آیا این ماده، فقط برای جرایم قابل گذشت است یا شامل جرایم غیر قابل گذشت هم می شود؟

پرسیده شده
۳ پاسخ ۱,۰۶۵ #15037478

سلام خسته نباشید. من دو سال پیش در گروهی در تلگرام با فردی بحث کردم که هم من و هم آن فرد به یکدیگر توهین و فحاشی کردیم و این توهین و فحاشی قذف و ناموسی نبود. در مورد شکایت درباره این مطلب، ماده ۱۰۶ قانون مجازات اسلامی را مطالعه کردم که اینگونه است: (جرائم تعزیری قابل گذشت هرگاه متضرر از جرم در مدت یک سال از تاریخ اطلاع از وقوع جرم، شکایت نکند، حق شکایت کیفری او ساقط می شود مگر اینکه تحت سلطه متهم بوده یا به دلیلی خارج از اختیار، قادر به شکایت نباشد که در این صورت مهلت مزبور از تاریخ رفع مانع محاسبه می شود. هرگاه متضرر از جرم قبل از انقضای مدت مذکور فوت کند و دلیلی بر صرفنظر وی از طرح شکایت نباشد هر یک از ورثه وی در مهلت شش ماه از تاریخ وفات حق شکایت دارد.
تبصره- غیر از مواردی که شاکی تحت سلطه متهم بوده، درصورتی به شکایت وی یا ورثه او رسیدگی می شود که جرم موضوع شکایت طبق ماده (۱۰۵) این قانون مشمول مرور زمان نشده باشد.)
با توجه به این ماده که ماده ۱۰۶ قانون مجازات اسلامی است چند سوال داشتم:
۱. آیا این ماده، فقط برای جرایم قابل گذشت است یا شامل جرایم غیر قابل گذشت هم می شود؟
۲. منظور از دلیل یا دلایل خارج از اختیار، در این ماده چیست؟
۳. اگر فردی سرباز باشد و در حال انجام خدمت سربازی باشد، هنگامی که خدمت سربازی آن فرد تمام شود یا زمانی که آن فردی که سرباز است مرخصی گرفته باشد، آیا آن فرد می تواند بعد از گذشت یک سال یا دو سال شکایت کند؟
۴. آیا خدمت سربازی یکی از دلیل یا دلایل خارج از اختیار است و اگر کسی سربازی برود و شکایت نکند وقتی خدمت سربازی آن فرد تمام شود و آن فرد شکایت کند یا اینکه آن فرد در حین مرخصی شکایت کند؛ آیا شکایتش مشمول مرور زمان می شود یا خیر؟ یا می تواند شکایت کند یا خیر؟
۵. بیماری هایی مثل سرماخوردگی یا آنفولانزا شامل دلیل یا دلایل خارج از اختیار می شود یا فقط بیماری های خاص مثل بیماری غیر قابل حرکت شامل دلیل یا دلایل خارج از اختیار می شود؟
۶. آیا شخصی که از خدمت سربازی، معاف شده باشد بعد از یک سال یا دو سال می تواند شکایت کند یا اینکه معافیت از خدمت سربازی شامل دلیل یا دلایل خارج از اختیار می شود؟
۷. اگر فردی که میخواهد شکایت کند، سرباز باشد و شکایت کند، آیا من هم بعد از گذشت دو سال می توانم شکایت کنم یا این موضوع و این شکایت برای من مشمول مرور زمان شده است؟
لطفا به همه سوالات من پاسخ کامل و دقیق بدهید با تشکر از شما بزرگواران.

مشاوره حقوقی توهین و فحاشی
۳ پاسخ برای این سوال ثبت شده

با سلام
۱-ماده مربوط به جرایم قابل گذشت و غیر قابل گذشت می باشد و در این مورد تفاوتی ندارد زیرا ممکن است جرم غیر قابل گذشتی رخ دهد لیکن مدعی العموم متوجه نشود در اینجا مرور زمان سبب می شود جرم قابلیت پیگیری نداشته باشد.
۲- در مورد دلیل یا دلیل خارح از اختیار مثل گروگان گیری می باشد که شخص تحت تسلط متهم باشد و نتواند اقدام به شکایت نماید.
۳و ۴- خیر خدمت سربازی جز مواردی که دلیل باشد محسوب نمی شود.
۵- بیماری های ساده مثل آنفولآنزا و سماخوردگی که دوره یک ساله ندارند لذا دلیلی محسوب نمی شوند .در مورد امراضی که توان حرکتی را از شخص بگیرید باید مطابق عرف تصمیم گیری نمود.
۶-معافیت از سربازی نیز دلیل بر عدم شکایت نیست لذا دلیل محسوب نمی شود.
۷-خیر در هر دو صورت با گذشت زمان برای هر دو این حق ساقط می شود

مشمول مرور زمان شکایت شده است

سلام
۱. بله. مرورزمان جرائم غیرقابل گذشت مشمول بندهای ماده ۱۰۵ است.
توهین، طبق ماده ۱۰۴، قابل گذشت است.
۲. یعنی عواملی که در اختیارش نبوده!
که نیازمند اثبات است.
۳. دوره سربازی، دلیل خارج از اختیار ، که نشود در آن مدت طرح شکایت کرد، محسوب نمیشود!!
هر سربازی میتواند اقدام به طرح هر نوع شکایتی بنماید.
مگر بااثبات مسائلی چون ماموریت در محل جنگی و غیره!
۴. خیر. اگر یکسال گذشته باشد، گذشته و مشمول مرورزمان شده و دیگر نمیتواند.
۵. گزینه ۲
۶. رجوع به پاسخ بند ۳
۷. شرایط شمول مرور زمان، مشخصا در مواد ۱۰۵ و ۱۰۶ و ... به تفصیل آمده.
لذا در مورد هر دعوی و هر فرد، نسبت به همو محاسبه میگردد.