آیا به رای دادگاه تجدید نظر در دادگاه عالی یا دیوان عالی کشور میتوان اعتراض کرد؟

پرسیده شده
۴ پاسخ ۲,۸۵۷ #39468542

سلام.
دادگاه بدوی دادگاهی است که رای ان قابل اعتراض در دادگاه تجدیدنظر میباشد. رای دادگاه تجدیدنظر قطعی و لازم الاجراست. ایا میتوان به رای دادگاه تجدیدنظر در دادگاه عالی یا به دیوان عالی کشور اعتراض کرد تا در انجا نیز پرونده حقوقی و یا پرونده کیفری رسیدگی شود؟

مشاوره حقوقی کیفری
۴ پاسخ برای این سوال ثبت شده

با سلام
در مواردی بله
وفق قانون آئین دادرسی مدنی، ماده ۳۶۸؛
آرای دادگاه های تجدیدنظر استان، قابل فرجام خواهی نیست.
مگر :
الف - احکام :
احکام راجع به اصل نکاح و فسخ آن، طلاق، نسب، حجر و وقف.
ب - قرارهای زیر:
(مشروط به اینکه اصل حکم راجع به آنها قابل رسیدگی فرجامی باشد)
۱- قرار ابطال یا رد دادخواست که از دادگاه تجدیدنظر صادر شده باشد.
۲- قرار سقوط دعوا یا عدم اهلیت یکی از طرفین دعوا.
و همچنین آرائ ماده ۳۶۷
به استثنای مدارد ماده ۳۶۹
که از ذکر آنها درمیگذرم.
که به این پرونده ها، در دیوان عالی کشور رسیدگی فرجامخواهی میگردد.

همچنین ماده ۴۲۶ قانون آئین دادرسی مدنی نیز مواردی را پیش بینی نموده که درصورت وجود آنها میتوان نسبت به احکام قطعیت یافته، درخواست اعاده دادرسی نمود.

همچنین در امور کیفری نیز، ماده ۴۷۴ قانون آئین دادرسی کیفری، مواردی را پیشبینی نموده که درصورت وجود آنها، میتوان از احکام قطعی کیفری نیز درخواست اعاده دادرسی نمود.

و نهایتا وفق ماده ۴۷۷ قانون آئین دادرسی کیفری، هرگاه رئیس قوه قضائیه، رای قطعی صادره از هریک از مراجع قضائی،اعم از حقوقی یا کیفری، را "خلاف بین شرع" تشخیص دهد، میتواند با تجویز اعاده دادرسی، پرونده را به دیوان عالی کشور ارسال، تا در شعبی خاص، رسیدگی مجدد گردد.

باب فرجام خواهی اعاده دادرسی حسب مورد و نسبت به دعاوی مطروحه درصورت داشتن شرایط باز است

سلام
پرونده کیفری رسیدگی شود؟بله بر حسب آرای صادره و نوع جرم و میزان مجازات، مرجع رسیدگی به آنها، دادگاه تجدیدنظر استان است یا دیوان عالی کشور است.
مقنن در ماده ۴۲۸ قانون آیین دادرسی کیفری نیز به صراحت اعلام می‌کند که آرای صادره درباره جرایمی که مجازات قانونی آنها سلب حیات، قطع عضو، حبس ابد یا تعزیر درجه چهار و بالاتر است و جنایات عمدی علیه تمامیت جسمانی که میزان دیه آنها ثلث دیه کامل مجنی‌علیه یا بیش از آن است و آرای صادره درباره جرایم سیاسی و مطبوعاتی، قابل فرجام‌‌خواهی در دیوان عالی کشور است.

ارای کیفری در دادگاه تجدید نظر صادر شود قطعی است و فقط میشود اعاده دادرسی در دیوان عالی کشور مطرح کرد که مانع از اجرای حکم نیست و اعتراض محسوب نمیشود . در دعاوی حقوقی بعضی از دعاویی که حکم‌دادگاه تجدیدنظر صادر شود قابل فرجام خواهی در دیوان عالی کشور است مانند طلاق و نکاح