آیا در صورت فوت فرزند،مادر از اولیاء دم محسوب می‌شود؟

پرسیده شده
۲ پاسخ ۷,۰۹۷ #15318929

با سلام
اگر فرزندی فوت کند آیا مادر جزو اولیا دم محسوب نمیشود؟
و کلا یک مادر در قانون ایران فقط حق بدنیا اوردن و زحمت کشیدن را برعهده دارد و اولیا دم پدر و جد پدری هست؟
لطفا مرا راهنمایی بفرمایید

مشاوره حقوقی ارث
۲ پاسخ برای این سوال ثبت شده

اگر فرزندی فوت کند آیا مادر جزو اولیا دم محسوب نمیشود؟
مادر هم محسوب می شود

با سلام.
طبق ماده ۳۵۱ قانون مجازات اسلامی: (ولی دم،همان ورثه مقتول است به‌جز زوج یا زوجه او که حق قصاص ندارد)
همچنین طبق ماده ۴۵۲ قانون مجازات اسلامی، بستگان مادری از دیه مقتول ارث نمی‌برند و سایر وراث به نسبت سهم‌الارث از دیه مقتول ارث می‌برند.
فقظ در یک حالت دیگر احتمال دارد زن یا شوهر نیز جزء اولیای دم محسوب شوند و آن زمانی است که صاحب حق قصاص فوت کند و همسر مقتول جزء ورثه صاحب حق قصاص باشد؛ در این صورت، به دلیل ارث، زن یا شوهر احتمال دارد ولی دم به حساب آید. اضافه بر زن یا شوهر، افراد دیگری نیز هستند که با وجود اینکه احتمال دارد خویشاوند نزدیک مقتول باشند، ولی جزء اولیای دم محسوب نمی‌شوند. به عنوان نمونه ، در صورتی که مرتکب یا شریک در قتل عمدی از ورثه باشد، به علت جنایتی که مرتکب شده است، ولی دم محسوب نخواهد شد و حق قصاص و دیه نخواهد داشت و حق قصاص را نیز به ارث نخواهد برد. همینطور در صورتی که قربانی جرم یا ولی دم قربانی جرم، صغیر یا مجنون باشد و ام او مرتکب قتل عمدی شود یا شریک در آن باشد، ولی یا سرپرست وی در این مورد، ولایت نخواهد داشت.