مبلغ خسارت در فسخ قرارداد اجاره به چه میزان می باشد؟

پرسیده شده
۶ پاسخ ۲۲,۴۸۱ #28104

باسلام
من ملکی مسکونی را جهت درمانگاه اجاره نمودیم به مبلغ 50م رهن و ماهیانه 6م اجاره کهدر قرارداد ذکر گردید که 6ماه اول ماهیانه 5م و 6ماهه دوم ماهیانه 7م پرداخت شود در قولنامه به اصرار مالک ملک جهت مسکونی قید شده است. چند روز پس از تحویل ملک متوجه گشتیم که ملک را به قیمت گرانتر اجاره کرده ایم و ملک مشابه کناری آن را نصف مبلغ ذکر شده به رهن و اجاره جهت درمانگاه واگذار میکنند و مشاور املاک راهنمایی للازم را در این خصوص انجام نداده است و ما قصد فسخ معامله را داریم که در این صورت چقدر باید ضرر و زیان به صاحب ملک بدهیم؟ درصورت عدم فسخ معامله و عدم پرداخت پول رهن چه اقدامی انجام دهیم؟ آیا بنگاه قصوری انجام داده است؟ تا چه زمانی میتوانیم به مالک فرصت بازپرداخت پول رهن را بدهیم؟ در قولنامه خسارتی درصورت فسخ ذکر نشده است و کدرهگیری ندارد
ممنون.

مشاوره حقوقی وقف
۶ پاسخ برای این سوال ثبت شده

اگر حق فسخ و وجه التزام مشخص شده باشد در قرارداد همان ملاک عمل خواهد بود.

سلام اگر در قرارداد همه خیارات اسقاط شده باشد و حق فسخ برای شما پیش بینی نشده باشد، حق فسخ ندارید.

براساس
خیار غبن چیست ؟

غبن در لغت به معنای ضرر و زیان رساندن ، فریب دادن و یا گول زدن است . در حقوق وقتی از غبن حرف می زنیم به معنای آن است که یکی از دو طرف معامله دچار ضرر و زیان شده ، در معامله فریب خورده است و در واقع به معنای این است که معامله به معنای غیر واقعی باشد . بنابراین اگر هر یک از دو طرف معامله درباره ارزش واقعی مال مورد معامله فریب بخورد می تواند از خیار غبن استفاده کند و معامله را فسخ کند . به زبان ساده اگر کسی مالی را به قیمت غیر واقعی معامله کند ، طبق قانون می تواند به دادگاه دادخواست بدهد و در خواست فسخ معامله را کند . اما برای این که بتوان بر این اساس معامله را فسخ کرد باید چند شرط وجود داشته باشد که در ادامه بیان می کنیم .
شرایط اعمال خیار غبن

برای اینکه بتوان با توجه به خیار غبن معامله را فسخ کرد باید یک سری شرایط وجود داشته باشد . شرایط اعمال خیار غبن از قرار زیر است :

۱- معامله باید یک معامله معوض باشد مثل قرارداد خرید و فروش یا عقد اجاره ، زیرا تنها در معاملات معوض است که دو چیز با هم مبادله می شوند و یکی ممکن است دیگری را فریب بدهد نه در معاملات غیر معوض مثل هبه .

۲- کسی که فریب خورده است ، نباید در حین معامله از قیمت عادلانه خبر داشته باشد ؛ در صورتی که خبر داشته باشد حق فسخ ندارد .

۳- غبن باید فاحش باشد یعنی فریب باید واضح باشد و نباید به صورتی باشد که بتوان از آن چشم پوشی کرد . مثلا در معامله خانه ای با ارزش ۱۵۰ میلیون تومان ، ۵۰۰ هزار تومان باعث نمی شود که خریدار بتواند معامله را با توجه به خیار غبن خاتمه دهد ولی ۵۰ میلیون تومان تفاوت قیمت به خریدار اجازه می دهد که با ارائه دادخواست به دادگاه معامله را فسخ کند .
چه زمانی باید خیار غبن را اعمال کرد

در ماده ۴۱۶ قانون مدنی آمده است که کسی که فریب خورده است بعد از علم به غبن ( بعد از اینکه متوجه شد فریب خورده است ) می تواند معامله را فسخ کند . هم چنین در ماده ۴۲۰ آمده است که فرد فریب خورده باید فورا بعد از اینکه متوجه فریب شد اقدام کند . بنابراین کسی که در معامله ای گول خورده است بعد از اینکه متوجه این موضوع شد باید فورا اقدام کند و اگر این کار را به تعویق بیاندازد ، دیگر حق فسخ نخواهد داشت . در اصطلاح حقوقی زمان اعمال خیار غبن بعد از علم به غبن ، فوری است

با سلام نکته (در عقد اجاره به دلیل لازم بودن عقدحق فسخ وجود ندارد و فقط با اقاله یا خیارات این عقد قابل فسخ است )در مورد سوال اگر در قرارداد حق فسخ ذکر شده باشد( یعنی شرط خیار) و یا مدت زمان تعیین شده باشد میتوان عقد اجاره را فسخ کرد در غیر ابنصورت فقط با اقاله کردن(فسخ دو طرفه) میتوان عقد اجاره را فسخ کرد در مورد مبلغ: مبلغ فسخ معامله یا باید در قولنامه ذکر شود و یا با تفاهم طرفین میباشد و در مورد اینکه ساختمان را گران اجاره کرده اید اگر بنگاه حق خیارات را از شما اسقاط نکرده باشد در قولنامه میتوانید به استناد خیار غبن فاحش معامله را فسخ کنیدو این فسخ خود دلایل خاص خود را نیز دارد و در مورد بنگاه دار اگر با تدلیس(فریبکاری)باعث ضرر شما شده باشد فقط میتوان او را مقصر دانست در غیر صورت خیر با تشکر

با اسلام
در صورتی که نسبت به فسخ قرارداد توافقی کرده باشید یا بندی در آن نسبت به فسخ ذکر شده باشد شما می توانید به استاند آن بند فسخ را بخواهید در غیر اینصورت اول با ارسال اظهار نامه ای به مالک جریان را بطور رسمی و فسخ را به ایشان اعلام نمایید و ثانیا در متن قرارداد بندی وجود دارد که در صورت اختلاف فلان شخص یا مکان صالح به رسیدگی و حل اختلاف است به آنجا مراجعه فرمایید و در نهایت دادخواست فسخ قرارداد را به استناد غبن فاحش به دادگاه تقدیم نمایید .
با احترام بهجت

در صورتی میتوانید نسبت به فسخ قرارداد اجاره و مطالبه خسارت اقدام نمایید که در متن قرارداد این حق برای شما در نظر گرفته شده باشد . در غیر اینصورت میتوانید با توافق نسبت به فسخ قرارداد اجاره اقدام نمایید.و بنگاه مرتکب قصوری نشده و تعیین اجاره بها با توافق طرفین می باشد.موید باشید