خیار شرط در معامله به چه صورتی باید تنظیم شود؟

پرسیده شده
۳ پاسخ ۳,۵۵۵ #32205378

با سلام در ۲۴/۵/۹۷ اقدام به خرید ملک نمودم که در متن مبایعه نامه تاریخ تنظیم مبایعه نامه و تاریخ دفترخانه ۲۰/۶/۹۷و آدرس دفترخانه وجود دارد، همچنین در متن مباععه نامه قید نمودیم هرکدام که پشیمان شوند مبلغ ۴۰ میلیون تومان به طرف مقابل بدهد در تاریخ مقرر فروشنده تماس گرفت و اظهار داشت که هنوز موفق به دریافت مفاصاحساب های لازم نشده است و تقاضا داشت که چند روزی
به ایشان فر صت بدهیم ،بر همین اساس مانیز به دفتر خانه نرفتیم بعد از این موضوع چندین مرحله تقاضای دریافت پول داشت که در بنگاه مورد معامله به تقاضای ایشان پاسخ داده شد و دریافت پول نیز در پشت مبایعه نامه باخط خود فروشنده و تائید بنگاه به انجام رسید، لازم به ذکر است که کد رهگیری نیز داریم در آذر ۹۷ با کمال تعجب با اظهار نامه ای مواجه شدم که فروشنده عنوان نموده بود که " با عنایت به ماده ۴۰۱ قانون مدنی و نظر به اینکه خیار شرط " هرکدام که پشیمان شوند مبلغ ۴۰ میلیون تومان به طرف مقابل بدهد" چون فاقد تاریخ است لذا بیع باطل است ، بیا تا پولت را بدهم ، مانیز برای ایشان اظهار نامه ای برای حضور در همان دفتر خانه به تاریخ ۵/۱۰/۹۷ برای ایشان فرستادیم که ایشان نیامد ، سه نفر را به دفترخانه مذکور بردم و گواهی امضائ نیامدن ایشان را گواهی امضا نمودیم سپس به دادگاه شکایت نمودیم برای الزام به تنظیم سند در تاریخ دادگاه ایشان در دادگاه حضور نیافت ، دادگاه حقوقی احتمالا در روزهای آینده رای خود را صادر نماید ، فروشنده نیز با تکرار همان ادعاهای واهی اقدام به طرح شکایت نموده که دادگاه آن در خرداد ۹۸ خواهد بود ، با عنایت به اینکه طبق ماده ۴۰۰ قانون مدنی آغاز خیار شرط تاریخ تنظیم مبایعه نامه و طبق نظریه اداره کل حقوقی قوه قضائیه به شماره ۲۹۰/۷ در تاریخ ۲۲/۲/۱۳۷۶ موعد حضور در دفترخانه تاریخ پایان خیار شرط است و هیچ گونه ابهام و جهلی که سبب ابطال معامله شود نیست ،ضمن آنکه در متن چاپی مبایعه نامه کلمه اسقاط کافه خیارات بجز خیار تدلیس آمده است ،لذا با عنایت به موارد مطروحه اینجانب را راهنمایی نمایید.

مشاوره حقوقی قراردادهای خرید و فروش
۳ پاسخ برای این سوال ثبت شده

و در ادامه اسقاط کافه خیارات یعنی :
تمام اختیارات فسخی را که قانون یا توافق برای ما در معاملات گذاشته‌اند، از بین می‌بریم و ملتزم می‌شویم که تحت هیچ شرایطی قرارداد را فسخ نکنیم ب جز خیار تدلیس که میتوانیم از بین ببریم

سلام و درود
خیار شرط از خیارات دیگر متفاوت است و شرایط خاص برخوردار است
که یکی از شرایط خیار شرط به لحاظ عدم تعیین مدت و به استناد ماده (401) قانون مدنی هم شرط و هم عقد باطل است.

با سلام و عرض ادب
از توضیح مکتوب شما چنین برداشت شد:
مبایعه نامه ی شما بابت خرید ملکی غیرمنقولی بوده و تاریخی موجل برای انجام تشریفات سند در نظر گرفته اید،
مبلغی بعنوان خسارت فسخ قرارداد لحاظ نموده اید،از طرفی هم خیار شرطی منظور طرفین بوده که ظاهرا بدون تعیین مدت مکتوب گردیده
با این مقدمه:پاسخ ب قرار ذیل است
خیار شرط مذکور بدلیل عدم تعیین مدت اعتبار ندارد.
لذا هیچ یک از طرفین حق استناد ب آن را ندارند ،مخصوصا فروشنده.
از باب گواهی عدم حضور در محضر ، شما (خریدار )اشتباه مرتکب شدید،بدلیل اینکه با نگرفتن آن حق اخذ خسارت تاخیر را از خود سلب نمودید.
مضافا اینکه بطلان خیار شرط موجب بطلان عقد معاملاتی نمیگردد. پس ادعا بطلان معامله صحیح نیست. (مستند به رای وحدت رویه مذکور)
نتیجتا:شما با ارسال اظهار نامه میتوانید تاریخ محضر را تعیین و به اطلاع فروشنده رسانیده و سپس دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی را تقدیم دادگاه کنید.
انشالله نتیجه ی مورد خواسته ی شما صادر خواهد شد