چطور توانسته اند این انتقال غیرقانونی را در اداره ثبت انجام دهند؟

پرسیده شده
۴ پاسخ ۳۷۱ #24469093

مادر من سهم الارث خودش را در تاریخ ۱۳۸۶/۰۷/۲۹ با سند رسمی، فروخته است. این انتقال قبل از لازم الاجرا شدن اصلاح ماده ۹۴۶ قانون مدنی در تاریخ ۱۳۸۸/۱/۷ به وقوع پیوسته است. در تمامی مبایعه نامه ها و اسناد، جمله "مورد معامله، کلیه سهم الارث برابر برگه انحصار وراثت ۲۸/۸۱-۱۴۴۳ ع مورخه ۱۳۸۱/۱۰/۱۸ " ، تحریر شده و در برگه انحصار وراثت جمله ثمنیه اعیانی زوجه موجود است. اخیرا متوجه شده ام که فرد خریدار در سند تفکیکی خودش، یک هشتم از عرصه ملک ناشی از فروش مادرم، را به نام خود کرده و در نتیجه یک هشتم از سهم زمین من و برادرم کم شده و به سهم خریدار اضافه شده است.
آیا ما میتوانیم سند پلاک ثبتی را توقیف و اصلاح کنیم؟
در خصوص اینکه ملاک تاریخ فوت می باشد بهتر است به نظریه مشورتی شماره ۳۶۸- ۱/۷-۸۸ مورخ ۳ خرداد ۱۳۸۸ اداره کل امور حقوقی و اسناد و امور مترجمین قوه قضائیه نیز اشاره شود بدین مضمون که :
۱ – با اصلاح مواد ۹۴۶ و ۹۴۸ قانون مدنی در تاریخ ۸۷/۱۱/۶ در مجلس شورای اسلامی و قطعیت آن این قانون لازم الاجرا می باشد.
۲ – طبق ماده ۴ قانون مدنی اثر قانون نسبت به آتیه است و نسبت به ماقبل خود اثر ندارد مگر اینکه در خود قانون ترتیب دیگری مقرر شده باشد . بنابراین با اصلاح مواد ۹۴۶ و ۹۴۸ قانون مدنی ، تسری میراث زوجه به قیمت عرصه ، تابع قانون زمان فوت متوفی است نه قانون زمان صدور گواهی انحصار وراثت یا تقسیم ترکه.

مشاوره حقوقی قراردادهای خرید و فروش
۴ پاسخ برای این سوال ثبت شده

با سلام
در زمانیکه مادرتان اقدام به فروش سهم الارث خود نموده ، موضوع را با دو فرض بررسی مینماییم:
الف- ماترک متوفی تقسیم نشده بوده . و بعد از تصویب قانون جدید نیز تقسیم نشده بوده که در این صورت طبق قانون جدید اقدام خواهد شد.
طبق قانون جدید زوجه از ۱/۸ از عین اموال منقول و ۱/۸ از قیمت اموال غیر منقول اعم از عرصه و اعیان ارث می برد.

ب- ماترک متوفی تقسیم شده بوده ، یا اینکه قبل از تصویب قانون جدید تقسیم شده باشد.در این صورت طبق قانون قدیم عمل خواهد شد.
طبق قانون قدیم زوجه متوفی از اموال منقول و از قیمت ابنیه و اشجار ارث میبرده است.
فلذا در هر دو فرض زوجه متوفی از عین عرصه و اعیان سهمی نبرده است لذا خریدار سهم الارث ایشان نیز همینطوراست.
در خصوص اسناد ثبتی مورد اشاره اقدامات قانونی را بعمل آورید.

سلام.
خریدار نسبت به عرصه مالکیتی ندارد وشما می توانید نسبت به ایشان طرح دعوا کنید.

مطابق قانون الحاق یک تبصره به ماده مذگور ق م مصوب ۸۷
مفاد ماده در خصوص وراث متوفایی که قبل از تصویب آن فوت کرده ولی هنوز ترکه او تقسیم نشده نیز لازم الاجرا است
بنابراین شما نمی توانید

سلام علیکم. بر اساس تبصره الحاقی به ماده ۹۴۶ قانون مدنی مورخ ۲۶-۵-۱۳۸۹، مفاد این ماده حتی در مورد اشخاص متوفایی که قبل از تصویب آن به فوت رسیده اند ولی هنوز ترکه آنان تقسیم نشده است، جاری است. بنابراین نظریه مشورتی فوق غیر قابل استناد و نامعتبر است. در صورتی که ترکه قبل از تاریخ ۶-۱۱-۱۳۸۷ تقسیم نشده باشد که به نظر میرسد که مورد سوال نیز به همین صورت است، وراث دیگر یعنی شما و برادرتان باید قیمت یک هشتم عرصه ملک را به مادرتان پرداخت کنید. لازم به ذکر است که در هر صورت خریدار، هیچگونه حقی نست به یک هشتم عرصه ملک ندارد و شما در این رابطه میتوانید علیه او اقامه دعوا یا شکایت کنید.