آیا بعد از فسخ معامله ملک و قبول دوطرف برای فسخ هنوز می توان ضرر و زیان فسخ را از طرف مقابل گرفت؟

پرسیده شده
۲ پاسخ ۲,۴۰۵ #14856428

سلام به وکلای عزیز

بنده یک ملک آپارتمانی را از فروشنده ای خریداری کردم و به دلیل کمبود موجودی برای پاس کردن چک فروشنده آن را فسخ کردم و با رضایت دو طرف بوده و تاریخ فسخ و تاریخ آن در املاک ثبت شده است
در قرارداد نوشته شده است که اگر طرفی معامله رو فسخ کند باید ۲۰% مبلغ معامله به طرف مقابل به عنوان ضرر و زیان پرداخت گردد

آیا با اینکه معامله فسخ شده است و این موضوع نیز با توافق دو طرف بوده است(فروشنده ۲۰% مبلغ معامله را به من بخشید) باز هم فروشنده با گذشت ۱ ماه از این جریان میتواند از بنده ضرر و زیان ۲۰% را باز پس گیرد؟

مشاوره حقوقی قراردادهای خرید و فروش
۲ پاسخ برای این سوال ثبت شده

با سلام
درصورتیکه فسخ با رضایت هر دوطرف بوده باشد فروشنده ضرر وزیان را به قول شما بخشیده است دیگر نمی تواند آنرا مطالبه کند

با سلام.
اگر در معامله ای که توافق بر انفساخ آن نمودید فروشنده به تعهد پرداخت ثمن مبایعنامه عمل ننموده و در مبایعنامه این خیار شرط قید شده باشد شما جدا از توافق صورت گرفته میتوانستید از دادگاه صالحه فسخ معالمه رو درخواست کنید.(که البته شرایط قید شده در مبایعنامه تاثیر زیادی در سرنوشت دادخواست فسخ خواهد داشت که در ادامه مختصر توضیح خواهم داد)
اما با توجه به توافق طرفین بر فسخ مبایعنامه و با توجه به اینکه علت فسخ مبایعنامه از طرف شما به علت تخلف فروشنده از شرط گذاشته شده بوده اما با توافق مبایعنامه را فسخ نمودید مستحق دریافت ان۲۰درصد نخواهد بود. ودر صورت توافق بر فسخ در حالتی غیر از این حالت اگر هر یک از طرفین از حقی که به واسطه فسخ از آن برخوردار می شوند بگذرند و آنرا هبه کند، میتواند از هبه خود رجوع کند و درخواست حق خود را از شما بکند...
خیار یا شرط انفساخ در قراردادها اگر به اصول و فنون تنظیم قراردادها مشرف نباشید ممکن است مشکل آفرین باشد.
تجربه وکالت در بسیاری از پرونده های ملکی و قراردادی این موضوع را به روشنی اثبات میکند. بنابراین شرط (فسخ خود به خود) بابت عدم پاس شدن چک ها در اکثر دادگاه های ما پذیرفته نیست. زیرا اکثریت قضات معتقدند چک وسیله پرداخت پول است و رد و بدل کردن آن بین خریدار و فروشنده ملک به منزله پرداخت وجه معامله می باشد.
بنابراین برگشت خوردن چک تاثیری در معامله و سرنوشت قرارداد ندارد و فروشنده صرفا باید از طریق دادگاه ها اقدام به طرح دعوی علیه خریدار برای مطالبه باقی مانده ثمن معامله بنماید.
اما برای حل این مشکل باید در هنگام تنظیم مبایعه نامه برای فروش ملک و آپارتمان و یا هر مستغلات دیگری در قرارداد شرط کنید که:(( اگر هر یک از چک های موضوع این مبایعه نامه (یا قرارداد) به هر دلیلی با برگشت مواجه شد فروشنده حق فسخ یک طرفه قرارداد را دارد و خریدار ضمن این قرارداد حق هرگونه اعتراضی را از خود سلب و ساقط نمود)).

نتیجه : پاسخ شما بستگی به شرایط مندرج در مبایعنامه دارد که این خیار شرط چگونه شرط شده است که پاسخ های متفاوتی دارد.