گرفتن مهریه بخشیده شده امکانپذیر است؟

پرسیده شده
۳ پاسخ ۱,۲۱۲ #29032695

سلام وقت بخیر. بنده به خاطر مشکلم با همسرم و به اصرار ایشان مهریه را بخشیدم و حق طلاق رو گرفتم. میخواستم ببینم امکان پس گرفتن مهریا را ندارم دیگه؟

مشاوره حقوقی مهریه
۳ پاسخ برای این سوال ثبت شده

بطور کلی بخشیدن (بذل) مهریه به سه صورت انجام میشود:

هبه ی غیرمعوض
هبه معوض
ابراء .
هبه غیرمعوض بدین معناست که زن بدون هیچ چشمداشت و عوضی مهریه اش را بذل می کند. هبه معوض یعنی بخشیدن مهریه در مقابل چیزی ( انجام یا عدم انجام کاری ) باشد. مثلا زوجه در عوض موافقت زوج با طلاق ، تمام یا قسمتی از مهریه خود را می بخشد. اما ابراء آنست که زن ذمه شوهر را نسبت به مهریه ساقط کند. یعنی بگوید چیزی از حق من بعنوان مهریه به گردن تو نیست و بریء الذمه هستی (اسقاط دین).

در مورد هبه غیر معوض، زن همیشه می تواند به مابذل ( آنچه بخشیده ) رجوع کند. ولی در صورتی که هبه معوض باشد و عوض هم داده شده باشد طبق ماده ۸۰۳ قانون مدنی هبه، قابل رجوع نیست. اما هرگاه هبه، معوض و در قبال طلاق باشد، در صورتی که زوجه در دوران عده به مهریه رجوع کند، زوج هم می تواند رجوع به زوجیت کند. یعنی طلاق بائن تبدیل به طلاق رجعی میشود. از طرف دیگر اگر بخشیدن مهریه در مقابل طلاق باشد و طلاق داده نشود، این امر ابراء محسوب نشده و یک هبه قابل رجوع است. حالت آخر ( ابراء) نیز بدلیل آنکه اسقاط دین است،اساسا قابل رجوع نیست. چرا که ابراء یکی از اسباب سقوط تعهد است.

در صورت هبه امکان رجوع است امادر صورت ابراء خیر. همچنی اگر در ازای طلاق گرفتن مهریه خود را بخشیده اید و در ایام عده از مهریه رجوع کنید طلاق کان لم یکن میشود. بستگی دارد که به چه شکل مهریه خود را بخشیده باشید

چنانچه طبق سند رسمی ابرا صورت گرفته باشد > امکان رجوع وجود ندارد .