل باشد ، مستحق اجرت کار خود خواهد بود ؛ مگر اینکه معلوم شود که قصد تبرع داشته است " .در ماده ۲۹ قانون حمایت خانواده ذکر شده است و بر اساس آن :
" چنانچه زن کارهایی را که شرعا بر عهده او نبوده است را به دستور زوج و با عدم قصد تبرع انجام داده باشد و این امر برای دادگاه ثابت شود ، دادگاه اجرت المثل کارهای انجام گرفته را محاسبه و به پرداخت آن به زن حکم می دهد ". دریافت اجرت المثل از سوی زن که معمولا حین دعوای طلاق مطرح می شود ، منوط به وجود شرایطی است که در صورت حصول شرایط مذکور ، دادگاه اقدام به تعیین مبلغ و میزانی از اجرت المثل برای زن خواهد کرد .
- طلاق به درخواست زن نبوده باشد ؛ بلکه مرد درخواست طلاق کرده باشد ؛
- مرد به دلیل عدم تمکین و تخلف زن از وظایف زناشویی تقاضای طلاق نداده باشد ؛
- کارهای انجام شده از قبیل نظافت و آشپزی با دستور مرد انجام شده باشد و زن قصد تبرع ( انجام دادن رایگان این امور ) را نداشته باشد . بلکه با این قصد که در ازای انجام آنها مزد و اجرت دریافت دارد ، آن امور را انجام داده باشد .

در صورتیکه عدم تبرع خویش را در انجام امور منزل به اثبات برساند مستحق اجرت المثل می باشد

اگر زن اجرت کارهایی را که انجام داده است، مطالبه و ثابت کند قصد تبرع نداشته است، دادگاه اجرت‌المثل این اعمال را محاسبه و به پرداخت آن حکم می‌کند