تفاوت عقد جایز و خیاری در حقوق مدنی ۳ چیه؟

پرسیده شده
۱۰ پاسخ ۲,۲۹۹ #30631201

با سلام و خسته نباشید
من کتاب دکتر صفایی رو خوندم اما تفاوت این دوتا رو متوجه نشدم

مشاوره حقوقی مطالعات
۱۰ پاسخ برای این سوال ثبت شده

عقد جایز نیاز به توافق طرفین ندارد و اصالتا یک طرفه است ولی عقد خیاری اصالتا دو طرفه بوده و خیار با تبع آن قابل اجرا است

با سلام
عقد جایز ، عقدی است که هر کدام از دو طرف قرارداد ، هر وقت که بخواهد ، بتواند عقد را بر هم بزند . برای بر هم زدن عقد جایز هیچ تشریفات خاصی وجود ندارد و طرف عقد می تواند هر زمان که خواستند بدون وجود هیچ علت خاصی عقد را منحل کند .
عقد خیاری ، عقد لازمی که در آن برای طرفین یا یکی از آنها یا برای شخص ثالثی اختیار فسخ معامله شرط شده باشد را عقد خیاری گویند.در این رابطه حتما مدت حق فسخ معلوم باشد والا هم شرط باطل خواهد بود و هم عقد .

درود دوست عزیز
عقدجایز عقدیست که طرفین معامله هروقت که بخواهند میتوانند آن را برهم بزنند
عقد خیاری عقدی لازم است که دو طرف نمیتوانند بر هم بزنند مگر اینکه مشمول یکی از خیارات قانونی باشد مانند خیار غبن یا خیار مجلس و....

عقدجایز مثل وکالت که دوطرف هروقت بخواهندمی توانندفسخ کنند.عقدخیاری عقدی که در آن خیارفسخ برای یکی یاهردوطرف گنجانده شده.مثل اینکه فروشنده کالایی به چک، این حق را داشته باشد که درصورت پاس نشدن یکی ازچکهادرسررسید معامله رایک طرفه فسخ کند

با سلام
عقد جایز عقدی است که طرفین عقد هروقت بخواهند می توانند آن را بر هم زنند ولی عقد خیاری عقد لازمی است که ضمن آن خیار شرط باشد که در صورت تحقق آن شرط امکان فسخ وجود خواهد داشت .

به کتب دکتر کاتوزیان مراجعه کنید

عقد جایز عقدی است که دو طرف عقد هر وقت که اراده نمایند می توانند نسبت به انحلال عقد اقدام نمایند ولی عقد خیاری عقد لازمی است که در آن برای طرفین یا یکی از آنها یا برای شخص ثالثی اختیار فسخ معامله شرط شده باشد . در این رابطه حتما باید مدت حق فسخ معلوم باشد والا هم شرط باطل خواهد بود و هم عقد، مانند اینکه در عقد بیع برای فروشنده یا خریدار یا هر دو نفر حق فسخ عقد را برای یک ماه تعیین نمائیم که در این حالت در مدت یاد شده، کسی که شرط به نفع وی تعیین گردیده حق فسخ معامله را دارد. عقد خیاری در واقع یکی از اقسام عقد لازم است. نکته حائز اهمیت آنکه مالکیت در عقود خیاری از زمان انعقاد عقد است نه از تاریخ انقضاء خیار