آیا ضرب و جرح ایشان دفاع از خود محسوب نمیشه؟

پرسیده شده
۳۱ پاسخ ۵۳۴ #36253778

با سلام و خسته نباشید
دو عموی بنده بدون اجازه وارد حیاط و منزل شخصی پدرم شده و با ما درگیر شده اند با شکایت پدرم و شهادت دو نفر محکوم به پرداخت دیه به ما و جریمه به دولت از بابت توهین شده اند
حال ایشان از بنده و پدرم به خاطر ضرب و جرح در همان درگیری شکایت کرده اند،آیا ضرب و جرح ایشان دفاع از خود محسوب نمیشه و کلا اینکه ایشان ساکن شهر دیگری است و با ورود به منزلمان آغازگر درگیری بوده و آیا حکم محکومیتشان میتواند شکایتشان را رد کند.ممنون

مشاوره حقوقی ضرب و جرح
۳۱ پاسخ برای این سوال ثبت شده

درود
باید بتوانید شرایط دفاع مشروط را ثابت کنید. کیفری و آیین دادرسی کیفری > قانون مجازات اسلامی > بخش چهارم - شرایط و موانع مسؤولیت کیفری (مواد ۱۴۰ تا ۱۵۹)
ماده ۱۵۶ - هرگاه فردی در مقام دفاع از نفس، عرض، ناموس، مال یا آزادی تن خود یا دیگری در برابر هرگونه تجاوز یا خطر فعلی یا قریب الوقوع با رعایت مراحل دفاع مرتکب رفتاری شود که طبق قانون جرم محسوب می شود، درصورت اجتماع شرایط زیر مجازات نمی شود:

الف - رفتار ارتکابی برای دفع تجاوز یا خطر ضرورت داشته باشد.
ب - دفاع مستند به قرائن معقول یا خوف عقلایی باشد.
پ - خطر و تجاوز به سبب اقدام آگاهانه یا تجاوز خود فرد و دفاع دیگری صورت نگرفته باشد.
ت - توسل به قوای دولتی بدون فوت وقت عملا ممکن نباشد یا مداخله آنان در دفع تجاوز و خطر مؤثر واقع نشود.
تبصره ۱ - دفاع از نفس، ناموس، عرض، مال و آزادی تن دیگری در صورتی جایز است که او از نزدیکان دفاع کننده بوده یا مسؤولیت دفاع از وی برعهده دفاعکننده باشد یا ناتوان از دفاع بوده یا تقاضای کمک نماید یا در وضعیتی باشد که امکان استمداد نداشته باشد.
تبصره ۲ - هرگاه اصل دفاع محرز باشد ولی رعایت شرایط آن محرز نباشد اثبات عدم رعایت شرایط دفاع برعهده مهاجم است.
تبصره ۳ - در موارد دفاع مشروع دیه نیز ساقط است جز درمورد دفاع در مقابل تهاجم دیوانه که دیه از بیت المال پرداخت می شود.

سلام
اگر بتوانید شرایط خاص دفاع مشروع را اثبات کنید، با استناد به همان رای کیفری ممکن است بحکم به برائت شما صادر شود.

سلام اینکه به خانه شما حمله کرده اند و مرتکب ضرب و جرح شده اند خود جرمی است و اینکه پدر شما یا شما مرتکب ضرب و جرح شوید این نیز مشمول مجازات و پرداخت دیه است . اگر بخواهید دفاع مشروع را اثبات کنید میبایست شرایط دفاع مشروع تماما در این خصوص صدق کند که بعید میدانم اینطور باشد . به هر حال مطالعه پرونده و گزارش پلیس نیاز است

سلام
بنظر میرسد دفاع مشروع شامل این مورد نمی شود چون اثبات آن دراین شرایط بسیار دشواراست وبتوانید اثبات کنید تا حقتان ضایع نشود

خیر دفاع تلقی نمیشود و حتی شکایت شما اماره این است که درگیری اتفاق افتاده است.

سلام دفاع مشروع شرایطی دارد من جمله تناسب دفاع با حمله که امری دشوار است لذا اظهارات و دفاعیات خود را به دادگاه اراٸه دهید نهایتا ایشان تصمیم گیرنده اند

دفاع باید متناسب با حمله باشد درصورتیکه امکان دفع خطر و یاضرر بدون آسیب میسر بوده باشد جایز نبوده و دیه دارد .